Dodaj do ulubionych

po studiach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 19:23
skończyłam studia i nie moge znaleźć roboty i wyglada na to,że
nieprędko ją znajdę, zarejestruje się w urzedzie pracy to mnie
ubezpieczą ale co w ogóle robić kiedy jest się bezrobotnym?? oprócz
szukania roboty..
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: po studiach IP: *.stk.vectranet.pl 03.10.09, 11:00
      Pytanie - jakie studia skonczylas? Czasem mozna na wlasną reke poszerzac
      PRAKTYCZNĄ wiedze w temacie, czy to w domu jesli to sprawy informatyczne, czy to
      jako jakis wolontariusz, jesli to cos z socjologii, rehabilitacji itp itd

A co robic poza tym?
      Uczyc sie w domu językow
      Poszperać w internecie na temat programow komputerowych uzywanych w firmach w
      ktorych chcialabys pracowac
      Poczytać o tym co w ofertach pracy jest w "Mile widziane"
      Poszerzać wiedze (internetu do tego tez mozna uzyc;) niekoniecznie w dziedzinie
      w ktorej szukasz pracy, to czas na rozwijanie hobby
      Probowac wydębić kursy z urzędu pracy - kursy jezykowe, komputerowe, prawo jazdy
      Spacerowac:) jak znajdziesz prace pewnie bedziesz po 8h siedzieć
      Zadbać o prezencje, poczytać o tym jak powinno sie zachowywać i rozmawiać na
      rozmowach o pracy - przydaje się, szczegolnie jesli czeka cie duzo rozmow
    • Gość: Tawananna* Re: po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 14:19
      Nie wiem, czy masz ochotę / gotowość do wyjazdu na kilka - kilkanaście miesięcu, ale może dobrym rozwiązaniem byłby wolontariat europejski (EVS)? (Albo wolontariat za granicą zorganizowany przez kogoś innego.) Taki wyjazd daje możliwość nauczenia się języka (od podstaw albo poprawienia znajomości), zdobycia nowych doświadczeń (także zawodowych), nowego wpisu w CV. I - co nie bez znaczenia - spokój na pewien czas z finansami (wolontariusz dostaje kieszonkowe, a jego koszty utrzymania pokrywa organizacja goszcząca).
      • Gość: ola Re: po studiach IP: *.ip.attu.pl 03.10.09, 17:10
        Staż, tak na poczatek.
        • gdabski Re: po studiach 04.10.09, 13:35
          Nie ma pieniędzy.

/Gdabski
          • adziunia Re: po studiach 05.10.09, 14:48
            -staż
            -kurs
            • Gość: myszka miki Re: po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 15:51
              a na staż to moga mnie skierować z urzędu pracy? skończyłam 2 kursy
              2 lata temu( j ang i niemiecki)
              • adziunia Re: po studiach 07.10.09, 11:04
                Tak, w urzedzie pracy są oferty nie tylko pracy ale też stażu
                zawodowego, możesz sama pójść do jakiejś instytucji zapytać czy
                zechcą cie przyjąć na staż, a kasę bedzie Ci płacić urząd pracy,
                tylko oczywiście musisz sie zarejestrować w UP.
              • katherine-and-more Re: po studiach 08.10.09, 16:31
                Staż z PUP to jest jakieś rozwiązanie, ale prawda jest taka, że prawdopodobnie
                nie znajdziesz tam nic sensownego. Warto oczywiście się zapisać, chociażby dla
                kursów, które oferują, ale na pewno nie dla staży i praktyk. Ja osobiście
                preferuję szukanie przez portale pracy i na stronach poszczególnych firm. To są
                staże albo managerskie (w wielu przypadkach wyższe wykształcenie to już duży
                plus, nie trzeba mieć konkretnych umiejętności), albo po prostu kompetencyjne, w
                których przyucza się stażystę od razu na określone stanowisko. Są lepiej płatne
                i dają szansę realnie się czegoś nauczyć. Więc po pierwsze - rozejrzyj się po
                dużych firmach, czy w zakładce kariera nie mają przypadkiem staży, po drugie -
                zarejestruj się na portalach pracy, które mają sekcję studencką - tradycyjnie
                infopraca, ze względu na generalną wielkość portalu, ale tez i promowany mocno
                ostanio jobexpress, który wg. mnie ma nieco lepszą jakość ofert i właściwie
                porównywalną ilość, jeśli chodzi o staże i praktyki (tu ponad 600 i tam ponad
                600). Warto też rozejrzeć się po stronach studenckich, czasem znajdzie się coś
                dla siebie. Generalnie - aktywność, aktywność i jeszcze raz aktywność.
    • vivijon Re: po studiach 08.10.09, 23:59
      poczekac az robota sama Cie znajdzie ;) oczywiscie zartuje sobie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka