Dodaj do ulubionych

Praca po Automatyce i Robotyce.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 22:34
Witam. Jestem uczniem drugiej klasy LO. Za rok będę pisał egzamin maturalny.
Mam mały dylemat jeśli chodzi o wybór kierunku studiów. Chciałbym pójść na
automatykę i robotykę, jednak jest małe ale... Rodzice odradzają mi ten
kierunek, ponieważ, wg nich, ciężko będzie mi potem dostać dobrze płatną
pracę, czy nawet pracę w ogóle. Prosiłbym o rzetelną odpowiedź - jak to jest
po takich studiach? Czy ciężko dostać pracę?
Obserwuj wątek
    • Gość: przyszły student Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 22:41
      I oczywiście jakie są możliwości po takich studiach? Bardzo proszę o pomoc.
      • Gość: Ambitny Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: 188.33.182.* 19.04.10, 22:51
        nie przejmuj się, rodzice z reguły chuja się znają na aktualnościach
        dot. studiów i pracy po nich. Po automatyce->najlepiej na wydziale
        elektroniki ma się jak na razie najlepszą robotę po polibudzie.
        • Gość: przyszły student Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 23:06
          Dzięki za odpowiedzi. Pytanie to skierowałem tutaj, bo szukam odpowiedzi
          wszędzie :) prosiłem o odp na pytanie, nie o pouczanie, że jest to złe miejsce
          na to.

Co do studiów, to oczywiście chciałbym studiować na wydziale elektroniki.
          • Gość: załamka a w kibllu też szukałeś? IP: *.pl 19.04.10, 23:44
    • Gość: asdf Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: 195.82.180.* 19.04.10, 22:57
      Nie za bardzo rozumiem czemu pytanie o pracę kierujesz do studentów,
      popytaj na forach tematycznych
      • Gość: hmm Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.promax.media.pl 20.04.10, 00:08
        Polska niestety jest do tyłu i jeszcze nie widać tego tak bardzo jak w Japonii,
        gdzie w restauracjach ludzi obsługują roboty(obecnie to już coś) zanim w Polsce
        to się rozwinie to minie trochę czasu, ale to będzie bardzo opłacalne. Nawet
        jeśli nie znajdziesz pracy stricte w robotyce to z matmą i kierunkiem
        ścisło-technicznym zawsze się załapiesz. Tego typu kierunki opierają się na
        matematyce. Jej od paru lat prawie nikt nie wybiera na maturze i nie umie. Jest
        dlatego obowiązkowa od tego roku,a w telewizji jest pełno reklam zachęcających
        do takich kierunków. Może nie teraz to jest takie popularne. Ale to tak jak było
        z angielskim w latach 90 nikt tego nie umiał i nie opłacało się tego uczyć czy
        studiowac.Mi się wydaje, że to będzie opłacalne przecież jeszcze 6 lat temu mp3
        czy komórka to było jakieś science-fiction.
        • Gość: hmm Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.promax.media.pl 20.04.10, 00:15
          nie wspominając o dotykowych komórkach i ekranach. Robotyka bankowo się
          rozWINIE. w Japonii jest dużo pokazów z robotami od grających na skrzypcach po
          obsługujących w recepcji. Należy to tylko śledzić. Skoro w Japonii możliwy był
          ślub mężczyzny z grą komputerową(na fakcie) mam nadzieje,że ktoś to słyszał
          niestety na polskich portalach była o tym tylko mała wzmianka, to robotyka jest
          bardzo możliwa.
          • gooner0292 Re: Praca po Automatyce i Robotyce. 20.04.10, 00:35
            Dziękuję za pomoc. Jestem podobnego zdania co ty. Jeszce raz wielkie dzięki :)
          • Gość: załamka brak słów IP: *.pl 20.04.10, 01:13
            Kolego skończ może najpierw gimnazjum, a później udzielaj rad.

O czym ty -za przeproszeniem- pierdolisz? Nie masz zielonego pojęcia
            o tym kierunku.

Jeżeli już gdzieś taki absolwent znajduje pracę to w przemyśle, przy
            projektowaniu robotów przemysłowych, automatyzacji procesów
            technologicznych, projektowaniu linii produkcyjnych, programowaniu
            np. obrabiarek (i nie tylko), branżach związanych z miernictwem itd.
            itp.

Także nie pierdol mi tu o humanoidach, robotach -kelnerach,
            zaślubinach ludzi z pc (co to w ogóle ma do rzeczy!?)
            • Gość: Cwel Re: brak słów IP: *.proxnet.pl 20.04.10, 01:28
              Masz rację. U nas na kierunku AiR głównie kształci się automatyków. Gdy ktoś
              zdecyduje się na specjalizację "robotyka" to ma wszędzie pod górkę. Po prostu
              można porównać AiR o specjalizacji "robotyka" do wyboru biotechnologii lub
              nanotechnologii. Wszystkie przyszłościowe,ale nie u nas. I proszę mi nie
              pisać,że telefonów też nie było itd. a teraz są. Według fachowców,to
              biotechnologia miała być przyszłościowa 10 lat temu. A jak teraz jest? Nadal
              jest przyszłościowa,ale tej przyszłości u nas nie widać. Na kierunku AiR należy
              wybrać specjalizację,dzięki której znajdzie się pracę w przemyśle lub miernictwie.
              • dystansownik Re: brak słów 20.04.10, 13:48
                Dokładnie tak jak wyżej. U nas się tylko mówi o przyszłościowych kierunkach, a w
                rzeczywistości często właśnie po nich przyszłości nie ma. Z biotechnologią tak
                było, opowiadali jak to będzie super wykształcić tylu biotechnologów, rozwój
                gospodarki będzie, staniemy się potęgą gospodarczą i badawczą, a jak się
                skończyło? W tej chwili absolwenci o pracy w zawodzie tylko marzą, albo próbują
                zostać na uczelni.

Tak samo pieprzeniem jest rozwój jakichkolwiek technologii u nas. Owszem, w
                krajach rozwiniętych wymyśla się ciągle nowe cuda, ale tak u nas nie będzie. U
                nas potrzeba speców od zapewnienia ciągłości produkcji w zakładach należących do
                zagranicznych spółek. Od rozwoju, to oni mają swoich specjalistów u siebie.
              • Gość: poik Re: brak słów IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 11:55
                DOKŁADNIE.
                Proszę nie słuchać fantastów, którzy myśląc o AiR bredzą o humanoidalnych
                zabawkach grających na skrzypcach, ważniejsze są roboty przemysłowe, a z tym w
                Polsce rewelacji nie ma.
                Można za to zająć się projektowaniem, programowaniem, wdrażaniem systemów
                automatyki czy metrologią właśnie. Z tego co się orientowałam to absolwenci
                jakoś prace lepszą lub gorszą znajdowali, czasami bardziej w IT ale jednak.
                Najlepiej gdyby dało sie obserwowac znajomych, bo na forach jest za dużo
                frustratów albo ludzi o podejściu mocno nierealistycznym :P
    • sundry Re: Praca po Automatyce i Robotyce. 20.04.10, 09:16
      Ciężko, jak po wszystkich technicznych. Chyba,że kończysz studia i
      masz już 5 lat doświadczenia. Ale pocieszę cię- tak jest po
      wszystkich studiach.
      • Gość: Osia Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 15:29
        Jest praca ale po medycznych:)
        ps. nie wiem jak długo:(
        • Gość: Łysy Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.proxnet.pl 21.04.10, 15:50
          Co nie wiesz jak długo? Jest i będzie. Ludzie nagle nie zaczną zdrowieć sami z
          siebie. Weź pod uwagę,że na uczelniach medycznych masz limity miejsc.
          • gooner0292 Re: Praca po Automatyce i Robotyce. 21.04.10, 19:02
            Tak, tylko, że ja nienawidzę biologii czy chemii, więc medyczne studia nie są
            dla mnie. Może coś się zmieni jeśli chodzi o pracę dla absolwentów AiR.
            • Gość: poik Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 20:27
              mnie się wydaje że lepiej było kilka lat temu :P
          • Gość: jożin Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.chello.pl 21.04.10, 19:16
            Gość portalu: Łysy napisał(a):

> Co nie wiesz jak długo? Jest i będzie. Ludzie nagle nie zaczną zdrowieć sami z
            > siebie. Weź pod uwagę,że na uczelniach medycznych masz limity miejsc.

Sporo Polaków studiuje medycyne, farmacji i stomę na Ukrainie, o to pewnie Osi
            chodziło :P + wchłaniamy trochę lekarzy ukraińskich. Ale to nie zaburza systemu
            kształcenia odpowiedniej ilości kadr medycznych :) Dziwię się czemu tylko MZ
            limituje kierunki, czemu na inne podobnych limitów nie ma i kształcone są masy,
            masy, masy...
    • Gość: heh Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.ghnet.pl 20.04.10, 09:39
      Nie sluchaj ludzi ktorzy mowia, ze po technicznych studiach nie ma problemu z
      praca. Twoi rodzice maja racje, wiekszosc znanych mi automatykow(a znam ich
      sporo, bo sam koncze kierunek techniczny) probuje sie zalapac do jakichs firm
      informatycznych, bo w przemysle z praca cieniutko, jest na nich znikome
      zapotrzebowanie i malo placa.
      • dystansownik Re: Praca po Automatyce i Robotyce. 20.04.10, 13:52
        W tej chwili niestety po studiach technicznych z pracą nie ma za różowo.
        Szczególnie w przemyśle. Ludzi się naciąga na studia techniczne, bo absolwenci
        tych kierunków mają największy potencjał do zapewnienia rozwoju gospodarczego
        kraju, ale tych absolwentów nie potrafimy wykorzystać.
        Efekt jest taki, że sporo osób idzie na studia zachęcone propagandą o wspaniałej
        przyszłości, a wychodzą w szarą rzeczywistość, gdzie ofert pracy jest niewiele
        (polecam zajrzeć na różne serwisy i bezpośrednio na strony pracodawców z danej
        branży, to często pokazuje rzeczywiste zapotrzebowanie, którego prawie nie ma) i
        szuka jej się żebrając po pracodawcach. W większości przypadków jak się w ogóle
        usłyszy jakąś odpowiedź, to jest nią "za mało doświadczenia".
        • Gość: :( Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.promax.media.pl 20.04.10, 17:28
          idz na informatyke
          • Gość: Gosia Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.proxnet.pl 20.04.10, 18:02
            Oczywiście,jeśli Cię to kręci. Inaczej nie ma to sensu. Informatyka to bardzo
            specyficzny kierunek.
    • zeberdee24 Re: Praca po Automatyce i Robotyce. 21.04.10, 19:17
      Mogę powiedzieć po tym co widzę wśród kumpli - głównie sektor IT(ale to raczej
      goście którzy sami byli pasjonatami) i utrzymanie ruchu w zakładach(niezła kasa
      ale BARDZO odpowiedzialna i ciężka praca), paru wylądowało w bankach, jeden
      rzeczywiście projektuje roboty przemysłowe w Niemczech ale jego IQ
      prawdopodobnie nie mieści się w skalach dla zwykłych ludzi i tam to chyba
      głównie takich przyjmują:)
      • Gość: poik Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 20:25
        mnie się wydaje że po automatyce to tak ogólnie jest, że jak lepsza kasa to
        praca ciężka, odpowiedzialna i czasochłonna...
        ktoś gdzieś napisał, że wkład potrzebny na studiach jest niewspółmierny do zysków.
        • Gość: Ambitny Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.ae.poznan.pl 22.04.10, 13:53
          Po automatyce na jednej z najlepszych politechnik w kraju(PWR,AGH)(PW nie
          wypada tu dobrze) masz automatycznie pracę w Krakowie ze stawką >=2k
          netto.Znam ludzi, którzy kilka lat po studiach (z kilku letnim
          doświadczeniem) dochodzą do sum 5-cyfrowych - choć przyznać muszę, że są
          to jednostki wyróżniające się. Nastaw się na więcej programowania niż na
          informatyce, bo tym będziesz się zajmował w przyszłości. Żadna robotyka,
          systemy sterowania,programowanie,maszyny.
          • Gość: hehe Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: *.ghnet.pl 22.04.10, 20:46
            Ale glupoty piszesz...Jak zalapiesz sie do jakiejs lokalnej firmy IT to moze i
            dostaniesz te 2tys, ale to nie kwestia skonczonego kierunku tylko
            samodzielnej/dodatkowej pracy, wiec nie mieszaj ludziom w glowach.
    • Gość: Air Re: Praca po Automatyce i Robotyce. IP: 83.238.217.* 22.04.10, 21:02
      Należy mieć na uwadze że AiR to 90% automatyki i 10% robotyki
      (analogicznie jak EiT)chyba że weźmiesz specjalke robotyka.
      Praca automatyka (w zawodzie) to albo utrzymanie ruchu albo integracja
      systemów (projektowanie ukł. sterowania).Kasa jest dobra ale nie
      współmiernie mała do nakładu sił.Wiadomo że w tym niedorozwiniętym
      kraju lepiej być po zsz niż po studiach ,ale jak isć na studia to na
      takie niż na politologie socjologie itp. przynajmniej są realne szanse
      na dobrą kase (jak na polske).
    • bergman-engineering Re: Praca po Automatyce i Robotyce. 09.03.17, 07:59
      Bardzo ciekawa propozycja zawodowa dla młodych AUTOMATYKÓW! Możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego i rozwoju! Praca dla nowoczesnej firmy produkcyjnej z okolic Poddębic (woj. łódzkie). Oferujemy:
      • Stabilne zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę
      • Pierwsza umowa na okres 12 miesięcy (bez okresu próbnego), kolejna na czas nieokreślony
      • Bogaty pakiet benefitów pozapłacowych (dofinansowanie posiłków, opieka medyczna, ubezpieczenie na życie, karta Multisport, zagwarantowany transport do zakładu)
      • Pakiet relokacyjny
      Dlatego jeśli posiadasz doświadczenie w obszarze automatyki / elektroniki / utrzymania ruchu (choćby staż) i jesteś gotowy na nowe wyzwania, zapraszam do kontaktu martyna.michta@bergman-engineering.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka