Dodaj do ulubionych

Administracja czy Europeistyka?

IP: *.euro-net.pl 01.07.10, 16:19
Witajcie. ;)

Jak myślicie - co bardziej warto studiować i co daje szersze perspektywy?

Proszę o nie pisanie, że oba kierunki są choojowe, chcę wybrać pomiędzy,
którymś z tych dwóch. :)

Pozdrawiam i dziękuje ślicznie za odpowiedzi. ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: przyszłastudentka Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.euro-net.pl 01.07.10, 16:44
      Ok, znalazłam już identyczny temat - więc przepraszam, za zaśmiecanie. :)
      • Gość: ~~~~ Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.10, 16:50
        Ja może tylko dodam, że administracja lepsza, bo moim zdaniem po tym kierunku są
        większe perspektywy. Nie tylko można pracowac jako urzędnik, ale można pójśc np.
        do banku czy pracowac jako doradca podatkowy (tylko trzeba zrobic studia
        podyplomowe) itp.
        • Gość: przyszłastudentka Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.euro-net.pl 01.07.10, 16:56
          Dziękuję. :)
        • pluskotka Re: Administracja czy Europeistyka? 02.07.10, 15:13
          Na doradcę podatkowego to trzeba egzamin państwowy zdać, sama podyplomówka nic
          nie da.
          • Gość: ~~~~ Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 18:40
            Ale czy tutaj ktoś mówi, żeby nie zdawać egzaminu na doradcę podatkowego?
            Przecież można pójść na studia podyplomowe, żeby zdobyć wiedzę teoretyczną,
            później dana osoba podejdzie do egzaminu i po sprawie.
            • Gość: hm Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 00:40
              Jak ktoś skończył administracje to zapewne większość podyplomówek z prawa
              podatkowego to wyrzucanie kasy w błoto. Po co płacić za coś, co miało się w
              ramach studiów. Jeśli chcesz na doradcę podatkowego, przyłóż się do nauki,
              zapisz się do Koła, chodź na jakieś warsztaty z podatków, czytaj - wyjdzie na to
              samo.
    • Gość: . Europeistyka czy Zarządzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 01:03
      Także z gory podziekuje za odpowiedzi, ze oba kierunki sa bezsensu :)
      • Gość: Lllallla Re: Europeistyka czy Zarządzanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.10, 00:05
        Sama studiuję europeistykę i bardzo mi się podoba ten kierunek. Niby żaden humanistyczny nie jest przyszłościowy no ale nie każdy kocha matematykę. Koleżanka, która ze mną studiuje euro i do tego administrację po roku chce z tego drugiego kierunku zrezygnować bo wg niej jest strasznie nudny. Poza tym na każdej uczelni można studiować administrację a więc jest strasznie dużo absolwentów tego kierunku.
        • Gość: poletko Re: Europeistyka czy Zarządzanie? IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 04.07.10, 00:05
          Jest kolosalna różnica między studentami administracji WPiA a studentami
          administracji Uniwersytetów Ekonomicznych czy Politechnik
        • Gość: GEM Re: Europeistyka czy Zarządzanie? IP: *.microchip.net.pl 16.07.10, 10:52
          Moim skromnym zdaniem europeistyka w obecnej sytuacji to przede
          wszystkim fundusze europejskie. Zatem po studiach czeka pisanie
          projektów, ich weryfikacja (Urzędy Marszałkowskie, Ministerstwa),
          więc matematyka i finanse nie mogą być słabą stroną. Wręcz uważam,
          że takie przedmioty jak inwestycje, zarządzanie projektem, finanse
          to przdmioty wiodące na takim kierunku. Na tym kierunku nie powinno
          być istotne, że na początku powojennej integracji była Europejska
          Wspólnota Wegla i Stali ale to, jak napisać wniosek, jak opracować
          plan finansowy, co z zamówieniami publicznymi, co to jest wydatek
          kwalifikowany a co nim nie jest, jak wygląda opisanie faktury.
          • Gość: Innowacje 2010 14. Konferencja Project Management ;;; IP: 81.21.194.* 27.10.10, 11:22
            Innowacje siłą rozwoju UE – czyli gdzie spotkać najbardziej innowacyjnych ludzi w Polsce ?

W dniach 7-9 Listopada 2010 w Rzeszowie, spodziewanych jest ponad 400
            uczestników 14. Konferencji Project Management odbywającej się pod
            hasłem: Innowacje siłą rozwoju Unii Europejskiej.

Innowacyjny program, przemówienia najwybitniejszych osobistości świata
            biznesu, 6 interaktywnych paneli dyskusyjnych, warsztaty oraz liczne
            imprezy towarzyszące pozwolą na zdobycie cennej wiedzy i poszerzenie
            swojej sieci kontaktów.

Oganizatorem jest Stowarzyszenie Project Management Polska,
            Stowarzyszenie Dolina Lotnicza oraz Grupa A-05. Patronat nad wydarzeniem
            objęło ponad 40 partnerów medialnych i instytucji otoczenia biznesu.

Szczegóły konferencji na stronie: www.innowacje2010.pl

Do zobaczenia w Rzeszowie – Stolicy Innowacji!
            Uwaga!!! Ostatnie dni rejestracji!!!
            Specjalna oferta dla studentów!!!
    • Gość: gosc Tylko wybierzcie dobre uczelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.10, 15:14
      Jeśli macie zamiar studiować te kierunki to tylko na dobrym uniwersytecie, bo na jakieś szkółce tego i owego każdy może studiować. A np. administracja czy europeistyka na Uniwersytecie Jagiellońskim to już coś.
      • Gość: ~~~~ Re: Tylko wybierzcie dobre uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 17:30
        Ja mam z kolei znajomą, która po 2 latach rzuciła europeistykę, bo stwierdziła,
        że to jest g... warte i poszła na administrację-stwierdziła, że ten kierunek
        jest 100 razy lepszy niż europeistyka. Jest też inna znajoma, która rzuciła po
        roku europeistykę, bo nie mogła wytrzymać na tych studiach i poszła na studia
        prawnicze i uważa, że prawo jest lepsze i ciekawsze od europeistyki.
        • Gość: syp Re: Tylko wybierzcie dobre uczelnie IP: *.rev.masterkom.pl 04.07.10, 20:13
          problem w tym, że studentów administracji z politechnik i uniwerków też liczymy w tysiącach.
          • Gość: euroazja Re: Tylko wybierzcie dobre uczelnie IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 06.07.10, 01:42
            A zdobyte wykształcenie jest zgoła odmienne. WPiA stawia nacisk, prawidłowo
            zresztą na dziedziny prawne, politechniki i ekonomiczne to bardziej mutacja
            zarządzania i technik organizatorskich.
      • Gość: były_student_prawa Re: Tylko wybierzcie dobre uczelnie IP: 195.150.224.* 29.10.10, 11:45
        administracja na UJ? Spęd bydła, swołocz, tłum "mędrców". czyli jak w całym kraju, nie idealizuj, że na UJ jest jakoś zupełnie inaczej. Z prawem jest podobnie, ot uczelnia postawiła na masową produkcję bezrobotnych mgrów.
    • Gość: Gisele Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 09:49
      A powiedzcie mi ludziska czy warto studiować dzienną europeistykę
      obok zaocznego prawa? Czy może na zarządzanie? Wszystkie kierunki
      na WPiA.
      • pluskotka Re: Administracja czy Europeistyka? 06.07.10, 18:16
        Zarządzanie i europeistyka na wydziale prawa? Pierwszy raz widzę takie coś. :)
        • Gość: Gisele Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 21:14
          na UAM tak jest. czy mogę liczyć na jakąś radę?
          • Gość: epopeja Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 07.07.10, 00:18
            Generalnie zna tylko jedną osobę z tych kierunków na UAM. Kolega zarządzanie
            trochę krytykował bo ani tam za dużo prawa ani ekonomicznych zagadnień, zresztą
            jak to zarządzanie takie ni w pięć ni w dziesięć. Europeistyka chyba jednak
            bardziej jeśli między tymi dwoma wybierać, przynajmniej języki ogarniesz a to
            dzisiaj już na wiele pozwala.
            • Gość: ty Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.10, 16:03
              Studiując europeistykę wcale nie znaczy, że ktoś opanuje języki. Na filologii tak, ale nie na innym kierunku. Języki obce w programie studiów na studiach kuleją :)
              • Gość: Tawananna* Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 19:04
                Akurat na europeistyce w Poznaniu z tego, co słyszałam, kładziony jest naprawdę
                duży nacisk na języki obce i są one na wysokim poziomie.
    • eva.biedrona87 Re: Administracja czy Europeistyka? 31.10.10, 17:27
      ja polecałabym europeistykę - poznasz prawo międzynarodowe i będziesz miała kilka lektoratów - jeśli lubisz poznawać i uczyć się nowych języków. Administracja chyba nie ma przyszłości...
      • Gość: gość Re: Administracja czy Europeistyka? IP: 89.108.240.* 01.11.10, 20:25
        Zależy co kto lubi. Wiadomo, każdy będzie zachwalał swoje-studenci europeistyki będą mówić, że europeistyka jest super, a administracja to dno itp. Poza tym student europeistyki nie zna administracji, więc nie wiem czemu tak świetnie zna się na perspektywach po tym kierunku studiów. Czytałam różne artykuły, informacje w internecie itp. i pytałam znajomych, którzy są na europeistyce albo już ją ukończyli. Usłyszałam, że po tym czasem można się dostać do urzędu miejskiego do jakiegoś działu zajmującego się Unią Europejską, a o miejscu w takiej Brukseli można zapomnieć. A w Polsce w urzędzie nie trzeba znajomości kilku języków obcych, wystarczy jeden język (poza tym w liceum były 2 języki, to zawsze coś). Poza tym jeden język można podszkolić na studiach, a drugi ewentualnie na jakimś kursie językowym. Ludzie, czy Wy myślicie, że taka UE będzie czekała na Was z otwartymi ramionami i przyjmie wszystkich jak leci? A później ludzie będą jęczeć na zasadzie ,,Ratunku! Skończyłam europeistykę, zrobiłam praktyki, jestem po dodatkowych kursach, szkoleniach itp., a od 3 lat jestem na bezrobociu!". Poza tym powiedzmy sobie szczerze-jaki konkretny zawód ma absolwent europeistyki? To są studia jak kulturoznawstwo, etnologia, filologia czeska, filologia ukraińska, stosunki międzynarodowe itp. Takie studia może są ciekawe, żeby rozwijać zainteresowania, ale po takiej europeistyce czy stosunkach międzynarodowych może jakieś jednostki znajdą pracę. W moim mieście (a jest to stolica województwa, w moim mieście mieszka tu ok. 790tysięcy ludzi) jest tylko kilka miejsc pracy dla absolwentów europeistyki, więc na palcach jednej ręki można wyliczyć ludzi, którzy znajdą pracę. A jak już ktoś się złapie pracy, to wiele lat będzie się trzymał tej pracy, żeby tylko nie zostać na lodzie. A na Uniwersytecie są studia dzienne, zaoczne, do tego kilka prywatnych uczelni, które prowadzą ten kierunek studiów, więc rocznie są tysiące absolwentów. A praktycznie rzecz biorąc po administracji można wykonywać tą samą pracę co po europeistyce. A przecież dodatkowo są też inne zawody jak np. bankowiec, doradca podatkowy, urzędy typu ZUS, skarbówka, Urząd Miejski itp., a płaca na poziomie 2-2,5 tysięcy zł miesięcznie, to zarobki na porządku dziennym, do tego robota w nieruchomościach, papierkowa praca w firmie windykacyjnej i zarobki na poziomie 5-6 tysięcy zł, prywatne firmy itp. A jeszcze jak ktoś dorobi podyplomówkę albo jakiś kurs to jest jeszcze lepiej. Jak się popatrzy na oferty pracy, to jest sporo ofert dla absolwentów administracji, a praktycznie rzecz biorąc jeszcze nigdy w życiu nie znalazłam się z ofertą pracy dla absolwenta europeistyki, a sprawdzałam wiele miejsc-poważne portale zajmujące się pracą, firmy pośrednictwa pracy, gazety, nawet ,,pośredniak" itp. Wiem, że taki student europeistyki zachwala swoje, bo nikt nie powie, że jego studia to dno, a inne studia są super. Taki student farmacji nigdy dobrze nie powie o medycynie i na odwrót, tylko każdy swoje zachwali i z każdymi studiami tak jest. Poza tym znam ludzi na europeistyce i wiem od nich, że większość studentów jest tam dlatego bo się nie dostali na administrację albo prawo, a rzadko się zdarza żeby ktoś studiował europeistykę, bo to jego marzenie. A niech tacy cwaniacy wymienią chociaż 5 różnych zawodów, które można wykonywać po europeistyce i żeby w każdym zawodzie można było wiele wakatów. Na pewno nie wymienicie nawet 2, a co dopiero 5. Może europeistyka jest ciekawa, ale pracy po niej nie ma i nie gadajcie głupot, nie mieszajcie ludziom w głowach. Trzeba patrzeć jakie zawody można wykonywać po europeistyce, a jakie po administracji i trzeba to bezstronnie zweryfikować i widać, że absolwenci administracji mają większe szanse, a to co robi absolwent europeistyki to może też robić ktoś po administracji. Jakby zlikwidować takie studia jak europeistyka, to nikt by nie ucierpiał, bo magistrzy administracji mogliby ich zastąpić.

P. S. Oglądałam przedmioty na europeistyce i jakoś nie widziałam żeby było kilka lektoratów, więc jak to niektórzy mówią-nie pier... głupot. Widziałam oferty wszystkich uniwerków, kilku prywatnych uczelni i jest tylko 1 język obcy-albo przymusowy angielski albo ma się do wyboru jeden język spośród kilku (angielski, niemiecki, rosyjski, francuski). NIGDZIE nie ma 2 lektoratów, a co dopiero kilku języków obcych. Na każdej uczelni jest TYLKO JEDEN LEKTORAT, więc nie rób z ludzi durniów.
        • Gość: baaba Re: Administracja czy Europeistyka? IP: 195.150.224.* 02.11.10, 23:05
          w sumie bełkot. a po administracji i tak pracy nie znajdziesz.
        • Gość: laal Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 22:45
          glupoty gadasz na KULu sa 2 lektoraty na europeistyce i trwaja 2,5 roku a nie 2 jak na innych kierunkach pozatym jesli chodzi komus konkretnie o ten kierunek to polecam KUL gdyz do tych studiow ma najlepszy program ;) lepszy od SGH czy UJ gdzie jest duzo filozofii i kultury. WPPKiA na KuLu ma ocone 1 na 5 (gdzie 1 jest najwyzsze) + duzo prawniczych przedmiotow, mozliwosci praktyk w Brukseli. Konczylem KUL i potem bylem na SGH na doktoranckich i szczerze to poziom jest żenujacy w poruwnaniu do KULu. SGH ma poprostu wyrobiana marke i placi sie za dyplom jak na stadionie 10lecia. Wiekszosci znanych profesorow ktorzy niby maja wykladac poprostu nie ma i zajecia prowadza inni ludzie żałosne
          • Gość: soprano do "doktorka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.11, 14:44
            Szkoda, że reprezentujesz taki poziom ortografii, a robiłeś dr na SGH-u. W porównaniu piszemy przez Ó a nie jak TY to demonstrujesz przez U.

Pozdrawiam
            Również absolwent WPPKiA KULu:)
            • Gość: ffgf NIE dla administracji IP: *.zb.osi.pl 11.03.11, 18:05
              administracja jest kierunkiem nie potrzebnym obecnie, za duzo absolwentow , brak ofert pracy, europeistyka jest o wiele lepszym pomyslem, tym bardziej ze dzisiejsza biurokracja ogranicza sie do zasada UE, i ogolnie mamy proces europeizacji... stanowczo odradzam studiowanie administracji
        • Gość: europeista Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 16:58
          Po europeistyce ma się uprawnienia do pracy w administracji rządowej i samorządowej, a także instytucjach europejskich, przynajmniej tak mam napisane w suplemencie do dyplomu. Poza tym poszedłem do szkoły policealnej administracji i muszę stwierdzić, że mam prawie to samo co na europeistyce, z tym że na studiach miałem bardziej szczegółowe. Lektoraty miałem z 2 języków obcych (angielski i francuski) więc nie pisz głupot że jest z jednego. Poza tym dużo ekonomii, zarządzania (w szczególności funduszami UE), prawa wspólnotowego, no i matematykę finansową a także metody statystyczne w socjologii i pozyskiwanie środków UE. Nie wiem w czym jest niby lepsza administracja.. Aha i studiowałem europeistykę na politechnice a nie na żadnym uniwerku, żeby nie było
    • Gość: Kagan Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.dsl.telepac.pt 14.04.11, 18:39
      Ani jedno, ani drugie!
      • Gość: heh Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 00:04
        więc co warto?
    • Gość: mg Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 19:16
      Ranking Uczelni podaje 73% zadowolonych z administracji i tylko 50% zadowolonych z ukonczenia europeistyki
    • 1anulka12 Re: Administracja czy Europeistyka? 26.04.11, 11:25
      Radzę Ci wybrac konkretny zawód a nie wybierac między administracja a europeistyką. I jedno i drugie niewiele warte. Moj syn właśnie kończy europeistykę na UW i niby wie wiele, ale tak naprawdę nic jesli chodzi o oczekiwania przyszłych pracodawców. Europeistyka to dobre studia dodatkowe, np. do prawa a nie podstawowe a administracja...? Co to jest?
    • Gość: Agata Re: Administracja czy Europeistyka? IP: 178.73.49.* 30.04.11, 18:56
      Przeprowadzam badanie dotyczące postrzegania reklam. Bardzo proszę Was o pomoc! Wypełnienie ankiety nie zajmuje więcej niż 4 minuty.

www.surveymonkey.com/s/63C6CB6
    • elfikowy Re: Administracja czy Europeistyka? 16.05.11, 16:01
      a wiesz juz gdzie w ogole studiowac? na jakies uczelni? Ja osobiscie polecam WSB dlatego ze obecnie mozesz zgarnac darmowe stypendium www.studiamarzen.pl
      • Gość: loron Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 21:19
        takze polecam WSB jest to bdb wybór zwłaszcza te kierunki
        • Gość: Steve Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.acn.waw.pl 21.09.11, 22:19
          Racja! sam tam studiowałem i bardzo polecam!!
    • Gość: Kabi Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.acn.waw.pl 28.09.11, 12:03
      A może zainteresuj się Wyższą Szkołą Bankową? Ma wiele kierunków i oddziałów w Polsce, może akurat coś cię natchnie i wybierzesz coś o czym w ogóle z początku byś nie pomyślała?
    • Gość: komen Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.home.aster.pl 24.11.11, 23:33
      europeistyka jest zbyt ogólna, nie ma po tym sprecyzowanych perspektyw zawodowych - można pracować wszędzie i nigdzie. Administracja daje moim zdaniem większe możliwości- zwłaszcza, jeśli wybierzesz unikalną specjalizację, np. penitencjarystykę. Można to stdiować w Apeironie
    • 44444444443234ffdd Re: Administracja czy Europeistyka? 29.11.11, 01:03
      Możliwość godzenia pracy ze studiami, elastyczne godziny zajęć, przyjemność i jednocześnie niedrogie czesne – to wszystko oferuje Wyższa Szkoła Handlu i Finansów Międzynarodowych. Zlokalizowana w budynku hotel Marriott, oferuje szeroką kadrę naukową, nowoczesne wyposażenie, przyjemną obsługę i dużą ofertę programową, m.in. Bezpieczeństwo Narodowe, Ekonomię, Pedagogikę oraz Finanse i Rachunkowość. Więcej informacji znajdziecie na wshifm.edu.pl
    • niebieska_grzywka Re: Administracja czy Europeistyka? 29.11.11, 01:07
      Prawo i tylko prawo, po tym zawsze znajdziesz w miare dobrze płatną pracę. Wiem z doświadczenia. Nawet bez aplikacji po prawie dasz sobie radę.
      • Gość: nowymietek Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 02:22
        Administracja na WSB? Ktoś studiował i podzieli się opinią? :)
        • malg_wieczorek Re: Administracja czy Europeistyka? 12.09.13, 09:42
          Witam,

Dziękuję za zainteresowanie naszą uczelnią, nie piszesz jednak w jakim mieście chciałbyś studiować, ani o jaki poziom studiów Ci chodzi. Gorąco zachęcam zatem do zapoznania z informacjami, udostępnianymi przez nas na stronie www.wsb.pl i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań bądź wątpliwości.

Pozdrawiam, Małgorzata Wieczorek
    • Gość: asdf Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.176-107-171.citysat.com.pl 12.08.13, 22:53
      prawo bez aplikacji = administracja na wydziale prawa...
    • Gość: bartek Re: Administracja czy Europeistyka? IP: *.toya.net.pl 12.09.13, 16:42
      polecam wam stronę poświęconą studiowaniu w Łodzi www.lodzakademicka.info.
      znajdziecie tam wszystkie łódzkie uczelnie, kierunki z podziałem na specjalnosci. Dodatkowo autorzy opisali każdy kierunek tak abyście wiedzieli co robić po ich ukończeniu. Poza tym wiele info nt miasta,
      • Gość: pluskotka madrala pluskotka madarla IP: *.rom.net.pl 20.11.13, 05:24
        Widze, ze jestes ekspertka od wszystkiego.. ale jak juz wyjdziesz ze szkoly sredniej to przejrzyj chociaz plan studiow na UEKu w krakowie i zobaczysz ze NIE TYLKO JEST 1 JEZYK jak to piszesz
        ale sa 2 JEZYKI na kazdym kierunku i takze na europeistyce :)
        A co do samych studiow to naprawde lepiej wybrac cos innego :) nawet jezeli jestes zafascynowany UE licz sie z tym ze bedziesz miec mase prawa UE a prawie nic z prawa ogolnego polskiego i podstawy innych przedmiotow spoleczno-ekonomicznych.
        Ale nie zalamujmy się :) Mamy system bolonski i mozna robic magisterke z czegos innego, a pracodawcy i tak patrza glownie na doswiadczenie i kwalifikacje pod katem konkretnej oferty pracy.
        Czy to bedzie euro czy MSG SM kulturoznawstwo zarzadzanie i tym podobne.

• Gość: maria Re: Administracja czy Europeistyka? IP: 148.81.198.* 19.10.16, 15:40
      polecam administrację, szczególnie w Wyższej Szkole Humanitas w Sosnowcu - 3,5 roku studiowania, czasami ciężko, wiadomo - sesje nigdy nie są łatwe. Ale myślę, że wyniosłam stąd bardzo dużą wiedzę. i nie oszukujcie się, że na uczelniach państwowych nauczycie się więcej - wszystko zalezy od samego studenta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka