Dodaj do ulubionych

studia w USA

IP: *.labs.mudd.colby.edu 16.03.04, 22:45
hej

ale dawno tu juz nie bylem...
czy ktos z was jest na studia w Stanach i chcialby sie podzielic wrazeniami?
ja jestem na 2. roku w Colby College i jest po prostu super
z kazdym powrotem do Polski i z kazda rozmowa z moimi zmeczonymi zyciem
kolegami z liceum, coraz bardziej sie ciesze,ze tu trafilem
a co wy myslicie o tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: studia w USA IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 17:54
      czesc, ja wlasnie tez mam sznase zeby sobie tu pobyc i sie pouczyc.Tylko nie
      wiem czy mam szanse na zdobycie wizyz polski, bo obecnie jestem tu jako aupiar
      jakie wrazenia po tych dwoch latach, bylo warto czy jednak nie
      Jezeli mozesz napisz cos wiecej na pantera98@gazeta.pl, sam jeszcze nie wiem
      czy sie zdecydowac na zostanie w USA, z gory dzieki za info.
      Krzysiek
      • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 19.03.04, 18:30
        na pewno jestem zadowolony z tego, ze wyjechalem
        mysle, ze ty rowniez
        tu jest zdecydowanie wiecej mozliwosci realizowania swoich marzen
        a gdzie bedziesz studiowal?
        pozdr
    • Gość: Richelieu* Re: studia w USA IP: 217.98.107.* 19.03.04, 22:33
      o, to Ty kiedyś założyłeś wątek, kto studiuje 3 kierunki i więcej, co to był za
      długi wątek ;)
    • Gość: MM Re: studia w USA IP: *.ny325.east.verizon.net 20.03.04, 19:34
      Hej Mikey,
      chyba pamietasz mnie jeszcze :P
      ciesze sie ze jestes zadowolony - ja tez :)
      no i banal tez (jesli go pamietasz)...hehe
      :)
    • irishcoffee Re: studia w USA 21.03.04, 16:17
      hej!

Bardzo fajnie,ze powstal ten watek, bo tylko utwierdzil mnie w mojej decyzji i
      sprawil, ze juz nie moge doczekac sie wrzesnia :). Studia w USA planowalam od
      kilku lat. Znalazlam swoja wymarzona uczelnie, w pazdzierniku zlozylam aplikacje
      (Early Decision) no i... za pol roku bede studiowac na Princeton. Marzenia sie
      spelniaja :).

Pozdrawiam!
      • Gość: a Re: studia w USA IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 22.03.04, 09:16
        mozecie pokrotce opisac swe kroki ktorymi dazyliscie od wyjazdu?:)
        jakie macie egzaminy zdane, itp. z gory dzieki
        czy macie stypendia? bo mnie osobiscie nie stac na wylozenie kilkudziesieciu
        tys dolarow:(
        ps. w jakim miescie jest ten colby college?
    • Gość: Anka Re: studia w USA IP: *.om.om.cox.net 24.03.04, 05:15
      hej, co tu duzo mowic jest swietnie i tyle! jestem w UNO nie wyobarazam sobie
      wrocic do Polski po tym roku (za wyj. wakacji) planuje skonczyc tu studia, mam
      tylko pytanie co do pracy, bo oczywiscie cena za jeden roku jest niesamowita,
      dlatego chcialabym zaczac pracowac ale poza camp, moja wiza niestety pozwale mi
      na prace tylko on-camp, co nie jest za bardzo oplacalne, moge jakos to zmienic?
      pozdrawiam
      • Gość: banal Re: studia w USA IP: *.student.yale.edu 24.03.04, 06:54
        Hmm, sami znajomi, nie? Tyle tylko, ze poza Panem MM, to nie widzialem nikogo
        osobiscie. Mikey, chcesz sie zalozyc, u kogo jest lepsza pogoda? A Ty Ola,
        powinnas sie powaznie zastanowic nad zmiana nicka z irishcoffee na cos bardziej
        hamerykanskiego, np starbuckscoffee :)

A tak na powaznie, to moze w Nowym Jorku jakos w maju/czerwcu? (Ola nie martw
        sie, w sierpniu wpadniemy na parapetowe do New Jersey.) Komu pasuje?

Pozdrawiam,
        Tomek
        • irishcoffee Re: studia w USA 24.03.04, 14:45
          hej Tomek!

bardziej hamerykanskiego, mowisz :)?? mam tez nick jersey.girl, juz bardziej
          amerykanski byc nie moze.... ale irish coffee jest pyszne, wiec niech tak bedzie
          na razie :)).

za rzadko bywalam kiedys na tym forum, wiec Mikey'a i MM jeszcze nie znam, ale
          jakby, co to zapraszam do New Jersey za pol roku :).

Ola

• Gość: ,, Re: studia w USA IP: *.ny325.east.verizon.net 24.03.04, 16:04
            to czas poznac :)
            no mam nadzieje ze sie spotkamy w wielkim jablku :)
            MM

PS
            pozdrowka Tomek
    • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 25.03.04, 07:54
      czesc wszystkim znajomym i nieznajomym
      dawno juz tu nie bylem, ale milo widziec, ze ludzie jeszcze o mnie pamietaja :)
      jesli ktos mnie nie zna to studiuje w Colby College w srodku lasu w Waterville,
      Maine
      i tak pewnie malo to komus mowi :)
      z tego co pamietam, kiedys pisalem, ze mialem zamiar sie przeniesc do Harvardu
      albo MIT albo cos takiego
      teraz juz nie chce :)
      tu jest po prostu super, jest mnostwo opcji, bardzo latwy kontakt z profesorami,
      strasznie towarzyscy ludzie z calego swiata, a poza tym w pazdzierniku jade na
      rok do Oxfordu na wymiane, wiec nawet nie mysle o zadnym transferze :)

irish coffee, gratulacje!
      slyszalem o twojej szkole same dobre rzeczy
      to rowniez jedna ze szkol, gdzie pewien pan Davis sponsoruje studia ludziom z
      UWC (pozostale to Colby, COA, Wellesley i chyba Middlebury)
      tak wiec bedzie tam mnostwo ludzi z UWC, tak jak w mojej szkole, wiec zaloze
      sie, ze wielu twoich znajomych bedzie znalo wielu moich znajomych :)

banal, to ty kiedys wyslales mi e-maila z zapytaniem o Colby?
      szkoda, ze nie poszedles do mojej szkoly, ale chyba Yale tez ci sie podoba,
      prawda? :)

jesli chodzi o spotkanie w NY, chetnie bym pojechal, ale wyjezdzam do Polski w maju
      potem pewnie przyjade do Connecticut z moja dziewczya troche popracowac od lipca
      do pazdziernika, wiec moglibysmy jakos wtedy sie spotkac

Mikey
      • Gość: aa Re: studia w USA IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.03.04, 08:41
        ale jak rozwiazujecie problem z kasa? tzn jak zdobyc pelne stypendium od 1 roku?
        • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 25.03.04, 17:07
          hmm, chyba mowilismy o tym na wielu watkach
          szukaj, a znajdziesz :)
          tak czy inaczej, stypendium sie dostaje normalnie tylko w b. dobrych prywatnych
          szkolach, bo tylko one maja kase
          aplikujac o przyjecie, aplikujesz rowniez o stypendium
          • Gość: A Re: studia w USA IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 26.03.04, 09:08
            > aplikujac o przyjecie, aplikujesz rowniez o stypendium

powaznie? to zmienia postac rzeczy.co do szukania info na tym forum-
            przejrzalam i jakos nie znalazlam nic wiecej...
            • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 27.03.04, 00:46
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=8477502&v=2&s=0
      • Gość: banal Re: studia w USA IP: *.art.yale.edu 26.03.04, 22:45
        Ja bede w CT do 8 lipca. Dokad dokladnie w CT jedziecie?
        • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 27.03.04, 00:50
          chyba do jednego z tych kasyn, ale nie wiem dokladnie, jak to bedzie wygladalo
          moja dziewczyna jedzie tam na work and travel, ale jeszcze nie ma wszystkich
          dokumentow, wiec nie mozna jeszcze nic powiedziec na 100%
          • Gość: banal Re: studia w USA IP: *.student.yale.edu 28.03.04, 19:35
            uzywasz AIM?
            • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 29.03.04, 06:07
              a co to jest?
              • Gość: a Re: studia w USA IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 29.03.04, 10:30
                hej. dzieki za link do wczesniejszego watku. ale mam jeszcze pytanie- jak
                wybieraliscie swoje uczelnie? i czysta ciekawosc- jak czesto jezdzicie do
                Polski?
                • Gość: Mikey Re: studia w USA IP: *.east-quad.residences.colby.edu 30.03.04, 07:19
                  ja wybieralem szkoly glownie na podstawie rankingow, informatorow i, co
                  najwazniejsze, na podstawie oczekiwanych szans na porzadne stypendium
                  jesli chodzi o 2. pyt.,wracam 2 razy w roku, ale pewnie wracalbym rzadziej,
                  gdybym nie mial dziewczyny w Polsce
                  • Gość: banal Re: studia w USA IP: *.zoo.cs.yale.edu 31.03.04, 17:59
                    Mikey: AIM == AOL Instant Messenger.

a: Jak juz chcesz wyjechac, to znajdz uczelnie, ktora bedzie lepsza od Twojej
                    wymarzonej w kraju. Sprawdz rankingi na www.usnews.com i
                    www.princetonreview.com
                    (princetonreview.com/college/research/rankings/rankingDetails.asp?CategoryID=1&TopicID=9)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka