Dodaj do ulubionych

bezpieczeństwo narodowe wat aon

IP: 195.116.169.* 13.09.10, 09:05
Witam. Gdzie absolwenci tego kierunku po studiach cywilnych WAT I AON mogą szukać pracy? Kim są ? Na jakich stanowiskach będą pracować? Czy jest to praca tylko w wojsku? I czy warto to studiować waszym zdaniem? Oraz czym różni się ten kierunek od bezpieczeństwa wewnętrznego? Byłbym wdzięczny za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: hugas Re: bezpieczeństwo narodowe wat aon IP: 195.116.169.* 13.09.10, 19:04
      nikt nic nie wie?
    • Gość: AA Re: bezpieczeństwo narodowe wat aon IP: 195.205.171.* 13.09.10, 21:40
      Gdzie absolwenci tego kierunku po studiach cywilnych WAT I AON mogą szuk
      > ać pracy?

wg opisu studiów na stronie AONu powinni pracować w cywilnych oddziałach służb bezpieczeństwa. w praktyce ma to się tak ze tam nie pracują bo skończenie studiów nie upoważnia ich do pracy w policji czy w innych jednostkach np sztabach kryzysowych. zresztą jednostki te nigdy nie mówiły ze brakuje im kadr. wręcz przeciwnie o 1 wakat ubiega się wielu chętnych. tam bardziej cenią sobie ludzi po prawie czy choćby administracji niż po bezpieczeństwie narodowym. prawdę mówiąc jest to jeden z kolejnych "modnych" kierunków. pamiętasz jak kiedyś było zarządzanie? teraz nazywają to inżynierią produkcji:) wątpię żebyś znalazł prace w zawodzie po tych studiach. no chyba ze masz znajomości. o jeden wakat w policji ubiega się sporo ludzi a jak sam pewnie wiesz ciecia w budżetowce są coraz ostrzejsze wiec i na policji nie jest ciekawie. aha no i jak przejrzysz sobie plan studiów to zobaczysz ze to bardziej przypomina politologie. a powszechnie wiadomo ze absolwenci politolodzy nie maja łatwo:)

> Kim są ?

trudne pytanie. pewnie nazywa się to mgr bezpieczeństwa narodowego:) ale głowy nie daje. do tej pory nie wiem jak nazywa się absolwent zarządzania a z tym nowym kierunkiem to tym bardziej:)

> Na jakich stanowiskach będą pracować?

to zależy gdzie. jeśli w policji to powinni w pionie administracyjnym. ale tak jak wspomniałem na bank tam nie pracują (przynajmniej ci którzy nie maja znajomości) bo konkurencja w postaci absolwentów innych kierunków jest ogromna.

Czy jest to praca tylk
      > o w wojsku? I czy warto to studiować waszym zdaniem?

nie, nie tylko w wojsku. w policji, w straży, w sztabach kryzysowych rożnych jednostek administracyjnych, straży granicznej, miejskiej i takich tam. ale to tylko piękne wyobrażenia ludzi którzy albo studiują na tym kierunku albo go wykładają. każdy dobrze wie ze w służbach mundurowych nie jest łatwo a absolwentów kierunków takich jak administracja czy prawo jest na prawdę wielu i z nimi wszystkimi będziesz musiał walczyć o ten 1 wakat który pojawi się raz na kilka miesięcy. o innych ekonomistach czy zarzadzaczach nie wspomnę bo oni na dobra sprawę tez znają się na administracyjnych sprawach. moim zdaniem nie warto bo wystarczy spojrzeć ile ludzi to studiuje a ile jest ofert pracy. studia nie nalezą do trudnych. żeby nie zdać trzeba się na prawdę postarać:) mam kolegę który to studiuje i większego imprezowicza to nie znam. pojawił się kilka razy poprosił o zaliczenie i je dostał:) szczerze odradzam ale niech każdy robi co chce, pozdro:)
    • Gość: gość Re: bezpieczeństwo narodowe wat aon IP: *.147.242.160.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.11.10, 21:16
      Ja studiuję bezpieczeństwo narodowe na AON-powiem jedno-nie warto. Niestety, porobiła się to fabryka magistrów, od których niewiele się wymaga. Aby przygotować się na zajęcia, należy zrobić jakąś prezentacyjkę w power point-właściwe robi to kilka osób wyznaczonych wcześniej, a reszta olewa temat i każdy siedzi nieruchomo-nie mówiąc już o jakiejkolwiek dyskusji. Od studentów nie wymaga się zbyt wiele-bo po co-przecież nie mogą wylecieć. Aktualnie przyjmują po 300 osób na kierunek, byle była kasa.Niestety poziom uczelni spada...-jeżeli takowy kiedykolwiek był.AON-być może fajnie brzmi-wojsko, tradycja itp., ale jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, poszerzyć wiedzę, to niestety nie tutaj.Jestem aktualnie na 3cim roku-mogę powiedzieć że z roku na rok-od matury obserwuje u siebie ciągłe uwstecznianie się...porażka. Dużo osób traktuje to jako łatwą uczelnię-byle mieć mgr. Jeżeli faktycznie spodziewasz się po studiach chcesz czegoś więcej-to odradzam.W każdym bądź razie-studia mgr będę robiła na innej uczelni. Dydaktycznie ta uczelnia wypada słabo.Nieraz spotkałam się z sytuacją, kiedy powiedziałam gdzie studiuję, dużo osób mnie po prostu wyśmiało...Niestety, przed pójściem na tą uczelnię, nie wiedziałam takich rzeczy, a szkoda...
      • Gość: kon Re: bezpieczeństwo narodowe wat aon IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 22:15
        do pana studenta ;D
        SUPER ! a ty narzekasz...ehh panie
        właśnie mnie zachęciłeś żeby tam iść !!!
    • Gość: Zawiedziona praca po "bezpieczeństwie narodowym" IP: *.toya.net.pl 20.05.15, 11:53
      Nie ma szans żeby ktoś po tym kierunku bez znajomości dostał pracę w odpowiednich służbach!!!!
      Dlatego mamy taki "poziom" wiedzy,kultury i oczywiście pracy w służbach mundurowych w Polsce!!!
      • sambolejro Re: praca po "bezpieczeństwie narodowym" 19.08.18, 14:25
        Czasy się trochę zmieniły. Bezpieczeństwo narodowe to teraz bardzo popularny kierunek i wiele osób znajduje po tym pracę. Wiele uczelni też ma w swojej ofercie bezpieczeństwo narodowe. Co znajduje się w programie nauczania? Można to zobaczyć na przykładzie rekrutacja.wsb.edu.pl/kierunek/bezpieczenstwo-narodowe gdzie zostało to omówione.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka