Dodaj do ulubionych

Psychologia- studia

02.11.10, 16:22
Co prawda jestem dopiero w 3 gimnazjum ,ale choćby wybór profilu w liceum już ma duży wpływ na wybór studiów. Interesuje mnie psychologia, ale wszyscy straszą ,że już jest za dużo psychologów , uczelnie są przepełnione, a co za tym idzie potem nie ma potem pracy. Jednak po przejrzeniu kilku forów na ten temat stwierdzam ,że zdania są podzielone, a jednoznacznie wypowiadają się tylko ci którzy z tymi studiami nie mieli styczności. No i człowiek głupieje ; d. Inna sprawa już ,że po wszystkich studiach będzie trudno znaleźć prace , a tym bardziej dobrze płatną. Takie pokolenie. Podobno. ; /
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Psychologia- studia IP: 94.254.245.* 02.11.10, 19:45
      Ja mam koleżankę studiującą psychologię i ona mówi, że to ciekawe studia, tylko większość jest na prywatnych studiach, bo dostanie się na dzienną psychologię na państwową uczelnię graniczy z cudem (koleżanka studiuje wieczorowo). Dużo zależy od tego co Ciebie interesuje, bo w końcu jak człowiek będzie robił coś czego nie lubi, to tylko będzie się męczył, a jak będzie robił to co lubi to zawsze łatwiej to idzie. A w sumie lepiej być dobrym psychologiem niż kiepskim inżynierem. Poza tym przecież psycholog nie musi zajmować się leczeniem chorób psychicznych i może zajmować się innymi rzeczami.
      • ratyzbona Re: Psychologia- studia 02.11.10, 20:10
        Jeśli naprawdę jesteś w gimnazjum to wszelkie przewidywania na temat rynku pracy jakie czytasz powinnaś puszczać mimo uszu - studia skończysz najprędzej za osiem lat - to czy będzie wtedy praca czy nie jest średnie do przewidzenia - może być straszny kryzys może być koniunktura. co do samych studiów to aby pracować jako psycholog same studia nie wystarczą ale da się zrobić dużo dodatkowych szkoleń, są prywatne dobre psychologie ( np. SWPS) więc nie jest tak strasznie z dostaniem się. Ogólnie kierunek fajny do studiowania ale trzeba sobie jasno powiedzieć że nie można sobie wyobrażać że na 100% zostanie się po nim psychologiem.
      • Gość: aaa Re: Psychologia- studia IP: 195.82.180.* 03.11.10, 11:24
        > Poza tym przecież psycholog nie musi zajmować się leczeniem chorób psych
        > icznych

Specjalistka się znalazła. Nie tylko nie musi się zajmować- on NIE MOŻE zajmować się leczeniem chorób psychicznych. Od tego jest psychiatra.
        • deidre03 Re: Psychologia- studia 03.11.10, 13:41
          Jestem studentką 2 roku psychologii i muszę przyznać że spotkał mnie zawód.Jak na razie studia nie są ciekawe,czysta pamięciówka nic o ludziach ani w ogóle o czymś zajmującym.Z resztą wcale nie tak trudno się dostać, a przynajmniej nie wszędzie.
          • Gość: avi Re: Psychologia- studia IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 15:48
            Nic o ludziach? Yyy, tam wszystko jest o ludziach.

Do autorki wiadomości:
            Pracę po psychologii można znaleźć... w wielu miejscach. Musisz tylko wiedzieć kim chcesz być.
            Co najlepiej się opłaca? Mieć pieniądze na starcie. Na podyplomówki, szkoły terapeutyczne (gdy zainwestujesz w siebie, to Ci się zwróci) itp.
            • unison Re: Psychologia- studia 03.11.10, 17:41
              jesli chodzi o profile w normalnych lo, ktre nie sa brane pod uwage w rankingach polityki/ perspektyw bzdura, nic ci one nie dadza, ucz sie bilogii historii no to moze sie dostaniesz na panstwowa uczelnie, ale wyniki trzeba miec ok.90-95 z rozszerzonych, a jak nie to jakas prywatna
              powodzenia:)
              www.youtube.com/watch?v=vA9f3PaeqHA
    • Gość: vertigo jesteś gotowa pracować w HR albo szkolić? IP: *.eimperium.pl 04.11.10, 12:21
      Mam trochę znajomych kończących psychologię i niewiele osób zamierza pracować jako terapeuci.
      Jeśli zdecydujesz się na ten kierunek musisz brać pod uwagę pracę w HR albo prowadzenie szkoleń, bycie trenerem.

Jakie inne kierunki bierzesz pod uwagę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka