Dodaj do ulubionych

Własna firma, przerwanie studiów - dylemat

IP: *.cable.net-inotel.pl 19.11.10, 23:48
witajcie,
po rocznej przerwie (szpital) w tym roku rozpocząłem studia na Uniwersytecie Ekonomicznym na kierunku Informatyka i Ekonometria. Od ponad roku działam w branży seo/marketing internetowy, copywiriting etc..Teraz zrodził się w mojej główce (i znajomego) pomysł na firmę, fakt trochę późno..Zdecydowałem, że przeniosę się na tryb zaoczny, ale niestety mój kierunek go nie ma Myślę nad powędrowanie na inny wydział (Zarządzanie lub Ekonomia), choć boję się, że takie branie czegokolwiek "na szybko" może tylko zaszkodzić. Co myślicie? Spróbować wybrać coś odpowiedniego na zaczonych, czy przerwać i za rok startować? Wtedy miałbym już 2lata w plecy..Próbuje jakoś pogodzić te dwa zajęcia (praca jako freelancer), ale konczy sie to zawalaniem nocek, oj straszne to. Doradźcie! ;)

dzieki,
Obserwuj wątek
    • Gość: 100100010111 Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: *.prothost.com 20.11.10, 12:37
      Studia mogą poczekać rok albo dwa.
      Pytanie czy jeżeli interes wypali to czy naprawdę studia będą ci niezbędne?
      • Gość: memo Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: *.cable.net-inotel.pl 20.11.10, 13:27
        Zakładając firmę dużo nie ryzykuje. Wkład finansowy jest niewielki, bo tylko tyle ile wyniesie mnie założenie działalności (1k zł). Wszystkie potrzebne narzędzia do pracy mamy już. Zleceń stałych jest dużo, posiadamy również kontakty w branży, dzięki nim otrzymujemy kolejnych klientów..Dlatego chcemy to wykorzystać :) Już teraz wielu klientów pyta o wydawanie fVAt, to kolejny powód dlaczego chcemy postawić na własną działalność.
        • Gość: ginko Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.10, 17:49
          No to lej na studia i działaj, zaczniesz je za rok, dwa, pięć, czy kiedy będziesz miał taki kaprys. Także rób interesy, studia mogą poczekać, do prowadzenia firmy nie są niezbędne przecież :)
          • Gość: wiara Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:34
            nawet jak bedziesz miliarderem to za jakis czas bedziesz czul sie niespelniony wlasnie dlatego ze tych studiow nie skonczyles, na razie twoja firma to jak kazda inna podobna nic nowego, pokombinuj aby i studia zrobic i zarabiac, chyba ze ta firma to jak pomysl Billa Gatesa nowatorski i nowy, ale ja doradzam ci tak dzialac abys mial i kase i jakos te studia pogodzil, moze sie przenies w sumie jak rozumie to jestes na I semestrze duzo roznic nie bedziesz mial
            • ratyzbona Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat 22.11.10, 19:30
              Mimo wszystko postawiłabym na pracę - studia to nie szkoła mogą rok czy dwa poczekać. Na twoim miejscu wybrałabym jednak przemyślany kierunek - skoro w przeciwieństwie do wielu studentów wiesz co chcesz robić to wybierz taki kierunek studiów o którym masz pewność że ci się jakoś przydadzą. Nie warto jednak rezygnować ze studiów - z własną działalnością jest tak że czasem coś nie wychodzi - i wtedy lepiej nie złapać się na tyn że jest się 30 latkiem z maturą. Ale nie ma co się spieszyć - spokojnie możesz zacząć 2 lata później zwłaszcza że nikt ci nie zarzuci że się lenisz
    • Gość: inżbud Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: *.in.net.pl 23.11.10, 16:11
      Jeżeli nie zamierzasz pracować na etat, tylko wolisz własną działalnosc, to od studiów bardziej przydadzą Ci się różne kursy i szkolenia.
    • firlefanz Re: zrób przynajmniej licencjat 30.11.10, 12:44
      super, że jesteś tak przedsiębiorczy :) życzę powodzenia z firmą.

Uważam jednak, że jeśli teraz od razu nie spróbujesz połączyć studiów i prowadzenia firmy to już nigdy studiów nie zaczniesz, bo przecież zakładasz, ze firma będzie się rozwijać a nie zwijać.

W pewnym momencie możesz chcieć (albo musieć, czego oczywiście Ci nie życzę) zacząć robić coś innego. Co jeśli brak studiów nagle okaże się przeszkodą?

Studia to też czas gdy poznaje się najfajniejszych ludzi, zdobywa kontakty, zyskuje dojrzałość. To też tworzy później różnice społeczne. Tracisz kontakt ze swoim pokoleniem.
    • Gość: jeremi Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: 46.113.247.* 03.12.10, 16:35
      Też miałem taki dylemat na drugim roku studiów. I zdecydowałem się na podjęcie pracy. Wtedy trafiłem do Eniro, gdzie pracowałem w telesprzedaży. No łatwe zajęcie to nie było, ale doświadczenie bezcenne. Wcześniej nie miałem do czynienia z pracą z klientem. Pracowałem tam trzy lata do końca studiów na zarządzaniu. Jak tylko obroniłem się złożyłem wypowiedzenie. Trochę było szkoda, bo z fajnymi osóbkami pracowałem. I na pierwszej rozmowie kwalifikacyjnej w innej firmie pytanie nie było o studia, ale o doświadczenie. Więc moim zdaniem nie masz co się zastanawiać tylko skakać na głęboką wodę. Dużo osób na studiach się boi, ale przecież wiadomo, że ze stypendiów jeszcze nikt się nie utrzymał, a rodzice też mogą pomagać do jakiegoś czasu.
    • Gość: gosciowka Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat IP: 178.73.63.* 17.12.10, 06:54
      company-logos.co/
    • volvosk Re: Własna firma, przerwanie studiów - dylemat 20.12.10, 19:23
      Postaraj się przetrwać najgorsze. Ciągnij jedno i drugie. Co Cię nie zabije to Cię wzmocni.

Pozdrawiam, Volvosk.
      videoporadnik.eu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka