Gość: gość IP: *.cdma.centertel.pl 26.12.10, 14:50 Hej, mam problem z wyborem kierunku studiów. Waham się między medycyną, informatyką (np. na PW) i sgh. Jak myślicie, po którym z tych kierunków można znaleźć najlepszą pracę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Jakie studia IP: 46.112.119.* 27.12.10, 15:06 Trochę spory rozrzut-kierunki typowo ekonomiczne, ścisłe i medyczne. W sumie idź na to w czym najlepiej byś się czuł, bo po co się męczyć. Sama widziałam ludzi, co szli na studia prawnicze razem ze mną, bo ktoś z nich miał rodziców prawników, a tej osoby to nie interesowało i później w trakcie studiów rzucali naukę i szli na te studia, które naprawdę ich interesowały. A słyszałam od jednego wykładowcy (prokuratora), że zdarzyła się osoba, która skończyła studia prawnicze, zrobiła aplikację prokuratorską, asesurę i została prokuratorem, a później rzuciła to wszystko i poszła na inne studia (chyba filmoznawstwo jak dobrze kojarzę), bo to go interesowało. A wiadomo-10 lat nauki na darmo. A z medycyną to bym uważała. Kiedyś rozmawiałam z lekarzem, to usłyszałam, że osoba chcąca zostać np. chirurgiem onkologicznym kończy specjalizację dobrze po trzydziestce (najpierw specjalizacja 1 stopnia z chirurgii ogólnej, później specjalizacja 2 stopnia z chirurgii ogólnej i dopiero po tym można robić specjalizację 1 stopnia z chirurgii onkologicznej, a wypadałoby przeznaczyć kolejne lata na zrobienie specjalizacji 2 stopnia z chirurgii onkologicznej). A sama specjalizacja 1 stopnia z chirurgii ogólnej trwa 5 lat (czyli jak po ogólniaku pójdzie się na medycynę, zrobi specjalizację 1 stopnia i wszystko dobrze pójdzie, to w wieku 30 lat będzie się chirurgiem ogólnym 1 stopnia. A z wieloma innymi specjalizacjami też trzeba tak długo się ,,męczyć". Więc pomyśl dobrze nad wyborem studiów. Jeszcze jakbyś po licencjacie zmienił zdanie i zrobił dodatkowo inne studia, to pół biedy, bo przed trzydziestką wyrobiłbyś się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Jakie studia IP: unknown 28.12.10, 15:53 Prawdziwy człowiek renesansu, jeszcze tylko filozofii brakuje. ;) Odpowiedz Link Zgłoś