Dodaj do ulubionych

kandydat zza granicy

08.01.11, 13:07
Witam. Jestem nowy na tym forum wiec z gory przepraszam z wszelkie niedociagniecia:P
Otoz w tym roku zdaje mature i mysle o podjeciu studiow na PR.Kierunek Lotnictwo i kosmonautyka oczywiscie:P
Mieszkam w Grecji i chcialbym sie spytac czy ktos wie jakie sa warunki przyjecia dla obsolwentow szkoly sredniej za granica.
Czy sa takie same jak dla tych co ukonczyli liceum w Polsce?? Przypominam ze nie bede zdawal matury miedzynarodowej co troche utrudnia sprawe
Poza tym slyszalem ze trudno sie utrzymac na PR. Czy aby sie dostac tez sa takie problemy???
Z gory dziekuje za kazda pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: bulenka Re: kandydat zza granicy IP: *.centertel.pl 10.01.11, 10:38
      Najlepiej udaj się do konsulatu/ambasady i oni Ci powinni poświadczyć, że dyplom, który masz ze szkoły greckiej jest odpowiednikiem polskiej matury.
      Jak to uzyskasz to już będziesz musiał rozmawiać n/t wymagań przyjęcia indywidualnie z daną uczelnią
      • stypendysta Re: kandydat zza granicy 15.01.11, 15:59
        Jest jeszcze jedna sprawa. Chodzi o polskie lub obce obywatelstwo, z czym wiąże się nie tylko sposób rekrutacji, ale i finansowa strona studiów (płatne, bezpłatne) oraz formy finansowania studenta (stypendia). Radzę zapoznać się z art. 43 i 44 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. z 2005 r. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.) - isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20051641365&type=3
    • ellesmera Re: kandydat zza granicy 16.01.11, 12:01
      Jedną z większych przeszkód jest brak matury z języka polskiego, która jest wymagana praktycznie na wszystkich kierunkach. Nawet jeśli zdasz ją w Grecji, będzie ona traktowana jako matura z języka obcego. Zdaje się, że będziesz "kandydatem z maturą zagraniczną". W takich przypadkach decydująca jest rozmowa kwalifikacyjna - w języku obcym, oczywiście. Nie jest to chyba jednak bardzo skomplikowana sprawa, ponieważ moja koleżanka z filologii angielskiej, która od 2. roku życia mieszkała w Kanadzie i nie zdawała nawet matury z polskiego (nie jestem pewna, czy ona jest w stanie w ogóle coś po polsku napisać),a po polsku mówi średnio, dostała się także na dziennikarstwo. Dziennie. Ale być może to wszystko zależy od kierunku.
      • ellesmera Re: kandydat zza granicy 16.01.11, 12:04
        Co ja za bzdury piszę... Rozmowa kwalifikacyjna jest w języku polskim, rzecz jasna! Przepraszam za pomyłkę.
        • Gość: aaa Re: kandydat zza granicy IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.11, 13:04
          www.ue.wroc.pl/studia/116/programy_bachelor_master_studies_in_finance.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka