Dodaj do ulubionych

Fortisbank -500 000 zł

26.02.07, 05:47
Co mylicie o tej ofercie: kredyt na 500 tyś. zł brany we frankach, co stanowi
100 % wartości nieruchomości. Oprocentowanie 3,62 %, na które składa się
libor 6 miesięczny 2,32 % oraz marża 1,3 %. Nie pobierają prowizji za
udzielenie kredytu, jeżeli w ciągu 3 pierwszych lat nie nadpłacisz więcej niż
15 % wartości kredytu lub nie spacisz całego kredytu. Gdybym spłaciła to
pobierają 1,5 % prowizji. Kredyt na 30 lat. Brak prowizji za wcześniejszą
spłatę. Zmiana waluty z franków na złotówki 0 %, a z innej waluty 0,5 %.
Pobierają jeszcze ubezpieczenie do czasu wpisu w hipotrce 0,96 % od wartości
kredytu.
Czy to dobra oferta? Czy można negocjować? Może ktoś mial doczynienia z
Fortisbakiem i może powiedziec co o nich myśli?
Pozdrawiam
Atlanka
Obserwuj wątek
    • mariuszbednarek Re: Fortisbank -500 000 zł 26.02.07, 08:29
      Witam Serdecznie,

Wszystko się zgadza, tylko przy takiej kwocie kredytu mogę Pani zaproponować
      marżę na poziomie 1%. Według mnie oferta jest dobra. Niskie koszty początkowe,
      niski spread i brak prowizji to zalety tego kredytu.
      W razie jakichkolwiek pytań proszę o maila lub telefon.
      mariusz.bednarek@fortisbank.com.pl
      tel 667 681 899

Pozdrawiam
    • doradca_finansowy2 Re: Fortisbank -500 000 zł 26.02.07, 14:39
      Witam,
      jakie łączne dochody netto, jakie zobowiązania?
      Pozdrawiam.
    • kredyty_mieszkaniowe Re: Fortisbank -500 000 zł 27.02.07, 01:17
      WItaj,
      Nie patrz na prowizje tylko na marze. Prowizje zaplacisz raz. Nawet jesli
      bedzie to 1% to lepiej zaplacic jednorazowo by miec marze nizsza o 0,5% rocznie
      przez 25lat. Pamietaj marza liczy sie w skali roku!!!
      Proponuje kredyt z marza na poziomie 0,8%
      wszystko powyzej 1% to napad w bialy dzien.
      Zapraszam na priv
      biuro@creditexpert.pl
      PM
      • mariuszbednarek Re: Fortisbank -500 000 zł 27.02.07, 08:28
        Witam,

Oczywiście prowizję zapłacisz jeden raz, ale niska marża nie jest jedynym
        składnikiem, który wpływa na koszt kredytu. Do tego dochodzą np. różne
        ubezpieczenie, wysokość spreadu i opłaty ukryte. Dlatego propozycja, marży 0,8
        jest dla mnie wielką bzdurą, ponieważ jest to kosztem innych opłat.
        Dziwi mnie, że ludzie na tym forum proponują jakieś dziwne oferty, które nie
        mają nic wspólnego z doradztwem ani profesjonalizmem.

Pozdrawiam
        • ziut19 Re: Fortisbank -500 000 zł 27.02.07, 10:01
          Nie powinienes sie juz przyzwyczaic? smile
          • mariuszbednarek Re: Fortisbank -500 000 zł 27.02.07, 13:17
            Ziut,

Staram się, ale jakoś mi nie wychodzi.
        • arfer Re: Fortisbank -500 000 zł 06.03.07, 23:42
          Mariuszu, marża 0,80 % w Fortisie także jest bzdurą (a jest do uzyskania) ?
    • joanna_rekawiecka Re: Fortisbank -500 000 zł 04.03.07, 20:49
      dla mnie fortisbank to największy wrógsmile, nasze banki maja klientów mniej
      więcej z tej samej półki.jestem w stanie zaproponować kredyt na lepszych
      warunkach i udowodnić, ze przy naszym koszcie prowizji, przy dobrych
      negocjacjach, kredyt w Deutsche Banku jest korzystniejszy. ale jednak wpływają
      na to szczegóły też Państwa sytuacji, więc na forum, nie znajać dokładnie
      sytuacji nie chce wypisywać czegoś, czego potem nie będę mogła dotrzymać,
      dlatego zapraszam:

joanna.rekawiecka@db.pbc.pl

pozdrawiam
      • mariuszbednarek Re: Fortisbank -500 000 zł 06.03.07, 13:40
        jestem w stanie zaproponować kredyt na lepszych
        > warunkach i udowodnić, ze przy naszym koszcie prowizji, przy dobrych
        > negocjacjach, kredyt w Deutsche Banku jest korzystniejszy.
        Co to znaczy na lepszych warunkach. To raczej klient ustala, które warunki są
        dla niego korzystniejsze. Nie ma idealnego kredytu hipotecznego, idealny moze
        byc jedynie doradca, który w pełni przedstawi zalety jak i wady kredytu, a
        takze porówna go z konkurencja, ale nie za wszelką cene. Jeśli chodzi o ofertę
        Deutsche Banku jest o wiele droższa od Fortisa, ale to decyzja klienta.

Pozdrawiam
        • doradca-finansowy Re: Fortisbank -500 000 zł 06.03.07, 15:52
          obydwa banki mają dobrą ofertę i nie widzę sensu rozdzierania szat - która z
          nich jest lepsza - oba mają mocne argumenty - i to jest ich plus!
          szkoda jednak, że w obydwu proces rozpatrywania wniosku to droga przez mękę,
          tygodnie czasu do uruchomienia i wrażenie, że terminy którymi jest związany
          klient - dla banków nie mają znaczenia. Oznacza to, że niestety potrzeba 2
          miesięcy, by spokojnie załatwić formalnosci.
          • arfer Re: Fortisbank -500 000 zł 06.03.07, 23:48
            Tu się akurat pozwolę nie zgodzić - ewidentna przewaga DB - i jeśli chodzi o
            czasy operacyjne, i uporządkowanie procedury. Jasna, klarowna, czego nie można
            powiedzieć o Fortisie.
      • arfer Re: Fortisbank -500 000 zł 06.03.07, 23:45
        To napisz dlaczego jesteście w stanie zaproponować kredyt na lepszych warunkach.
        Dlaczegoż to kredyt w DB jest korzystniejszy ?

Operowanie argumentacją "jesteśmy najlepsi" bez jakiegokolwiek poparcia jest
        nieco śmieszne.

Abyś nie miała łatwo, zacznę : Fortis przy takiej kwocie 0,8-0,9 % marży, reszta
        jak w opisie sprzed kilku postów. Co Ty na to ? Gdzie Wasze zalety (jeśli chodzi
        o hipotekę) ?
        • joanna_rekawiecka Re: Fortisbank -500 000 zł 07.03.07, 22:21
          więc tak:
          *ja nigdy nie dałam klientowi 0,9 marży przy takiej kwocie. 0.8% marży to
          naprawdę jest do uzyskania a nie jakaś bzdura.
          *budowa to rynek pierwotny, a teraz mamy promocję na rynek pierwotny- 0,25
          marży a po roku wynegocjowana marża,
          *możliwość wcześniejszej spłaty po 18-24 miesiącach, a wtym okresie można też
          wynegocjować ile można bez opłat spłacić ( bo jak widomo klient przez pierwsze
          lata płaci najwięcej odsetek ), a jesli chodzi o opłatę za wcześniejsza spłatę
          to prowizja naliczana jest od nadpłaconej kwoty, a w fortisie?
          * mozliwość wcześniejszejspłaty kredytu w walucie pobranego kredytu,
          *2-3 przewalutowania bez opłat na którąkolwiek z walut
          *bezpłatne konto do obsługi kredytu( bezpłatne przelewy przez internet)
          *brak ubzpieczenia na życie,
          * i naprawde kompleksowa obsługa( spotykam się czasem z klientami o 21 i
          różnych miejscach,

poprostu wydaję mi się że jesteśmy bardziej elastyczni niż fortis, jeśli
          doradca ma odrobinę wyoraźni i zalezy mu na klieci, to potrafi zawsze
          uargumentować odpowiednio sytuację, czy to przy przepychaniu wniosku w
          analizie, czy przy negocjowaniu warunków dla klienta z osobą decyzyjną.

pozdrawiam
          • arfer Re: Fortisbank -500 000 zł 08.03.07, 14:17
            Pani Joanno, pytam o argumentację, bo warto, by na forum taka materia się
            pojawiała - zamiast autoreklamy, niezależnie od sytuacji, waluty, dochodu
            najlepszej oferty jedynego banku. Taka była moja intencja, i radzę - jeśli
            zależy Pani na tym, by za jakis czas na forum pojawiały się rozsądne posty -
            odpowiadać na pytania forumowiczów. Jeśli ktoś szuka tylko i wyłącznie namiaru -
            na Polbank, Deutsche czy jakikolwiek inny bank - na pewno potrafi go znaleźć.
            Jeśli szuka pomocy - ma prawo oczekiwać, że jakąś odpowiedź otrzyma. Odpowiedź
            na JEGO pytanie, nie - CTRL+V z innego wątku.

Odnosząc się do dalszej części postu smile (nadal pragnę dowiedzieć sie, dlaczego
            Deutsche - a może Fortis - będzie dla tego klienta najlepszy) - de facto
            wszystkie parametry są bardzo porównywalne - u Was promocja w I roku, w
            Fortisie brak prowizji, niższy (istotnie) spread, dłuższy okres spłaty czy max.
            wiek w momencie spłaty, być może - w jednym z wariantów na 100 % LTV - brak
            ubezpieczenia LTV, konto do kredytu w Fortis także już bezpłatne. A więc -
            nawet o kilka % niższe koszty wstępne, przy takiej samej bądź zbliżonej marży.

smile

Więc dalej czekam na informację, co (mierzalne i policzalne) jest przewagą DB.
            Równie dobrze mógłbym o to samo spytać doradców Fortisa. Nie macie łatwo, bo
            grupa docelowa jest podobna smile

Pozdrawiam i czekam na dalsze argumenty smile
            • joanna_rekawiecka Re: Fortisbank -500 000 zł 08.03.07, 16:59
              jakoś czuję że boksuję się bez partnera, bo jakoś firtis zamilkł, poczekam na
              jakieś info od nich. a co do pozostawiania kontaktu do siebie firmowego, to
              robię to po to żeby na forum nie pytac o szczegóły o których klient nie napisał
              na nim bo najwidoczniej nie chce. a poza tym jesli pyta się o ofertę, a ja nie
              jestem w stanie zaproponować na forum ( czego Pan oczekuje ), czegoś
              rozsądnego, bo właśnie nie znam szczegołów. jesli jakiś klient prosi o
              polecenie dorej ofery, to ja nie moge brać czegoś z obłoków.i jesli chce Pan
              wyleczyć to forum z takiej choroby jak autoreklama, to trzeba walczyć z
              wszystkimi a nie tylko z wybranymismile

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka