Dodaj do ulubionych

rekrutacja na studia

19.02.11, 19:50
Witam,

czy możecie pomóc przyszłemu studentowi? W tym roku zdaję maturkę i stresuję się całą organizacją składania odpowiednich dokumentów na studia.

Czy generalnie odbywa się to wszystko online- widziałem jakąś rejestrację itd.? Niektóre nawet zaczęły się już teraz? mhmmm

Czy pozostałe dokumenty można też dostarczyć pocztą czy coś, czy tylko i wyłącznie osobiście?

Jak generalnie proces rekrutacji wygląda? Studia stacjonarne I stopnia :)

I czy warto się rejestrować już teraz jeżeli jest to możliwe? Ale po co, skoro wyników z matur i tak nie mam?

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: rekrutacja na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 03:40
      Zobacz kiedy jest ostatni dzień zapisów i wnoszenia opłaty rekrutacyjnej. Znam państwowe uczelnie, gdzie np. najpóźniej w połowie kwietnia trzeba było wybrać kierunek studiów i zapłacić opłatę rekrutacyjną, a w dniu uzyskania świadectwa maturalnego trzeba było od razu, w tym samym dniu, wpisywać wyniki z matury :P W sumie jak jesteś pewny na 100% co chcesz wybrać, to możesz zapisać się nawet teraz, jak masz taką możliwość, ale jeśli wolisz poczekać, to ok, bo to żadna różnica. A dokumenty można dostarczyć pocztą, tylko nigdy nie wiadomo czy przesyłka dojdzie na czas, czy może po terminie-wiadomo jak działa poczta (a jak przesyłka przyjdzie po wyznaczonym terminie, to wykreślą Ciebie i wezmą kogoś z listy rezerwowych). Więc najlepiej zanieść papiery samemu, a jak nie da rady, to możesz poprosić kogoś zaufanego o to, żeby zaniósł papiery, bo nie trzeba tego zrobić osobiście. Jak ja startowałam na studia i akurat mi wypadła operacja w terminie przynoszenia papierów, to zadzwoniłam na uczelnię i usłyszałam, że papiery może przynieść nawet babcia czy ciotka, byle tylko ktoś doniósł papiery. A taka zasada obowiązuje na wszystkich uczelniach.

A co do rekrutacji, to wszystko wygląda mniej więcej tak:
      zakładasz sobie konto na stronie przeznaczonej do rekrutacji, wpisujesz swoje dane itp., wybierasz kierunki studiów, płacisz opłatę rekrutacyjną, jak poznasz wyniki z matury, to je wpisujesz, po jakimś czasie jest wstępna lista przyjętych i lista rezerwowa, wtedy jest podany termin przynoszenia papierów, później ogłaszają kolejną listę i jeśli np. ktoś zrezygnował, to są przyjmowane osoby z listy rezerwowej, te osoby donoszą papiery i dają ostateczną listę przyjętych. A jak za mało osób zgłosiło się na studia, to wtedy jest robiona dodatkowa rekrutacja (czasem dodatkowa rekrutacja trwa do końca października)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka