Dodaj do ulubionych

Warto studiować po 26 roku życia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 17:25
Załóżmy chcę się przekwalifikować, na informatykę. Nie mam doświadczenia w tej branży a skończyłem inny kierunek. Warto czy nie warto? Czy jak skończę studia mając +/- mając 32 lat będę sensownym narybkiem na rynku pracy? Mój znajomy skończył mając 34 lata, rok wcześniej zaczął jakże owocną przygodę z branżą IT. Tyle, że On znalazł talent do programowania a ja niestety lubię informatykę ale w stylu Windows vs. Linux a jestem analfabetą z programowania. Warto? Może by się udało mi nauczyć programowania. Ktoś kiedyś stwierdził, że każdy człowiek może się wszystkiego nauczyć jak tylko chce.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 18:28
      Nie musisz uczyć się do 32 roku życia, żeby zostać magistrem inżynierem. Wystarczą studia inżynierskie (jak dobrze pamiętam, to takie studia trwają 7 semestrów czyli 3,5 roku). Jeśli masz jakiś pomysł na siebie i wiesz co chcesz robić, to moim zdaniem warto zrobić studia informatyczne. Tylko w trakcie studiów musisz się doszkalać, żeby po studiach mieć większe szanse na znalezienie pracy.A jak to mają być studia, żeby tylko dostać papierek i Ciebie to zbytnio nie interesuje, to lepiej sobie odpuść, może porób sobie jakieś kursy i rób coś innego
      • Gość: Radzyno Inżynier wystarcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 19:11
        J/W
        • Gość: gość Re: Inżynier wystarcza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 19:25
          Tytuł inżyniera naprawdę wystarcza, żeby znaleźć pracę. Mam znajomą po studiach inżynierskich z informatyki i jakoś dostała pracę, a na pensję nie narzeka. Ale trzeba sobie dorobić kursy. Dodam, że nawet jakbyś zrobił studia magisterskie, to też musiałbyś dorobić sobie różne dodatkowe kursy. Tak na dobrą sprawę, to nawet ludzie po technikum informatycznym mogą znaleźć jakąś pracę w branży IT pod warunkiem, że ma dodatkowe kursy. A w trakcie studiów postaraj się gdzieś załapać do pracy, bo to taka branża, że praktyka jest bardzo ważna.
    • Gość: ja Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.icpnet.pl 03.05.11, 23:07
      Warto studiować i realizowac swoje pasje w każdym wieku.Swiat idzie do przodu ,zmienia się ,nigdy nie wiesz kiedy przyda się wiedza i papier wyniesiony z uczelni.
      • Gość: ogarek Człowiek całe życie się uczy i głupim umiera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 01:11
        Tak można studiować do usranej śmierci...
      • 1trabant Re: Warto studiować po 26 roku życia? 13.11.11, 19:30
        Nie ma takiego wieku, kiedy warto zakończyć edukację
    • dr_pitcher Re: Warto studiować po 26 roku życia? 05.05.11, 05:55
      Zawsze warto - jesli studiuje sie dla wiedzy. Jesli jedynie dla papierka - to w ogole lepiej nie zawracac sobie glowy (nawet przed 26-tym rokiem zycia)
      • Gość: absolwent Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 10:39
        wiele osob chce ale jakos sie ne potrafi nauczyc dobrze tego programowania, ja bym Ci doradzil jakas podyplomowke szkolenia i certyfikaty w konkretnej dzialce same studia nic Ci nie dadza w informatyce samemu trzeba sie szkolic tzn. tak jak pisze kursy, seminaria, certyfikaty itd, studia to tylko dyplom, ktory wiele Ci nie pomoze, ale jest przydatny i wymagany.

Warto studiować i realizowac swoje pasje w każdym wieku.Swiat idzie do przodu ,zmienia się ,nigdy nie wiesz kiedy przyda się wiedza i papier wyniesiony z uczelni.

no tak ale on juz ma studia wiec ile bedzie studiowal co 5 lat nowy kierunek bo teraz taka moda? Troche to paranoja, rozumiem ludzi, ktorzy ne maja i chca sobie dorobic studia to OK ale ktos kto ma juz za soba ten etap, po co na nowo rozpoczynac cos co sie juz osiagnelo.
        • Gość: absolwent Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 10:42
          p.s. tak dodatkowo gdybys jednak sie uparl na te studia i chial poczuc jak student jeszcze raz to moze zamiast od nowa lepiej jechac np na taki roczny program do Szwecji na studia magisterskie (zakladam ze masz juz dyplom lic., mgr) takze tam bedziesz mogl zrobic sobie w rok dyplom no i przez ten zcas tez nauczyc sie jakiejs technologii, ktora by Cie interesowla, a tak studia w PL od nowa, za 5 lat jak je skonczysz to to czego sie nauczysz jesli w ogole sie tu czegos nauczysz to bedzie juz stare jak dzisiejszy ms-dos
          • Gość: Radzyno Czyli lepsze podyplomowe i certyfikaty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:49
            Bo szczerze robić następne 3,5 roku inż. plus 2 lata magisterki to bezsens, gdzie na podyplomowych oraz na kursach do certyfikatów (chcę iść na CISCO) nauczę się lepiej i będę miał lepsze doświadczenie.
            • mrelliot Re: Czyli lepsze podyplomowe i certyfikaty? 05.10.11, 22:32
              Szczerze polecam Wyższą Szkołę Bankową i staranie się o certyfikat Franklin University
              Bardzo przyjemna atmosfera a uzyskany certyfikat zdecydowanie pomógł mi znaleźć pracę
              • Gość: Rotu Re: Czyli lepsze podyplomowe i certyfikaty? IP: *.home.aster.pl 07.10.11, 00:47
                Zgadzam się z przedmówcą. Też posiadam ten certyfikat i z pewnością jest wart swojej ceny. Moim zdaniem nie ma nic lepszego jak inwestycja w siebie i w swoją przyszłość. Dla zainteresowanych polecam lekturę www.wsb.pl/studia-podyplomowe,certyfikat-franklin-university
    • studenckiefinanse Re: Warto studiować po 26 roku życia? 08.05.11, 10:20
      Warto:)
    • Gość: T.Rex Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.11, 19:14
      Mam podobny problem, ale niestety nie mam już 26 lat (chciałabym...), tylko 38. Ukończone studia rozczarowały mnie, nie pozwoliły odnaleźć się na rynku pracy, chodź na taki stan rzeczy złożyły się, oprócz nietrafnie wybranych studiów, także różne życiowe sytuacje (m. in. problemy ze zdrowiem). Dodam, że myślę o studiach stacjonarnych. Chciałabym udowodnić sobie i innym, że nie mam jeszcze skostniałego umysłu, że mogę jeszcze coś w życiu osiągnąć. Mając tyle lat, co Ty nie zastanawiałabym się długo. Mam pytanie, czy zna ktoś może takiego dinozaura, jak ja, który skończył studia dzienne?
      • Gość: aga Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.cable.smsnet.pl 05.10.11, 23:19
        na państwowych uniwerkach do 35 roku tylko mozna dziennie
        • Gość: zdr Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.11, 01:48
          Gość portalu: aga napisał(a):

> na państwowych uniwerkach do 35 roku tylko mozna dziennie

Podaj podstawę prawną.

BTW: znam osobiście dwójkę studentów dziennych na państwowej uczelni mających ok. 40stki (kierunki - informatyka i prawo).
        • un.invited Re: Warto studiować po 26 roku życia? 12.10.11, 21:08
          a od kiedy?
        • tocqueville Re: Warto studiować po 26 roku życia? 18.10.11, 13:59
          > na państwowych uniwerkach do 35 roku tylko mozna dziennie

i po co piszesz takie dyrdymały? :)
        • Gość: michal_powolny12 Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.11, 10:36
          Możesz podać źródło owej rewelacji? W Konstytucji, w ustawie prawo o szkolnictwie wyższym oraz statutach publicznych uczelni takich zapisów nie znajdziesz.
          • Gość: agnes Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.home.aster.pl 21.02.12, 12:07
            Dla mnie również nie ma z tym problemu. Jakiś czas temu skończyłam charakteryzacje i wizaz. Teraz mam 27 lat i od marca ide do Studium Dziewulskich na Protetyke i efekty specjalne. Ktoś mógłby powiedziec ze juz za pozno,ale to nieprawda, bo człowiek uczy sie przez całe życie.
    • simply_z Re: Warto studiować po 26 roku życia? 08.05.11, 19:20
      zalezy od kierunku ,jesli takie studia mozna zrobic zaocznie polecam raczej ten system .
      • Gość: T.Rex Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.11, 19:34
        Myślę o sinologii, którą studiować można tylko w trybie stacjonarnym.
    • nonus85 Re: Warto studiować po 26 roku życia? 13.05.11, 13:50
      Nie marnuj czasu na studia. Idz na jakiś szybki kurs podstaw i zatrudnij się w korporacji. Na poczatek bedzie mała kasa, ale nauczysz się i zdobędziesz doświadczenie a potem to juz tylko coraz lepiej :)
    • Gość: loka Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.home.aster.pl 12.10.11, 15:14
      Oczywiscie ze tak,ja jestem tego zywym dowodem.To znaczy nie do końca sa to studia bo studium,ale dopiero po 26 roku życia wiedziałam co tak naprawde chce robić w moim zyciu zawodowym.
    • asterix23e Re: Warto studiować po 26 roku życia? 18.10.11, 18:11
      Kieruj się ostatnim zdaniem w swojej wypowiedzi. Aktualnie studiuję budowncitwo, ale na moim roku jest mężczyzna kończący właśnie 28 lat. Zaczynamy drugi roku. Nigdy nie jest za późno na rozwinięcie swoich pasji ;)
    • Gość: Carlla Jasne, że warto! IP: *.play-internet.pl 19.10.11, 00:48
      Myślę, że to świetny pomysł, bo 26 to bardzo młody wiek i jakbyś miał resztę swojego życia spędzić robiąc to czego nie lubisz, albo nie robiąc tego co naprawdę lubisz..trochę czarna wizja. Mój brat studiował informatykę, chociaz mu wszyscy mówili, że się nie nadaje. Uparł się i poszedł na wszib i dobrze na tym wyszedł. Miał problemy z niektórymi przedmiotami, ale wykładowcy bardo mu pomogli- przesyłali dodatkowe materiały na platformie, zostawali po zajeciach etc. Poza tym szkoła znalazła dla niego staże w różnych firmach, które się tym zajmują i się okazało, że Bartek jest w praktyce bardzo dobrym informatykiem. Teraz pracuje w zawodzie a mojemu ojcu, jest głupio, że synowi to odradzał :P Myślę, że nie powinieneś mieć wątpliwości.
      • simply_z Re: Jasne, że warto! 19.10.11, 12:36
        wszib mowisz...ehem.
        placa wam za takie nachalne reklamy?
    • kotan12 Re: Warto studiować po 26 roku życia? 25.10.11, 09:30
      Warto ale tylko wtedy gdy będziesz się rozwijał po lekcjach
      Zajrzyj na zlecenia.przez.net rozejrzyj się czego musisz się nauczyć, zarabiaj na wykonywaniu zleceń. To będzie twoje doświadczenie zawodowe
    • Gość: łysy12 Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 16:22
      Moja mama skonczyła studia mając 40 lat, więc nie ma przeszkód
    • Gość: weron Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 15:41
      jasne, ze warto! w tak mlodym wieku mozesz mnostwo zdzialac i nikt nie powiedzial, ze jest za pozno na zaczynanie czegos nowego. jesli chodzi o informatyke np, to mozesz z powidzeniem dopasowac sobie plan zajec na krakowskim wszibie pod swoje potrzeby, jak masz dodatkowo jeszcze prace. pozdr!
    • 44444444443234ffdd Re: Warto studiować po 26 roku życia? 20.11.11, 21:57
      Oczywiście, że warto, takie szkoły jak warszawska WSHIFM proponują swoje studia nie tylko dla młodzieniaszków świeżo po maturze, ale też dla osób pracujących. Pracujesz, a wieczorem chodzisz do szkoły, kadra też bardzo to docenia i przychylnie na to patrzy i równocześnie zarabiając uczysz się.
      • Gość: michal_powolny12 Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.11, 12:57
        Spamer do budy.
    • 44444444443234ffdd Re: Warto studiować po 26 roku życia? 22.11.11, 23:55
      Szkoły publiczne to już przeszłość. Obecnie większość ludzi, którzy chcą studiować, łączy naukę z pracą. Oferta wyższych skierowana jest zazwyczaj do ludzi młodych, z ogromnymi perspektywami i szansami. Co jednak z tymi, którzy pracę zawodową rozpoczęli wcześniej, chcą nadal się rozwijać, mają pieniądze, czas i mieszkają w Warszawie? Polecamy im szczególnie Wyższą Szkołę Mazowiecką, usytuowaną w samym centrum stolicy, oferującą m.in. Fizjoterapię, doskonałą kadrę, a przede wszystkim umożliwiający ludziom pracującym swobodne studiowanie. Do tego świetne programy studenckie – obniżanie czesnego, stypendia, własny notebook. Sprawdźcie sami na www.wsmw.edu.pl
    • Gość: zrywka Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.11, 15:51
      Moim zdaniem studiować zawsze warto. Kształcenie się, rozwijanie, to najlepsza rzecz jaką człowiek może robić niezależnie od tego ile ma lat. Ja mam 27 lat jestem po jednych studiach i teraz poszłam na drugie. Co z tego, że skończę je za 3 lata plus jeszcze 2 mgr co razem daje 5. Czuję, że robię dla siebie coś super pożytecznego.
    • 44444444443234ffdd Re: Warto studiować po 26 roku życia? 23.11.11, 22:50
      Szkoły publiczne to już przeszłość. Obecnie większość ludzi, którzy chcą studiować, łączy naukę z pracą. Oferta wyższych skierowana jest zazwyczaj do ludzi młodych, z ogromnymi perspektywami i szansami. Co jednak z tymi, którzy pracę zawodową rozpoczęli wcześniej, chcą nadal się rozwijać, mają pieniądze, czas i mieszkają w Warszawie? Polecamy im szczególnie Wyższą Szkołę Mazowiecką, usytuowaną w samym centrum stolicy, oferującą m.in. Fizjoterapię, doskonałą kadrę, a przede wszystkim umożliwiający ludziom pracującym swobodne studiowanie. Do tego świetne programy studenckie – obniżanie czesnego, stypendia, własny notebook. Sprawdźcie sami na www.wsmw.edu.pl
    • Gość: Gregory Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 19:40
      Ja Grzegorz Maciej Ciemała szczerze wszystkim wyznaje że jestem gejem a moim partnerem seksualnym jest Paweł Wadowski. Uprzejmie też informuję iż zamierzamy z partnerem zalegalizować swój związek w najbliższym czasie
      • Gość: Stara studentka Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 15:53
        Na początek: Panom z posta powyżej życzę szczęścia na nowej drodze życia!
        PS. A zaproszenie na ślub dostanę? :)

Do autora wątku:
        Rety, jeśli młody człowiek, zaledwie 26-letni pyta czy warto studiować, to może spytajcie się mnie, 48 letniej kobiety , która ma zamiar i zapał rozpocząć wkrótce studia przerwane blisko 30 lat temu. To bedzie wisienka na torcie spełnionych marzeń :)
    • alerty Re: Warto studiować po 26 roku życia? 21.02.12, 16:15
      oczywiście, że warto ja mam 25 i zaczynam administrację na Apeironie trochę sie poję ale wole teraz sprobowac niz potem zalowac. szkola wydaje sie w porzadku nauki jest ale przeciez w koncu to studia .
    • cogitors Re: Warto studiować po 26 roku życia? 21.02.12, 16:20
      Oczywiście, że warto. Zawsze warto się rozwijać! Jeśli studia i podwyższenie kwalifikacji podniesie naszą wartość na rynku pracy to jak najbardziej. A jeśli robimy to dla samych siebie - to jeszcze lepiej! Wiele osób skończyło jakiś kierunek studiów z "braku laku", a potem okazało się, że nie ma po nim pracy... wtedy zaczynali kierunki studiów bardziej "praktyczne", żeby się całkowicie przekwalifikować... nie ma się nic do stracenia, to czemu nie?
      • Gość: uhahany A warto pójsc na finanse i rachunkowość po ekonomi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 21:31
        Jako drugi kierunek będąc przed 30stką? :)
    • Gość: madziulla512 Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.sds.uw.edu.pl 09.03.12, 12:04
      witam, oczywiście że warto! na naukę zawsze jest czas;p a wszysto co związane z kompem, programami jest teraz na topie. ostatnio spodkałam się z uczelnią WSTI w wawie. luknij sobie ich stronkę, a na pewno coś Ci wpadnie w oko:) życzę powodzenia!
    • mwieczorek81 Re: Warto studiować po 26 roku życia? 11.09.13, 09:20
      Oczywiście, że warto! W dzisiejszych czasach nauki nigdy nie za wiele, choć tytuł magistra może nie być wystarczający dla pracodawcy. Dlatego warto rozważyć podjęcie studiów podyplomowych i dokształcenie się w konkretnym profilu. Pracodawcy wymagają specjalistycznej wiedzy, którą na takich studiach na pewno się zdobędzie.
      Dlatego też zachęcam do zapoznania się z ofertą szkół WSB. W tegorocznej ofercie pojawiło się wiele nowości w programie studiów podyplomowych: www.wsb.pl/kandydaci/studia-podyplomowe
      Do 16 września trwa tez promocja, w ramach której studia podyplomowe kosztują nawet do 695zł taniej!

Pozdrawiam, Małgorzata Wieczorek
    • Gość: bartek Re: Warto studiować po 26 roku życia? IP: *.toya.net.pl 12.09.13, 16:51
      polecam wam stronę poświęconą studiowaniu w Łodzi www.lodzakademicka.info
      znajdziecie tam wszystkie łódzkie uczelnie, kierunki z podziałem na specjalnosci. Dodatkowo autorzy opisali każdy kierunek tak abyście wiedzieli co robić po ich ukończeniu. Poza tym wiele info nt miasta,
      • wsb_dabrowa_gornicza Re: Oczywiście że warto 20.09.13, 16:08
        Jeżeli chcesz zmienić zawód, zdobyć nowe kwalifikacje - oczywiście warto.
        Praca jest nie tylko dla młodych, ale również dla młodych duchem.

Kto chce się przekonać, że warto studiować powinien pojawić się u nas na uczelni w dowolną sobotę i niedzielę i porozmawiać z setkami studentów WSB w Dąbrowie Górniczej, którzy podjęli naukę po 26 roku życia.

Pozdrawiam
        Grzegorz z Wyższej Szkoły Biznesu
    • faficzek1 Re: Warto studiować po 26 roku życia? 30.03.21, 11:42
      WARTO IŚĆ DO COSINUSA :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka