Dodaj do ulubionych

matura a studia.

IP: *.multinet24.pl 07.06.11, 11:12
Przeczytałam wątek o tym, że stara matura jest bezużyteczna, bo są nowe przeliczniki punktowe i "starzy maturzyści " muszą pisać nowy egzamin w ramach kwalifikacji na studia. Bardzo mnie to zainteresowało i zastanawiam się jak wygląda ta sprawa z późnymi studiami.

Czy ci którzy pisali starą maturę muszą dodatkowo faktycznie coś pisać, chcąc dostać się na ZAOCZNE studia?

I czy tak samo wygląda teraz sytuacja z tymi którzy nie zdawali obowiązkowej matmy na maturze. Też ażby dostać się na ZAOCZNE studia będą musieli coś pisać.

Orientuje się ktoś.
Obserwuj wątek
    • Gość: df Re: matura a studia. IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.11, 11:41
      Zasady rekrutacji na studia i wszelkie przeliczniki ustala UCZELNIA! Nie ma żadnych uniwersalnych zasad.
    • Gość: gość:p Re: matura a studia. IP: *.promax.media.pl 07.06.11, 12:40
      Ludzie!!!! Ale z was.... Każda uczelnia ma swoje własne wyznaczniki odnośnie tego. Ale mając starą maturę nie możesz pisać nowej!!!!! To niezgodne z prawem, nikt i nic cię do tego nie dopuści. Chyba, że oblałaś/eś starą i chcesz teraz pisać. To teraz na nowych zasadach. Osobie ze starą maturą czy maturą bez matematyki jak od razu nie pójdzie na studia jest trudniej się dostać na publiczne uczelnie i nie płacić. Zawsze tracą na rekrutacji. Ale jest jakiś przelicznik. Często jest tak, np. na germanistyce w moim mieście, że jak nie masz zdanej matury z niemieckiego to musisz pisać jakiś egzamin z niemieckiego podobny strukturą do obecnej matury. A jeżeli go masz to jest jakiś przelicznik oceny. Niektóre uczelnie stosują takie coś: dopuszczający=30 procent, dostateczny-50 procent, itd. Wiem, że najgorzej mają osoby chcące ze starą na kierunki prawnicze i medyczne. Jeżeli jednak chcesz iść na jakieś zaoczne i to jeszcze do uczelni prywatnej/niepublicznej to nie ma się czym przejmować. We Wrocławiu do WSF liczy się i tak kolejność zgłoszeń, a wiele języków możesz studiować od podstaw nawet niemiecki. Więc osoby ze starą maturą nic nie tracą, a nawet osoba z nową ze zdanymi obowiązkowymi na podstawie po 30 procent, nie ma się czym martwić:-)
      • Gość: gość:p Re: matura a studia. IP: *.promax.media.pl 07.06.11, 12:47
        Więc jeśli nie objęła Cię matura z matematyki obowiązkowa czy inne rzeczy, a chcesz na kierunek nie medyczny czy językowy(kontynuacja) to nie ma się czym martwić. Po za tym z tego co wiem to jest jeden problem. Nie wiem jak to wyglądało w latach 90. ale moja mama ma tak, że ma jedno świadectwo na nim wykaz przedmiotów w technikum, nadany tytuł technika i jeszcze oceny ze zdanej matury. Czyli składając na uczelnie papiery pozbywa się automatycznie dokumentu, który potwierdza jej całe wykształcenie. Teraz jest o tyle lepiej, że świadectwo liceum, maturalne, z tytułem technika to różne i oddzielne rzeczy;-)
    • Gość: gość:p Re: matura a studia. IP: *.promax.media.pl 07.06.11, 12:53
      W sumie wzorem dokumentu nie ma się co przejmowac. W tym roku wszedł zakaz umieszczania zdjęcia na świadectwie ukończenia szkoły średniej, umieszcza się PESEL.
    • Gość: studentin Re: matura a studia. IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 13:11
      Nie napisałeś o jaką uczelnię Ci chodzi, więc nikt nie będzie w stanie Ci odpowiedzieć.
      Swoją drogą - na studia zaoczne w większości przypadków kandydat się zapisuje, a nie dostaje.
    • Gość: gość Re: matura a studia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 14:28
      Zadzwoń na wybraną uczelnię, wszystko zależy gdzie idziesz na te studia. Na jednych robią egzaminy wstępne dla osób ze starą maturą na wszystkie studia (np. na studia prawnicze egzamin z historii i wiedzy o społeczeństwie, na filologię klasyczną egzamin z łaciny i kultury antycznej itp.), inne robią egzaminy wstępne tylko na dzienne studia, a na zaoczne studia biorą wszystkich jak leci. A jak jest uczelnia całkiem prywatna, to czasem przyjmuje według wyników matury i trzeba mieć wybrane przedmioty, a dla osób ze starą maturą robią egzamin, czasem biorą wszystkich jak leci. Ale jak ktoś ze starą maturą nie miał matematyki na maturze, a idzie na studia, gdzie jest ten przedmiot punktowany i jest wszystko przeliczane na punkty, to dostaje 0punktów, tylko często jest taki kruczek, że 0 punktów za jakiś przedmiot ze starej matury nie dyskwalifikuje kogoś na starcie, tylko w trakcie rekrutacji po prostu może się okazać, że byli lepsi ludzie i Ciebie nie przyjmą.

P. S. Zadzwoń jeszcze na uczelnię na którą chcesz iść, bo wiem, że niektóre robią limity przyjęć dla osób ze starą maturą. Przykładowo na jakieś studia jest 50 miejsc, w tym jest tylko 1 miejsce dla osoby ze starą maturą, a 49 miejsc dla osób z nową maturą i jak się zgłosi kilka osób ze starą maturą, to wybiorą tylko tą jedną najlepszą, a resztę odrzucą. A niektóre uczelnie nie robią takiego ,,przesiewu". Każdy student może mówić tylko o swojej uczelni, bo każda uczelnia ma swoje zasady
      • Gość: goscioo Re: matura a studia. IP: *.radioalfa.pl 17.06.11, 23:45
        Wszystko zalezy od uczelni. Podam pare przykladow roznych uczelni, orientuje sie bo dziewczyna idzie teraz na studia a wrocilismy z zagranicy i ma stara mature. Np w lublinie na umcs organizuja rozmowy kwalifikacyjne z przedmiotow ktorych wymagaja na dany kierunek plus przeliczaja oceny z matury z wymaganych przedmiotow na punkty. Za rozmowe sa punkty za oceny tez punkty i to sumuja. Na kulu np robia konkurs swiadectw ale biora pod uwage oceny z ostatniej klasy szkoly. Na wszibie w krakowie przyjma Cie bez problemu bo to prywatna uczelnia a na Ujk w Kielcach patrza np na ocene na maturze z wymaganego przedmiotu - przy czym biora ocene lepsza albo z ustnego albo z pisemnego, a jak sie nie zdawalo wymaganego przedmiotu na maturze to patrza na ocene koncowa z tego przedmiotu.
        Wszystko zalezy od uczelni, wiec musisz dopytac bezposrednio na tej na ktora sie wybierasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka