Dodaj do ulubionych

Stypendium socjalne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 21:49
Moja sytuacja wygląda następująco: jestem w ciąży w październiku wychodzę za mąż. Mój narzeczony jest zarejestrowany jako bezrobotny, jak dotąd utrzymują mnie rodzice i nigdy nie dostałam stypendium socjalnego (zbyt duże dochody). Orientuje się ktoś może czy mam szanse na stypendium socjalne skoro będziemy już małżeństwem? Oboje nie mamy żadnych dochodów ani pola które stoi na nas. Czy może być wzięta pod uwagę sytuacja finansowa moich rodziców?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Stypendium socjalne IP: *.icpnet.pl 12.09.11, 22:28
      Jak wyjdziesz za mąż ,skłądasz wniosek o stypendium.Prowadzisz osobne gospodarstwo domowe z mężem i te dochody są brane pod uwagę.Jeśli napiszesz że rodzice wchodzą w skład gospodarstwa,ich dochody będą brane pod uwagę i nic nie dostaniesz.
      • stypendysta co za brednie!!! 12.09.11, 22:34
        Jeśli się na czymś nie znasz, nie wprowadzaj innych w błąd.
    • stypendysta Re: Stypendium socjalne 12.09.11, 22:52
      W Twojej sytuacji nic się nie zmieni i nadal będziesz dokumentować swoją sytuację głównie na podstawie dochodów swojej obecnej rodziny, do której doliczysz jedynie dziecko. Rzecz w tym, że nie spełnisz kryteriów samodzielności finansowej podanych w art. 179 ust. 6 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. z 2005 r. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.)(PSW), który stanowi, że student jest samodzielny finansowo, jeżeli on lub jego małżonek (lub oboje łącznie - przyp. stypendysta) spełnia łącznie następujące warunki:
      1) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym;
      2) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym;
      3) jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w pkt 1 i 2, nie jest mniejszy niż 1,30 sumy kwot określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, tj 1,3*602 PLN (netto - przyp. stypendysta);
      4) nie złożył oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami bądź jednym z nich.

Jeżeli student nie jest samodzielny finansowo, przy przy ustalaniu wysokości dochodu
      uprawniającego go do ubiegania się o stypendium socjalne uwzględnia
      się dochody osiągane przez:
      1) studenta;
      2) małżonka studenta, a także będące na utrzymaniu studenta lub jego małżonka dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26. roku życia, a jeżeli 26. rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek;
      3) rodziców, opiekunów prawnych lub faktycznych studenta i będące na ich utrzymaniu dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26. roku życia, a jeżeli 26. rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.

Do składu rodziny nie dolicza się małżonka studenta, bowiem teściowie nie mają wobec niego żadnych zobowiązań. Tak więc do składu rodziny go nie dolicza się, ale dolicza się udział studenta w jego dochodach własnych.

W przepisach stypendialnych właściwie nie istnieje coś takiego, jak 'gospodarstwo domowe'. Jedynym przypadkiem jest pkt 4 w.w. definicji samodzielności finansowej, ale i w tym przypadku na zasadzie swoistej negacji złożenia oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa. Zapis ten ma taki sens, że jeśli student ma dochody uzasadniające uznanie jego samodzielności, lecz złoży oświadczenie o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa ze znacznie gorzej sytuowanymi rodzicami, jego wysoki dochód zostanie rozbity na członków rodziny i w efekcie student o wysokich dochodach może spełnić warunki finansowe otrzymania stypendium podane w art. 179 ust. 3 PSW.

Fakt zamieszkania z rodzicami lub poza domem rodziców nie ma w opisanym przypadku najmniejszego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka