Dodaj do ulubionych

kredyt studencki -proszę pomóżcie

IP: *.lublin.mm.pl 01.11.11, 12:22
witam wszystkich,
w tym roku złożyłam wniosek w pko sa o kredyt studencki. Jestem na 1 roku 5, 5 -letnich jednolitych studiów, więc wysokość kredytu będzie duża. Poręczycielem, poza bankiem BGK, są moi rodzice. Tata zarabia netto ponad 900zł na osobę, mama nie pracuje. Poza tym jestem jedynaczką. Nie wiem, czy to może mieć jakieś znaczenie ale tata od wielu, wielu lat ma konto w tym banku i pracuje w państwowej firmie od jakiś 25 lat, a to chyba powinno działać na plus przy przyznawaniu mi kredytu, prawda? Mimo wszystko boję się, że 1 poręczyciel to za mało, a bardzo potrzebuję tych pieniędzy :( proszę was powiedzcie mi czy mam się czego obawiać?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: kredyt studencki -proszę pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 19:00
      Może być problem, bo w końcu Was utrzymuje tylko ojciec, który, powiedzmy sobie szczerze, ma kiepskie dochody (jak Wy sobie radzicie? Jakieś zasiłki?). Bank może nie zgodzić się na takie poręczenie, bo wychodzi 300zł na osobę w rodzinie i z czego ojciec miałby w razie czego oddawać jak on pracuje za 900zł, a matka w ogóle nie pracuje, a Ty przez całe studia dostaniesz gdzieś 33 tysiące zł i później trzeba będzie to zwracać w ratach przynajmniej po 300zł miesięcznie. Bank może się na to nie zgodzić, może jakby Twoi rodzice pracowali i np. matka zarobiłaby 2tysiące zł, a ojciec 2500zł miesięcznie, to byłoby ok, ale dla banku to nieważne, że ojciec ma u nich konto i duży staż pracy, dla nich liczy się zabezpieczenie, bo co im z długiego stażu pracy czy konta u nich jak nie będzie miał możliwości spłaty rat za Ciebie w razie jakiegoś niepowodzenia? Chyba nie znasz banków, dla nich nie liczy się to, że ktoś długo się trzyma ich banku, ważne jest to, żeby mieć kasę na zabezpieczenie kredytu. Jak jesteś na studiach dziennych, to w dni robocze idź na zajęcia i się ucz, a w weekendy od rana do wieczora pracuj w kawiarni, zarobisz pieniądze podobne do tych co dostałabyś z kredytu (kawiarnie w galeriach handlowych zazwyczaj są otwarte od 8 do 20 czy od 9 do 21, więc robiąc 2 dni w tygodniu po 12 godzin wyjdzie trochę ponad pół etatu) i miałabyś na życie. A jakbyś w piątki miałabyś luz, to mogłabyś w sobotę i niedzielę pracować po 10 godzin dziennie, a w piątki 4-5 godzin w kawiarni. Ludzie tak robią i żyją. Domyślam się, że możesz być na weterynarii albo farmacji, bo chyba te studia tyle trwają, więc możesz w weekendy dorabiać np. w aptekach jako pomoc apteczna (rozpakowywanie pudeł, rozkładanie leków na półki itp.) i tak sobie zarobisz i później pracodawcy będą Ciebie doceniać za pracę w aptece, a taka pomoc apteczna nawet jak pracuje na pół etatu tygodniowo (10 godzin w sobotę i 10 godzin w niedzielę-jest sporo aptek czynnych w weekendy całe dni, są całodobowe apteki), to nieźle zarabia, bo ogólnie w aptekach dobrze się zarabia, robiąc na pół etatu jako pomoc apteczna mogłabyś zarobić nawet tyle co zarabia Twój ojciec. Może łapiesz się na stypendium socjalne, a te są teraz wysokie, więc mogłabyś jakoś sobie poradzić, bo na kredyt nie masz co liczyć jak matka jest bezrobotna, a ojciec zarabia grosze, nie masz odpowiednich poręczycieli, a ojciec miałby niezły problem jakby on musiał spłacać raty.
      • Gość: Alina hihihi, ale doradca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 17:31
        ins napisał(a):

>
        > Tata zarabia netto ponad 900zł na osobę, mam
        > a nie pracuje. Poza tym jestem jedynaczką.

Może być problem, bo w końcu Was utrzymuje tylko ojciec, który, powiedzmy sobie
        > szczerze, ma kiepskie dochody (jak Wy sobie radzicie? Jakieś zasiłki?). Bank
        > może nie zgodzić się na takie poręczenie, bo wychodzi 300zł na osobę w rodzinie
        > i z czego ojciec miałby w razie czego oddawać jak on pracuje za 900zł, a matka
        > w ogóle nie pracuje,
      • Gość: retz Re: kredyt studencki -proszę pomóżcie IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 17:57
        Buahahaha. Tak się naprodukowałeś i to wszystko na darmo. Wystarczyłyby żebyś przeczytał uważnie wpis założycielki tematu - jej ojciec owszem, zarabia 900 zł ale na 1 osobę w rodzinie tyle ma (z czego wynika, że zarabia 2700 zł czyli wcale nie tak mało).
    • luid Re: kredyt studencki -proszę pomóżcie 02.11.11, 19:03
      generalnie bank wie szybciej od Ciebie, że wyleciałeś ze studiów :)
      • Gość: ins Re: kredyt studencki -proszę pomóżcie IP: *.lublin.mm.pl 03.11.11, 18:26
        900zł NA OSOBĘ :)
        ja nie wyleciałam ze stu7diów więc o co chodzi?
    • mlarka Re: kredyt studencki -proszę pomóżcie 14.11.11, 13:52
      Myślę, że nie kredyt dostaniesz, ale branie kredytu w tak młodym wieku niekoniecznie jest dobrą decyzją. Może powinnaś pomyśleć o jakiejś dorywczej pracy? Jakimś zajęciu nawet na pół etatu? Kredyt to moim zdaniem zawsze ostateczność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka