Dodaj do ulubionych

Studiowanie Informatyki W Polsce?

31.12.11, 16:48
Z gory chcial bym przeprosic za moj Polski. Mieszkalem w Stanach Zjednoczonych przez siedem lat i sporo zapomnialem.

W karzdym razie, jest zainteresowany studiowaniem Computer Science (informatyka) w Polsce. Mam obywatelstwo Polskie i Amerykanskie wiec podroz to nie problem. Ale obawiem sie ze studiowanie w Polsce bendzie dla mnie trudne skoro nie mowie jusz tak plynnie. Chociaz, wydaje mi sie ze gdybym spedzil troche czasu w Polsce to bym sobie przypomnial. Co myslicie?

Mam pytanie: glownie interesoje mnie programowanie (java, C++, C# etc.). Jak taki kierunek kakretnie sie nazywa po Polsku?

I jescze jedna sprawa: mam podstawowe pojacie Javy; umien napisac jusz proste programy. Ale czy wiedza jezyka Angielskiego pomogla by mi w oczniu sie programowanie, skoro wiekszosc jezykow komputerowych sa oparte na Angielskim?
Obserwuj wątek
    • Gość: O_o Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 17:52
      Czyżby w USA nie dało się studiować informatyki? Czy może stany okazały się nie być mlekiem i miodem płynącym krajem i mimo 7 lat tam spędzonych nie stać Cię nawet na state college?
      • drunkpickle Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? 31.12.11, 18:21
        Gość portalu: O_o napisał(a):

> Czyżby w USA nie dało się studiować informatyki? Czy może stany okazały się nie
        > być mlekiem i miodem płynącym krajem i mimo 7 lat tam spędzonych nie stać Cię
        > nawet na state college?

Mam dopiero 17 lat, wiec wyjazd do Ameryki to byla decyzja moich rodzicow. Jezeli chodzi o pieniadze, to nie problem. Wole w Polsce studiowac bo to moja ojczyzna i za nia teskie. W Ameryce czuje sie nieswojo. Mniejsza to, to niepowinno miec znaczenia, bo pytalem sie jak studia wygladajo w Polsce, a nie o sytuacje finansowa moich rodzicow.
        • Gość: O_o Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 19:26
          Mniejsza to, to niepowinno m
          > iec znaczenia, bo pytalem sie jak studia wygladajo w Polsce, a nie o sytuacje f
          > inansowa moich rodzicow.

Studia w Polsce wyglądają fatalnie. Program jest przeładowany, często przestarzałą, teorią; brakuje zajęć praktycznych. Wielu wykładowców to stare dziadki, które nie mają pojęcia o tym co się dzieje na świecie.
          Jeśli kasa nie stanowi problemu to lepiej skończ studia w USA. Z pewnością zdobędziesz tam lepsze wykształcenie a i sam papier otworzy przed Tobą więcej drzwi. Obecnie wielu polskich informatyków jeśli ma ambicje by zarabiać większą kasę musi pracować na zagranicznych kontraktach.

Skoro masz 17 lat to znaczy, że do USA wyjechałeś w wieku 10 lat. Więc Twoje wspomnienia o Polsce są wspomnieniami dziecka. Możesz się bardzo rozczarować gdy spojrzysz na Polskę z perspektywy osoby dorosłej. Tragedii może nie ma, ale perspektywy wciąż są gorsze od tych jakie mają obywatele takich krajów jak USA, Canada, Australia czy UK.
    • wolfenstein3d Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? 01.01.12, 16:44
      studia w polsce to porażka. ale ludzie są bardzo inteligentni przez co wygrywają światowe konkursy programistyczne

po 3 informatyka na uniwersytecie warszawskim - 20 osób na 1 miejsce mówi samo za siebie.
      politechnika krakowska też są the beściaki. To są 2 najlepsze uczelnie w Polsce jeśli chodzi o informatykę i perspektywy znalezienia pracy po niej.

Kierunek się nazywa inżynieria oprogramowania. Ale nieważne co skończysz, ważne byś umiał programować.

Z bardzo dobrym angielskim i dobrym dyplomem (UW, PK) możesz sporo zdziałać w Polsce
      natomiast wiem że i w USA jest bezrobocie i nie tak łatwo z pracą
      a teraz tam jest kryzys i wogóle masakra.

poza tym polki są dużo ładniejsze od amerykanek a i sami ludzie dużo lepsi, tu cię nie zwalniają za byle co, musisz naprawdę sporo nabroić żeby cię zwolniono.

Pod tym względem życie w Polsce to komfort.
      • Gość: ciekawy Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.12, 19:05
        A mógłbyś przybliżyć mi temat Politechniki Krakowskiej?
        Co sprawia, że informatyka właśnie na tej uczelni jest dobrym wyborem ?
        • Gość: belial Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: 178.73.48.* 03.02.12, 10:01
          > A mógłbyś przybliżyć mi temat Politechniki Krakowskiej?
          > Co sprawia, że informatyka właśnie na tej uczelni jest dobrym wyborem ?

Zapewne to, że on tam studiuje he, he. Jeśli chodzi o programowanie to pod tym względem najlepsze są w tym kraju wydziały matmy i informy uniwersytetów np. MIM UW albo UJ.
    • Gość: M. Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.12, 18:26
      Jeśli chodzi o język polski, to są kursy na uczelniach dla obcokrajowców (nie wiem, czy miałbyś taki status), bardzo modne stają się teraz korepetycje na zasadzie "język za język", zawsze można prosić też kolegów o pomoc...
      Wydaje mi się, że nie będzie to problem. Polecam już teraz, w Stanach, ściąganie sobie artykułów po polsku - także z informatyki - i "osłuchiwanie się" z językiem. Akurat w informatyce mamy bardzo wiele zapożyczeń z angielskiego :)
    • Gość: eM Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.12, 01:03
      dziecie drogie, ja poza Polska mieszkam ponad 10 lat - przez ten okres nie ma mozliwosci zapomnienia jezyka!

no i to raczej znajomosc logiki jest konieczna w programowaniu - elementarny angielski wystarczy
      • spokojny.zenek Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? 03.02.12, 10:32
        Zależy w jakim wieku. Naprawdę.
    • Gość: tojo Re: Studiowanie Informatyki W Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 23:07
      1. jesli chcesz sie duzo nauczyc to nie na polskiej uczelni, dlatego ze polscy studenci to jedynie slizgacze a nie studenci. 2. programowanie to jedynie drobny epizod w informatyce. 3. jezyk jak widze znasz bardzo dobrze a angielski w inf. bardziej jest przydatny niz polski. 4. najważniejsze: chyba polskie dyplomy nie sa uznawane w usa, a jesli nawet to gorzej traktowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka