Dodaj do ulubionych

Ponowne przyjecie na studia

23.05.12, 20:24
Jestem na pierwszym roku studiow i w tym roku niespecjalnie powiodl mi sie semestr. Wyciagnac sie juz raczej nie dam rady wiec chcialbym powtorzyc rok tzn. raz jeszcze zlozyc podanie i od poczatku zostac przyjetym na studia na tem sam wydzial i kierunek. Czy Politechnika bedzie robila jakies problemy w zwiazku z tym, ze juz raz 'odpadlem'?
Obserwuj wątek
    • another_story Re: Ponowne przyjecie na studia 23.05.12, 21:40
      Nie, nikt nie będzie robił problemów. Jeśli pomyślnie przejdziesz rekrutację, na pewno zostaniesz przyjęty.

• Gość: też gość Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 21:54
        ile razy wolno taki manewr wykonać na uczelni publicznej ?
        • another_story Re: Ponowne przyjecie na studia 23.05.12, 22:16
          W nieskończoność. O ile dany regulamin studiów nie stanowi inaczej.
          • Gość: też gośc Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 08:42
            czy mówimy cały czas o uczelni publicznej - bezpłatnej < ;-) >, ???
            • another_story Re: Ponowne przyjecie na studia 24.05.12, 10:19
              > czy mówimy cały czas o uczelni publicznej - bezpłatnej < ;-) >, ???

Jejku, to jest przecież kwestia określonych procedur. Jeśli zarejestrujesz się w terminie, wniesiesz opłatę rekrutacyjną i spełnisz kryteria decydujące o przyjęciu, uczelnia nie ma prawa Ci odmówić. Chyba że jakieś wewnętrzne regulaminy jej na to pozwalają, ale nie wiem, czy takie ograniczenie byłoby w ogóle zgodne z prawem. Odrębną kwestią wydaje mi się to, czy ktoś, kto np. dwukrotnie odpadł z danego kierunku, postępuje sensownie, rekrutując się tam po raz trzeci. Zachodzi wszak podejrzenie, że te studia po prostu nie są dla niego...

Nie mam żadnego wyobrażenia, jaka jest skala zjawiska. Osobiście znam jedną osobę, która została skreślona z listy, a po roku wróciła na ten sam kierunek.
        • Gość: mikołaj Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 22:18
          A nie zalezy to od statutu uczelni, słyszałem ze po oblaniu kierunku z powodu złych wynikow raczej przyzwolenia nie ma . Jezeli sa powody powazniejsze np. choroba, jakies powazne sprawy rodzinne itp. to pozwalaja rok powtorzyć.
          • another_story Re: Ponowne przyjecie na studia 23.05.12, 22:46
            Ale mówimy o powtarzaniu czy o powtórnej rekrutacji? W tym pierwszym wypadku masz rację - studentowi I roku nie przysługuje najczęściej repetowanie. Jeśli jednak ta sama osoba ponownie przejdzie proces rekrutacyjny, zostanie potraktowana na ogólnych zasadach - czyli przyjęta. Tak jest przynajmniej na UJ:

"§ 33
            1. Ponowne przyjęcie na studia osoby, która została skreślona z listy studentów na pierwszym
            roku studiów, następuje na ogólnych zasadach obowiązujących przy rekrutacji na studia."

Regulaminów pozostałych uczelni nie znam, więc się nie wypowiem.
            • Gość: Kaja Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.ssnet.pl 23.05.12, 22:53
              tak jest nawet lepiej, bo się nie płaci za powtarzanie :P
              • alcoholico Re: Ponowne przyjecie na studia 24.05.12, 00:34
                A co jezeli juz drugi raz na tej uczelni podwija mi sie noga? Boje sie, ze za trzecim razem beda mieli jakies 'ale'...
                • Gość: heh Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 09:56
                  Do trzech razy sztuka;p
                  • Gość: kas Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.12, 09:39
                    bez przesady, jak można trzy razy to samo zaczynać? Jeśli sie do tego nie nadajesz to nie można robić czegoś na siłę. To jest kompromitacja i wstyd
                    • Gość: ? Re: Ponowne przyjecie na studia IP: 77.252.173.* 26.05.12, 13:39
                      ale cały rok pierwszy czy pierwszy semestr miałeś/ałaś zaliczony????
                      jeśli po pierwszym semestrze to obowiązuje rekrutaja od nowa jeśli na drugim semestrze to powtarzasz rok zaczynając od drugiego semestru bez ponownej rekrutacji.
                      • Gość: WiemCos Re: Ponowne przyjecie na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 16:27
                        Wiesz jak komus zalezy na studiach to nawet przy wpadce to stara sie aby to pchnac, studiowac od poczatki 3 czy 4 rok to samo mysle ze malo komu by sie chcialo
                        inna sprawa jaka masz sytuacje bo moze masz niezaliczony jeden przedmio 2 i uwazasz ze juz jest za pozno, a znam ludzi, ktorzy w maju praktycznie 80% przedmioto mieli w plecy ale do wrzesnia jest jeszcze szmat czasu, wiec ludziom ktorym zalezy kombinuja aby wyjsc z tego dolka,
                        trzeba walczyc do konca
                      • another_story Re: Ponowne przyjecie na studia 26.05.12, 21:33
                        > jeśli po pierwszym semestrze to obowiązuje rekrutaja od nowa jeśli na drugim semestrze to
                        > powtarzasz rok zaczynając od drugiego semestru bez ponownej rekrutacji.

Podając takie informacje, należałoby też określić nazwę szkoły, która stosuje przytoczoną zasadę. Tam, gdzie ja studiowałam, nic podobnego nie mogłoby się wydarzyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka