Dodaj do ulubionych

Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynierskie?

IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 17.06.12, 11:48
Planuję iść na PG. Nie wiem co wybrać, czy matematykę a potem jako specjalizację wybrać finansową, czy też wybrać zarządzanie inżynierskie po którym będę miała już inżyniera. Ciężki wybór, a czasu coraz mniej.. Liczę na waszą pomoc.

Aa! Myślałam też o zarządzaniu i inżynierii produkcji, lecz sama już nie wiem co wybrać. Ma być to przede wszystkim kierunek ścisły z naciskiem głównie na matematykę i znikomą ilością fizyki!

Czekam na wasze opinie ;)
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: MM Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 14:53
      A co się robi po zarządzaniu inżynierskim poza tym, że ma się inżyniera?
      • Gość: przyszła studentka Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 17.06.12, 15:18
        " Nasi absolwenci szybko adaptują się do zróżnicowanych wymagań pracodawców. Potwierdzają to ich kariery zawodowe, gdyż równie dobrze sprawdzają się w przedsiębiorstwach produkcyjnych, bankach, firmach usługowych i handlowych, jak i prowadząc własną działalność gospodarczą. "
        Poza tym, mając inżyniera łatwiej dostać pracę, od tego który posiada tylko magistra.
        • severusio Matematyka 17.06.12, 15:49
          Matematyka. I to lepiej na uniwersytecie. I nie finansowa.

Dlaczego nie ZIP?

ZIP to modny kierunek, bo ludzie poznali sie na zarzadzaniu. I jeszcze daje tytul inzyniera, ludzie z marketingu danej uczelni zeruja na trendach, ktore nakazuja studiowanie kierunku z tytulem inzyniera. I sam tytul inzyniera nic Ci nie da.

A dlaczego matematyka?

Matematyka to stary kierunek i pracodawcy wiedza jakie umiejetnosci maja matematycy. Po drugie podobno matematyka w liceum, a matematyka na matematyce to dwie rozne rzeczy. Na plus studiow.

A dlaczego na uniwersytecie?

Uniwersytet daje wyksztalcenie, a politechnika zawod. W przypadku matematyki i fizyki lepiej wybrac uniwerek, bo matematyka to nie studia zawodowe.

Dlaczego nie finansowa?
          Bo z nia jest tak jak z historia spec. wiedza o kulturze. W miejscach gdzie zatrudnia sie historykow prace znajda historycy ogolni, a tam gdzie kulturoznawcy to absolwenci kulturoznawstwa. Tak samo z matematyka finansowa. Albo matematyka, albo finanse.
        • Gość: MM Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 17:48
          > Poza tym, mając inżyniera łatwiej dostać pracę, od tego który posiada tylko mag
          > istra.

Naoglądałaś się głupot w telewizji. Pracy nie dostaje się za to, że ma się tytuł inżyniera. Pracę dostaje się za posiadanie konkretnej wiedzy związanej z konkretnym wykształceniem. Na przykład, informatyk dostaje prace bo jest informatykiem a nie dlatego, że ma inż. przed nazwiskiem. Budowlaniec też ma pracę z uwagi na ukończone budownictwo a nie na inż. przed nazwiskiem.
          • severusio Re: Matematyka finansowa czy zarzadzanie inzynier 17.06.12, 18:26
            Dokladnie.

Nasz rzad zamiast inwestowac w biotechnologie, inwestuje w biotechnologow. Po co? Zeby stworzyc iluzje, ze ta biotechnologia jest? Tak mamy armie frustratow...

A propos ZIP. Mam znajomego pracujacego w wyzszej szkole czegos tam. Mowil mi, ze ta szkola chciala otworzyc zarzadzanie, ale ze trend na zarzadzanie minal- zrobili ZIP...

Studiowac tylko po to, aby miec tytul inz, a nie lic to glupota. Tym bardziej, ze sa to tytuly rownorzedne
            • Gość: przyszła studentka Re: Matematyka finansowa czy zarzadzanie inzynier IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 17.06.12, 18:48
              Chodzi mi głównie o to, że kręci mnie księgowość głównie. Więc jeśli i po matematyce finansowej mogę być księgową, a także po studiach inżynierskich, to wydaje mi się że lepiej wybrać zarządzanie inżynierskie, bo poza tym, mogę jeszcze pójść w kierunku marketingu, zarządzać organizacjami itp. A poza tym, po zarządzaniu również jakieś wykształcenie w zakresie ekonomii, więc później w tym kierunku też mogę pójść. A po finansówce będę ograniczona tylko do biur maklerskich, banków itp.
              • Gość: MM Re: Matematyka finansowa czy zarzadzanie inzynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 19:02
                No i w końcu napisałaś co Cię interesuje. Jeśli chcesz w przyszłości zająć się księgowością to idź na któryś z uniwersytetów ekonomicznych najlepiej. Do księgowości matematyka wyższa nie jest potrzebna (więc kierunek matematyka jest bez sensu), tytuł inżyniera też się tam nie przydaje (bo księgowość nie ma nic wspólnego z pracą inżyniera).

I pamiętaj o jednym, to, że kierunek ma "zarządzanie" w nazwie nie znaczy, że karierę zaczniesz od stanowisk menadżerskich.

W dzisiejszych czasach wszyscy chcą zarządzać i naiwnie wierzą, że to studia uczynią z nich menadżerów i prezesów.
          • Gość: przyszła studentka Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 17.06.12, 18:43
            Owszem. Lecz teraz zróbmy taką sytuację, że swoje CV zanoszę ja z inżynierem i osoba z mgr, zgadnij kto dostanie pracę? Niestety, lecz takie realia są.
            • Gość: MM Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 18:55
              > Owszem. Lecz teraz zróbmy taką sytuację, że swoje CV zanoszę ja z inżynierem i
              > osoba z mgr, zgadnij kto dostanie pracę? Niestety, lecz takie realia są.

Ty z inżynierem będziesz traktowana tak samo jak ktoś z licencjatem. Tak więc magister wygra. Chyba, że będziesz się starała o pracę w branży, w której wymagają konkretnego inżynierskiego wykształcenia. Tyle, że wtedy w ogóle nawet na Ciebie nie spojrzą bo Twój inżynier po "zarządzaniu inżynierskim" przegra z inżynierem po konkretnym inżynierskim kierunku (takim jak np. elektronika, mechanika, informatyka, budownictwo itp. itd.)
              Jako przyszła studentka mało wiesz o świecie. Sam tytuł inżyniera to za mało. Musi stać jeszcze za nim faktyczna inżynierska wiedza.
              No chyba, że cały czas masz na myśli stanowisko inżyniera sprzedaży, ale wbrew nazwie, nie trzeba być tam inżynierem.
            • Gość: Tawananna* Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.12, 18:57
              > Lecz teraz zróbmy taką sytuację, że swoje CV zanoszę ja z inżynierem i
              > osoba z mgr, zgadnij kto dostanie pracę?

Dostanie ten, kto będzie miał większe doświadczenie zawodowe (choćby i w formie praktyk i staży).

Poza tym naprawdę nie wszędzie potrzebny jest inżynier. ZiP, matematyka finansowa, ekonomia, FiR - mają pewne wspólne przedmioty, ale jednak są to inne kierunki i pracodawcy mogą mieć różne preferencje w zależności od swych potrzeb czy przekonań.
            • Gość: przyszła studentka Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 17.06.12, 20:01
              Tzn. nie tylko o księgowość mi chodzi, póki co tylko to mnie interesuje. Przez ten czas, może mi się w głowie odmienić. Nie patrzę na to jako 'zarządzanie' bo nazwa jest tu dla mnie mało ważna. Zainteresował mnie głównie opis studiów. Co mogę po tym robić, ba i głównie matma jest potrzebna żeby się dostać, a moja matura oscyluje przy 100%, także powinnam się dostać. Na to liczę.
              Wiele ludzi mówi mi, że skoro mam wybór robić to co bym w jakimś tam stopniu chciała, i mam wybór między zwykłym uniwerkiem a polibudą, to mówią żeby wybrać polibudę, ponieważ są to jednak studia techniczne.
              • Gość: MM Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 20:57
                Studia techniczne to jest informatyka, budownictw, budowa maszyn, elektronika itp. itd. a nie ZIP. Skoro jesteś dobra z matematyki to zmarnujesz się na jakimś badziewnym ZIP'ie. Poza tym kończenie zarządzania i temu podobnych kierunków na politechnice jest pomyłką. Na o wiele wyższym poziomie są one na uniwersytetach ekonomicznych. Więc jeśli już koniecznie kierunek zarządzanie, to lepiej na porządnej uczelni. Uwierz, jak skończysz "zarządzanie inżynierskie" na politechnice to pomimo inż. przed nazwiskiem przegrasz z kimś po SGH w starciu o pracę.
                • Gość: przyszła studentka Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 17.06.12, 23:09
                  Skoro się zmarnuję, to jaki kierunek proponujesz? : )
                  • severusio Re: Matematyka finansowa czy zarzadzanie inzynier 17.06.12, 23:21
                    TO NIE JEST ZARZADZANIE, KTORE DAJE MODNY TYTUL INZYNIERA, TYLKO INZYNIERIA PRODUKCJI

Jak jestes z Golubia to masz blisko do Warszawy (SGH), albo Poznania (UE). Tam znajdziesz pelno roznych interesujacych kierunkow. Jakis FiR...
                  • Gość: MM Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 10:49
                    > Skoro się zmarnuję, to jaki kierunek proponujesz? : )

Jeśli koniecznie chcesz mieć inż. przed nazwiskiem to proponują konkretne studia inżynierskie. Może na przykład informatykę. Ludzie po informatyce nie narzekają na brak pracy.
                    Jeśli jednak bardziej Cię ciągnie do finansów, księgowości itp. itd. to proponuję studia na SGH lub którymś z uniwersytetów ekonomicznych. Ewentualnie matematyka finansowa.
                • Gość: ja Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 19:23
                  Chyba niewiele wiesz na temat kierunku ZIP.
              • Gość: belial Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.aster.pl 17.06.12, 21:03
                Co za bełkot. Dziewczyno oddaj przysługę światu i podatnikom i nie studiuj, czytając twoje posty można śmiało stawiać tezę, że jesteś idiotką. Interesuje cię księgowość? WTF? Dno...
                • severusio Re: Matematyka finansowa czy zarzÄ?dzanie inĹźynier 17.06.12, 23:11
                  Coooo?? Nie isc na studia??? NIEMOZLIWE! Przeciez jest przymus studiowania!!

A zal czytac Twoje posty. Kto jest lepszy magister z UJ, czy inz. (bez mgr) z PO /Opolska/ ? Inzynier? Watpie...

Poza tym posady w szkole czekaja na magistrow, a nie mgr inzynierow. A nie zdziw sie jezeli kolega z fizyki, czy chemii prosil o etat w szkole

ZIP to mimo wszystko studia inzynierskie, bo ksztalca inzynierow produkcji. To nie sa studia ekonomiczne, po nich jezeli znajdziesz prace w zawodzie to bedziesz inzynierem produkcji w fabryce w Kolonowskiem, a nie pania ksiegowa z drapacza chmur w Warszawie. Lepiej idz na UE, SGH, albo w ostatecznosci wydzial ekonomiczny uniwersytetu klasycznego. Z kolei ekonomia na politechnice... Nie...Na politechnikach powinno sie ksztalcic inzynierow mechanikow, elektronikow, automatykow, biotechnologow.
                  • Gość: przyszła studentka Re: Matematyka finansowa czy zarzÄ?dzanie inĹźyni IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 19.06.12, 22:44
                    Więc lepiej pójść na ekonomię?
                    • Gość: severusio Dokladnie IP: *.play-internet.pl 19.06.12, 23:07
                      Tak. Porozgladaj sie po UE (PoznaĹ?, Wroclaw, Katowice, Krakow), albo wydzialach ekonomicznych i SGH. Na pewno znajdziesz cos dla siebie

Matma finansowa to ciekawy kierunwk, jezeli chcesz pracowac naukowo, albo idziesz na studia po to, aby sie rozwijac itp. Ale jezeli chcesz pracowac w ekonomii to popatrz na bankowoscie, finanse, ale tez kierunki jak gospodarka turystyczna, praca socjalna...
                      • Gość: MM Re: Dokladnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 16:25
                        > Matma finansowa to ciekawy kierunwk, jezeli chcesz pracowac naukowo, albo idzie
                        > sz na studia po to, aby sie rozwijac itp. Ale jezeli chcesz pracowac w ekonomii
                        > to popatrz na bankowoscie, finanse, ale tez kierunki jak gospodarka turystyczn
                        > a, praca socjalna

Nie mogę się z tym w pełni zgodzić. Matematyka finansowa daje wiedzę z matematyki, której nie posiada absolwent finansów po SGH a która potrzebna jest np. aktuariuszowi.
                        • Gość: MAX Re: Dokladnie IP: *.xdsl.centertel.pl 23.06.12, 19:07
                          Tak, też zamierzam tam iść ale z tego co wiem to matematyka finansowa jest specjalnością więc i tak trzeba skończyć zwykłą matmę ;)
                • Gość: MAX Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.xdsl.centertel.pl 23.06.12, 19:02
                  Fakt dziewczyna jest denerwująca ale nie można tak sie napinać.
                  Z tego co widze to jesteś typowym internetowym hejterem dla którego liczy się tylko negowanie innych i masturbacja przed kompem.
                  • Gość: MAX Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier IP: *.xdsl.centertel.pl 23.06.12, 19:03
                    to tyczy belial
          • nieznajoma110 Re: Matematyka finansowa czy zarządzanie inżynier 01.07.12, 14:15
            do MM - hej, przeczytałam kilka Twoich odpowiedzi i widzę, że sensownie mówisz. Czy mogłabym Cię prosić o zerknięcie na mój wątek "Mój dylemat"? byłabym niezmiernie wdzięczna gdybyś zechiał/a wyrazić swoją opinię na ten temat. Z góry dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka