elch1 04.07.12, 20:32 Hej, myślicie, że na UJ da się ściągać? Słyszałem, że się da, bo jest wszędzie zasięg i można na neta wchodzić :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:07 Słaba prowokacja. Weź odejdź. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:14 Niby czemu prowokacja? Nie wiem gdzie politologia ma zajęcia, czy tam jest net. Słyszałem wiele o Auditorium Maximum... A trochę się boję egzaminów, to chyba normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 21:20 Masz na myśli ściąganie plików z Internetu czy ściąganie na egzaminach? Jeśli chodzi o ściaganie (a raczej oszukiwanie) na egzaminach: wszędzie się da. Aż cię złapią. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:23 Szczerze mówiąc chodziło mi o ściąganie na egzaminach. Nie ma się co chwalić, ale czasem trzeba coś ściągnąć... No właśnie jak to jest z pilnowaniem? Nie mówię o ściąganiu od kogoś, tylko z komórki, bo podobno jest sieć, ale nie we wszystkich budynkach Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:43 I nie wstydzisz się zadawania takich pytań publicznie? Ostrzegam, że jeżeli padnie chociaż jedna przydatna oszustom odpowiedź, to wątek poleci. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:48 Ostatnio słyszałem w radiu, chyba w Trójce, że na UJ łatwo ściągać, tak pisali studenci na jakimś forum (chyba nawet prawa), a to dlatego, że jest tam wszędzie net. Więc pytam, bo nie wiem jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 21:52 > na UJ łatwo ściągać, tak pisali > studenci na jakimś forum (chyba nawet prawa), a to dlatego, że jest tam wszędzi > e net. Czegoś nie rozumiem... A co ci da dostęp do Internetu, jeśli wykładowca zauważy, że korzystasz z komórki? Albo że masz słuchawki? Chyba, że zaopatrzysz się w jakąś mikrosłuchaweczkę - a i tak mogą cię złapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 21:49 > Nie mówi > ę o ściąganiu od kogoś, tylko z komórki To już zwykłe ściąganie z papierowych ściąg wyszło z mody...? Ze ściąganiem jest tak, jak napisałam - wszystko pięknie do czasu, jak ktoś cię złapie. A są wykładowcy, którzy po złapaniu delikwenta automatycznie go oblewają. Po czym odpytują go na poprawce baaardzo skrupulatnie i oblewają ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:53 Tzn. ja wiem, że ściąganie jest złe i co za to grozi, tylko pytam jak to akurat wygląda na UJ, bo mi się wydaje, że skoro tak piszą (nie mam niestety linka do tego forum, o którym mówili w Trójce), to jest łatwo. A chyba wiadomo, że każdy kiedyś coś ściągnął, humanista na fizyce, matematyk na historii w liceum? Ważne żeby nie przesadzać, ale czasem to być albo nie być Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:56 Nie obrażaj ludzi. Naprawdę są jeszcze uczciwi. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 21:58 Ok, no a co, jak masz taką sytuację, że masz zupełnie nieprzydatny przedmiot, dajmy na to, fizykę w klasie maturalnej a zdajesz maturę z historii i wosu. Nie umiesz kompletnie sobie poradzić z fizyką a musisz to zdać, żeby zaliczyć klasę. Nie będziesz mieć nic wspólnego z fizyką w przyszłości. Czy to jest nieuczciwe, że coś tam ściągniesz, żeby wymęczyć to 3? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:02 > Czy to jest nieuczciw > e, że coś tam ściągniesz, żeby wymęczyć to 3? Tak. Zwłaszcza, że możesz zadowolić się dwóją (też zdane). I że zaliczenie przedmiotu na cokolwiek bez ściągania naprawdę nie wymaga jakichś supermocy. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:06 Gość portalu: Tawananna* napisał(a): > > Czy to jest nieuczciw > > e, że coś tam ściągniesz, żeby wymęczyć to 3? > > Tak. Zwłaszcza, że możesz zadowolić się dwóją (też zdane). I że zaliczenie prze > dmiotu na cokolwiek bez ściągania naprawdę nie wymaga jakichś supermocy. Dla mnie fizyka wymagała supermocy ;) No ale czy to jest problem ucznia czy studenta, że ma za dużo za przeproszeniem "pierdół" do nauki i potem musi ściągać, żeby to ogarnąć? Oczywiście, że ściąganie jest złe, ale np. słyszałem, że profesor potrafi kogoś oblać bo go nie lubi - i co jest gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:12 > No ale czy to jest problem ucznia czy stu > denta, że ma za dużo za przeproszeniem "pierdół" do nauki i potem musi ściągać, > żeby to ogarnąć? Są tacy, którzy ogarniają - i nie mówię ani o geniuszach, ani o osobach, które uczą się 24h/dobę. Jeśli czegoś się nie ogarnia, naprawdę warto zastanowić się, czy się do tego nadajemy. Może musimy po prostu więcej pracować - ale może mierzymy za wysoko. Jest niż demograficzny, i na studia dzienne na najlepszych państwowych uczelniach dostają się osoby, które jeszcze parę lat temu by się nie dostały. (Nie wspominając już o nie tak odległych czasach, kiedy miejsc na studiach było duuuużo mniej...) To powinno dawać do myślenia. > słyszałem, że prof > esor potrafi kogoś oblać bo go nie lubi - i co jest gorsze? Jedno i drugie jest złe. Aczkolwiek, podejrzewam, ściąganie jest o wiele częstsze. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:14 No ale czy to jest problem ucznia czy stu > denta, że ma za dużo za przeproszeniem "pierdół" do nauki i potem musi ściągać, > żeby to ogarnąć? Jeżeli to jest problem, to trzeba było nie iść na studia. Programy wiszą w internecie, wiedział na co się pisze. Program studiów jest pomyślany dla osób, które mają na tyle rozwinięte możliwości intelektualne, że ogarniają bez ściągania. Jeśli jesteś za słaby, to pomyśl o innym kierunku/ innym profilu kształcenia. >Oczywiście, że ściąganie jest złe, ale np. słyszałem, że prof > esor potrafi kogoś oblać bo go nie lubi - i co jest gorsze? Ściąganie, bez dwóch zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:07 Liceum jest ogólnokształcące, jeżeli nie jesteś w stanie "wymęczyć" przedmiotów ogólnych, to może warto się nad sobą zastanowić. Może szkoła o profilu praktycznym byłaby lepszym wyborem. No, ale zostawmy to, bo pytałeś o studia, które są nieobowiązkowe, co więcej, wybierasz ich profil zgodnie ze swoimi zainteresowaniami! Wybrałeś to, więc się ucz. Poza tym średnia na studiach to często podstawa do profitów - stypendium, wyjazdu zagranicznego, jeden ze składników oceny na dyplomie, która jest brana pod uwagę przy starcie na studia drugiego i trzeciego stopnia. To jest po prostu nieuczciwe, a mówisz o tym jak pomocy naukowej. Nie wierzę, że muszę tłumaczyć takie oczywiste rzeczy. Kiedyś przylazł tu na forum taki wesołek jak ty i zadal podobne pytanie, okazało się, że robi sondę do magisterki. Mam wielką nadzieję, że to znowu taki przypadek, bo chcę wierzyć, że ludzie nie są aż tak pozbawieni kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 21:57 > A chyba wiadomo, że każdy kiedyś coś ściągnął, humanista na fizyce, matematyk n > a historii w liceum? W liceum za złapanie na ściąganiu zazwyczaj groziła co najwyżej jedynka ze sprawdzianu. Na uczelni stawką może być zawalenie całych studiów... Sam zdecyduj, czy warto tak ryzykować - niezależnie od tego, jak łatwe by to (do czasu) nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:00 > To już zwykłe ściąganie z papierowych ściąg wyszło z mody...? Nadeszły takie czasy, że student państwowego uniwerku nie jest w stanie samodzielnie sformułować tekstu ściągi. Albo co gorsza nie chce mu się tego zrobić. Czeka nas akademicka apokalipsa :P Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:03 hawa.etc napisała: > > To już zwykłe ściąganie z papierowych ściąg wyszło z mody...? > > Nadeszły takie czasy, że student państwowego uniwerku nie jest w stanie samodzi > elnie sformułować tekstu ściągi. Albo co gorsza nie chce mu się tego zrobić. Cz > eka nas akademicka apokalipsa :P Ale po co student ma pisać papierowe ściągi? Nie powinien raczej umieć szukać informacji w internecie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:07 Cieszę się, że na moich studiach wielu informacji potrzebnych na egzaminy nie było w sieci, niezależnie od studenckich umiejętności jej przeszukiwania. I że wiele egzaminów było ustnych, albo sprawdzających raczej umiejętności niż wiedzę. Choć i tak nie wątpię, że poziom spada z minuty na minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:03 To tylko z pewnym przerażeniem w głosie zapytam (zupełnie serio, bo ciekawam): z czego oni w tym necie ściągają? Z Wikipedii? Wrzucają pytania do Google'a czy co? Piszą w desperacji do znajomych z Facebooka? Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:07 Ja nie wiem, bo właśnie nie ściągałem nigdy z neta ;) Słyszałem tylko o tym Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:10 No cóż, nie będę się na tym rozwodzić, bo nie chcę delikwenta inspirować. Ale potem wychodzą takie rzeczy, zwłaszcza jak pół sali kliknie w pierwszy wynik w google, którym jest zazwyczaj wysoce omylna Wikipedia. Albo jak się uczą ze slajdów... P: Co to jest pidżyn? O: Pidżyn - jeden z dwóch :D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:13 Ja nie mówię, że będę ściągał. Pewnie już na studiach nie będzie fizyki. Nie powinno jej też być w klasie profilowanej na studia humanistyczne. Pytam tylko z ciekawości, bo tak jak mówię - słyszałem, że to łatwe i zdziwiło mnie to bo myślałem, że UJ (dlatego idę na UJ;) jest dobrą uczelnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:17 > słyszałem, że to łatwe i zdziwiło mnie to bo myś > lałem, że UJ (dlatego idę na UJ;) jest dobrą uczelnią Jako przyszły politolog powinieneś wiedzieć coś o mediach. Na przykład o tym, że lubią takie ciekawostki i sensacyjki, zwłaszcza w sezonie ogórkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:21 Nie chcę się kłócić, ale media mediami, a mam też znajomych na UJ i może nie chwalą się ściąganiem, ale wieeele razy słyszałem "wszystko ściągnąłem, inaczej bym nie zdał" i nigdy nie interesowałem się tym, czy ściąganie jest łatwe aż do teraz, bo wydaje się, że z telefonem z netem jest mega łatwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:29 Wiesz, ja zdawałam kiedyś egzamin, na który zupełnie legalnie można było wziąć z sobą laptopa (z netem, wszelkimi możliwymi notatkami, ebookami itd.). Wcale nie było megałatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:15 > P: Co to jest pidżyn? O: Pidżyn - jeden z dwóch Piękne :))))) Jakkolwiek potrzebowałam dobrych 30 sekund, żeby zrozumieć, że naprawdę nic nie ucięło w Twoim poście ;) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:11 Nie pamiętam, żeby w jakiejkolwiek rozmowie uczelnianej padła kwestia ściągania. Taki temat po prostu nie istnieje; gdyby ktoś zaczął się przechwalać, co i jak odpisał, patrzono by na niego jak na debila. Sorry, Batory, ale z takim sztubackim podejściem nie radziłabym w ogóle zaczynać studiów. Pomijając wszystko inne, sporo egzaminów (u mnie, na polonistyce, prawie wszystkie) odbywa się w formie ustnej. Tutaj już w ogóle o ściąganiu nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:15 another_story napisała: > > Pomijając wszystko inne, sporo egzaminów (u mnie, na polonistyce, prawie wszyst > kie) odbywa się w formie ustnej. Tutaj już w ogóle o ściąganiu nie ma mowy. > No ja na pewno wolałbym egzaminy ustne, bo testy są zazwyczaj na tępe wkucie wiedzy. Ale właśnie boję się, że profesor mnie nie polubi i uleje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:22 > Ale właśnie boję się, że profesor mnie nie polubi i uleje... Profesorowie (99%) nie stawiają dwói ze złośliwości czy z powodu braku sympatii do studenta, tylko z powodu mniej lub bardziej porażającego braku wiedzy. Zwłaszcza że oblany egzamin oznacza konieczność ponownego spotkania z delikwentem, co z kolei oznacza dodatkową pracę dla profesora. Niektórzy wolą nawet oceniać pobłażliwie, żeby tylko mieć studentów z głowy. Mniejszość decyduje się na krucjatę przeciwko niewiedzy i oblewa każdego, który na to zasługuje (z roku na rok coraz więcej) - ale naprawdę nie dlatego, że kogoś nie lubią... Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:24 Albo strasznie idealizujecie studia, albo mnie pocieszacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:35 > Ale właśnie boję się, że profesor mnie nie polubi i uleje... Wiesz, wydaje mi się, że gdzie jak gdzie, ale na UJ w dalszym ciągu liczy się głównie wiedza. Kwestia sympatii/antypatii zdecydowanie schodzi na dalszy plan - osobiście nigdy nie byłam świadkiem sytuacji, kiedy ktoś kogoś oblewa, bo go nie lubi. To nawet ze względów technicznych jest dla mnie trudne do wyobrażenia - egzaminator przeważnie zupełnie nie zna studentów, których odpytuje (najczęściej rozmawia z nimi po raz pierwszy i ostatni w życiu). Oczywiście, można mu podpaść nieodpowiednim strojem czy jakąś głupią odzywką, ale też raczej nie na tyle, by miało to przesądzić o losach zdającego. Przykład z życia: na egzaminie z literatury oświecenia i romantyzmu profesor oświadczył studentce, że ubrała się jak prostytutka. Po wygłoszeniu tej uwagi przeszedł do zadawania standardowych pytań. I dziewczyna zdała. Nie wiem, czy po powrocie do domu zdecydowała się na czystki w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 22:59 No to mnie pocieszacie - ale z tego co widzę - studiujecie/studiowaliście kierunki, na których ściąganie jest w ogóle raczej "niepotrzebne" - polonistyka na przykład. Nie da się ściągać na znajomości literatury, chyba? A w przedmiotach ścisłych, np. statystyka - ściąganie może być bardziej "potrzebne"... Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:34 Nie idealizujemy studiów, tylko - w przeciwieństwie do Ciebie - mamy tu jakieś doświadczenie. Statystykę trzeba zrozumieć, ściąganie nic tu nie da, a jak dopatrzą się, że spisałeś (nie muszą Cię przyłapywać, bo to po prostu czasem widać po odpowiedziach), to zrobią ustną dopytkę, na której zginiesz, bo część pracowników dydaktycznych ma uczulenie na oszustów i zadaje takim odpadom bardzo podchwytliwe pytania. Mam pojęcie o tym, jak wygląda studiowanie politologii i co jest w programie i jeżeli potrzebujesz ściągać na takim kierunku, to albo jesteś leniem, albo osłem. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:36 > Przykład z życia: na egzaminie z literatury oświecenia i romantyzmu profesor oś > wiadczył studentce, że ubrała się jak prostytutka. Po wygłoszeniu tej uwagi prz > eszedł do zadawania standardowych pytań. I dziewczyna zdała. Nie wiem, czy po p > owrocie do domu zdecydowała się na czystki w szafie. Eeeee? Niezła chamówa. Nawet jeśli miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:42 > Niezła chamówa. Można to i tak określić. Ja sobie pomyślałam, że wykazał się skrajnym brakiem profesjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:46 No cóż, profesjonalizmem to się wykazał, bo w końcu ją standardowo odpytał. To był zwykły brak kultury, dość porażający. Na równi z powiedzeniem ciężarnej studentce, że "pani to chyba nogi częsciej rozkladala niż książki" (swoją droga mam nadzieję, że to jest miejska legenda tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:56 > profesjonalizmem to się wykazał, bo w końcu ją standardowo odpytał. To > był zwykły brak kultury A nie uważasz, że w takiej sytuacji kultura osobista stanowi składową profesjonalizmu? Jak pracujesz w samotności nad książką, liczy się tylko wiedza i sprawne pióro. Ale kiedy wychodzisz do ludzi i nie umiesz z nimi postępować, zdradzasz się z brakiem tzw. umiejętności miękkich. Bardzo nieprofesjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 05.07.12, 00:02 No doobra, bądźmy realistami - ten profesor, starszy już pan, pewnie nie bardzo się przejmuje takimi modnymi wymysłami jak umiejętności miękkie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 05.07.12, 00:09 No dobra, racja. Ja bym wpisywała naganę za takie coś, ale polskie uczelnie do tego nie dojrzały. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:42 >Ale właśnie boję się, że profesor mnie nie polubi i uleje... Nie wierz we wszystko, co Ci mówią znajomi. Wiele osób wstydzi sie przyznać, że się nie przyłożyli, albo że nie dają sobie rady i wciskają farmazony o tym, że "profesor nie polubił". To się czasem zdarza, ale nie na tyle często, żeby już w lipcu zastanawiać się nad metodami ściągania. Zwłaszcza na politologii... litości. Odpowiedz Link Zgłoś
elch1 Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 04.07.12, 23:48 A czemu "zwłaszcza na politologii"??? Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Czy na UJ da się ściągać? Idę na politologię 05.07.12, 00:12 Temu, że to nie są studia, na których trudno osiągnąć minimum potrzebne do zdania. Mało materiału, dużo odpowiedzi nasuwa się inteligentnemu i w miarę obytemu człowiekowi samych. Bez kucia. Generalnie ściągać nie honor, ale na łatwym kierunku to po prostu wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* @ hawa.etc IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 00:10 Napisałam Ci dłuuuugiego maila (krótkie mi niestety nie wychodzą ;)) z prośbą o parę informacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: @ hawa.etc IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 00:16 Teraz już tak :) Odpowiedz Link Zgłoś