jazzek93
14.09.12, 13:53
Witam wszystkich,
Jestem w ostatniej klasie technikum ekonomicznego w Krakowie. Ostatnio intensywnie myślę nad tym co będzie ze mną dalej. Nie mam pojęcia na jakie studia iść i czy w ogóle bym się dostał na jakieś fajne. Przez pewien czas myślałem o architekturze, ale zwątpiłem jak się dowiedziałem, że trzeba jakieś trudne rysunki dodatkowo na egzaminach wstępnych robić. Nigdy nie byłem do tego przygotowywany, a został ok. rok czasu. Ekonomi nie zamierzam raczej kontynuować bo jestem już nią trochę znużony, wybór tej szkoły też dokonałem na ostatnią chwilę, bo nie dostałem się do tych liceów co chciałem na profilu ekonomicznym, a nie chciałem iść do jakiegoś słabego. Czasem myślę, ze ekonomia nie jest dla mnie, ale wiedza nabyta przez te 4 lata może okazać się cenna, kosztem tego, że przygotowania w szkole do matur słabo stoją. Obecnie przygotowuje się do tych matur indywidualnie (mam korki) nie zamierzam brać jakiś rozszerzeń bo niepewnie się czuje, ale chciałbym chociaż podstawy dobrze zdać. Dużo ostatnio słyszę, że bez rozszerzonej matury ciężko jest się dostać gdziekolwiek na fajne studia, a zależałoby mi na dziennych, bo z kaską słabo stoję, a dodatkowo jakbym pracował to myślę, że ciężko by mi było wszystko ogarnąć. Dodam jeszcze, że myślałem nad jeszcze jedną alternatywą, mianowicie gram na gitarze, i zastanawiałem się nad pójściem na Akademię Muzyczną w Katowicach na jazz, ale tu by się pojawił dodatkowy problem z zakwaterowaniem i w dodatku nie jestem pewien czy bym się dostał bo nie mam skończonej żadnej szkoły muzycznej, a jestem samoukiem, który w miarę ogarnia. W ogóle zastanawiam się czy po takiej Akademii Muzycznej łatwiej znaleźć dobrze płatną pracę, niż np. po architekturze, czy innym kierunku, jakie wykształcenie jest najwięcej warte. Tak od siebie jeszcze dodam, że lubię geografię, muzykę, sztukę, wos, historię, nawet i j.polski, matematykę w niewielkim stopniu. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.