Dodaj do ulubionych

Strony MISH-ów

08.07.04, 22:11
Pomyślałam, że można zrobić coś dobrego dla przyszłych pokoleń MISH-owców ;)
i osób zainteresowanych MISH-em - zgromadzić adresy stron MISH-ów z
poszczególnych uniwersytetów. Jeśli coś znacie, wpisujcie w temacie nazwę
uniwersytetu i miasto, a w wiadomości - adres strony. W ten sposób stworzymy
minibazę linków :).
Obserwuj wątek
    • tawananna Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Poznań/Gniezno 08.07.04, 22:11
      mish.ceg.amu.edu.pl
    • misja Re: Strony MISH-ów 08.07.04, 22:45
      uranos.cto.us.edu.pl/~mish/
      To jest niestety niezbyt pomocna strona mishu katowickiego, ale jest tam
      przynajmniej regulamin. Może komuś się przyda... pozdrawiam :)
    • misja do tawananny 08.07.04, 23:30
      super forum, naprawdę mi się przydało przed egzaminem i myślę, że może być
      pomocne w czasie studiów, w sumie MISH jest jeszcze dla wielu osób bardzo
      tajemniczy... dla mnie też
      • tawananna Re: do tawananny 09.07.04, 00:33
        Witamy nową forumowiczkę :)). Te komplementy co do forum należą się nie tylko
        mnie, ale wszystkim, którzy tak miło tu dyskutują i tak dzielnie rozwiązują
        wszelkie wątpliwości... a w szczególności paniom z Wawy i Krakowa:)). MISH to
        ciągle tajemniczy skrót, marzę o momencie, kiedy zapytana o nazwę kierunku będę
        mogła powiedzieć "MISH" i nie tłumaczyć nic... Swoją drogą, czy Wy też, jeśli
        nie macie ochoty na nudne dyskusje, mówicie po prostu: "Studiuję polonistykę"
        (albo coś innego).

A taki miał tu być porządek w tym wątku ;PP
        • mkw98 skoro juz i tak jest balagan... 09.07.04, 08:45
          witam i ja nowa Forumowiczke :)

ja mysle, ze te linki bedzie mozna pozniej wyciagnac na gore i dodac jeszcze
          jakies inne, ktore moga sie okazac przydatne - cos takiego jak jest na Forum
          Francuskim:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10129
          • tawananna Re: skoro juz i tak jest balagan... 09.07.04, 10:15
            Tak właśnie myślę, bardzo mi się ten pomysł na Forum Francuskim podoba :).
            Tylko do tego potrzeba jeszcze praw admina, niestety :(. I jestem za dodaniem
            wszelkich przydatnych linków - może zrobimy burzę mózgów, które właściwie są
            przydatne? ;))
        • vilya1 Ode mnie ;) 09.07.04, 11:59
          Równiez witam. :)
          Co do Twojego pytania, Tawi, od kiedy autentycznie uslyszalam (o czym tu kiedys
          pisalam) w reakcji na slowo MISH "To ja sie chyba nie powinnam przy tobie
          odzywac", to coraz czesciej mam ochote powiedziec krotko: polonistyke. Tak
          samo, gdy wracam do domu, gdzie o MISHu juz nikt nie ma pojecia, wiekszosc
          pytan konczy sie podaniem tej nazwy, ale tlumaczenie sprowadza sie do
          stwierdzenia, ze bede polonista. ;)
          • misja Ja nie mam takiego luksusu jak Wy 09.07.04, 13:41
            Ja nie mogę powiedzieć, że studiuję polonistykę lub coś tam innego, bo dopiero
            się na MISH dostałam. Teraz już nie mam siły na ujawnianie wszystkim czym jest
            MISH. Po prostu mówię, że to jest bardzo skomplikowane i że powiem co studiuję
            w październiku :))) hihh a swoją drogą... czy tych wszystkich ludzi naprawdę to
            interesuje co inni studiują? te rzesze ciotek, wujków, znajomych znajomych itd.
            • vilya1 Re: Ja nie mam takiego luksusu jak Wy 09.07.04, 16:02
              Jakos wszyscy odczuwaja nagle potrzebe zrozumienia. ;) A tak swoja droga, co na
              MISHu chcialabys studiowac? :)
              Btw, w pazdzierniku wyjasnienie tego wcale nie bedzie latwiejsze. ;)
              • misja Co ja bym chciała studiować??? 09.07.04, 16:27
                hmmm nie wiem
                na pewno filologię angielską (jakoś nagle stwierdziłam, że daje mi to dużo
                satysfakcji) :))
                kulturoznawstwo
                może filol. rosyjską? hmm, a może filozofię? a może coś z socjologii (pana w
                komisji rekrutacyjnej okłamałam, że socjologię, bo chciałam się przypodobać) :))

mam nadzieję, że starsi koledzy i koleżanki pomogą mi w doborze interesujących
                przedmiotów, mam jeszcze dużo czasu na myślenie :)
          • tawananna Re: Ode mnie ;) 09.07.04, 16:56
            U mnie komentarze: "To ja się chyba nie powinnam przy tobie odzywać" raczej nie
            zdarzają się, przeważa czysta niewiedza :). Przyzwyczaiłam się już do mówienia
            o polonistyce, tak jest dużo prościej ;). Zwłaszcza, jeśli chodzi o jakieś mało
            nieistotne sytuacje, typu pytanie pani, u której oglądam pokój do
            wynajęcia ;DD. Wiesz, polonistyka to każdy wie i rozumiem, a MISH to takie
            nowomodne dziwactwo, "niewiadomoco":). Czasami przez to moje "krycie się z MISH-
            em" robi się zabawnie, bo najpierw mówię, że studiuję polonistykę, potem
            wychodzi na jaw, że mam indywidualny tok albo że mój rozmówca widział mnie na
            zajęciach na politologii :) i od razu tracę na wiarygodności ;DD.
            • vilya1 Re: Ode mnie ;) 09.07.04, 17:49
              Lol, Tawi, a jak sadzisz, czy takie opinie sa efektem glebokiej wiedzy o
              mishowcach, czy to tylko stereotypy? ;)))
              To jedna z postaw. Druga jest zainteresowanie - wtedy nawet warto tlumaczyc,
              moze sie kogos przyciagnie.
              Swoja droga, najciekawsze sa moje przezycia pociagowe - mniej wiecej od
              kwietnia wpadam na roznych kandydatow na studia na UJ (jakos tak zazwyczaj
              ciagnie ich do polonistyki :|) i rowniez zaczynam sie wdawac w tlumaczenia. Co
              interesujace, oni rowniez, bez wzgledu na to, skad by nie byli, zazwyczaj
              rowniez maja analogiczna opinie na temat MISHu, wyrazajaca sie w lekko
              tragicznym spojrzeniu i westchnieniach w rodzaju "Jakie to skomplikowane". ;)
              A z ta wiarygodnoscia - hehe, miewam tak samo. ;)))
              • tawananna Re: Ode mnie ;) 09.07.04, 22:05
                > Lol, Tawi, a jak sadzisz, czy takie opinie sa efektem glebokiej wiedzy o
                > mishowcach, czy to tylko stereotypy? ;)))
                Jeszcze nie wiem :), ale trzeba ustalić wspólną wersję ;DDD.

> To jedna z postaw. Druga jest zainteresowanie - wtedy nawet warto tlumaczyc,
                > moze sie kogos przyciagnie.
                Tak, zainteresowanie jest częste, zwykle jestem bardzo cierpliwa i wszystko
                ładnie tłumaczę, na dodatek namawiając na te studia. Może to dlatego wzrasta
                liczba kandydatów na miejsce :PP. Myślę, że im więcej będzie MISH-owców, tym
                bardziej popularny i znany będzie sam kierunek. Np. mój kolega zdający na MISH
                zgadał się z innym kandydatem, studentem mojego roku polonistyki, który zna
                Joannę z polonistyki z MISH :), tylko nie doszłam do tego, czy mnie, czy moją
                koleżankę :) (u nas są dwie Joanny, obie na f. polskiej)

> Swoja droga, najciekawsze sa moje przezycia pociagowe - mniej wiecej od
                > kwietnia wpadam na roznych kandydatow na studia na UJ (jakos tak zazwyczaj
                > ciagnie ich do polonistyki :|)
                Przejrzyj się w lustrze i sprawdź, czy nie masz zainteresowania HLP wypisanego
                na twarzy :))

Co interesujace, oni rowniez, bez wzgledu na to, skad by nie byli, zazwyczaj
                > rowniez maja analogiczna opinie na temat MISHu, wyrazajaca sie w lekko
                > tragicznym spojrzeniu i westchnieniach w rodzaju "Jakie to skomplikowane". ;)
                Może kiepsko tłumaczysz? ;)) Ja chyba jeszcze nigdy nie spotkałam kogoś, kto by
                powiedział: "Jakie to proste" ;) - zresztą bądźmy szczere, skomplikowany to
                MISH jest :).

> A z ta wiarygodnoscia - hehe, miewam tak samo. ;)))
                Ładny stereotyp MISH-owca zbudujemy :PP.
          • mkw98 Re: Ode mnie ;) 09.07.04, 17:35
            vilya1 napisała:

> coraz czesciej mam ochote powiedziec krotko: polonistyke. Tak
            > samo, gdy wracam do domu, gdzie o MISHu juz nikt nie ma pojecia, wiekszosc
            > pytan konczy sie podaniem tej nazwy, ale tlumaczenie sprowadza sie do
            > stwierdzenia, ze bede polonista. ;)

tak, tak, ja też mówię, że studiuje historię :-) albo filologię klasyczną :-)
            albo filozofię :-) tylko głupio się robi, jak nie pamiętam, które dane
            podałam :-) Ale najczęściej mówię, że historię.
            • tawananna Re: Ode mnie ;) 09.07.04, 21:59
              > albo filozofię :-) tylko głupio się robi, jak nie pamiętam, które dane
              > podałam :-) Ale najczęściej mówię, że historię.

:DD Trzeba się choć próbować trzymać jednej wersji ;)).

A mnie najbardziej rozkłada pytanie, zadawane w różnych wersjach w zależności
              od tego, na jaki przedmiot chodzę z daną osobą: "To co studiujesz jeszcze
              oprócz politologii/socjologii itd.?" :))) Problem tak sformułowany okazuje się
              zwykle trudny do rozwiązania :).
    • mkw98 UW & company ;) 09.07.04, 00:03
      Warszawa: www.mish.uw.edu.pl

Torun: www.mish.uni.torun.pl
      KUL: www.kul.lublin.pl/mish
    • vilya1 Re: Strony MISH-ów 09.07.04, 11:54
      Krakow - www2.uj.edu.pl/MSH/informacje.html
    • tawananna Re: Strony MISH-ów 08.01.05, 01:03
      up
    • tawananna Re: Strony MISH-ów 04.12.05, 19:25
      up :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się