Dodaj do ulubionych

Jaki kierunek wybrać?

22.01.13, 00:45
Witam! Jestem w drugiej klasie liceum i zastanawiam się z czego pisać maturę. Który kierunek studiów byście polecali? Jestem na profilu biologiczno-chemicznym i zastanawiam się nad technikami dentystycznymi lub nad lekarsko-dentystycznym na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, lub nad lingwistyką stosowaną na UG. Pomocy!
:)
Obserwuj wątek
    • Gość: pączej [...] IP: *.opera-mini.net 22.01.13, 02:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • lixy Re: Jaki kierunek wybrać? 22.01.13, 02:22
        Bardzo chętnie, ale niestety nie stać mnie na utrzymanie w innym kraju.
        Pozdrawiam.
    • buka100 Re: Jaki kierunek wybrać? 28.01.13, 15:15
      Kierunek lekarsko- dentystyczny, to bardzo dobry wybór. Studia trwają 5 lat i dają dobre wykształcenie i zawód. Późniejszy staż daje możliwość załapania się na stałe. Jednak w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest otworzenie czegoś własnego- a na to już trzeba mieć możliowści fiansowe. Technik denstystyczny, to też dobry wybór, jednakże moim zdaniem ciekawszą pracę mają stomatolodzy:).

Po profilu biol.-chem. można pójść także na medycynę, jednakże trzeba liczyć się ze studiami do 30 roku życia, jeżeli myślisz o karierze zawodowej... I nauce przez całe życie.
    • Gość: Tomasz Re: Jaki kierunek wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.13, 20:29
      Wykształcenie związane ze stomatologią oraz języki to zupełnie odrębne sfery zainteresowań. Masz niezły dylemat :)

Zapraszam na stronę www.ascensus.pl. Tam możesz ściągnąć poradnik "Jak wybrać studia". Jestem jego autorem. Na pewno pomoże.
    • Gość: Be.eZ Re: Jaki kierunek wybrać? IP: *.play-internet.pl 06.02.13, 22:24
      Hej!
      To zależy co Cię najbardziej interesuje :) Jeśli będziesz chciała, to mogę Ci poopowiadać jak wyglądają studia lingwistyki stosowanej w Poznaniu - co trzeba zdawać, jaka atmosfera, program itd
      :)
      • lixy Re: Jaki kierunek wybrać? 06.02.13, 22:26
        Byłabym bardzo wdzięczna za wszystkie informacje! :)
    • Gość: paulik Re: Jaki kierunek wybrać? IP: 213.155.189.* 23.02.13, 16:21
      Ja jestem obecnie na 1. roku studiów inżynierskich na kierunku logistyka na wyższej szkole bankowej - studia 1 stopnia w Szczecinie. Uważam, że to przyszłościowy kierunek. Najważniejsze to pasja - mnie nauka bardzo interesuje :) uważam, że będę dobry w tej branży. Ale widzę po niektórych swoim znajomych na roku, że ich celem jest tylko zdobycie papierka, nie liczy się dla nich wiedza - z takim podejściem każde studia to zły wybór.
      • lixy Re: Jaki kierunek wybrać? 23.02.13, 19:58
        Czyli mam wybrać to, co mnie interesuje? Ok, dzięki za pomoc, serio :) W takim razie nie mam nad czym się zastanawiać i wybieram języki.
        • Gość: Be.eZ Re: Jaki kierunek wybrać? IP: 79.162.133.* 23.02.13, 20:31
          Zapraszamy na lingwistykę :) :) :)
          • Gość: Be.eZ Re: Jaki kierunek wybrać? IP: 79.162.133.* 23.02.13, 20:39

ah, właśnie się zorientowałam, że ja Ci w sumie nic nie odpisałam ...

Językiem "przewodnim" w Poznaniu na LS jest niemiecki, drugim językiem angielski - w najnowszym programie studiów jest bardzo dużo zajęć w obu językach. Dodatkowo uczysz się trzeciego języka - hiszpańskiego, francuskiego lub rosyjskiego, w którym dochodzisz do poziomu B2 :)
            Jeśli chodzi o specjalizacje, to masz do wyboru glottodydaktyke (nauczycielska), translatoryke - tlumaczenia ustne i pisemne no i komunikacje interkulturową. (Ja robie ostatnie dwie na czwartym roku).
            Atmosfera jest można powiedzieć "domowa" bo wszyscy Cię znają - Instytut ma własny budynek, więc to ułatwia sprawę :P
            Na początku cięzko jest się przestawic, ale to chyba tak na wszystkich studiach :)
            Jest dużo ciekawych wymian, programów, w których praktycznie każdy może wziąć udział.
            Nie wiem, co jeszcze by Cię interesowało?
            • lixy Re: Jaki kierunek wybrać? 23.02.13, 20:48
              Dzięki za informacje! :) W sumie nie wiem co jeszcze, może to jaki trzeci język najlepiej wybrać? Którego się najłatwiej nauczyć? Ja teraz uczę się rosyjskiego, ale nie ukrywam, że totalnie go nie ogarniam. No i czy ogólnie te studia należą to baardzo trudnych?
              Pozdrawiam!
              • Gość: Be.eZ Re: Jaki kierunek wybrać? IP: 79.162.133.* 23.02.13, 21:17
                Ja wybrałam francuski, ale tak średnio polecam, tzn jest piękny, ale cięzki...
                Znajomi bardzo chwalili sobie hiszpański, bo nauczyli się bardzo dużo - są zazwyczaj dwie grupy, bo jest tylu chetnych :)
                No albo rosyjski - tam wiem, że też robili bardzo dużo i dość dobrze go ogarneli, ale jednak mniej niz hiszpanski.
                To zalezy, co Ci sie najbardziej podoba? Ja moze bym teraz wybrala jednak rosyjski, bo chyba to jezyk przyszlosciowy, ale jesli Cię męczy, to moze jednak hiszpanski? :)

To zalezy, co masz na mysli :P Trzeba chodzic na zajecia, bo to studia jezykowe, uczysz się mniej więcej na bieżąco, wiec teoretycznie pozniej w czasie sesji jest latwiej. Dla mnie na poczatku bylo szokiem, ze nagle wszystko jest po niemiecku, ale dosc szybko da sie przyzwyczaic! Mowie - teraz jest nowy progrem i jest tez duzo wiecej angielskiego. Studia sa dosc wymagajace, bo jednak trzeba coś robić, ale jakos studiujemy i dajemy rade :)
                • lixy Re: Jaki kierunek wybrać? 24.02.13, 21:23
                  Hiszpański to też dobry pomysł, podoba mi się ten język, ale rosyjski jest przyszłościowy, znaczy, tak mi się wydaje...
                  To, że dużo rzeczy jest po niemiecku mnie nie przeraża jakoś bardzo, nie mam problemów z tym językiem (tak mi się wydaje haha)
                  A powiedz mi, gdzie chciałabyś pracować po tych studiach? Masz jakiś konkretny plan? Ja próbuję coś wymyślić i średnio mi to idzie. Praca nauczyciela mnie nie interesuje raczej.
                  Pozdrawiam!:)
                  • Gość: Be.eZ Re: Jaki kierunek wybrać? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.02.13, 21:30
                    Jeszcze nie wiem w sumie <ale powinnam powoli o tym myslec ;p)
                    Na poczatku marzyło mi się bycie trenerem interkulturowym, takim posrednikiem, albo w jakichs instytucjach międzynarodowych gdzie organizuja spotkania dla np. dzieci z polski i niemiec itd itp. Tam tez oczywiscie sie tłumaczy. Teraz bardziej mysle o jakiejs korporacji, cos zwiazanego mimo wszytko z tłumaczeniami, ale to wszystko sie jeszcze okaze :)
                    Ty jestes w drugiej liceum?
                    Spokojnie, masz jeszcze czas :)
                    • lixy Re: Jaki kierunek wybrać? 24.02.13, 21:38
                      Aaa no to dosyć sporo możliwości pracy jest po tym kierunku :)
                      Dziękuję bardzo za wszystkie informacje, nie wiesz nawet jak mi pomogłaś i życzę powodzenia w dalszym studiowaniu i wyborze pracy!
                      Pozdrawiam :)
                      • Gość: Be.eZ Re: Jaki kierunek wybrać? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.02.13, 21:45
                        Nie ma za co :)
                        Dzięki i Tobie też dobrych wyborów, a za rok - powodzenia na maturze i dalej na studiach! :)
                        Pozdrowienia z Poznania!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka