Dodaj do ulubionych

Wybór studiów !

IP: *.telbeskid.com.pl 31.05.13, 11:46
Witam, wybieram się na studia do Warszawy i mam dylemat co to wyboru odpowiedniego kierunku . Mechanika i Budowa Maszyn ( WIP) na PW czy Technologia Energii Odnawialnej na SGGW ? Byłbym bardzo wdzięczny jeżeli moglibyście mi powiedzieć który kierunek jest lepszy :)
Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • Gość: BranVan Re: Wybór studiów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 13:50
      Ja bym na twoim miejscu kierunku związanego z energią odnawialną nawet nie brał pod uwagę. Z badań, które komisja UE skrzętnie ukrywa (a i tak wyciekły) wynika, że energia odnawialna jest mniej ekologiczna niż energia z węgla. W dodatku gdyby nie dotacje, to elektrownie wiatrowe, biomasa itd. w ogóle nie miałyby ekonomicznego sensu! Dokładnie już nie pamiętam, ale chyba od 2020 źródła odnawialne nie będą już dotowane (szczegółów musisz poszukać w necie), a wtedy nastąpi załamanie w tej branży (czyli niedługo po tym jak byś został absolwentem). Biorąc pod uwagę perturbacje w strefie euro ta cała eko-branża może się rozsypać jeszcze szybciej. Tak więc poszukaj konkretnych danych i sam oceń czy to ma perspektywy.
      Mechanika i budowa maszyn natomiast nigdy nie wyjdzie z mody, a daje kompetencje do pracy związanej z energią odnawialną. Poza tym PW ma większą renomę niż SGGW, tyle że i studia trudniejsze.
      • Gość: XIX Re: Wybór studiów ! IP: *.telbeskid.com.pl 31.05.13, 14:43
        Dzięki wielkie . Właśnie do końca nie byłem przekonany co do energii odnawialnej. Z pracą faktycznie mogłoby być ciężko po skończeniu studiów ( chyba , że za granią ) .
        Czyli jednak wybiore MiBM . I tak jak napisałeś/aś PW ma większą renomę , mieć dyplom PW już samo w sobie wiele znaczy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka