Dodaj do ulubionych

Kobieca pamięć, pytanie

10.04.12, 16:19
Najpierw link do źródła.
Badania

Mały abstrakt.
Kobieca zdolność do zapamiętywania informacji przekazanych od mężczyzn(innych osób) jest bezpośrednio związana z wysokością głosu jakim była ta informacja przekazywana. Niski głos stymuluje kobiecą pamięć w znacznym stopniu.

Oczywiście to jest badanie w stylu "amerykańscy naukowcy", więc potrzeba relacji bezpośrednich :)
Czy jak sięgniecie pamięcią do były partnerów/przyjaciół/istotnych mężczyzn, i spróbujecie sobie przypomnieć coś co mówili, to zdolność do przypomnienia ma związek z tonem ich głosu? Chodzi to u przypomnienie sobie jakiś ich wypowiedzi co do słowa...

I drugie pytanie - czy jak słuchacie mężczyzny który wam sie podoba, to później potraficie powtórzyć to co mówił, zakładając że mówił o temacie abstrakcyjnym, jak budowa i działanie wirówki do wzbogacania uranu, a nie wspólnym życiu i innych tematach dotyczących was bezpośrednio.
Obserwuj wątek
    • berta-death Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 16:27
      Znaczy, że jak w żeńskich szkołach wykłady będą prowadzić nauczyciele o seksownym głosie, to wyniki nauczania będą lepsze?
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 16:29
        berta-death napisała:

> Znaczy, że jak w żeńskich szkołach wykłady będą prowadzić nauczyciele o seksown
        > ym głosie, to wyniki nauczania będą lepsze?

Teoretycznie. Bo choć kobiety powtórzyć umieją, to czy zrozumiały to co usłyszały od seksownego głosu? :)

www.cracked.com/article_19518_5-seemingly-random-factors-that-control-your-memory.html
        A tu oryginalne źródło mojego pytania i kilka innych ciekawostek z pamięcią.
        • berta-death Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 16:38
          Do tego, żeby te wszystkie testy i sprawdziany pozaliczać na piątki, to rozumieć nie trzeba. Wystarczy zapamiętać. ;)
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 16:45
            berta-death napisała:

> Do tego, żeby te wszystkie testy i sprawdziany pozaliczać na piątki, to rozumie
            > ć nie trzeba. Wystarczy zapamiętać. ;)

To chyba dawno w szkole nie byłaś :P
            Teraz ponoć uczą umiejętności i kompetencji. PODOBNO już nie ma pamięciówki. Trzeba tylko idealnie w klucz egzaminatora sie wpasować:D
            • mumia_ramzesa Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 17:00
              Teraz to juz chyba niczego nie ucza, a jesli ucza to bezskutecznie.
      • jowita771 Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:05
        > Znaczy, że jak w żeńskich szkołach wykłady będą prowadzić nauczyciele o seksown
        > ym głosie, to wyniki nauczania będą lepsze?

Wątpię. Miałam na studiach wykładowcę historii filozofii o niskim i przyjemnym głosie. Na żadnych innych zajęciach tyle nie drzemałam.
    • alpepe Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 16:55
      Czytałam gdzieś, że niektóre kobiety na stanowiskach kierowniczych nie są odbierane poważnie, bo w rozmowach z męskimi podwładnymi patrzą na ich usta a nie w ich oczy, co odbierane jest jako wyraz podporządkowania i zainteresowania seksualnego. Podejrzewam, że takie panie patrzące panom na usta faktycznie będą lepiej kojarzyły wypowiedzi wyartykułowane barytonem lub basem. Co do innych, mam wątpliwości.
      Ja zapamiętuję sytuacyjnie, z głosem się to u mnie nie wiąże. Pamiętam, że on stał w pewnym miejscu, ja stałam w pewnym miejscu, pamiętam porę roku, pamiętam, skąd wynikła dana sytuacja.
    • sootball Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 17:06
      poczekaj, jak mąż wróci z pracy to go poproszę żeby wyrecytował ciąg liczb basem a potem falsetem i zobaczymy. :)
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 17:12
        sootball napisała:

> poczekaj, jak mąż wróci z pracy to go poproszę żeby wyrecytował ciąg liczb base
        > m a potem falsetem i zobaczymy. :)

O! I to jest naukowe podejście :)
      • jowita771 Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:08
        To mi podsunęło myśl, że powinnam pamiętać to, co mówi mój mąż, bo on ma niski głos. W szkole go nawet siłą do radiowęzła ciągnęli, bo dobrze brzmiał.
    • maitresse.d.un.francais A od bab? 10.04.12, 17:17
      Przypominam, że istnieją niskie i wysokie głosy kobiece.

Ad meritum - to zależy, czy pojmę temat abstrakcyjny. Jeśli chłop/baba mówi o czymś, co rozumiem w niewielkim stopniu, powtórzę tylko tyle, ile zrozumiałam.

Metresa, alt ;-P
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: A od bab? 10.04.12, 17:22
        maitresse.d.un.francais napisała:

> Przypominam, że istnieją niskie i wysokie głosy kobiece.

To prawda, ale w przypadku babskich głosów badanie nie potwierdziło jakiejkolwiek zależności.
        Poza tym mężczyznom w ogóle jest obojętnie jakim głosem do nich mówić.
    • headvig coś w tym jest 10.04.12, 17:28
      na zabój od pierwszego "wejrzenia/usłyszenia" zabujałam się tylko raz w życiu. nie ważne, że był przystojny i miał piękne błękitne oczy. jak otworzył japę, wszystko przestało istnieć, nawet jego oczy.
      okazało się, że jest posiadaczem najpiękniejszego, najseksowniejszego, najgłębszego głosu, jaki kiedykolwiek słyszałam. nie pamiętam już jego twarzy, bo to były naście lat temu, ale jego głos dzwoni mi w uszach do dziś :)

takiego powalającego pierwszego wrażenia żadnemu z panów nie udało się już na mnie wywrzeć. mój mąż to musiał się bardzo starać, żeby to wrażenie na mnie zrobić ;)

od tamtego czasu mam nauczkę - trzymać się od takich z daleka, bo tacy naj to też największe skurczybyki :)
    • sumire Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 17:32
      niski głos w ogóle wiele obszarów stymuluje...
      i coś w tym jest. przynajmniej u mnie :) ale u mnie to swoisty fetysz, więc chyba nie powinnam się wypowiadać.
    • leniwy_pierog Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 18:58
      Jak słucham mężczyzny, który mi się podoba to zazwyczaj trudno mi cokolwiek zapamiętać, bo myśli krążą wokół rzeczy innych niż budowa wirówki:0
    • triismegistos Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:02
      g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Czy jak sięgniecie pamięcią do były partnerów/przyjaciół/istotnych mężczyzn, i
      > spróbujecie sobie przypomnieć coś co mówili, to zdolność do przypomnienia ma zw
      > iązek z tonem ich głosu? Chodzi to u przypomnienie sobie jakiś ich wypowiedzi c
      > o do słowa...
      >
      Nie pamiętam ;)

> I drugie pytanie - czy jak słuchacie mężczyzny który wam sie podoba, to później
      > potraficie powtórzyć to co mówił, zakładając że mówił o temacie abstrakcyjnym,
      > jak budowa i działanie wirówki do wzbogacania uranu, a nie wspólnym życiu i in
      > nych tematach dotyczących was bezpośrednio.

To budowa wirówki jest czymś abstrakcyjnym?
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:12

> To budowa wirówki jest czymś abstrakcyjnym?

Dla kobiety do której mężczyzna mówi niskim, seksownym głosem? Idę o zakład że tak :D
        • triismegistos Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:36
          Mój drogi, żeby opowieści o budowie urządzeń różnych (żeby nie było, ze do tych nieszczęsnych wirówek się czepiłam) były abstrakcyjne, nie trzeba niskiego głosu, tylko niskiej wiedzy rzeczonego faceta. Zważywszy na to, jak chętnie pewnym tonem niektórzy faceci plotą na takie tematy androny maskując brak wiedzy konfabulacją w sumie jestem w stanie się z tym zgodzić.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:47
            triismegistos napisała:

> Mój drogi, żeby opowieści o budowie urządzeń różnych (żeby nie było, ze do tych
            > nieszczęsnych wirówek się czepiłam) były abstrakcyjne, nie trzeba niskiego gło
            > su, tylko niskiej wiedzy rzeczonego faceta. Zważywszy na to, jak chętnie pewnym
            > tonem niektórzy faceci plotą na takie tematy androny maskując brak wiedzy konf
            > abulacją w sumie jestem w stanie się z tym zgodzić.

Moja droga :* :)
            To mniej więcej miałem na myśli - opowiadanie o czymś o czym może nie tyle facet nie ma pojęcia co kobieta nie jest do końca zainteresowana.
            Gdybyś mi zaczęła opowiadać o np. robieniu swetrów na drutach to dla mnie byłaby to abstrakcja. niezależnie od twoich kompetencji w tej dziedzinie :)
    • jowita771 Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 19:03
      Kompletnie nie potrafię powtórzyć ani nawet nie pamiętam, co ktokolwiek do mnie mówi, bez względu na wysokość głosu. Nie pamiętam nawet, jak ma na imię osoba, która przed chwilą mi się przedstawiała. Do kolegi z pracy przez dwa miesiące zwracałam się bezosobowo, aż ktoś przy mnie odezwał się do niego po imieniu.
    • bosa_stokrotka Re: Kobieca pamięć, pytanie 10.04.12, 20:02
      no ja przystojnych mężczyzn wogóle nie słucham :D rozpraszają mnie własne mysli na tematy zupełnie inne i o wiele bardziej przyjemne dla obajga niż 'budowa i działanie wirówki do wzbogacania uranu "
    • princess_yo_yo Re: Kobieca pamięć, pytanie 11.04.12, 14:39
      wiem ze to troche nie na temat ale jakby ktos do mnie mowil glosem Jack'a Davenport'a to jestem jego, przynajmniej na odleglosc :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka