lowskiller
17.07.13, 11:54
Witam.
Od tego roku będę studiował fizykę techniczną na Politechnice Warszawskiej i robię małe poszukiwania o perspektywach na przyszłość.
Sprawa wygląda tak, że (jak każdy student) chciałbym pracować w swoim zawodzie. Z tym, że jestem realistą i wiem, że zatrudnienie dla fizyków technicznych w naszym kraju jest bliskie zeru. Dlatego też, mam do Was dwa pytania:
1. Czy kończąc fizykę techniczną ze specjalizacją fizyka komputerowego - bez problemu znalazłbym pracę w branży IT?
W opisie specjalizacji piszą o tym, że:
"Fizyka komputerowa jest specjalnością interdyscyplinarną, kształcącą studentów fizyki technicznej ze szczególnym uwzględnieniem zaawansowanych technik komputerowych, takich jak: programowanie obiektowe, modelowanie, symulacja, analiza i wizualizacja danych doświadczalnych, tworzenie baz danych, a także sterowanie przyrządami pomiarowymi i akwizycją danych pomiarowych w czasie rzeczywistym.".
Zresztą, szukając w internecie ofert pracy dla fizyków, jakieś 70% były ofertami z branży IT (programowanie). W dodatku rynek IT ciągle się powiększa. Więc jak to według Was wygląda?
2. Którą specjalizację wybralibyście spośród: optoelektroniki, materiałów i nanostruktur, fizyki medycznej i fizyki komputerowej?