Gość: lema IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 09:51 ku czemu byście się skłaniali? serce podpowiada arabistykę a rozsądek anglistykę:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: arabistyka czy anglistyka? IP: 5.2.* / *.chello.pl 04.08.04, 12:04 Skoro serce podpowieada arabistyke - idz za glosem serca. Anglistow jest naprawde wielu i obawiam sie, ze wkrotce bedzie ich nadprodukcja tak jak teraz ekonomistow i innych specow od zarzadzania. Arabistyka jest fachem sporo rzadszym i najlepsi studenci juz na 3-4 roku studiow dostaja oferty pracy, z racji niewielkiej liczby specow-arabistow czesto bardzo dobrze platnej. Z angielskim jest tak, ze zawsze mozesz zrobic odpowiedni papier - w ostatecznosci jako magister arabistyki z CAE lub CPE i studium pedagogicznym mozesz uczyc w szkole ;-) I wcale nie uwazam, by anglistyka byla bardziej rozsadnym wyjsciem... po prostu bedac arabista trzeba iec troche wiecej szczescia, zeby pracowac w zawodzie, ale jezeli naprawde to kochasz, to szczescie na pewno sie do Ciebie usmiechnei :) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2004 Re: arabistyka czy anglistyka? IP: 5.3.1R2D* / 212.38.128.* 04.08.04, 14:33 samo studiowanie wcale nie gwarantuje znalezienia pracy na 3,4 roku. trzeba sie przykladac jak malo kto. poza tym na arabistyce uczysz sie literackiego arabskiego co nie oznacza, ze bedziesz potrafila porozumiec sie z klientami np. z jordanii. ale skoro serce podpowiada to czemu nie? :) anglistow jest za duzo. arabistow tez bedzie, wszyscy koniunkturalnie leca na arabistyke 'bo irak'... jak ktos chce to i tak pozna kulture i jezyk. ja np. bez arabistyki po 1 roku innego kierunku siedze wlasnie w ammanie na praktyce w onz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: arabistyka czy anglistyka? IP: 5.2.* / *.chello.pl 04.08.04, 15:06 > samo studiowanie wcale nie gwarantuje znalezienia pracy na 3,4 roku. trzeba sie > > przykladac jak malo kto. poza tym na arabistyce uczysz sie literackiego > arabskiego co nie oznacza, ze bedziesz potrafila porozumiec sie z klientami np. > > z jordanii. ale skoro serce podpowiada to czemu nie? :) Dlatego napisalam, ze najlepsi. Najlepsi wyjezdzaja na stupendia, gdzie ucza sie dialektow i zywego jezyka i gdzie musza umiec sie dogadac. > anglistow jest za duzo. arabistow tez bedzie, wszyscy koniunkturalnie leca na > arabistyke 'bo irak'... A nie wpadlas/es na to, ze fakt, iz duzo osob leci na arabistyke "bo irak" nie zmienia faktu, ze studiuje ja tyle samo osob, tyle, ze konkurencja jest wieksza? UJ przyjmowal 12 osob i nadal tyle przyjmuje. Anglistyk powstaje duzo, bo wiele osob zna jezyk, aby zwiekszyc liczbe miejsc na arabistyce trzeba miec odpowiednie zaplecze no i oczywiscie fundusze, a o jedno i drugie jest bardzo trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2004 Re: arabistyka czy anglistyka? IP: 5.3.1R2D* / 212.38.128.* 05.08.04, 10:56 > A nie wpadlas/es na to, ze fakt, iz duzo osob leci na arabistyke "bo irak" nie zmienia faktu, ze studiuje ja tyle samo osob, tyle, ze konkurencja jest wieksza? UJ przyjmowal 12 osob i nadal tyle przyjmuje. hmmm... czy ja zaprzeczam temu, ze konkurencja bedzie wieksza? po prostu stwierdzam fakt - bedzie wiecej arabistow: UW powiekszylo ilosc miejsc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lema Re: arabistyka czy anglistyka? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.08.04, 15:48 male pytanie dodatkowe: znasz jezyk arabski? nie bylo takiego wymogu, gdy ubiegales/as sie o praktyke? piszesz, ze siedzisz w ammanie, to wlasnie jest moim marzeniem, spedzic w tych rejonach troche czasu i poznac wszystko "od kuchni". mnie co prawda bardziej interesuje maghreb, ale to przeciez nie tak daleko. mozesz napisac jak ci sie udalo wyjechac i co studiujesz? bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: arabistyka czy anglistyka? IP: *.chello.pl 10.10.04, 08:48 powiększyło tylko bodajże rok temu, a i tak się połowa drugiego roku wykruszyła, więc z dwóch grup (jedna była extra) jest jedna. W tym roku jest jedna grupa, co prawda duża, ale jedna. na arabistyce uczysz sie i literackiego i dialektów, a jak wyjedziesz na stypendium i tak się dokształcisz w amijji ;) większość moich znajomych po arabistyce zna także bardzo dobrze min. 2 języki europejskie, więc spokojnie możesz liczyć na zestaw mgr arabistyki + proficiency czy coś. aha - jest jeszcze anglistyka Z arabistyką w SWPSie, ale chyba chodzi tu jednak o studia bezpłatne? pzdr, k Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: arabistyka czy anglistyka? 28.10.04, 19:07 Gość portalu: k napisał(a): > powiększyło tylko bodajże rok temu, a i tak się połowa drugiego roku > wykruszyła, więc z dwóch grup (jedna była extra) jest jedna. W tym roku jest > jedna grupa, co prawda duża, ale jedna. dementuję - grupy nie zostały połączone... na II r. są nadal dwie oddzielne grupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta arabistyka IP: *.net / *.crowley.pl 31.10.04, 11:33 arabistyka jesli jestes otwarta osoba interesujaca sie innymi kulturami i nie ulegasz stereotypom. argument "bo Irak" jest nie na miejscu. tam przez nas codziennie gina cywile, otworzylismy puszke Pandory bez pomyslu co zrobic z zawartoscia. rasta i lody na souq-u w damaszku, rasta i mgla nad wzgorzami golan.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaala Re: arabistyka czy anglistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 00:37 ależ arabistykę, koniecznie:)))) świetne studia, trudne, ale jeśli cię to interesuje, to naprawdę będziesz zadowolona:) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_777 Re: arabistyka czy anglistyka? 16.01.05, 07:28 pójdź za głosem serca, a może okazać się to całkiem... rozsądne. Arabistów tak jak np. sinologów czy japonistów nie mamy zbyt wielu, a anglistów jak mrówków. Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: arabistyka czy anglistyka? 17.01.05, 00:58 idz za glosem serca :)) Do tego bedzie to bardzo rozsadny wybor :)) arabistyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: arabistyka czy anglistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 11:56 nie wiem czy cie to zainteresuje, ale na slaskim jest anglistyka z jezykiem arabskim.... Odpowiedz Link Zgłoś