Gość: MARIOLA IP: *.one.pl / *.one.pl 30.08.04, 23:00 CO SĄDZICIE O FILOLOGII KLASYCZNEJ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 23:26 Kierunek bardzo ciekawy (jeśli kogoś to interesuje!), niestety szalenie niepraktyczny. Myślę, że ciekawe propozycje w tym zakresie ma UAM - specjalność latynistyczno-polonistyczną na filologii klasycznej (minimum z klasycznej i z polonistyki, dwa dyplomy) i studia równoległe na filologii klasycznej i historii. Sama f. k. to niestety w obecnych czasach za mało. Ja polecam lat- pol, sama zastanawiałam się kiedyś nad studiowaniem tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amalfi Re: FILOLOGIA KLASYCZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 14:03 Jeśli chodzi o filologię na UW to niestety większość ludzi znajduje się tam przypadkiem... znaczy lądują tam Ci co się nie dostali głównie na polonistykę. Sama jestem tego przykładem ;) Zdawałam w zeszłym roku na polonistykę i italianistykę no i na klasyczną dla bezpieczeństwa. Na polską i włoską się nie udało więc wylądowałam na klasycznej. Od października mnie tam nie zobaczą, bo udało się w tym roku z italianistyką. Ale znakomita większość moich znajomych również zdawała ponownie na inne kierunki i raczej niewiele osób pozostanie tu. Ogólnie studia SĄ ciekawe, program głównie obejmuje intensywną naukę łaciny i greki + kultura, literatura i historia starożytna. Przy odrobinie systematyczności i zainteresowania można być z tych studiów zadowolonym, ale szybko trzeba szukać czegoś dodatkowego, bo z tego człowiek nie wyżyje :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś