Dodaj do ulubionych

PRAKTYKA na studiach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:41
Jakie praktyki ( i ile?) odbywaliście jako studenci i czy otrzymaliście po
nich pracę, lub jak myślicie czy praca się znajdzie po praktyce? czy wogóle
warto jest pracować za darmo?
Obserwuj wątek
    • Gość: devil Re: PRAKTYKA na studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:41
      Spędziłam 3 miesiące na bezpłatnej praktyce w dużym banku (centrala). Było
      warto-dostałam pracę w wymarzonym departamencie, do którego studenci raczej nie
      mają dostępu. Pierwsza pensja-3 tys. :) Pracuje się fantastycznie. Myślę, że
      warto teraz poświęcić wakacje na pracę za darmo niż po obronie-wtedy
      taki "wyzysk" bardziej boli :)
      • dafni Re: PRAKTYKA na studiach 12.09.04, 16:49
        Moim zdaniem to konieczność. Ja w czasie studiów miałam praktyki i pracowałam
        już w swoim zawodzie. Przy obecnej sytuacji na rynku pracy trzeba zacząć jak
        najwcześniej.
        • Gość: devil Re: PRAKTYKA na studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:03
          Zgadzam się. Parę miesięcy temu odpowiedziałam na podobny post na forum Praca.
          I co? Zostałam spacyfikowana, że, cytuję "zabieram pracę matkom
          dzieciom", "zaniżam pensje" etc. Choć nikomu pracy nie zabrałam ani pensji nie
          obniżyłam, szczerze mówiąc takie argumenty mnie g*** obchodzą. Jest taka
          sytuacja na rynku pracy jaką widzimy i nie ma co marudzić tylko się dostosować
          (w granicach rozsądku)albo opuścić Polskę w poszukiwaniu szczęścia gdzie
          indziej. Gdy zaczynałam studia na SGH kpiłam z ludzi, którzy na III roku
          praktykowali bądź pracowali na stałe. Dziś wiem, że to konieczność. Mam dobrą
          średnią, czytam sporo literatury fachowej, a nawet dochrapałam się publikacji ;-
          ). I to wszystko za mało. Na razie pozostało mi siedzieć w pracy z szeroko
          otwartymi oczami i...uczyć się :)
    • Gość: rasta Re: PRAKTYKA na studiach IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 23:01
      warto. siedzialem teraz 2 miechy na praktyce w kraku i od pazdziernika zaczynam
      w tej firmie prace jako wolny strzelec czyli flexible hours bo na 4 rok teraz
      ide...

rasta chwalipieta
    • Gość: studentaka Re: PRAKTYKA na studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:04
      ja jestem po 3 roku i mam za sobą 2 miesięczną praktykę w banku i za miesiąc
      zaczynam następną 1 miesięczną,też w banku ale innym.Ale i tak się boję że nie
      znajdę pracy po studiach! czy tyle wystarczy? no nie wiem, może za rok po 4
      roku też coś znajdę , tym razem w jakimś biurze.Zobaczymy
      • Gość: rasta praktyka w bankach IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 16:39
        sporo znajomych mialo praktyki w bankach i nieciekawie to wyglada. praktyka w
        oddziale i to w wakacje polega na kserowaniu, jest sie tak naprawde
        zawalidroga, ciezarem a juz najbardziej ludzi denerwuje gdy student
        rzeczywiscie chce sie czegos nauczyc, no bo z takim zrobic?
        inaczej rzecz sie ma jesli praktyka jest z polecenia i to w centrali. znajomi
        od hausnera i wojtyny siedzieli 2 miechy w centarali i sa zadowoleni. przez
        drugi miesiac wykonywali juz obowiazki etatowych pracownikow.
        do czego zmierzam? warto sie gleboko zastanowic nad kariera w bankowosci.
        po pierwsze sektor mozcno sie konsoliduje, np. BPH-PBK ma dlugookresowy plan
        zwolnien.
        po drugie w malych filiach mozna utknac na fascynijacej posadzie kasjera albo
        maklera, ktory zajmuje sie wstukiwaniem zlecen do systemu co przy obecnej
        komputeryzacji jest farsa(znam kolesia z kieleckiego BPH-u). nawet kariera
        brokera walutowego w takim krakowie czy wroclawiu wraz z wejsciem Polski do
        strefy Euro(gdzies za jakies 3 do 6 lat) jest malo perspektywiczne.
        po czwarte nawet praca w centrali moze byc nudna. qmple siedzieli przy
        weryfikacji wnioskow kredytowych wiekszych klientow, co bylo tak naprawde
        przyklepywaniem tego co zrobiono w oddziale regionalnym.
        wlasnie w takiej centrali regionalnej moze byc najciekawiej.
        reasumujac-banki to wbrew pozorom niezbyt pewne miejsce pracy.jestem ciekawy
        twojej opinii.
        pozdro :))
        • Gość: devil Re: praktyka w bankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 18:53
          Pozwolę sobie zabrać głos niepytana. Ja zajmuję się ryzykiem, rynkowym czyli
          tym ciekawszym. IMHO aż tak dużo fachowców od ryzyka nie da się wyprodukować,
          co oznacza, że dobra praca w centrali się zawsze znajdzie. Ja nie widzę siebie
          w normalnej firmie przy analizach finansowych (błeeeee) ani np. marketingu.
        • Gość: studentaka Re: praktyka w bankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:21
          Hm,wg mnie nie było nudno i moja 2 miesięczna praca nie polegała na
          kserowaniu.Uczyłam się wszystkiego to co robili pracownicy z mojego
          oddziału.Serio i traktowali mnie super, to pewnie zależy na jakich ludzi się
          trafi.Może dlatego nie kserowałam, że to był program praktyk studenckich i
          MUSIAŁAM czegoś się nauczyć.Ale po tych 2 miesiącach wiem że praca w banku jest
          ciężka (pracowałam 8 godzin dziennie od pon.do piątku)i byłam wyczerpana po
          wakacjach i nie wiem czy chciałabym pracowac tak przez całe życie.
    • Gość: maki Re: PRAKTYKA na studiach IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 13.09.04, 14:34
      Ja jestem z innej branży niż koledzy i koleżanki, którzy wpisali się przede
      mna, ale jak najbardziej uważam, że warto. Jestem obecnie na III roku studiów
      humanistycznych, co roku w czasie wakacji i jak się udawało to w roku
      akademickim też odbywałam praktykę to w mediach, to w instytucjach kultury
      (łącznie były do tej pory 4 takie praktyki + obowiązkowa w moim przypadku
      praktyka w szkole) i nie żałuję. Poza wpisem do CV, praktyki przede wszystkim
      niesamowicie człowieka rozwijają, uczą funkcjonowania na rynku pracy i
      współpracy z ludźmi. O pracę z doświadczeniem na pewno będzie łatwiej niż
      bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka