Dodaj do ulubionych

Język wietnamski czy hindi?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:30
Który z tych języków jest bardziej zjadliwy dla Polaka i który bardziej
przydatny? Tylko te dwa mam do wyboru i tydzień na decyzję ,którego będę się
uczyć przez najbliższe 5 lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 01.10.04, 11:51
      moim zdaniem zdecydowanie hindi.
      • Gość: joa Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:12
        jasne ze hindi!
        • marcingishon tylko hindi 01.10.04, 21:04
          powiem nieskromnie że Indie będą taką potęgą ekonmiczno informatyczną jaką
          Polska nie będzie nigdy na tym świecie

ps
          obok hindi w Indiach mówi się miejscową gwarą która występuje w tysiącu różnych
          często skrajnie niepodobnych odmian, ale wraz z cywilizacją i popularnością
          telewizji hindi stanie się powszechnie rozumianym językiem dla ponad 1 miliarda
          obywateli Indii.

warto znać taki język
    • Gość: Tawananna* Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:08
      Studiujesz może w Poznaniu na UAM?

Ja wybrałabym hindi, zdecydowanie bardziej przydatny, trzeci język na świecie
      pod względem posługujących się nim osób (po chińskim i angielskim).
      • Gość: Richelieu* Re: Język wietnamski czy hindi? IP: 195.117.90.* 01.10.04, 21:24
        właśnie, po chińskim, już się nie mogę doczekać, hehe

z drugiej strony, liczba mówiących w danym języku nie musi się przekładać na
        jego atrakcyjność ekonomiczną. To, że Hindusi są bardzo dobrzy w informatyce
        nie oznacza, że hindi musi być popularny. Informatyk bez znajomości
        angielskiego? Mądry informatyk się nauczy bo wie, że będzie chwytał w lot
        polecenia w mnóstwie języków prog. Co innego przedstawiciel innego zawodu
        • Gość: Tawananna*+ Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:34
          > właśnie, po chińskim, już się nie mogę doczekać, hehe
          :)

Ja miałam do wyboru francuski, hiszpański, rosyjski, indonezyjski i
          khmerski ;). Już się nie mogę doczekać, aż się dowiem, że trafiłam na ten
          ostatni ;P.

Jasne, że liczba mówiących w danym języku nie przekłada się na jego
          atrakcyjność ekonomiczną. Wydaje mi się jednak, że hindi jest lepszym wyborem
          od wietnamskiego - to też kraj, do którego prowadzone są wyjazdy turystyczne, a
          osób ze znajomością hindi chyba nie ma w Polsce zbyt wiele ;). Co nie znaczy,
          że zniechęcam do wietnamskiego - choć, z tego, co kojarzę, to jezyk tonalny
          (hindi chyba nie), więc to dodatkowe utrudnienie.

Sprawdziłabym na miejscu autorki postu dane o samych językach - np. alfabecie
          itd. Warto wiedzieć, czego będzie się człowiek uczył, zanim podejmie tę
          ostateczną decyzję :).
          • Gość: adziusia Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 22:45
            Gość portalu: Tawananna*+ napisał(a):

> > właśnie, po chińskim, już się nie mogę doczekać, hehe
            > :)
            >
            > Ja miałam do wyboru francuski, hiszpański, rosyjski, indonezyjski i
            > khmerski ;). Już się nie mogę doczekać, aż się dowiem, że trafiłam na ten
            > ostatni ;P.

Tawananno to wy nie wybieracie sobie jezykow ktorych chcecie sie uczyc????

tez wybralabym hindi, byc moze bede zdawac na fil. hinduska na UJ ale to
            narazie tylko plany :)
            • Gość: Tawananna* Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:50
              > Tawananno to wy nie wybieracie sobie jezykow ktorych chcecie sie uczyc????

Wybieramy, wybieramy. Wpisujemy trzy według preferencji. Ale jak będzie
              ostatecznie, to się dopiero okaże - w końcu muszą utworzyć grupę z każdego
              języka ;).
    • Gość: Aksjomat_Politolog Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.10.04, 21:37
      Na 100% hindi .Nie dość ,że nalezy do grupy języków indoeuropejskich to jeszcze
      jest jednym z częstszych języków w Indiach (nie długo najludniejszym kraju na
      świecie).Wietnamski jest językiem tonalnym (mam nadzieje,ze dobrze podaje
      fakty) i jest trudniejszym do nauczenia .Proponuje ci wybrać hindi.
    • oliff Re: Język wietnamski czy hindi? 03.09.21, 08:55
      Znam tylko jedną osobę, która mówi w tak egzotycznym języku i przyznam, że szacun: youtu.be/AxofaSprB9M. Zazdroszczę, że będziesz się takich uczyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka