Gość: anka z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:30 Który z tych języków jest bardziej zjadliwy dla Polaka i który bardziej przydatny? Tylko te dwa mam do wyboru i tydzień na decyzję ,którego będę się uczyć przez najbliższe 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 01.10.04, 11:51 moim zdaniem zdecydowanie hindi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:12 jasne ze hindi! Odpowiedz Link Zgłoś
marcingishon tylko hindi 01.10.04, 21:04 powiem nieskromnie że Indie będą taką potęgą ekonmiczno informatyczną jaką Polska nie będzie nigdy na tym świecie ps obok hindi w Indiach mówi się miejscową gwarą która występuje w tysiącu różnych często skrajnie niepodobnych odmian, ale wraz z cywilizacją i popularnością telewizji hindi stanie się powszechnie rozumianym językiem dla ponad 1 miliarda obywateli Indii. warto znać taki język Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:08 Studiujesz może w Poznaniu na UAM? Ja wybrałabym hindi, zdecydowanie bardziej przydatny, trzeci język na świecie pod względem posługujących się nim osób (po chińskim i angielskim). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Język wietnamski czy hindi? IP: 195.117.90.* 01.10.04, 21:24 właśnie, po chińskim, już się nie mogę doczekać, hehe z drugiej strony, liczba mówiących w danym języku nie musi się przekładać na jego atrakcyjność ekonomiczną. To, że Hindusi są bardzo dobrzy w informatyce nie oznacza, że hindi musi być popularny. Informatyk bez znajomości angielskiego? Mądry informatyk się nauczy bo wie, że będzie chwytał w lot polecenia w mnóstwie języków prog. Co innego przedstawiciel innego zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna*+ Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:34 > właśnie, po chińskim, już się nie mogę doczekać, hehe :) Ja miałam do wyboru francuski, hiszpański, rosyjski, indonezyjski i khmerski ;). Już się nie mogę doczekać, aż się dowiem, że trafiłam na ten ostatni ;P. Jasne, że liczba mówiących w danym języku nie przekłada się na jego atrakcyjność ekonomiczną. Wydaje mi się jednak, że hindi jest lepszym wyborem od wietnamskiego - to też kraj, do którego prowadzone są wyjazdy turystyczne, a osób ze znajomością hindi chyba nie ma w Polsce zbyt wiele ;). Co nie znaczy, że zniechęcam do wietnamskiego - choć, z tego, co kojarzę, to jezyk tonalny (hindi chyba nie), więc to dodatkowe utrudnienie. Sprawdziłabym na miejscu autorki postu dane o samych językach - np. alfabecie itd. Warto wiedzieć, czego będzie się człowiek uczył, zanim podejmie tę ostateczną decyzję :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adziusia Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 22:45 Gość portalu: Tawananna*+ napisał(a): > > właśnie, po chińskim, już się nie mogę doczekać, hehe > :) > > Ja miałam do wyboru francuski, hiszpański, rosyjski, indonezyjski i > khmerski ;). Już się nie mogę doczekać, aż się dowiem, że trafiłam na ten > ostatni ;P. Tawananno to wy nie wybieracie sobie jezykow ktorych chcecie sie uczyc???? tez wybralabym hindi, byc moze bede zdawac na fil. hinduska na UJ ale to narazie tylko plany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:50 > Tawananno to wy nie wybieracie sobie jezykow ktorych chcecie sie uczyc???? Wybieramy, wybieramy. Wpisujemy trzy według preferencji. Ale jak będzie ostatecznie, to się dopiero okaże - w końcu muszą utworzyć grupę z każdego języka ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aksjomat_Politolog Re: Język wietnamski czy hindi? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.10.04, 21:37 Na 100% hindi .Nie dość ,że nalezy do grupy języków indoeuropejskich to jeszcze jest jednym z częstszych języków w Indiach (nie długo najludniejszym kraju na świecie).Wietnamski jest językiem tonalnym (mam nadzieje,ze dobrze podaje fakty) i jest trudniejszym do nauczenia .Proponuje ci wybrać hindi. Odpowiedz Link Zgłoś
oliff Re: Język wietnamski czy hindi? 03.09.21, 08:55 Znam tylko jedną osobę, która mówi w tak egzotycznym języku i przyznam, że szacun: youtu.be/AxofaSprB9M. Zazdroszczę, że będziesz się takich uczyć! Odpowiedz Link Zgłoś