Dodaj do ulubionych

Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.netron.pl / 213.17.241.* 07.10.04, 18:55
Ale jestem zła, brrrrr..... Miałam juz średnią na stypendium, na najniższe.
Obnizyli podobno najniższą stypę do 90 zł, ale trudno. Cieszyłam się z tego
grosza, bo to zawsze coś!!!! A oni teraz coś od nowa wyliczają i podobno
tylko 25% z roku ma dostawać pieniążki. To niesprawiedliwe !!! O takich
rzeczach informuje się wcześniej, a oni zawsze po fakcie.
To przez tych zaocznych ( bez obrazy studenci). Ale mogli was nagrodzic w
inny sposób, np. że Ci od danej sredniej płacili by mniej za naukę.
Obserwuj wątek
    • Gość: baha Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.netron.pl / 213.17.241.* 07.10.04, 18:57
      Żle to napisałam, chodzi mi o zdanie" to przez tych zaocznych", bo mogę kogoś
      urazić. Więc za to zdanie przepraszam, bo w końcu to nie Wy to ustanowiliście.
    • Gość: pixi Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.provider.pl / 212.127.77.* 07.10.04, 19:12
      A jak ja jestem zła.Nam zabrali stypendia!!!Uchwalili,że magisterskim damy
      dopiero po 2 semestrze.zawsze było po 1.Progi obniżyli w tamtym roku o 30%,w
      tym o 50%.Przed tą obniżką za 4,01 było 160 zł, teraz jest 80.
      wszystko przez ustawę.Popieram pomysł dawania zniżek na czesne w zamian za
      wyniki w nauce.
      • Gość: baha Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.netron.pl / 213.17.241.* 07.10.04, 19:21
        To co można teraz zrobić. PROTEST!!!!! WSZYSTKICH STUDENTÓW !!!!!! ?
        • Gość: pixi Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.provider.pl / 212.127.77.* 07.10.04, 19:29
          czekamy na jakieś pismo z ministerstwa.zobaczymy.
          • Gość: Aneczek Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.10.04, 23:25
            Sorry,że pytam ale gdzie dają 160 zł za srednia 4,01???!!!Ja mam 4,3 i zgrzytam
            zebami czy dostane najnizsze 180 zl,a moja kumpela (o tą samą kwotę)boi się tak
            samo,mimo że ma średnią 4,7!
            • Gość: baha Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.netron.pl / 213.17.241.* 07.10.04, 23:42
              Ja już nic nie rozumiem z tymi stypendiami :( Zabrali mi ostatnie grosze :( Nie
              mieszczę się w 20 % na roku :( Ale wnioskuję z tego co napisała pixi, że ma być
              jakieś pismo z ministerstwa, czyli coś się robi w tym kierunku ?
            • Gość: pixi Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.provider.pl / 212.127.77.* 08.10.04, 10:38
              Gość portalu: Aneczek napisał(a):

> Sorry,że pytam ale gdzie dają 160 zł za srednia 4,01???!!!Ja mam 4,3 i
              zgrzytam zebami czy dostane najnizsze 180 zl,a moja kumpela (o tą samą kwotę)
              boi się tak samo,mimo że ma średnią 4,7!

Sęk w tym,że już nie dają.Napisałam,że tak było,teraz jest 80zł.
              W ciągu 3 lat tak zmieniły się u nas kwoty (średnia 4,01)- 220>160>80zł
              Coraz trudniej utrzymać się na studiach.
              • zla_siostra_blizniaczka Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.10.04, 17:23
                To ja zapraszam do Wyższej Szkoły Handlowej we Wrocławiu. Tam nikt nie stracił.
                Wcześniej nie było takich normalnych stypendiów naukowych ani na dziennych ani
                na zaocznych, a tylko zwolnienia z części czesnego, fundowane przez sponsora
                czy kogoś. A teraz za średnią powyżej 4,2 jest 350 zł, od 4,0 do 4,19- 280 zł,
                od 3,8! do 3,99- 210 zł. Trzeba się bardzo starać, żeby NIE załapać się na
                stypendium naukowe. I jesze się zastanawiają czy nie przyznać ich na pierwszym
                roku uzupełniających studiów magisterskich dla tych, którzy mieli odpowiednią
                średnią na ostatni roku licencjackich. Już dawno by je przyznali tylko
                zastanawiają się czy aby nie przyznać ich także tym, którzy przyszli na
                uzupełniające studia z innych szkół. Strasznie są chojni jeśli nie chodzi o ich
                pieniądze. Ale 350 zł mi się przyda.
            • facecja Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.10.04, 01:20
              Gość portalu: Aneczek napisał(a):

> Sorry,że pytam ale gdzie dają 160 zł za srednia 4,01???!!!Ja mam 4,3 i
              zgrzytam
              >
              > zebami czy dostane najnizsze 180 zl,a moja kumpela (o tą samą kwotę)boi się
              tak
              >
              > samo,mimo że ma średnią 4,7!

no to ja zapraszam na WPAiE, na UWr, u nas za 4,0 można było dostać 310
              złotych, teraz oczywiście będzie mniej, teraz oczywiście będzie mniej, ale
              nawet jak zmniejszą o połowę, to i tak 155 zł.

ps: studiujesz w PWSZ w Legnicy? jesli tak, to w sumie nie ma się czemu dziwić
              (mówię to zupełnie niezłośliwie), bo raczej wielkiej kasy w tej szkole nie
              trzepią
    • Gość: Richelieu* Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.117.90.* 08.10.04, 00:10
      bardzo dobrze, że jest ostetek roku przeznaczony do stypendium. Na niektórych
      kierunkach tak łatwo je można było wcześniej dostać, bo średnią miało 3/4 roku,
      że trudniejsze kierunki zgrzytały zębami i miały rację

bardzo źle, że wprowadzono stypendia dla zaocznych, po to są zaoczni aby
      pracować. Jedynym wyjątkiem powinno być orzeczenie o przynajmniej II grupie
      inwalidzkiej, która uniemożliwia normalne uczestniczenie w zajęciach i oni
      stypendia mieć powinni za zaocznych i socjalne i naukowe.
      • Gość: baha Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.netron.pl / 213.17.241.* 08.10.04, 00:27
        Tak było zawsze i będzie, że na jednych kierunkach jest łatwiej, na drugich
        trudniej zdobyć wysoką ocenę. Wiem, że to nie jest sprawiedliwe i drażniące.
        Ale tego nikt z nas nie zmieni :(
        Z kasą na stypendia dotąd było ok. Miałeś daną średnią, to miałeś stypendium.
        Przecież dla wielu os. taki zastrzyk pieniążków, nawet ten najniższy było jak
        zbawienie.
        Jest też wiele osób, które naprawdę przykładaja się do nauki, a nie maja
        szczęścia i trafiają na fanaberie wykładowcy :(
        W konsekwencji wpadaja im oceny, które zaniżaja średnią, ale jeszcze się łapią
        na ostatni lub przed ostatni próg.
        A teraz nawet grosz im nie skapnie :(
        • Gość: Richelieu* Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.117.90.* 08.10.04, 01:17
          a często gęsto czyhają na słabości nauczyciela. Ile to jest mazgajstwa o piątkę
          panie profesoooorze
          panie doktoooorze
          ale ja się tyyyle uczyłam
          buuu

i normalnie jak gimnazjaliści

nie mówiąc już o tym, że wygadane osoby, które wszystkie semestry dyskutowały
          zawzięcie, niekoniecznie na temat, dostają plusy więc i piątki z zaliczenia (i
          tym samym z egzaminu)

ocena jest ułamkiem sprawiedliwości w myśl zasady że student to dorosły
          człowiek, niech się do s.. yństwa przyzwyczaja. Stara się człowiek być
          sprawiedliwym, to niesamowicie ważne dla mnie było w czasie szkoły. A tu umie
          na cztery a chce pięć, umie na kapę a twierdzi, że babcia mu umarła. No kto to
          tak rozpasał to towarzystwo. Dostałam mnóstwo piątek choć umiałam na 3 i
          mnóstwo trój choć umiałam na 5. straszne jak jeden niuans warunkuje ocenę
          semestralną. Dlatego zwykło się potępiać fanaberie we wlepianiu ocen
          zaniżonych, potępić każdą ocenę niesprawiedliwą, zawyżoną też. Ale kto miałby
          tyle cywilnej odwagi by się przyznać. Ja nie, bo było by to rozciągnięciem
          siebie na wszystkich, którzy dostali dobrą ocenę, podważenie ich wiarygodności,
          bo jeśli ja nie zasłużyłam na 5 to może inni też.

za pieniążki morduję, podobnie jak za wszystkie zdrobnienia ;)

a co do zmiany w różnicowaniu stopnia trudności.. więc właśnie ten odsetek obok
          wysokiej średniej jest jakimś tam rozwiązaniem
          • Gość: rere Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.po.opole.pl / *.po.opole.pl 09.10.04, 14:06
            studenci z studiów zaocznych przynoszą teraz podania o stypendia socjalne:
            sprawdzam - mama 0 dochodu, tata 0 dochodu, dziecko 0 dochodu, z pomocy żadnej
            nie korzystają, za studia płacą. dostanie stypendium? tak!!! tam zginęły wasze
            stypendia naukowe
            • Gość: Z. Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 11:46
              Tez znam taką "studentkę" - zero dochodu w rodzinie, a kupuje wszystkie nowe
              ksiązki potrzebne i niepotrzebne, co rusz ma nowe ciuchy i to bymnajmniej nie z
              lumpeksów, szaleje na dyskotekach, zaprasza ludzi na przyjęcia w willi
              rodziców,itd. Jest na studiach eksternistycznych więc płaci ok. 3000 za rok,
              zatem nie obowiązują jej terminy zaliczeń, egzaminów itd. Nie zdała ani jednego
              egzaminu w sesji letniej, ale wisi na liście tych z najwyższym stypendium
              socjalnym!!! Kolezanka, ktorej rodzice faktycznie nie pracują, a średnią ma
              4,5 - nie załapała się na żadne stydendium, choć jest jedną z najzdolniejszych
              na roku i wszyscy wykładowcy traktują ją jak przyszłą koleżankę. Musiała wziąć
              kredyt, żeby wogóle móc dalej studiować. I gdzie tu sprawiedliwość! Rodzice
              opowiadali mi, ze że za komuny w komisjach stypendialnych zasiadali koledzy i
              koleżanki. Może to nie było najgorsze rozwiązanie? No bo kto z roku, przy
              zdrowych zmysłach uwierzyłby w jej "ubogość"??? Zgadzam się - taka sytuacja
              jest naprawdę irytujaca.
    • Gość: pola Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 23:33
      hmmm...z tego co ja wiem,to wieczorowi i zaoczni znizki za czesne tez dostana-
      swoja droga..przeciez na wiekszosc wydzialow istnialy one przed uchwala
      Trybunalu Konstytucyjnego...
      tak wiec-moze byc i tak,ze student wieczorowy lub tzw wieczorowy(bo sa wydzialy
      gdzie sa to normnalne studia dzienne,tyle ze platne...),choc egzaminu nie
      zdal,za nauke praktycznie nie placi i jeszcze stypendium dostanie...
      sorrry,ale cos tu jest jednak nie w porzadku?
      • Gość: Richelieu* Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.117.90.* 12.10.04, 21:23
        z tym że nagminne jest obniżanie ocen na zaocznych i wieczorowych tylko po to
        by nie przekroczyli ustalonego progu zniżek w czesnym. Są szkoły, gdzie takie
        trzymanie dziekańskiej ręki na pulskie jest bardzo odczuwalne i niewiarygodnie
        trzeba się napocić aby cztery i pół na przykład dostać
    • Gość: konwalia Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.petrus.com.pl 12.10.04, 18:52
      Matko, ludzie, ale Wy stawki podajecie, szczeka mi opada!
      W zeszlym roku mialam 4,3 i mialam stypendium II stopnia czyli... 90zl. Teraz
      cholera jasna podwyzszyli progi i choc mam wyzsza srednia niz w zeszlym
      semestrze (4,5) to znowu bede miec II stopnia i nawet nie wiem jeszcze jaka
      kase za to dostane! Moze i mniej:( Gdyby nie podwyzszyli mialabym III st. czyli
      jakos 120zl.
      Tak jest na UMK, na wydziale historycznym.
    • Gość: Dyzio Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.fuw.edu.pl 13.10.04, 14:37
      Ja nie mam problemów ze stypendium, a nawet już skończyłem studia... ale
      chciałem się dołączyć do oświadczenia koleżanki:

TEŻ JESTEM ZŁY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • heksa1 Re: Jestem zła !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.10.04, 17:53
        Ja miałam w zeszłym roku za 5.0 160 zł stypendium.
        ale nie narzekam, bo rzeczywiście, na 4 roku 5,0 można uzyskać łatwiej niż 4,5
        ma drugim.
        moja Komisja Stypendialna dzieliła pulę kasy na każdy rok i to było
        sprawiedliwe, bo drugoroczni za 4,5 dostawali 300, ale cięzko pracowali, i było
        ich niewielu, a tych z 5.0 było mnóstwo i napracowali się znacznie mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka