Dodaj do ulubionych

IS czy ISNS

IP: 193.0.117.* 11.10.04, 19:46
czesc,
zaczynam w tym roku studia na MISH UW. chcialbym studiowac socjologie, ale
nie wiem za bardzo ktora wybrac. Waham sie miedzy IS a ISNS, nie wiem, ktora
bardziej mi pasuje, jakie sa wieksze roznice, ktore przedmioty sa jak
wykladane, nie za bardzo moge sie tego dowiedziec ze stron internetowych tych
instytutow, chodzi mi o opinie ludzi ktorzy tam studiuja, a najbardziej tych,
ktorzy zetkneli sie z obydwoma tymi instytutami. jakie sa plusy i minusy,
znam oczywiscie programy, ale chcialbym uslyszec opinie kogos, kto cos o tym
moze sensownego powiedziec.
bardzo dziekuje za wszelkie sensowne odpowiedzi.
Marek
Obserwuj wątek
    • tak_zwany Re: IS czy ISNS 11.10.04, 20:01
      Może tak: jakie przedmioty Cię interesują?
      • macrop Re: IS czy ISNS 11.10.04, 20:11
        glownie socjologia kultury, antropologia kulturowa, troche historia idei i
        ogolne teorie socjologiczne i antropologiczne, mam zamiar studiowac rownolegle
        filozofie. raczej nie ciagnie mnie do badan ilosciowych, jakosciowych etc.
        generalnie chcialbym zyskac dosc szeroka wiedze teoretyczna, wolalbym uniknac
        wszelkich metodologii, statystyk etc. ale to sie chyba nie da :)

napisalem wiecej na forum socjologia. o ile pamietam to ostro tam dyskutujesz.
        dzieki za opowiedz. pozdrawiam. M
        • tak_zwany Re: IS czy ISNS 11.10.04, 20:39
          Odpowiem tutaj, szybciej mnie zjadą. Zasadniczo IS rzadzi w kwesti metodologii i
          statystyki. W Poznaniu, na zjeździe PTS widziałem wyniki badań doktorantki z
          ISNS - szczerze mówiąc wstydziłbym się prezentować coś tak żałosnego pod
          względem metodologicznym. Swoją ocenę buduję także na podstawie wiedzy moich
          znajomych z ISNS. A teraz po kolei, zgodnie z Twoimi zainteresowaniami:
          Socjologia kultury - podstawowy kurs (czyli Wprowadzienie do SK) jest bardzo
          rzetelny, aczkolwiek uprzedam, że prowadzący jest specyficzny i trzeba go
          trawić. Kursy organizowane przez pracowników zakładu socjologii kulury w
          znaczącej większości są bardzo dobre. Antropologia (nota bene zaczyna się w II
          semestrze) - wykład prowadzi prof. Nowicka, zdania o nim są nieco podzielone,
          natomiast najważniejsza rzecz, czyli ćwiczenia, jak przy większości przypadków
          zależy od prowadzącego. Z tego, co wiem o ISNS stwierdzam, że obydwa kursy są
          dosyć podobne. U nas są za to chyba większe "jazdy" z egzaminem - jest naprawdę
          trudny i wymagający znajomości szczegółów. Historia myśli i teorie socjologiczne
          - w IS są zorganizowane w pełne dwa roczne kursy - Klasyczne Teorie
          Socjologiczne i Współczesne Teorie Socjologiczne. Nazwy są dosyć mylące - KTS to
          praktycznie rzecz biorąc Historia myśli społecznej + klasyka socjologii w II
          semestrze, natomiast WTS to w mojej ocenie głównie teorie klasyczne -
          funkcjonalizm, teoria konfliktu, teorie wymiany, fenomenologia i etnometodologia
          itd. (właśnie w klasycznym wydaniu) Najbardziej współczesnym autorem, z jakim
          zetknąłem się na tym kursie był Bourdieu, niektórzy na ćwiczeniach zrobili
          Becka... Obydwa kursy (szczególnie KTS) mogę polecić - jeżeli trafi się do
          odpowiedniego prowadzącego, to zajęcia z nim są bardzo rozwijające, uczą
          myślenia teoretycznego. Dobry wykład z KTS daje prof. Śpiewak. Nie wiem, jak
          dokładnie wygląda sytuacja na ISNS - kiedyś widziałem program ichniejeszego WTS
          (teorie socjologiczne II), który pomimo pewnych braków zrobił na mnie dobre
          wrażenie.

Ciężko jest mówić ogólnikowo, łatwiej by mi było wypowiadać się o konkretnych
          zajęciach, które Cię interesują. Na stronie IS jest informator - obejrzyj
          proponowany zestaw kursów obowiazkowych i fakultatywnych, zobacz, jakie zajęcia
          wyglądają wg. Ciebie ciekawie i napisz do mnie - będzie mi łatwiej odpowiadać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka