Dodaj do ulubionych

programowanie tylko dla zdolnych

17.01.23, 19:45
Jestem na trzecim roku matematyki i zastanawiam się nad programowaniem. Mamy troszkę zajęć z pisania algorytmów. kodów, ale domyślam się że dla zawodowych programistów to raczej poziom przedszkola. Coraz bardziej mnie to interesuję, niestety nie mam za bardzo czasu na zagłębienie się w temat. Mój kierunek nie do końca mi odpowiada (za dużo teorii, lubię matematykę na poziomie praktycznym), być może magisterkę zrobię z czego innego (nie wiem jeszcze co mam do wyboru kilka kierunków, ale nie wiem jak później pracodawcy patrzą na taką "zmianę").

Moje pytanie dotyczy pracy programisty. Czy jest bardzo trudne? Czy osoba "matematyczna" ma szanse szybko nauczyć się programować tak by mieć szanse na prace. Z tego co wiem na jedno miejsce jest nawet 200 kandydatów. Nie interesują mnie zarobki. Tj. nie one są motywacją. Uwielbiam rozwiązywać zadania, myśleć, zastanawiać się nad problemem, schematem. Widzę to w pisaniu algorytmu (przynajmniej u mnie na studiach tak to wygląda), taki typ pracy podobny do tego gdy uczymy się matematyki.
Analityk danych też wydaje się interesującym zawodem, ale szukam raczej pracy bez kontaktu z klientem i najlepiej zdalnej.

Troszkę odbiegam od tematu. Czy aby w tych czasach zostać programista trzeba być ponad przeciętnie zdolnym? Czy jest to porównując do matematyki poziom mat-fiz. w LO, inżyniera czy raczej dr/prof. matematyki?
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka