Gość: mirka33 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 09:55 Ostatnio dowiedziałam się, że medycyna jest płatna 22000 za rok na dziennych. Wiecie coś o tym??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Akademia Medyczna- W-wa 05.01.05, 10:01 Za studia dzienne sie nie placi. Kwota ta pasuje mi do czesnego na studiach wieczorowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka33 Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 11:26 Też mi się tak wydaje. Niby dlaczego na medycynie mialoby się płacić a na innych kierunkach nie. Ale może jednak to prawda bo nie chciałabym żeby sie okazało, że osoba od której mam takie informacje coś ściemnia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Akademia Medyczna- W-wa 05.01.05, 11:52 Raczej nieprawda, bo znam dziewczyne studiujaca dziennie na AM w Wawie i ona za studia nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
eliela Re: Akademia Medyczna- W-wa 05.01.05, 15:32 studia dzienne oczywiście nie są płatne(studiuję na AM).inaczej ma się sprawa z tzw. wolnym słuchaczem(odpowiednik studiów płatnych), za które oczywiscie się płaci. w miarę osiągania dobrych wynikow i ponowne napisanie egzaminu na AM za rok(i dostanie się) jest warunkiem przeniesienia się na studia dzienne.tyle mi wiadomo, mam kolezankę na roku,która w ten własnie sposob zdała na 2 rok (przedtem płaciła). pozdrawiam, sesja tuz tuz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.01.05, 03:55 medycyne mozna studiowac tylko na studiach dziennych. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Akademia Medyczna- W-wa 16.01.05, 10:19 Gość portalu: Ala napisał(a): > medycyne mozna studiowac tylko na studiach dziennych... i wieczorowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.chello.pl 06.01.05, 23:46 Bzdura dzienne są bezpłatne.Jak narazie miejmy nadzieje że tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:45 Studia dzienne sa bezplatne. Wieczorowe (wlasciwie zajecia sa identyczne jak dzienne, nawet chodzi sie z dziennymi studentami na zajecia) sa platne ale nie jest to kwota 22 tys ale 15 tys. (na AM Waw). Nie ma czegos podobnego jak wolny sluchacz na Akademii Medycznej. Albo jestes studentem albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliela Re: Akademia Medyczna- W-wa 07.01.05, 15:12 masz rację, ppp.kolezanka okresliła to mianem wolnego słuchacza-bo i owszem, mieli zajęcia ze studentami dziennych. jednak to są studia wieczorowe- płatne.etapy przejscia zas mozliwe. pozdrawiam i przepraszam za brak precyzji i nutę niejasnosci.co do kwot- nie orientuję się niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 00:03 ciekawe ze w papierach maja napisane wolny sluchacz, nawet dostaja takie legitymacje...wiec jednak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 01:29 Na pewno nie maja wpisane w papierach wolny sluchacz...Widze ze wiekszosc ludzie nie wie kto to jest wolny sluchacz. Wolny sluchacz nie ma uprawnien studenta, nie dostaje zadnych legitymacji studenckich, po roku uczeszczania na zajecia zdaje egzaminy i staje sie studentem. Na Akademii Medycznej w Warszawie za cala pewnoscia, na 100% nie ma trybu dla wolnych sluchaczy. Prosze nie wprowadzac ludzi w blad, bo ktos uslyszy ze bija dzwony, ale nie wie, w ktorym kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.icpnet.pl 11.01.05, 02:31 nie wiem jak jest w warszawie, w poznaniu mają legitymacje wolnego sluchacza i chodzą na zajecia z dziennymi, w mojej grupie mamy pięciu, dostają normalne indeksy i zaliczają szystko razem z nami, ale formalnie nazywa się to wolny słuchacz Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Akademia Medyczna- W-wa 12.01.05, 10:35 Gość portalu: monia napisał(a): > w poznaniu mają legitymacje wolnego sluchacza Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Wolny słuchacz owszem, chodzi na zajęcia razem z dziennymi studentami, ale nie ma żadnych studenckich uprawnień. I jest tak na wielu różnych uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:16 Tryb wolnego sluchacz wyglada zupelnie inaczej. To sa zwykli studenci wieczorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 15:38 Jeżeli chodzi o Poznań - Monia ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 20:59 Wolny słuchacz to osoba, która zdała pomyślnie egzamin wstępny, ale z powodu braku miejsc nie została przyjęta. Dostała się na studia w ramach odwołań. Status wolnego słuchacza różni się od bycia studentem przede wszystkim tym, że nie posiada on uprawnień, które mają studenci: nie ma indeksu, legitymacji studenckiej (więc nie ma zniżek), uczestniczy w zajęciach dydaktycznych, zdobywa zaliczenia, korzysta z biblioteki ale musi płacić za to, że może w nich uczestniczyć i zdawać egzaminy. Jest to kwota niższa niż opłata za studia zaoczne. Wolny słuchacz nie ma uprawnień do pomocy materialnej. W trakcie pierwszego roku prodziekani weryfikują postępy w nauce wolnych słuchaczy. Jeśli taki student uzyska wszystkie zaliczenia i zda w terminie egzaminy, wówczas zostanie przyjęty w poczet studentów (jeśli zaliczy dwa semestry) w październiku może otrzymać uprawnienia studenckie i bez dodatkowych egzaminów rozpocząć drugi rok. Nauka na prawach wolnego słuchacza może być realizowana wyłącznie na I roku studiów dziennych i trwać nie dłużej niż jeden rok. Zgodę na naukę w charakterze wolnego słuchacza wydaje Rektor na wniosek Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej. Wolny słuchacz ma prawo do : - uczestnictwa we wszystkich zajęciach dydaktycznych przewidzianych planem studiów kierunku lub specjalności zgodnie z rozkładem zajęć, - zaliczania przedmiotów i przystępowania do egzaminów przewidzianych planem I roku studiów, także w terminach poprawkowych i komisyjnych, - korzystania z pracowni, laboratoriów, bibliotek i innych pomieszczeń oraz urządzeń Uczelni, - uzyskania statusu studenta II roku studiów po zaliczeniu wszystkich przedmiotów i złożeniu wszystkich egzaminów przewidzianych planem studiów I roku. Obowiązkiem zaś wolnego słuchacza jest stosowanie się do bieżących zarządzeń Władz Uczelni oraz terminowe wnoszenie opłat za naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.icpnet.pl 14.01.05, 10:34 ppp nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich am.W Poznaniu na pewno wolny ma indeks.Dodatkowo przy przejściu na dzienne(oprócz zdanych egzaminów)musi zdać pomyślnie egz. wstępny.Pozdrawiam wszystkich zdających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Akademia Medyczna- W-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:13 No to blednie jest nazywany wolnym sluchaczem. Ja sie nie wypowiadam "za wszystkich" ale ogolnie wiadomo jakie warunku wolnych sluchaczy obowiazuja. AM w Poznaniu wiec wprowadzilo pomieszanie z poplataniem. Wolni maja i indeksy i musza zdawac egzaminy wstepne. To albo jakas bzdura albo paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś