Gość: piotrf IP: *.pitow.wroc.pl 28.05.02, 16:32 Witam! Jaki jest sens studiowania na kierunku Bibliotekoznawstwo i informacja naukowo - techniczna ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tamara Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 22:24 wlasnie...tez sie nad tym zastanawialam:przez 5 lat ucza jak sie kataloguje ksiazki itp.itd.?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 29.05.02, 19:26 ale jest też masa literatury, historii, informatyki i filozofii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_a_t_j_a@gazeta.p Re: Bibliotekoznawstwo IP: 81.15.215.* 08.05.03, 23:37 czyli warto??? a np. w toruniu???jak to tam wyglada??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cieniak Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 09.05.03, 21:33 > wlasnie...tez sie nad tym zastanawialam:przez 5 lat ucza jak sie kataloguje > ksiazki itp.itd.?! No ja bym chciał przez 3 i 2 razem piec. No ale mozna katalogowac w kompie. I moze mozna po tym bawis sie w restruktyryzacje bibliotek? We Wrocławiu jest 5 letni oraz w Kielcach na Akeademii (2 i czy jedno ;) Świętokrzyskiej. No a czy to sie da mądrze połaczyć z robieniem stron WWW/ serwisów? No bo przeciez jeżeli umiem robić stronki to nie powód, zeby isc na informatyke. Sam sie nad tym kierunkiem zastanawiam juz od 2 miesicy. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
soy_feliz Re: Bibliotekoznawstwo 13.08.03, 11:16 Robiłam sobie testy predyspozycji i wyszło na to, że nadaję się na bibliotekoznawcę :] Jakie perspektywy rysują się przede mną po ukończeniu tego kierunku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.czajen.pl 13.08.03, 13:39 Ja ukończyłam studia podyplomowe, roczne. Za nic na świecie nie poszłabym na 5 letnie. Dla mnie te studia są po prostu nudne, bardzo dużo trzeba opanowac pamięciowo, wiele zajęć wydaje mi się zbędnych.. Jeśli chodzi o rodzaj zajęć to są tam , oprocz bibliotekarstwa i bibliografii, zajęcia z historii książek i bibliotek, czytelnictwo, lit. dla dzieci i młodzieży, lit. polska a także komputeryzacja bibliotek i informacja naukowa. Ja pracuję w szkole i takiej typowej pracy bibliotekarskiej mam ze 2 godz. w tygodniu. Reszta czasu ( etat bibliotekarza wynosi 30 godz) to wszystko inne, co jest do zrobienia w szkole. Bibliotekarz postrzegany jest jako ktoś, kto nic nie robi, tylko siedzi i 2 książki dziennie wypożycza. Może więc robic wszystko za wszystkich. Nieźle trzeba się namęczyć, żeby zmienić podejście innych do tej pracy. Podsumowując, ja nie polecam tych studiów. Chyba że ktoś bardzo chce i wie że ,to chce robić. Ja, jak tylko będę miala możliwość, wracam na swój ulubony polski. Odpowiedz Link Zgłoś