Dodaj do ulubionych

Bibliotekoznawstwo

IP: *.pitow.wroc.pl 28.05.02, 16:32
Witam!
Jaki jest sens studiowania na kierunku Bibliotekoznawstwo i informacja naukowo -
techniczna ?
Obserwuj wątek
    • Gość: tamara Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 22:24
      wlasnie...tez sie nad tym zastanawialam:przez 5 lat ucza jak sie kataloguje
      ksiazki itp.itd.?!
      • Gość: asia Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 29.05.02, 19:26
        ale jest też masa literatury, historii, informatyki i filozofii.
        • Gość: k_a_t_j_a@gazeta.p Re: Bibliotekoznawstwo IP: 81.15.215.* 08.05.03, 23:37
          czyli warto??? a np. w toruniu???jak to tam wyglada???
      • Gość: Cieniak Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 09.05.03, 21:33
        > wlasnie...tez sie nad tym zastanawialam:przez 5 lat ucza jak sie kataloguje
        > ksiazki itp.itd.?!

No ja bym chciał przez 3 i 2 razem piec. No ale mozna katalogowac w kompie. I
        moze mozna po tym bawis sie w restruktyryzacje bibliotek?
        We Wrocławiu jest 5 letni oraz w Kielcach na Akeademii (2 i czy jedno ;)
        Świętokrzyskiej.
        No a czy to sie da mądrze połaczyć z robieniem stron WWW/ serwisów?
        No bo przeciez jeżeli umiem robić stronki to nie powód, zeby isc na informatyke.
        Sam sie nad tym kierunkiem zastanawiam juz od 2 miesicy.
        Pozdro.

• soy_feliz Re: Bibliotekoznawstwo 13.08.03, 11:16
      Robiłam sobie testy predyspozycji i wyszło na to, że nadaję się na
      bibliotekoznawcę :] Jakie perspektywy rysują się przede mną po ukończeniu tego
      kierunku???
      • Gość: Joanna Re: Bibliotekoznawstwo IP: *.czajen.pl 13.08.03, 13:39
        Ja ukończyłam studia podyplomowe, roczne. Za nic na świecie nie poszłabym na 5
        letnie. Dla mnie te studia są po prostu nudne, bardzo dużo trzeba opanowac
        pamięciowo, wiele zajęć wydaje mi się zbędnych.. Jeśli chodzi o rodzaj zajęć to
        są tam , oprocz bibliotekarstwa i bibliografii, zajęcia z historii książek i
        bibliotek, czytelnictwo, lit. dla dzieci i młodzieży, lit. polska a także
        komputeryzacja bibliotek i informacja naukowa. Ja pracuję w szkole i takiej
        typowej pracy bibliotekarskiej mam ze 2 godz. w tygodniu. Reszta czasu ( etat
        bibliotekarza wynosi 30 godz) to wszystko inne, co jest do zrobienia w szkole.
        Bibliotekarz postrzegany jest jako ktoś, kto nic nie robi, tylko siedzi i 2
        książki dziennie wypożycza. Może więc robic wszystko za wszystkich. Nieźle
        trzeba się namęczyć, żeby zmienić podejście innych do tej pracy.
        Podsumowując, ja nie polecam tych studiów. Chyba że ktoś bardzo chce i wie
        że ,to chce robić. Ja, jak tylko będę miala możliwość, wracam na swój ulubony
        polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka