Dodaj do ulubionych

ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie

01.02.05, 19:59
proszę studentów politechnik o info na temat egzaminów, samych studiów,
atmosfery...
gdzie warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: wseiz Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: 195.94.203.* 02.02.05, 09:48
      Zapraszamy do Wyższej Szkołey Ekologii i Zarządzania w Warsawie
      Kierunki prowadzone na wydziale Architektury:
      * Architektura i Urbanistyka,
      * Architektura Krajobrazu,
      * Architektura Wnętrz,
      * Budownictwo

www.wseiz.pl
    • Gość: Opty Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 12:25
      W Gdańsku jeżeli nie chodzisz na rysunek do nauczycieli akademickich, to raczej
      nie ma się szans. Znam przypadek, że osoba nie dostała się na PG (wogóle) a w
      Poznaniu była jako jedna z pierwszych.
      Pozdr.
    • Gość: ikim Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: *.chello.pl 02.02.05, 21:37
      NA WAPW też bez przygotowania z rysunku nie ma szans się dostać.
      Na stronie wydzialowej www.arch.pw.edu.pl/ znajdziesz sporo informacji na
      temat studiów i zasady przyjmowania.
    • shoopa Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie 02.02.05, 22:47
      studiuję archit. na 5ym roku - wrocław...
      egzamin składa się zazwyczaj z 3 rysunków po 3h [martwa natura,postać,rys. z wyobraźni];punkty doliczane są również za świadectwo;
      warto chodzić na zajęcia z rysunku.. organizuje je również uczelnia,ale nie jest to priorytet;duża ilość prowadzących organizuje sama prywatnie takie kursy;
      wszystko zależy od Twoich umiejętności;są osoby,które dostały się na studia bez kursu, a ich zdolność rysunkowa była naprawdę niska [i nie chodzi tu o samochód dla dziekana...]; czysta loteria;
      same studia.. są ok;najlepiej znać kogoś, kto przez nie już przeszedł-wtedy można wyciągnąć z nich 100% i mieć pełną satysfakcję;
      co do wyboru miasta, gdzie warto.. każdy wydział ma prowadzących lepszych i gorszych;
      może można sugerować się ilością studentów biorących udział w konkursach i osiągających pewne rezultaty;
      również ilością organizowanych warsztatów a także imprez w mieśćie związanych z architekturą;
      w przypadku wrocławia w jednej i drugiej kwestii dzieje się dużo; uczelnia jest otwarta, parę kwestii ułatwia znacznie [kwestie wydruków-koszta], jednak wszystko zależy tak naprawdę od studentów;
      wydział wrocławski został wybrany przez `___` komisję najlepszym wydziałem w pl [miało to miejsce, jeśli dobrze pamiętam w semestrze 2003/2004; podobno dzięki temu dyplomy ukończenia uczelni w przeciągu 5 lat od ukońćzenia studiów mają być uznawane w całej eu..]
      osobiście polecam wrocław,gliwice,kraków;
      sam chodziłem na prywatny kurs do prowadzącego z gliwic; w gliwicach zabrakło mi kilku punktów;we wrocławiu pomogło świadectwo;

kilka linków
      www.wupsa.prv.pl - sama strona + link na forum wrocławskich studentów;
      www.ma.wroc.pl
      free.art.pl/ats/www.pwr.arch.wroc.pl
      www.w-a.pl
      www.ossa.org.pl

• Gość: archi_joa Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 21:04
        wielkie dzięki za informacje... a czy mógłbyś przybliżyć samą atmosferę studiów.
        od znajomych słyszałam, że podobno ( np. w wawie) katedra rysunku jest
        delikatnie mówiąc lekceważona i spychana na bok... a studentom mówi się, że
        tutaj się studiuje, czyli dochodzi do wszystkiego samemu bez zbytnich
        wskazówek... a jak jest we wrocławiu - chodzi mi głównie o projektowanie
        konstrukcji i geometrię wykreślną- czy da się przebrnąć przez to?
        p.s.-jestem trochę zorientowana w temacie samych studiów, ponieważ chodzę na
        kurs i do państwowego policealnego studium architektonicznego
        • shoopa Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie 05.03.05, 18:07

Gość portalu: archi_joa napisał(a):

> wielkie dzięki za informacje... a czy mógłbyś przybliżyć samą atmosferę studiów .
          > od znajomych słyszałam, że podobno ( np. w wawie) katedra rysunku jest
          > delikatnie mówiąc lekceważona i spychana na bok...

jesli chodzi o katedrę rysunku we wrocławiu... roznie bywa; nie odczulem `spychania` tej katedry u nas na bok; bardziej brak chęci do mozolnego wykonywania pewnych prac... [to zajmuje dużo czasu, najbardziej jest odczuwalne w sesji np.- nie zaliczasz jakiegoś rysunku, poprawiasz go [czas]... projekty, które oddajesz też czekają [czas]..
          podobnie sprawa wygląda z malarstwem...tą katedrę zdecydowanie mniej polubiłem osobiście.

a studentom mówi się, że
          > tutaj się studiuje, czyli dochodzi do wszystkiego samemu bez zbytnich
          > wskazówek...

tak jest wszędzie; na szczęście na naszej uczelni jest/rośnie liczba prowadzących mających nowoczesne poglądy na `wszystko` - architektura, pewne rozwiązania... urbanistyka.. grafika.. te osoby nie zamkną przed Tobą drzwi; wskażą po prostu właściwą drogę;
          dobrze jest znać tych prowadzących przed rozpoczęciem kursu i postarać się do nich zapisać;

a jak jest we wrocławiu - chodzi mi głównie o projektowanie
          > konstrukcji i geometrię wykreślną- czy da się przebrnąć przez to?

konstrukcje - da się przebrnąć, wszystko da się raczej tutaj... trzeba wiedzieć jak - istnieje/ło powiedzenie, że jak się na uczelnie dostaniesz, to musisz się bardzo postarać, żeby z niej wylecieć...
          konstr. i geom. - w przypadku niezaliczenia egzaminu, kolokwium masz terminy poprawkowe... jeśli się nie uda - możesz przebrnąć przez kurs raz jeszcze;

p.s.
          przepraszam za tak długi czas odpisania [była sesja...a po niej restart organizmu]
          pozdrawiam
          wojtek

• Gość: archi_joa Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:32
            Dzięki za info. Mam jeszcze pytanko (przepraszam, że tak długo Cię męczę
            :))....może znasz albo wiesz skąd można ściągnąć konkretne tematy egzaminów z
            rysunku z poprzednich lat?
    • Gość: Mi Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 19:02
      Jeśli chodzi o Warszawę to na pewno nie wyższa szkoła ekologii i ...
      Więcej ta ekologii niż architektury czy nawet budownictwa.
      Zaletą studiowania w Warszawie, poza możliwością uczenia się u kilku świetnych
      profesorów, są większe szanse na znalezienie pracy na miejscu. Choć sam pracyję z wieloma ludzmi po Gliwickim i Białostockm Wydziale.
      • mpbc Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie 06.06.05, 13:39
        Hmmmmm ... z czego to wnosisz?

www.wseiz.pl/index.php?menu=0&div=2&id=2&wyd=2
    • asia8325 Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie 12.03.05, 10:33
      Studiuję w Gliwicach i z czystym sumieniem mogę polecić ten wydział. Wysoki moim
      zdaniem poziom, bardzo fajna atmosfera na wydziale, bardzo fajni ludzie,
      wykładowcy też- poza wyjątkami- Ok... Oczywiście pracy jest mnóstwo i ogólnie
      studia nie są najłatwiejsze, ale za to ciekawe i przyjemne:D O ile rzecz jasna
      naprawdę cię to interesuje. Nie wiem jak z kursami przygotowawczymi- sama
      przygotowywałam się w Krakowie, ale mam też kilku znajomych na roku, którzy albo
      w ogóle nie brali lekcji albo chodzili na kursy w innych miastach, więc pod tym
      względem jest lepiej niż np. w Krakowie czy w Warszawie. Jedyna istotna wada
      studiowania w Gliwicach to same Gliwice- niewiele się tu dzieje, większość
      studentów pochodzi ze sląska, więc w weekendy miasteczko studencki przypomina
      wymarłe miasto... No ale znam też ludzi którzy Gliwice bardzo lubią, więc może
      to kwestia indywidualna.
      • Gość: abc Re: ARCHITEKTURA ...PW, PWr, PG...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:43
        PWr lub AR :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka