Dodaj do ulubionych

wybór specjalności

IP: 80.51.222.* 04.02.05, 20:42
Cześć
studiuje na Politechnice Śląskiej na wydziale Inżynierii Materiałowej i
Metalurgii na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji. Obecnie własnei
wczoraj zamknąłem sesje i 21 lutego zanjde sie na swmestrze 6, na którym będe
musial wybrać specjalność, która bedzie realizowana od semestry 7. mama
problem z wyborem zastanaiwla sie pomiedzuy następującymi: zarządzanie i
ochrona środowiska, inżynieria jakości oraz technologie utylizacji i
recyklingu. skończyłem technikum ochrony srodowiska i ochrona srodowiska mnie
intersuje. Może ktoś z was już jest n jakiejs specjalnosci ktora wyminilem
albo wiecie cos o tych specjlnosciach , a moze są one realizowane na innych
wydziałach?
będe wdzieczny z ajakikolowiek informacje na ten temat
pozdrawiam wszystkich studentów i jednocześnie życze udanej sesji
Obserwuj wątek
    • rr.richelieu Re: wybór specjalności 04.02.05, 21:58
      wybrałabym inż. jakości. Pooglądaj sobie oferty pracy
      • veritas1 1 h pracy = 0,3094782 kajzerki 04.02.05, 22:59
        • Gość: dawid Re: 1 h pracy = 0,3094782 kajzerki IP: 80.51.222.* 05.02.05, 21:09
          na prawd emam z tym problem
          a zostlao mi okolo 3 tygodni chcialbym sie was poradzic
          czekam na sugestie
    • Gość: zipek Re: wybór specjalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 22:23
      a ja ci polecam w twoim przypadku cos z tej ochrony srodowiska.

sam jestem na zipie na specjalnosci dot. jakosci (ale inna uczelnia).
      • Gość: dawid Re: wybór specjalności IP: 80.51.222.* 06.02.05, 20:45
        hej
        zadowolonty jestes z jakosci?
        a na jskiej uczelni studiujesz?
        ja chyba pojde jednaknba to srodowisko dzieki za odpowiedz
        aha jakie masz przedmioy na specjalnosci inzynieria jakosci?
        pozdrawiam
        • Gość: zipek Re: wybór specjalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 23:43
          Gość portalu: dawid napisał(a):

> hej
          > zadowolonty jestes z jakosci?
          > a na jskiej uczelni studiujesz?
          > ja chyba pojde jednaknba to srodowisko dzieki za odpowiedz
          > aha jakie masz przedmioy na specjalnosci inzynieria jakosci?
          > pozdrawiam

przedmioty to jakies dot. systemow zarzadzania jakoscia (teoria i
          "projektowanie"), narzedzia jakosci, cos z teorii jakosci, jakies zarzadzania i
          inne bzdury. zasadniczo wiedze ta mozna nabyc po przeczytaniu i zrozumieniu norm
          iso9000 i jakiejs ksiazki o zarz.jakoscia. liczy sie doswiadczenie, a na
          studiach to szkoda czasu na to.
          poza tym pelno jest teraz ludzi od tego.
          • Gość: dawid Re: wybór specjalności IP: 80.51.222.* 07.02.05, 11:06
            hej
            Tez wydaje mi sie że teraz jest dużo ludzi od jakości i nie wszyscy pozniej
            znajda w tym prace. Uwaząm ze P{olska ma jeszcze duzo do nadrobienia w
            dziedzinie ochrony środowiska i chyba wezme ta specjalność tym bardziej że to
            mnie interesuje. Normy ISO nie wiem czy sa ciekawe. Słyszałem że ISO jest dla
            tych co sa bardzo dokladni i skrupulatni. a Ty jak uwazasz że specjalisci od
            ochrony środowiska sa potrzebni ? dzieki pozdrawiam
            • Gość: zipek Re: wybór specjalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:28
              Gość portalu: dawid napisał(a):

> hej
              > Tez wydaje mi sie że teraz jest dużo ludzi od jakości i nie wszyscy pozniej
              > znajda w tym prace. Uwaząm ze P{olska ma jeszcze duzo do nadrobienia w
              > dziedzinie ochrony środowiska i chyba wezme ta specjalność tym bardziej że to
              > mnie interesuje. Normy ISO nie wiem czy sa ciekawe. Słyszałem że ISO jest dla
              > tych co sa bardzo dokladni i skrupulatni.

te systemy jakosci to jedna wielka marketingowa sciema. 90% firm z wdrozonym
              systemem zarz.jakoscia ma tylko to po to zeby sie pochwalic ze ma, a balagan
              wiekszy. jakbys chcial byc czlowiekem w firmie ktory zajmuje sie jakoscia to to
              jest cholernie niewdzieczne zadanie, bo kazdemu pracownikowi narzucasz nowy
              sposob pracy a nikt tego nie lubi.
              lepiej niz ludziom sciemniac rzeczy w ktore samemu sie nie wierzy lepiej zajac
              sie srodowiskiem...

> a Ty jak uwazasz że specjalisci od
              > ochrony środowiska sa potrzebni ? dzieki pozdrawiam

to jest cos konkretnego i przydatnego przynajmniej. tez sa specjalne normy iso
              podobne do tych o jakosci. sa jakies dyrektywy i programy unii z tym zwiazane,
              no i troche technicznych aspektow sie nauczysz. na slasku na pewno sie przyda, w
              koncu najwieksze zageszczenie przemyslu w Polsce, no i duzo brudnego przemyslu,
              wiec wysylac cv powinienes miec gdzie.
              • Gość: zipek Re: wybór specjalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:39
                aha przeczytalem jesze raz ten twoj pierwszy post i nie zauwazylem tej specj. -
                technologie utylizacji i recyklingu - a wydaje mi sie ze moze byc lepsza od
                zarz. i ochrony srodowiska <- bo to taka sciema zarzadzanie to nie warto tego
                sie uczyc, kazdy tego sie uczy, juz miales tego typu przedmioty i powinno ci
                starczyc na razie. a ochrona srodowiska to tez jest ogolne, sa ludzie po
                akademiach rolniczych, uniwerku, na kazdej polibudzie w kraju jest ochrona srodow.
                a ta specjalnosc z utylizacja i recyklingu to calkiem mozliwe ze tylko u
                was(poszukaj w necie). to jest konkret. a do tego doczytaj sobie cos z tej normy
                o ochornie srodow., co unia mowi na ten temat i skonktroluj co oni sie naucza na
                tej specj.
                • Gość: dawid Re: wybór specjalności IP: 80.51.222.* 07.02.05, 13:36
                  hej a co to z norma dotyczaca ochrony środowiska
                  znasz ja dasz mi ajkis adres stronki lub podpowiesz gdzie mam szukac?
                  dzieki
                  pozdrawiam
                  • Gość: zipek Re: wybór specjalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:47
                    iso 14001
                    wpisz w google to ci wyrzuci pelno stron, ale samych norm w necie nie znajdziesz
                    (tak jak i iso 9001)
                    • Gość: dawid Re: wybór specjalności IP: 80.51.222.* 13.02.05, 13:39
                      Moze ktoś jeszcze mi cos cieawego doradzi a moze oprocz zarzadzanie i ochrona
                      srodowiska i oprocz inzynierii jakosci zastanowic sie ejszcze nad specjlnoscia
                      ktora nazywa sie technologie utylizacji i recyklingu?
                      dzieki za wasze rady i wskazówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka