Dodaj do ulubionych

Gdzie Informatykę?

19.02.05, 17:02
Napiszcie swoje opinie o studiach informatycznych. Gdzie najlepiej studiować?
Po których dobra praca? Gdzie trzeba dużo ryć w książkach? Czy WAT to dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • Gość: olek Re: Gdzie Informatykę? IP: *.chello.pl 19.02.05, 20:22
      Tylko Uniwersytet Warszawski- czołówka światowego rankingu od lat :)
      • Gość: gosc Re: Gdzie Informatykę? IP: 195.150.224.* 19.02.05, 21:23
        eeeee....
        Czajka wam zbiera punkty
        jak odejdzie to bida będzie
        o wykladowców się lepszych postarajcie
        • Gość: mimuw Re: Gdzie Informatykę? IP: *.aster.pl 20.02.05, 09:40
          > Czajka wam zbiera punkty

Już odszedł, a my nadal w tych rankingach wypadamy nieźle:)
          • Gość: gosc Re: Gdzie Informatykę? IP: 195.150.224.* 20.02.05, 10:06
            i ostatnie zawody w programowaniu w polsce wygral ktos inny
            moze sie wreszcie skonczy hegemonia uw
            www.mwpz.poznan.pl/results.php
            • Gość: mi mów Re: Gdzie Informatykę? IP: *.aster.pl 20.02.05, 14:18
              miejmy nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy;)

icpc.cs.bme.hu/main.php?p=12
        • Gość: a Re: Gdzie Informatykę? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 20.02.05, 18:21
          No właśnie - Tomek już u nas nie studiuje. A punkty zbiera nie tylko on -
          zajrzyj do Topcodera.
      • Gość: _nin_ Re: Gdzie Informatykę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:50
        buhahah Uniwerek....człowieku to uczelnia typowo humanistyczna, nie wiem jak
        tam można studiować kierunki techniczne..........
        • Gość: a Re: Gdzie Informatykę? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 20.02.05, 18:24
          > buhahah Uniwerek....człowieku to uczelnia typowo humanistyczna, nie wiem jak
          > tam można studiować kierunki techniczne..........

A widzisz - można. No popatrz - i chemia, i fizyka, i biologia - gdzie ten
          humanizm? Gdzie studiować biologię? Na polibudzie? Skoro uniwerek to uczelnia
          typowo humanistyczna...
      • Gość: Ivan Re: Gdzie Informatykę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 13:43
        TYLKO w TORUNIU NA UMK!
        • Gość: kk84 Re: Gdzie Informatykę? IP: 195.150.224.* 22.02.05, 15:29
          hehehehe
          widzialem wasze zadania ze wstępu do teorii mnogości czy tam ze wstępu do matematyki.
          ŻAŁOŚĆ !
          wymagania za duże chyba nie są.
        • Gość: kk84 Re: Gdzie Informatykę? IP: 195.150.224.* 22.02.05, 15:29
          hehehehe
          widzialem wasze zadania ze wstępu do teorii mnogości czy tam ze wstępu do matematyki.
          ŻAŁOŚĆ !
          wymagania za duże chyba nie są.
    • idga Re: Gdzie Informatykę? 19.02.05, 21:14
      z tego, co się orientuję, to najlepsza jest informatyka na politechnice
      poznańskiej. Znajomi mówią, że jest ciężko, ale warto :)
    • eirenne Re: Gdzie Informatykę? 19.02.05, 21:35
      Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej PŁ
      każdy swój zagonek chwali;P
      • eirenne Re: Gdzie Informatykę? 19.02.05, 21:37
        źle, powinno być:
        Wydział Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej PŁ
        • reindeer86 Re: Gdzie Informatykę? 19.02.05, 22:39
          Ja i tak papiery złożę do WATu - pomimo, że nikt nic na tym forum o Wacie chyba
          nie wie. :)
          • Gość: gosc Re: Gdzie Informatykę? IP: 195.150.224.* 19.02.05, 23:41
            i to jest pozytywne podejście :]
        • Gość: thiefu Re: Gdzie Informatykę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 00:50
          A nie prawda bo lepsza na Wydziale Elektrotechniki i Elektroniki PŁ :] Ftims suxx!
          • Gość: Luq Re: Gdzie Informatykę? IP: *.riviera.pw.edu.pl 20.02.05, 01:31
            Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej Rulez!!!
    • Gość: yoopi Re: Gdzie Informatykę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 10:14
      moim zdaniem najlepsze sa - Uniwersytet Warszawski i Politechnika Warszawska.
      WAT to wybor co prawda lepszy niz szkoly prywatne, ale jak chcesz uczyc sie w
      najlepszej szkole to UW i PW.
    • Gość: michal Re: Gdzie Informatykę? IP: *.76.classcom.pl 20.02.05, 10:31
      Jeśli interesuje cię "zawodówka" informatyczna to myślę że jest wiele miejsc w
      których mógłbyś się zaczepić. Jeśli natomiast jesteś pasjonatem (i np. chciałbyś
      mieć pózniej szansę na ciekawą pracę) to polecam Uniwersytet Jagielloński,
      Uniwersytet Warszawski i może Uniwersytet Wrocławski (ze wskazaniem na
      Uniwersystet Warszawski).

PS. Sam studiuję na UJ.
      • reindeer86 Re: Gdzie Informatykę? 20.02.05, 10:38
        No tak: można składać papiery do 3 uczelni.
        1: WAT
        2: być może posłucham rad i wybiorę UW
        3: nie wiem, czy tu też brać dobrą uczelnię, czy może wybrać coś na wszelki
        wypadek, np. Politechnika Białostocka
        • Gość: Jezzo Re: Gdzie Informatykę? IP: *.radom.pl 20.02.05, 11:35
          jak lubisz teorię to wybierz se Uniwerek, jak lubisz praktykę to raczej jakaś
          Polibuda, Wat jest taki łączony...
          ja miałem wybór: wat albo pjwstk i wybrałem to drugie, nie żałuję i polecam
          • Gość: Tomcio TYLKO Politechnika Poznańska IP: *.hstl6.put.poznan.pl 20.02.05, 12:24
            Nigdy nie mialem watpliwosci, ze dobrze wybralem. Dobry program studiow, czesto
            uaktualniany i dostosowywany do nowych potrzeb, kontaktowi wykladowcy (nie ma
            zadnych chamow). Moze Politechnika Poznanska nie jest w czolowce rankingu
            polskich uczelni, ale kierunek Informatyka zawsze zajmuje czolowe miejsca (po 2
            latach prowadzenia znalazl sie rok temu na trzecim miejscu w jakims rankingu).
            Ostatnio jako jeden z trzech dostal ocena wyróżniająca od Panstwowej Komisji
            Akredytacyjnej.

Poznan ma jeszcze jeden plus nad Warszawa - jest tanszy w utrzymaniu. Akademik
            kosztuje z 200 zl taniej, mieszkania z 300-400 zl taniej. Wybierajac Warszawe
            dostaniesz ten sam poziom studiow, a zaplacisz za koszty utrzymania ok 30%
            wiecej. Z moich obserwacji wynika, ze pracodawcy nie cenia pracownika bardziej
            ze wzgledu na to, czy ukonczyl studia w Poznaniu czy Warszawie. Moze na koniec
            wykaz znanych firm informatycznych w Poznaniu: oddzial Comarchu, DomData, Talex,
            BCC, PB Polsoft...

Zobacz tez:
            www.fcm.put.poznan.pl/platon/kandydaci
            booboo.cs.put.poznan.pl/index.jsp
            • Gość: studentPP Re: TYLKO Politechnika Poznańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:09
              No nie byłbym takim entuzjastom, te studia nie różnią się wcale zbytnio od innych.
              Wykładowcy - różni. Wymagania faktycznie duże, ale lwia część to
              "zakujzdajzapomnij"
    • Gość: seba Re: Gdzie Informatykę? Na PWR IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 20.02.05, 14:34
      Niem migdzie takiej jazdy jak we Wrocławiu.
      Klimaciarsko jest i tyle :-)
      • Gość: UpCase Prawda wygląda tak: IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 20.02.05, 16:36
        Jeśli chodzi o informatykę , to na pewno najlepszy jest Uniwersytet Warszawski
        (przypominam 3 miejsce na świecie).Jednak dostać się tam graniczy z
        cudem.Niewarto tu się spierać.Równie dobre są Politechinka Poznańska i
        Warszawska oraz AGH z uczelni technicznych.Co do Uniwersytetów to polecałbym
        jeszcze UAM,UJ i jeszcze parę by się znalazło.Odradzam natomiast Łódź-zarówno
        uniwerek jak i polibude.Wiem że zaraz na mnie naskoczy spora grupka studentów
        tych uczelni ,ale ich realny poziom ma się nijak do studentów z UW,PW czy PP
        (taka jest niestety prawda).Z uczelni niepaństwowych,polecałbym tylko PJSTK-
        naprawdę jest niezła.Jeśli chodzi o dostanie się to:
        na Politechnike Warszawską jest 50 miejsc i ok.365 chętnych
        na UW ,100 miejsce i 2200 chętnych(czy czym połowę miejsc zajmują olimpijczycy
        więc można liczyć spokojnie 50 miesc i 2200 chętnych) ; dd
        • Gość: kk Re: Prawda wygląda tak: IP: 195.150.224.* 20.02.05, 16:47
          no bardziej UWr niż UAM. o UAM'ie raczej nie słychać w przeciwieństwie do UWr'u.
          • Gość: Upcase Re: Prawda wygląda tak: IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 20.02.05, 17:22
            do kk : masz rację :))
          • Gość: piwencjusz Re: Prawda wygląda tak: IP: *.icpnet.pl 20.02.05, 20:58
            > no bardziej UWr niż UAM. o UAM'ie raczej nie słychać w przeciwieństwie do UWr'u

UAM = najlepsza infrastruktura pośród uczelni państwowych
            patrz Kampus Morasko :-)
            • reindeer86 Re: Prawda wygląda tak: 20.02.05, 23:36
              No tak. Dzieki wszystkim za te opisy. Chetnie skorzystalbym z UW, jednak strach,
              bo jak mnie nie przyjma, to kaput :P. Szkoda tylko, ze o WAT nikt nic nie wie :(
              • Gość: Gość Re: Prawda wygląda tak: IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 24.02.05, 13:53
                > No tak. Dzieki wszystkim za te opisy. Chetnie skorzystalbym z UW, jednak strach
                > ,
                > bo jak mnie nie przyjma, to kaput :P.

Dlaczego kaput? Złóż podania na kilka uczelni. Ponadto: tam (tu) się MOŻNA
                dostać. To nie musi być aż taki cud. Przerób testy - one co roku bazują na tych
                samych sztuczkach. Spróbuj, bo warto, naprawdę. Gdyby przyszło mi wybierać
                jeszcze raz, wybór byłby taki sam.
    • Gość: a Re: Gdzie Informatykę? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 20.02.05, 18:30
      Oczywiście na UW :). Bardzo przyjazna atmosfera, od lat świetne miejsca w
      rankingach.
      • Gość: mi mów Re: Gdzie Informatykę? IP: *.aster.pl 20.02.05, 18:46
        Nic dodać, nic ująć :)
        • Gość: UpCase Re: Gdzie Informatykę? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 20.02.05, 23:48
          Mi mów - :)))) :D hehe ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka