Gość: ciekawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:44 ....bardzo jesztem ciekawa jak jest na tych studiach. Prosze bardzo zatem, kto moze niech napisze kilka słow o tym jak zostac lekarzem i troszke chociaz moja ciekawosc zaspokoi :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: studentka medycyny Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.iweb.pl 05.03.05, 08:58 Pierwsze 2 lata to ogrom materiału i niestety dużo nauki na pamięć,której chyba nikt nie lubi.Na mojej uczelni zmorą jest biochemia(300 stron na kolokwium).Warto mieć jakąś odskocznię od tych studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszly_lekarz Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.karolki / *.amwaw.edu.pl 05.03.05, 09:33 W tym roku koncze wydzial lekarski na AM w wawie wiec wydaje mi sie ze moge cos niecos Tobie powiedziec. Po pierwsze.Medycyna tak naprawde zaczyna sie dopiero po studiach. Musisz byc przekonana ze chciabys byc lekarzem,nie wszystko wyglada tak jak w serialu "Na dobre i na zle" czy tez "Ostry dyzur". Jesli swe wyobrazenie o pracy lekarza opierasz na tym,mozesz sie niemile rozcarowac. Same studia nie sa jakos wyjatkowo ciezkie,aczkolwiek troszke sie trzeba czasami pouczyc. Mlodsze roczniki jak przedmowczyni beda Cie straszyc wielkimi,opaslymi tomiskami i "zakuwaniem "po nocach.Nie przejmuj sie tym.Tak generalnie nie jest. Jesli nauka nigdy nie przeslaniala Tobie swiata,znajdziesz czas na wszystko. Niestety ze studiowaniem medycyny wiaze sie niemila przypadlosc a mianowicie permanentne nie wyspanie,poniewaz od 3 roku zaczynasz zajecia kliniczne a rozpoczynaja sie one w godzinach wczesno porannych. Za to same studia sa niesamowicie ciekawe. Mam nadzieje ze Ci sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 05.03.05, 09:56 Gość portalu: niedoszly_lekarz napisał(a): > Mlodsze roczniki jak przedmowczyni beda Cie straszyc wielkimi,opaslymi > tomiskami i "zakuwaniem "po nocach.Nie przejmuj sie tym.Tak generalnie nie jest No coz, nie wiem jak jest w Warszawie, ale w Katowicach na pierwszym roku generalnie tak wlasnie jest:P Przyklad pierszy z brzegu - na poniedzialek mam kilkaset stron z anatomii i nastepne kilkaset z histologii. Jesli Bochenek i Ostrowski to nie sa "opasle tomiska" to ja juz naprawde nie wiem co nimi jest;) A jesli chodzi o same studia to wydaje mi sie ze jesli naprawde chcesz byc lekarzem to wszystko jest do przebrniecia - nieprzespane noce, chora ilosc materialu do opanowania... Zycze powodzenia i wracam do histologii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyczek Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.bg.am.poznan.pl 05.03.05, 10:35 ""Przyklad pierszy z brzegu - na poniedzialek mam kilkas > et stron z anatomii i nastepne kilkaset z histologii"" hmmm.. no bez kitu ale nie chce mi sie wierzyc, ze na poniedzialek zdarzysz sie nauczyc kilkaset stron z anatomii i histologii.. biorac minimalna ilosc wartosci "kilkaset" czyli 200 razy 2 (bo przeciez anatomia i hostologia) daje nam to 400stron nauki. no tak, na poniedzialek moze sie tego nauczysz, ale najpredzej wielkanocny. z tego co slyszalem w katowicach nie jest tak zle (wiem, bo moj wspollokator studiowal rok w katowicach).. w poznaniu bynajmniej tak nie jest, a chce przypomniec ze AM Poznan jest jedna z najlepszych uczelni medycznych w polsce (o ile nie najlepsza, ale nie chce tutaj robic sobie wrogow, wiec mowie ze jedna z najlepszych :)) wiec prosze nie straszyc nikogo, ze na medycynie jest az tak zle. fakt-czasem noie starcza czasu na np.wyjscie do kina, ale wszystko jest do przezycia... a za 4godziny mam kolo z patofizjologii :( wiec ide jeszcze cos poczytac... pozdrawiam AM Poznan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.icpnet.pl 05.03.05, 10:44 Apropos AM Poznań to właśnie wróciłam z kolosa z biochemii więc dobranoc wszystkim:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyczek Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.bg.am.poznan.pl 05.03.05, 10:46 :) ja to przerabialem rok temu... a jak poszlo?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 05.03.05, 11:41 no wiec tak! poświadczam ze jest własnie tak jak mówił zaphod... tez jestem na 1 roku ŚlAM'u... ostrowskiego i bochenenka naprawde trzeba umiec... a przydało by sie jeszcze przeczytac chociaż inne ksiązki na dany temat... a teraz drogi bzyczku czy wiesz moze która uczelnia zdała najlepiej LEP w tym roku?? :) no! bynajmniej nie AM w Poznaniu..... :> Odpowiedz Link Zgłoś
tramadol Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 30.03.05, 18:27 LEP najlepiej zdali absolwenci łódzkiego Uniwersytetu Medycznego Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 05.03.05, 12:04 A czy ja gdzies napisalem ze zdaze sie tego wszystkiego nauczyc? ;) Napisalem tylko ile powinienem umiec. Moge ci napisac ile i z ktorych podrecznikow mam sie nauczyc tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyczek Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.bg.am.poznan.pl 05.03.05, 12:09 a ja tam wiem swoje (bo tez bylem na I roku)ze nie trzeba sie tego wszystkeigo nauczyc.. studenci pierwszego roku sa przewrazliwieni i ucza sie wszystkiego i z wszystkiego.. ale nie ma sie co klocic, bo i tak do niczego to nie dojdzie... nie wiem ktora uczelnia najlepiej zdala lep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:58 dzieki za odpowiedzi:))) ja mieszkam w poznaniu i oczywiscie mam zamiar tu studiowac na am. Znam kilka osob zwiazanych z ta akademia i te osoby bardzo pozytywnie sie o niej wypowiadaja. Tylko po studiach czesto nie jest juz tak kolorowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.j.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.03.05, 12:50 Wcale nie jest az tak tragicznie na SlAM Katowice,wszystko zalezy na kogo sie trafi(w szczegolnosci na pierwszych 2 latach)Poza tym jesli naprawde chcesz zostac lekarzem ,to wszystko jest do przejscia .Ja spotkałąm tu wielu ludzi zarowno takich,ktorzy po prostu byli zwykłymi kujonami,innych umiejacych mimo owych Bochenkow i Ostrowskich rozwijac swoje pasje np sportowe oraz wiecznych maruderow,ktorzy nie robili zbyt wiele oprocz nakrecania atmosfery jak tu ciezko.Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student VI roku Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: 82.160.10.* 05.03.05, 17:40 Jestem na Vi roku medycyny w Katowicach i bedac juz lekarzem "o mało co" musze stwierdzic ze mam mieszane uczucia wspominajac wszystkie 6 lat. Bywało roznie - 1 i 2 rok - oczywiscie masa zakuwania - 200-400 stron do zakucia przez weekend tez sie zdarzało ale mimo wszystko najmilej wspominam wlasnie te dwa pierwsze lata. Wszyscy byli dla siebie milsi, wiecej imprez (najbardziej imprezowy dla mnie orkes studiow). Niestety od 3 roku przestalo byc tak milo - od tego czasu jedyny wazny okres roku akademickiego to sesja - z reszta zaliczen w ciagu roku mozna sobie jakos poradzic bez wiekszych stresow i nakladow energii. Co innego z ludzmi - zaczal sie nazywany przeze mnie wyscig szczurów - kolka naukowe, prace naukowe - troche zenujace - rozumiem ambicje ale nie kosztem znajomych. Poza tym dochodza rozne watpliwosci co po studiach. Z praca wszyscy wiedza jak jest (wiadomo tylko na poczatku ale nie usmiecha mi sie kolejne 5 lat specjalizacji prosic rodzicow o wsparcie). Ale i tak generalnie jest OK. Pozdrawiam Poznan - nie wazne jest kto byl najlepszy w Lepie i tak wszyscy wyladujemy na podobnej pozycji wiec po co zatargi a uczyc sie mniej lub wiecej musi kazdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.j.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.03.05, 21:13 Chyba mieszkałes w akademiku,skoro pierwsze 2 lata wspominasz tak imprezowo,ja dojeżdzałam i niestety ludzie z mojej grupy z integrowaniem sie w ogole nie mieli wiele wspolnego dopiero na 2roku cos sie rozkreciło ,ale nie na długo ,bo w nastepnych latach to już wiekszosc jest jakos kazdy sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka medycyny Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: 212.160.85.* 05.03.05, 20:15 studiuje w Krakowie i moim zdaniem sprawa wyglada tak: jesli chcesz miec same piatki i czworki, musiz zakuwac w baaardzo duzych ilosciach i mozesz zapomniec o rozrywce. Jesli satysfakcjonuja Cie czworki, czasme troje.... nie, nie napisze ze mozesz sie nie uczyc bo tak oczywiscie nie jest. Bedziesz sie musiala uczyc i to sporo. Ale ja pierwszy semestr zakonczylam z samymi czworkami, nie rezygnujac ze spotkan ze znajomymi, chodzac do kina, poznajac krakowskie kluby i knajpy, dzialajac w organizacji studenckiej. Da sie! Trzeba dobrze organizowac czas i stwierdzic, ze nie musi sie byc najlepszym. Ale takich osob jest mysle kolo 20 %. Sa grupy w ktorych wszyscy nie widza swiata poza nauka i uwazaja, ze najwazniejsza jest duza ilosc punktow z anatomii - w tych grupach panuje atmosfera wyscigu szczorow. Asystenci czasem opowiadaja jak to cieeezko ejst po studiach. Ale jesli zdecydujesz sie na te studia, to musisz wiedziec co Cie czeka - ze to nie sa latwe studia, wymagaja pracy i nauki (przewaznie pamieciowej) a stan finansowy ochrony zdrowia w Polsce jest tragiczny. Ale jesli naprawde chcesz byc lekarzem - nic Cie nie zniecheci. Te studia maja jedna wspanial cehe: naprawde sa fascynujace! To jest nasza pasja - I to nas wyroznia sposrod wiekszosci studentow innych uczelni. Pamietaj: najwazniejszy jest optymizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka medycyny Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: 212.160.85.* 05.03.05, 20:17 aha dodam errate: 1. jestem inna studentka medycyny niz autorka jednej z pierwszych odpowiedzi 2.cecha powinnam napisac przez h (literowka) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 20:28 ...ja bardzo bardzo chce zostac lekarzem... tylkko jeszcze jakim?? Zakochana jestem w specjalizacjach typu: ortopeda, neurochirurg, kardiochirurg... Ale męczy mnie strasznie okropne pytanie, czy sa one odpowiednie dla kobiety? Nie stanowiloby to dla mnie problemu, gdyby nie wykreowane przez spoleczenstwo opinie na ten temat. I to jest wlasnie problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.idea.pl 20.03.05, 18:32 To jest nasza pasja - > > I to nas wyroznia sposrod wiekszosci studentow innych uczelni. Ty może tak się nie dowartościowuj, bo na innych kierunkach tez studiują ludzie, dla których ich kierunek jest właśnie dla nich pasją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:17 ale tu mowimy o medycynie :))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazam Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 20:31 Jestem na 3 roku. Nie polecam AM Wroclaw. Wielu nieprzychylnie nastawionych wykladowcow, asystentow. Ludzie zaczynaja sobie sakac do gardla. Atmosfera robi sie niemila. Jakby ktos pierdna w towarzystwie. Nauki troche jest ale nie ma co narzekac. Jak sie chce to mozna miec sporo wolnego czasu. Niestety mi to nie wychodzi od jakiegos czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postażysta-lekarz? Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: 212.14.54.* 05.03.05, 21:48 droga ciekawa...wybrałaś sobie specjalizacje w stylu mission impossible..jeśli chcesz być zabiegowcem to może lepiej laryngologia, rozważ też po prostu stomatologie i chirurgię szczękową...co do studiów- musisz sie liczyć, że te 6 lat to dopiero początek ( zapraszam do poczytania mojego wyżalania sie gdzieś tam niżej) inwestycji w wiedze, głównie inwestycji twoich rodziców. Jeszcze jedno, w obecnej sytuacji (oby sie zmieniła za lat pare) znajomość języka zachodniego jest konieczna, no ale masz na to przynajmniej 6 + 1,5 roku do uzyskania prawa wykonywania zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postażysta-lekarka Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:43 ale może ma choć znajomych lekarzy wysoko postawionych w rodzinie...? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:19 zaphod_beeblebrox napisał: > jesli naprawde chcesz byc lekarzem to wszystko jest do przebrniecia Gość portalu: studentka medycyny napisał(a): > Ale jesli naprawde chcesz byc lekarzem - nic Cie nie zniecheci. Gość portalu: Aga napisał(a): jesli naprawde chcesz > zostac lekarzem ,to wszystko jest do przejscia > ale może ma choć znajomych lekarzy wysoko postawionych w rodzinie...? Nie mam. Nie wiem czy to mozliwe, zebym kiedykolwiek mogla specjalizowac sie w takich dziedzinach medycyny...Obiektywnie na to patrząc: Nie. Dodając troche optymizmu: Tak. Wszystko jest do przejscia, wszystko jest do przebrniecia, nic mnie nie zniechęci...Heh tak mi sie przynajmniej wydaje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 13:56 No jak jeszcze nie zaczęłaś studiów, to chyba troche trudno mówić o specjalizacji. Zwłaszcza zabiegowej i na którą się praktycznie nie można załapać. Neurochirurgia, kardiochirurgia, ho ho! A, specjalziacje nie są płciowo-zalezne. Kobieta też moze byc chirurgiem, a facet pediatrą. A studia sa bardzo fajne i ciekawe. Zakuwania jest wiecej niz na innych uczelniach (porównuje z kolegami z Politechniki i z UW), ale da się wytrzymać i normalnie funkcjonowac towarzysko. Odpowiedz Link Zgłoś
porzeczka12 Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 19.03.05, 19:15 Zastanawiam się, po czym poznliście, że chcecie studiować medycynę? Bo przecież można zostać lekarzem nie przepadając za biologią? Jak uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In_Love Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 01:56 Zależy co rozumiesz pod pojęciem biologii...jesli kojarzy ci się ono z nauką o roślinkach i zwierzętach to rzeczywiscie można...ale wg.mnie medycyna to głównie biologia z dodatkiem chemii,fizyki i kilku innych nauk. Jeśli nie interesuje cię anatomia i fizjologia człowieka to wybranie medycyny może się okazać dla ciebie nienajlepszym posunięciem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa BIOLOGIA PODSTAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 18:54 tak mi sie wydaje bez zamilowania do fizyki to jeszcze jakos, ale biol, a w ssszczgolnosci poszczegolne jej elementy to podstaaaawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: BIOLOGIA PODSTAWA IP: *.77.classcom.pl 21.03.05, 21:41 ja nie znosilam biologii (- jedynie czlowiek w 3 klasie lo byl fajny i genetyka) a studiuje medycyne i w ogóle- zgadzam się z wczesniejszą wypowiedzią o tym, ze piersze dwa lata da sie przeżyć nie tylko żyjąc w książkach- na wszystko mozna znaleźć czas to tylko kwestia organizacji i samodyscypliny. No i trzeba po prostu byc pewnym wyboru, bo inaczej odechciewa sie juz tch studiów w październiku na pierwszym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: BIOLOGIA PODSTAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:16 wiadomo, ze medyk woli czlowieka od jamochłonow, mieczakow, czy paprotek:) Ale biologia w liceum jest uogolniona, a i nowa matura teraz jeszcze to uczyc sie trzeba wszystkiego.... A czy na medycynie wiedza na temat wyzej wymienionych organizmow itp. ma duze znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: BIOLOGIA PODSTAWA IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 22.03.05, 19:21 Jeśli chodzi Ci o same studia to wszelkiego typu jamochłony czy tam paprotki nie przydadza się w ogole ,ze zwierzatek bedziesz sie musiała uczyć jedynie wszelkich tasiemcow ,glist itp(to urocza jakze przez wszystkich"lubiana"parazytologia)P.S Ja tez nie lubiłam biologii jako takiej,ale studia medyczne przynajmniej od 3roku w gore to zupełnie inny swiat,wiec jesli naprawde Cie to ciekawi to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa ALTERNATYWNY KIERUNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 22:01 A jaki inny kierunek braliscie pod uwagę zdając na studia ( oczywiscie tylko w razie niepowodzenia; wiadomo mozna raz jeszcze sprobowac)??? I dostaliscie sie za pierwszym razem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ollasja Re: BIOLOGIA PODSTAWA IP: *.p-s-inter.net 30.03.05, 10:39 Jezeli chodzi o wiedze biologiczną nie wszystko się przydaje! Na pierwszym i drugim roku (bo dalej niestety nie wiem ;) na pewno genetyka,trochę pasozytów, biologia komórki...ńa III roku jest też mikrobiologia. Paprocie,mchy,robale?? bez przesady!Troche więcej "przypominania" było z fizyki (brrr... biofizyka) no i może troszkę z chemii. Ale z tym nie ma problemu- jest czas,są materiały. A trójka z biologii w liceum nie jest chyba jakimś problemem,ważne co robisz tu i teraz :) No, tylko przygotuj się na troche nauki pamięciowej. Choc naturalnie pamieciowa nie znaczy tu NIELOGICZNA ! pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
abc1115 Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 28.03.05, 12:40 wlasnie koncze lekarski na AM warszawskiej. Nie bardzo rozumiem tych wszystkich ktorzy narzekaja na ogrom nauki i w ogole na same studia. Studia sa cholernie ciekawe i inne niz wszystkie a nauki wcale nie ma az tak duzo. wystarczy na pierwszych latach nauczyc sie uczyc i z tych 400 stron niby do nauczenia przez weekend odsiac 350, ktore sa informacjami kompletnie nie potrzebnymi. Zauwazylem, ze sporo wspolstudentow ma tendencje do ciaglego narzekania na wszystko i wszystkich... pewnie z tego wynika to straszenie. ja w liceum nie bylem orlem, z biologii szczegolnie kiepsko mi szlo a na studiach wspominam tygodnie kompletnego nierobstwa, nawet na pierwszych latach. wiadomo, wszystko wczesniej czy pozniej trzeba nadrobic, ale przez 6 lat mialem czas na imprezy, wyskoki na piwko, do kina czy wyjazdy. mialem 3 poprawki przez cale studia, kilka razy udalo mi sie dostawac stypendium (ktore zreszta ostatnio cholernie poobcinali na warszawskiej). pozdrawiam i zycze powodzenia, to naprawde zaje... :) studia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:02 jestem obecnie na drugim roku i musze przyznac, ze jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkanocna owca Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:55 Ja też jestem na 6-tym roku na warszawskiej AM, ale mam nieco inne wspomnienia z tych całych 6 już niemal lat nauki. Oczywiście, że bywało różnie- raz więcej kucia, kiedy indziej względny spokój, ale jedno mogę napisać z całą pewnością- studia nie są łatwe , wymagają sporo nakładu pracy (wystarczy spojrzeć na znajomych z innych kierunków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ollasja Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.p-s-inter.net 29.03.05, 21:36 Studiuje na II roku poznańskiej AM. Droga Ciekawa! Nie daj sie zastraszyc tymi 200 stronami anatomii i histologii!!! Naturalnie Ostrowski i Bochenek to baaaardzo obszerne podręczniki, ale nie są podstawowymi pozycjami przynajmniej na mojej uczelni, a na pewno nie w całości... Zamiast tego jest bardzo sensowna książka prof.Woźniaka i histologia np.Prof.Zabla i z tym da sie przezyc. Naturalnie nauki sporo, ale najwazniejsza jest SYSTEMATYCZNOŚĆ.Nie da sie przysiąść na 1-2tyg przed egzaminem i zdać bez problemu.No i sporo kolokwiów,ale one też zmuszają do systematyczności.Zakuwac po nocach naturalnie mozna,znam i takich, ale po co? Ja muszę spac min.6 godz. i będę się tego trzymać...Naturalnie czasem mozna by pospac dłużej, ale bez przesady.Egzaminy bywają sporym wysiłkiem, jak np. ten z anatomii, który ostatnio zdawałam.Jest to spory stres i no, ogromny materiał.Ale jest to do przejścia, choc sporo osób ma poprawkę. Jesli chodzi o alternatywę w wyborze studiów. Zdawałam mature łączoną z chemii i miałam ideks na UAM w kieszeni. Gdybym nie dostała się na AM, zimowałabym tam przez rok (mój kolega tak zrobił i teraz jest na I roku). Wiem, że będzie cięzko, bo nie mam żadnych znajomości, no, ale wierzę , że wszystko jest do przejścia :) Poza tym sa mozliwości np. studiowania na 6 roku za granica w ramach Np. programu Sokrates. Zatem, droga Ciekawa - powodzenia! jesli masz jakies pytania - napisz jogi9@wp.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porzeczka Biol-chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:46 A ja chciałabym jeszcze zapytać czy wszyscy w liceum byliście w klasie biol- chem.? Bo ja liczę na to, że z innego profilu też mozna się dostać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: Biol-chem IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 30.03.05, 18:59 Jestem na 3 roku i mam w grupie kilka osób po mat-fizie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ollasja Re: Biol-chem IP: *.p-s-inter.net 30.03.05, 19:36 Sama dostalam sie bez problemu po klasie ogólnej, nieprofilowanej. mam tez sporo takich osób w grupie, po mat-fiz chyba tez ktos jest. Tylko np. z chemii i fizyki pracowałam sporo poza zajeciami (nie korepetycje!)tzn. na kółku chemicznym i w domu, przy fizie. Ale jakis duzych różnic w zakresie materiału nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porzeczka Re: Biol-chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:53 Ja jestem w klasie europejskiej, na razie pierwszej. Mam nadzieję, że przeżyję szczęśliwie tę nową maturę :-) Ciekawa, czy Ty zamierzasz zdawać na medycynę? A w której jestes klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
mark014 Re: Biol-chem 04.05.05, 20:50 Chodziłem na mat-fiz i cały czas myślę o studiowaniu... biologi (wiem że łatwiejsza, ale nie oto chodzi). Nas biologiczka straszyła że na takim profilu to możemy startować na biologię, ale na medycynę to tzreba brać koepetycje. Taka atmosfera troche mnie zraziła do biologii, ale nie an tyle byu ezygnować ze swoich zainteresowań. Wprawdzie jestem na I roku, choć na razie jeszcze niebiologicznego kieunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia118 Re: Biol-chem 08.05.05, 09:59 Hej!!!!Ja jestem w pierwszej kl.LO na profilu mat-fiz.!!!Pomomo wybranego przeze mnie profilu nie mam zielonego pjęcia z fizyki...a z chemią też nie jest rewelacyjnie chociaż lubie ten przedmiot i mam 3!!!Za to biologia..to cos pięknęgo...uwielbiam ten przedmiot!!!Teraz może przejde do rzeczy....od małego dziecka marze o tym żeby zostać lekarzem,moja mam i starszy bratteż są lekarzam więc to środowisko nie jest mi obce.Dobrze wiem o czym mówicie pisząc o Ostrowskim czy Bochenku..nie raz się napatrzyłam na te tomy wiedzy:)i wiem że gdybym się dostała na medycyne to moje życie towarzyskie byłoby też b.ograniczone:)Ale problem tkwi jednak w "tej" fizyce i chemi...od 2 kl.zaczne jeździć na korki..ale i tak boje się że się nie wyrobie z materiałem w sumie przez 2 lata....Bo mam tylko 2 lata na nadrobienie zaległości z chemii i fizyki!!!!A nie chcę studiować jakiegoś innego kierunku.....Jak sądzicie czy mam jakieś szanse na nauvczenie sie tego materiału???Ale tak szczerze...bo moja mama i brat maja zawsze te same śpiewki...acha i nauke poświęciłam całe wakacje..zrezygnowałam z wyjazdu za granice ..będe się uczyć:) proszę poradzcie i odpiszcie dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.icpnet.pl 09.05.05, 13:03 Witajcie:) Mam takie pytanko-obecnie studiuje filologie a.bardzo zaluje ze w 3klasie LO rodzice,lekarze+brat tez:),zniechecili mnie do medycyny...tj.. biologie kocham i kochalam i bylam dobra..fizyka ciut mniej ale ok..ale z chemiolki..jestem cienkim bolkiem i moje 5 na swiadectwie to szczerze za nic... slyszalam ze w tym roku na AM w POznaniu obowiazuje Biol+chem/fiz..to byloby jakies wyjscie dla mnie(no..nie w tym roku..moze za rok..)..nie orientujecie sie czy za rok we Wroclawiu tez tak moze byc??i czy fakt,ze zdawalabym fiz nie zaprzepascilby moich szans w razie dostania sie z zajec z chemii(bo jednak jest jej na medycynie wiecej niz fizyki)..(ale GDYBANIE:)) jeszcze pytanko-jakie sa statystyki dotyczace ilosci kandydatow na AM w Pozn a We Wroclawiu-bardziej interesuje mnie ta druga uczelnia... ech..troszke mam dylemat..bo jednak juz czlowiek studiuje te filologie..ale jak wraca do domu to siega po 'bratowego' bochenka.. czy dajecie jakies szanse na przygotowanie sie przez rok do egz..no i czy to w ogole ma sens... serdecznie pozdrawiam!! Studentka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:11 Studentko:)Ja jak już wyżej nad Tobą pisałam jestem w 1 kl.LO!!!! Mianowicie..jeżeli chcesz zdawac na medycyne to masz teraz jedyną szanse!!! My pokolenie które będzie pisało NOWĄ MATURE,nie może podejść do egzaminu wstępnego (biol,chem,fiz)..w zamian musimy obowiązkowo zdać mature rozszerzoną z fizy,chemii ,biologii!!!Jedynie na AM w Poznaniu nie trzeba zdawać matury z fizyki na wszystkie inne tak(sprawdzałąm i to jest pewne na 100%)Egzaminy wsępne mają być całkowicie zniesione,i liczyć się będą tylko matury.Jedynie uczniowie którzy piszą w tym roku starą maturę muszą przystąpić do egzaminu wstępnego(ale mówie tylko w tym roku)..także z tego co się orientuje chyba będziesz miała problem aby się przenieść.....pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.icpnet.pl 09.05.05, 23:49 dziekuje CI najmocniej za odp... oj to chyba z marzen przyslowiowe nici:( bo teraz mam na glowie swoja sesje 8egz nie mowiac o egz wstepnych:/ dzieki za odp i zycze powodzenia w przyszlosi!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.05, 00:32 nie znaczy to, ze ludzie, ktorzy zdawali wczesniej stara mature a nie tylko w tym roku nie moga zdawac na medycyne, po to jest egzamin na uczelni, zeby staromaturzystom to umozliwic i w przyszlym roku tez tak bedzie mam nadzieje, bo to by bylo niedorzeczne, gdyby sie tylko nowa matura liczyla, na AM nie ma ograniczenia wieku!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eve Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.Wabrzezno.com.pl / *.Wabrzezno.com.pl 10.05.05, 17:32 Hej! Ja w tym roku dopiero wybieram się do LO i mam okropny dylemat co do wyboru profilu: przyrodniczy(rozszerzona biologia+chemia+geografia), a humanistycznym. Chodzi o to, że moim marzeniem jest medycyna, 3 rozserzone matury byłyby dla mnie zapewne problemem, choć uczę się teraz bardzo dobrze...Ale bardziej przeraża mnie fakt, że nauka trwa bardzo długo, gdyż pracę można rozpocząć dopiero po 7,5 roku, tak...? Problem w tym, że nie mam zbytnio funduszy, ani żadnych lekarzy w rodzinie, studia są kosztowne, a mama i brat mi odradza, gdyż zbraknie funduszy...Dlatego też jest ona strrrasznie nierealna:( W związku z tym, że po tym pofilu nie ma już zbytniego wyboru w kierunkach - no bo co jet prócz farmaceutyki, biotechnologii(nawet nie wiem co po tym można robić)i weterynarii, wet. jeszcze mnie ewentualnie interesuje...Dlatego nie wiem czy nie lepiej byłoby wybrać profil humanistyczny, łatwiejszy, mniej ciekawy, ale pewniejszy przyszłościowo i raz na zawsze zapomnieć o medycynie...:( Pewnie mi poradzicie, żeby nie rezygnować z marzeń, ale ja się staram przemyśleć to racjonalnie, chodzi o to, że moja sytuacja materialna nie jest zbyt dobra i pewnie się nie polepszy, a studiując jakiś kierunek z humanistycznych mogłabym ewentulnie po którymś roku podjąć pracę i przejść na studia zaoczne, help me please...Tzn. powiedzcie czy dużo potrzeba kasy na to, bo mam taką wyjątkową sytuację, że będę miała kasę na studiowanie tylko do 25 roku życia...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porzeczka Jaki profil? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 14:07 Miałam podobny problem co Eve - tzn. związany z wyborem profilu. BAłam się, że jesli sie rozmyślę i zdecyduje, że jednak nie medycyna, to wyląduje np. na biologii. Poszłam więc do klasy jezykowej (teraz jestem w 1) i w zasadzie żałuję - bo zdawać rozszerzoną biologię, chemię i fizykę z klasy humanistycznej wydaje się dosyć nierealne. Ale co tam, nie zrezygnuje przecież dlatego z medycyny :-) Pozdrawiam wszystkich, którzy trafili do nieodpowiedniego profilu! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Jaki profil? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 22:16 ze mną jest tak samo. Jestem w klasie językowej i rozszerzonej biologii nauczyłam się sama. I myślę ze fakt, iż nie jestem w klasie biologiczno chemicznej pomógł mi, bo traktowałam biologie jako hobby zupełnie odzielone od szkoły!!!własnie dzięki temu miałam do niej taki zapał!! I tez chcę iść na medycynę. mature zdałam wprawdzie tylko z bioli ale planuje za rok zdać również chemię i fizyke. Zapiszę sie na porządne korki, może mi się uda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorda.dorsalis:) Re: Jaki profil? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:39 jestem po klasie jezykowej. w 2. klasie zdecydowalam sie na medycyne, wczesniej myslalam o psychologii, wiec sporo uczylam sie bioli<ktora zreszta bardzo lubie>...mature zdawalam z bioli <podst.96%, rozszerzona 86%>,fizy <62/40> i chemii <98/80>, startuje w tym roku na SlAM w Zabrzu i mysle, ze mam jako takie szanse...na wszelki wypadek zlozylam tez papiery na weterynarie.jestem optymistka;)..uwazam, ze profil jezykowy wcale nie byl takim max zlym wyborem <dzieki temu w szkole mialam malo nauki:)>..pozdrawiam wszystkich 'jezykowcow' z LO;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porzeczka Re: Jaki profil? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:21 Wow, gratuluję świetnych wyników matury chorda.dorsalis! Przyznam, że to dodaje otuchy. Trzymam za Ciebie kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
kila_lila Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 10.05.05, 19:04 a jak jest z tymi czaszkami tak naprawdę... Serio trzeba je sprowadzić z cmentarza?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ET Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:05 a jak jest z fizyką?? wiem, z trzeba ją zdać na maturze, ale w jakim stopniu jej znajomość jest wymagana w trakcie studiów?? Kocham biologię, nawet lubię chemię, nie nawidze i nie rozumiem fizyki - czy mam przez to zrezygnować?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaa Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.07.05, 09:58 ja miałam (tyle ze nie prosto z cmentarza), ale czy była taka bardzo potrzebna, to nie sądze... Odpowiedz Link Zgłoś
kila_lila Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 15.05.05, 18:49 właśnie, ja też nie cierpię fizy...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 20.05.05, 14:58 droga studentko (anglistyki jak mniemam;) ja tez studiuje filologie,mam 8egzaminow w sesji i zmierzam zdawac na medycyne. jesli moge cos Ci poradzic to to zebys z pewnoscia nei czekala i nie kisila sie na kierunku ktory Cie nie ienteresuje,albo interesuje mniej od innego. sesje zawsze mozna zdawac we wrzesniu a na medycyne mozna probowac juz teraz. pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 20.05.05, 15:02 DO STUDENTOW MEDYCYNY... czy ktos z Was orientuje sie jak ma sie sprawa przenosin ze studiow platnych na studia dzienne? po ilu latach? na jakich warunkach? (zdanie egzaminu wstepnego/dobre wyniki w nauce??) z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: medycyna MEDYCYNA medycyna...... 20.05.05, 17:20 Do tej pory trzeba bylo zdac egz wstepny, taki sam jak kandydaci na dzienne ale teraz jest nowa matura wiec moglo sie cos zmienic. A probowac mozna zaraz po pierwszym roku - program platnych studiow jest taki jak dziennych wiec to nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś