Dodaj do ulubionych

Swiadectwo - oryginal/odpis UJ

IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.03.05, 14:59
Wiem, ze ten temat byl juz walkowany 1000 razy, ale mnie interesuje konkretnie jak to jest na UJ. Mam oryginal swiadectwa i odpis wystawione przez szkole. Wiem, ze mozna zrobic odpis notarialny, ale UJ teoretycznie akceptuje tylko dokumenty wystawione przez szkole - w praktyce oznacza to mozliwosc skladania tylko na 2 kierunki - a ja bym chciala na 3. Nie ma takiej mozliwosci? Troche mi sie dziwnie robi jak czytam, ze ludzie skladaja na 6 kierunkow. Bez przesady, ale mnie przesladuje pech i obawiam sie, ze na ten 1 kierunek zapasowy zwali sie masa kandydatow, a ja nie bede mogla nic zrobic (konkurs swiadectw, a swiadectwo z dobrej szkoly sila rzeczy bedzie mialo nieco gorsze oceny) wiec wolalabym miec zapas do zapasu - w tym momencie waham sie miedzy 2 kierunkami i nie wiem ktory wybrac, oba tak samo mnie interesuja, a nie wiem, na ktory bedzie sie latwiej dostac (w koncu to zapas :]). Dodam, ze mam stara mature.
Obserwuj wątek
    • Gość: lanka Re: Swiadectwo - oryginal/odpis UJ IP: *.spm.pl / *.spm.pl 07.03.05, 16:02
      jedyne wyjście akceptowane przez uczelnię to wyrobienie duplikatu w szkole
      średniej - oczywiście trzeba skłamać że świadectwa sie zgubiło.Duplikat jest
      honorowany na prawach oryginału
      • Gość: kandydatka Re: Swiadectwo - oryginal/odpis UJ IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.03.05, 16:07
        Tez o tym myslalam. Ale taki szwindel moze wyjsc na jaw - bo jak zloze 3 swiadectwa to przeciez moze byc podejrzane, a nuz maja jakis wewnetrzno-rekrutacyjny system naczyn polaczonych ;) Z ciekawosci - wydanie duplikatu kosztuje?
        • Gość: lanka Re: Swiadectwo - oryginal/odpis UJ IP: *.spm.pl / *.spm.pl 07.03.05, 18:31
          a komu będzie chciało się sprawdzać? Możesz robić to spokojnie, nigdy nie
          interesuje mnie dlaczego kandydat przynosi duplikat
          • Gość: kandydatka Re: Swiadectwo - oryginal/odpis UJ IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.03.05, 20:25
            Rozumiem, ze mam do czynienia z "gora" :D Zatem rozwaze ten pomysl.. Dzieki
    • Gość: Quille Re: Swiadectwo - oryginal/odpis UJ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 07.03.05, 18:54
      jest jeszcze inna możliwośc - Uj od tamtego roku ma tzw Elektroniczny System
      Rejestracji Kandydata, tam się tylko wypełnia komputerowo podanie, przynosi
      dowód wpłaty (75 zeta) a świadectwo donosi jak się zostanie przyjętym na dany
      kierunek. W ten sposób zdawałam w zeszłym roku na cztery kierunki a duplikat
      miałam w szufladzie
      • Gość: kandydatka Re: Swiadectwo - oryginal/odpis UJ IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.03.05, 19:09
        Niestety na interesujace mnie kierunki nie ma ERK :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka