Dodaj do ulubionych

'Wuefy' i grypu języczne na studiach

IP: *.kv.net.pl 29.03.05, 21:04
Dowiedziałam się, że jest WF na studiach.
Co się na nim robi [np. na UJ] ?
Czy jest to obowiązkowe ?

A co do gryp językowych...
Jest jakiś egzamin, który rozdziela ludzi na grupy wg zaawansowania ?
Jeśli jest, to kiedy [pod czas egzaminów wstępnych] i jak wygląda ?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: 'Wuefy' i grypu języczne na studiach 29.03.05, 21:32
      > Co się na nim robi [np. na UJ] ?

Nie wiem, co na UJ :), ale na większości uczelni są do wyboru różne zajęcia -
      naprawdę różne, jest i typowy, szkolny wf, i bieganie (tzn. jogging ;P), różne
      sproty zespołowe, tenis stołowy, tenis, czasem nawet jazda konna (bywa, że
      dodatkowo płatna), narty, aerobik, basen, różne sporty walki, siłownia itp.
      itd. Rzadko zdarza się, że jest obowiązkowy konkretny wf - tak jest u mojej
      koleżanki na Akademii Medycznej, która ma właśnie takie "szkolne" zajęcia.

> Czy jest to obowiązkowe ?

Tak (na studiach dziennych).

> Jest jakiś egzamin, który rozdziela ludzi na grupy wg zaawansowania ?
      > Jeśli jest, to kiedy [pod czas egzaminów wstępnych] i jak wygląda ?

Na każdej uczelni, ba! na każdym kierunku może być inaczej. Np. u mnie
      (polonistyka UAM) taki test pisało się w pierwszy dzień (rozpoczęcie roku
      akademickiego :)). Czasami grupy dzielą się tylko na początkujące i
      zaawansowane - wtedy nie ma co rozdzielać ;). Na UW, z tego, co kojarzę, samemu
      wybiera się, na jaki język, grupę i godzinę chcemy się zapisać - a zapisy
      prowadzone są przez internet. Jeśli język jest gdzieś sprawdzany na wstępnych,
      możliwe, że to ten egzamin jest decydujący. Nie słyszałam natomiast, żeby
      gdzieś był w czasie wstępnych przeprowadzany taki test, nieistotny dla wynikó
      rekrutacji - przynależność do grupy interesuje tylko te osoby, które się
      dostały ;).

Reasumując, napisz, o jaką uczelnię i kierunek Ci chodzi :).
      • Gość: qrka wodna Re: 'Wuefy' i grypu języczne na studiach IP: *.kv.net.pl 29.03.05, 21:36
        Wielkie dzięki, Tawananna :)

A chodzi mi konkretnie o UJ, Wydział Filozofii :)
        Zauważyłam, że dość sporo osób ostatnio się pyta o ten kierunek, więc może
        będzie ktoś wiedział... :)
      • Gość: kostka WF na UAM-ie IP: *.icpnet.pl 06.08.05, 14:20
        Tawananna i inni :) Ja mam pytanko odnosnie w-f na UAMie (wydzial neofilologii
        konkretnie). Na stronie: www.amu.edu.pl/index.php?linkid=767 znalazłam
        dycypliny. Co warto wybrać? Czy narciarstwo i pływanie są dodatkowo płatne? I
        jak to jest z zapisami? Domysłam się, kto pierwszy ten lepszy... No, czyli na co
        np. nie mam szans ;). Dzieki za odp. :)
        • Gość: sara Re: WF na UAM-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 15:41
          i odnośnie UAMu - jak wf jest oceniany?
          • Gość: tennen Re: WF na UAM-ie IP: 82.146.225.* 06.08.05, 20:35
            no właśnie jak to jest na UAMie?czy sa jakeis limity miejsc w danych grupach na
            wf-ie?:)
            • maadz Re: WF na UAM-ie 07.08.05, 14:06
              a ja mam troche inne pytanie, tzn. czy jesli ide teraz na drugi kierunek
              (polonistyka na UAM) a normalnie studiuje kulturoznawstwo, to czy zaliczą mi
              angielski i WF, tak abym nie musiala juz na nie chodzic na UAM?? bo zdaje sie
              ze wf jest tylko na 1 roku, prawda?
        • Gość: kaś Re: WF na UAM-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:20
          nie wiem jak na UAM, ale pływanie czy tez np. jazda konna na UWr są płatne. Być
          może jeśli UAM posiada własny basen to tak nie jest, ale w sumie wątpie.
          a z narciarstwem jest pewnie tak jak u nas np. z turystyką pieszą. na pierwszej
          lepszej górce w miescie nie pojezdzisz, wiec sama musisz sobie opłacać wyjazdy
          i te pe.
          • Gość: kostka Re: WF na UAM-ie IP: *.icpnet.pl 07.08.05, 15:57
            No, ciekawe jak to jest... Zajecia z narciarstwa miałyby się odbywać na
            sztucznym stoku na Malcie (Centrum Rekraacyjne "Malta ski"), wiadomo wynajecie
            stoku kosztuje, ale i np. sali tez...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka