Dodaj do ulubionych

Ranking WPROST

18.04.05, 17:37
Czy ktoś zna wyniki najnowszego rankingu Wprost, jeśli chodzi o uczelnie
wyższe ?
Obserwuj wątek
    • Gość: nick Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 18:19
      Zna ktoś ;-)
      • Gość: Mseocki Re: Ranking WPROST IP: 80.51.205.* 18.04.05, 18:43
        No wlasnie zna ktos ? : E
    • Gość: jpeg Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:25
      No zna ktoś, a co biega?
    • Gość: nick Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:28
      Znam ten ranking i jest w nim mnóstwo różnych kategorii więc nie przepiszę tutaj wszystkiego. Najlepsze szkoły to:
      1.UAM
      2.UJ
      3.UW
      4.AM Poznań
      5.SGH

Pozdrawiam
      • Gość: Mseocki Re: Ranking WPROST IP: 80.51.205.* 18.04.05, 19:30
        Jak masz skaner to wez mi zeskanuj tam gdzie cos o PRAWIE jest dziekiiiiii
        mseocki@tlen.pl :B
        • Gość: nick Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:43
          hmmmmm czyżbym konkurenta napotkał, też się na prawo wybieram ;p tyle tylko że jestem po starej maturze i w tym roku będę podchodził do wstępnych po raz drugi. A jeżeli chodzi o prawo to lista szkół przedstawia się następująco:

1. UJ
          1. UW
          2. UAM
          2. UMK
          3. Uniwersytet Europejski Viadrina
          3. UŁ
          4. UWr
          5. UG
          6. WSHiP w Warszawie
          6. UMCS
          6. UŚ
          7. UwB
          7. UKSW
          8. WSPiZ im. Koźmińskiego
          8. KUL
          8. USz
          9. UO
          9. UWM
          10. URz
          10. EWSPiA w Warszawie

No trochę tego jest. Gdzie się wybierasz na prawo, bo ja to w tym roku kilka tych egzaminów wstępnych zdam - im więcej tym większe szanse, że mnie gdzieś przyjmą. Choć tego ciągłego kucia mam już serdecznie dosyć ;p

pozdrawiam
          • Gość: kk Re: Ranking WPROST IP: *.bydgoska.krakow.pl 18.04.05, 20:08
            uw na pierwszym ?? kpina
          • Gość: Mseocki Re: Ranking WPROST IP: 80.51.205.* 19.04.05, 08:33
            Wybieram sie na UMK. Nowa matura :)
          • Gość: mecenas6 Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:24
            Ten ranking to jest niezbyt wiarygodny, miejsce UAM zadziwiające. Moi znajomi,
            którzy tam studiują, bez większego wysiłku zaliczają kolejne lata studiów,
            obijając się o czym zresztą sami mówią, ale nawet tego nie muszą robić
            wystarczy ich poobserwować. Przyjdźcie na Uniwersytet Wrocławski to zobaczycie
            jak wygląda nauka i jak trzeba się przykładać do kolejnych egzaminów, aby przez
            nie przejść, nie mówiąc już o tym, jak trzeba walczyc o każdą dobrą ocenę. Nie
            wiem na jakiej podstawie ukadany jest ten ranking, bo na pewno nie na poziomie
            nauczania i jego efektów, bo wtedy wyglądałby zupełnie inaczej. UJ OK, ale to
            miejsce UW to też kpina. Pozdrawiam wszystkich aktualnych i przyszłych
            studentów prawa. Mam nadzieję, że dokonaliście właściwego wyboru uczelni...
    • Gość: Mseocki Re: Ranking WPROST IP: 80.51.205.* 19.04.05, 12:59
      Jasne ... ;)
      • Gość: grzechu Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:46
        Nie wiem. Ranking wygląda okej - na pierwszych miejscach w rankingu prywatnych
        jest tak jak trzeba (WSISiZ, Collegium Civias, PolJap...). Nie iwem jak jest na
        UAMie, wiec sie nie wypowiem...
    • Gość: święty Walnięty Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:04
      Ranking jest bardzo dobry! Po raz - to najstarszy ranking uczelni wyższych w
      Polsce (ukazuje się od 10 lat!). Po dwa - wyjaśniono dokładnie skąd takie a nie
      inne wyniki. Ranking od lat jest jednym z najbardziej poważanych rankingów tego
      typu.

No a to, że WSISiZ jest na pierwszym miejscu wśród uczelni niepaństwowych
      niebiznesowych tylko dodaje mu wiarygodności, bo to świetna uczelnia jest i
      zasłuzyła na tę nagrodę :)
      • Gość: Andrzej Re: Ranking WPROST IP: *.devs.futuro.pl 20.04.05, 21:18
        Ranking świetny :)))
        Ocenia szkoły, które od 2 lat już nie istnieją :))))
        Np Wyższa Szkołą Zarządzania i Marketingu w Warszawie (obecnie miejsce 4)
        zmieniła nazwę już 2 lata temu :000
        Po drugie Płock (Włodkowic) ma NEGATA!!!!! a w rankingu jest wysoko!!!!
        • Gość: ewa Re: Ranking WPROST IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 00:11
          Dla mnie ten ranking nieco podejrzany.
          Wiem, że UAM to dobra uczelnia, a Poznań ogólnie zawsze był w pierwszej piątce
          ośrodków akademickich, tyle że nagle zwycięża w większości kategorii, a to już
          mnie trochę dziwi.
          Najlepsza politechnika, medycyna, uniwersytet i kilka innych...
          Trochę przesada...
          Zresztą te kryteria są bardzo niejasne, kto dokładnie i w jaki sposób oceniał
          jakość kształcenia?
          Kto oceniał jakośc prowadzenia zajęć?
          Jak można dać tak zbliżoną ocenę bazy socjalnej Warszawie i Poznaniowi?
          Też zauważyłam bląd z dawnym WSZiMem, poza tym jak można wspólnie ocenić
          socjologię i psychologię?
          Wiele osób kieruje się takimi rankingami w wyborze studiów, a taka
          nierzetelność jest kpiną (a nie miejsce Wwy, czy jakiejkolwiek innej uczelni na
          danym miejscu).
          Rada dla maturzystów!
          Lepiej zainwestować w bilet kolejowy i dokładnie przyjrzeć się przyszłej
          uczelni, zaopatrzeć się w spis zajęć dydaktycznych, porozmawiać ze starszymi
          kolegami i nie kierować się wpisami na forum typu:" UW jest the best , bo to
          moja uczelnia"
          • Gość: fifi Re: Ranking WPROST IP: *.uni.opole.pl 21.04.05, 14:32
            Bardzo słuszna uwaga. Kto np. ocenia jakość programów nauczania (20 pkt)? Jako
            profesor nie podjąłbym się dokonania takiej oceny dla całego kierunku w mojej
            dyscyplinie, a najwyżej dla przedmiotów bliskich mojej specjalności.
            Podejrzewam, że WPROST nie zatrudnia do tego profesorów w odpowiedniej liczbie
            i wybitniejszych ode mnie.
            • Gość: Borys Re: Ranking WPROST IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 22.04.05, 00:02
              Powiem tak. Nie wnikam, kto to sprawdza. Skoro przyjeli takie, a nie inne
              kryteria, to widac cos w tym musi byc. Ktos te kryteria musial wymyslec, ktos
              musial dane zebrac i zweryfikowac. Nawet jesli jest to ocena subiektywna, to
              musiala byc oparta na jakichs konkretnych opiniach i wpisana w dane 'tabelki'.

Poza tym - ja nie wiem kogo Wprost zatrudnil do tworzenia tego rankingu. Pan
              rowniez. Nie sadzmy zatem bez konkretnych przesłanek, aby i nas podobnie nie
              sadzono ;)
              • Gość: fifi Re: Ranking WPROST IP: w3cache.* / *.2-0.pl 22.04.05, 16:13
                Oczywiście, że nie wiem. Ale wiem, że nie ma takich ekspertów, którzy mogliby
                taką ocenę przeprowadzić bez gromadzenia komisji działających bardziej
                merytorycznie, a mniej formalistycznie, od obu Komisji Akredytacyjnych
                (Uniwersyteckiej i Państwowej) i bez długich badań. Stawiam dolary przeciw
                orzechom, że WPROST nie zainwestował w takie przedsięwzięcie pieniędzy, które
                musiałoby ono kosztować.
              • Gość: fifi Re: Ranking WPROST IP: w3cache.* / *.2-0.pl 22.04.05, 16:17
                Jeszcze jedno. Kiedyś, zbulwersowany wynikami rankingu, który przyznał więcej
                punktów uczelni z 2 prawami doktoryzowania niż uczelni z 5 prawami, zadzwoniłem
                z gabinetu mojego rektora do redakcji z pytaniem, jak do tego mogło dojść.
                Redaktor obiecał to sprawdzić i oddzwonić. Czekam na to wyjaśnienie od kilku
                lat.
            • Gość: nickman Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:40
              Trudno nie zgodzić się z subiektywnością rankingów ale jeżeli w ogromnaej większości takich zestawień przodują te same uczelnie to coś w tym musi być ...
              • Gość: kk Re: Ranking WPROST IP: *.bydgoska.krakow.pl 22.04.05, 00:45
                eee nie podoba mi sie ten ranking Wprost.
                bardzo małe różnice punktowe pomiędzy uczelniami
                no i UAM na pierwszym miejscu
                mozemy pluć na miejsce UW i UJ w rankingu 500 najlepszych uniwerków na świecie ale UAM'u tam w ogóle nie było.
                najlepsze jest to że kiedyś się tam znalazł UWr
                • Gość: Studentka Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:54
                  Nie wiem, co jest w tym dziwnego, miałam możliwość przeniesienia się na UAM
                  z Uniwersytetu Wrocławskiego, ale jak zobaczyłam jak tam wygląda nauka i jaki
                  jest poziom to dałam sobie z tym spokój; także bądźcie bardziej powściągliwi
                  pisząc o wyższości UAM nad UWr, bo bez wahania można stwierdzić, że pod każdym
                  względem lepszy jest UWr.
                  • Gość: Tawananna* Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 08:54
                    "także bądźcie bardziej powściągliwi pisząc o wyższości UAM nad UWr, bo bez
                    wahania można stwierdzić, że pod każdym względem lepszy jest UWr."

LOL. A co Ty możesz wiedzieć o całym UAM? Albo o całym UWr? Rzucanie sądów
                    typu "pod każdym względem lepszy jest uniwersytet X" jest tylko śmieszne,
                    zgodne z prawdą być nie może. (chyba, że pisałaś o prawie wyłącznie - trudno
                    się w tym wątku połapać;))

I nie piszę tego jako studentka UAM - tak samo napisałabym, gdyby ktoś
                    stwierdził, że UAM jest lepszy pod każdym względem...
                    • Gość: Studentka Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:54
                      Gdybyś uważniej czytała, to wiedziałabyś, o który wydział chodzi. Poza tym nie
                      jest to jedynie moja opinia, ponieważ moi znajomi, którzy tam studiują sami
                      mówią o poziomie nauczania na tym uniwersytecie i jeśli jeszcze mogą, to
                      przenoszą się natychmiast na inne uczelnie, bo żałują, że zdawali do Poznania.
                      Ja również miałam wątpliwą przyjemność, przyjrzenia się panującej tam
                      atmosferze z bliska i niestety stwierdzam to samo, o czym moi znajomi mówią od
                      dawna. Zgadzam się z tym, że uniwersytetem na bardzo wysokim poziomie jest np.
                      UJ, ale nie wygłaszajcie takich opinii pod adresem UAM, bo to kpina.
                      A co do Twojej uwagi, to nie mogę pozostać obojętna wobec kogoś, kogo tylko
                      dziwi wysokie miejsce UAM w rankingu, natomiast pisząc o UWr i jego "zbyt
                      wysokim" miejscu stwierdza, że to zgroza i wielki skandal (bez przesady). Od
                      kiedy UAM jest taki doskonały i lepszy od wszystkich pozostałych uniwersytetów
                      w Polsce? Może w przyszłym roku po opublikowaniu rankingu okaże się, że zajmuje
                      I miejsce nie tylko w Polsce, ale również znajduje się w czołówce światowych
                      uniwersytetów? HA, HA...
                      • Gość: Tawananna* Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 11:00
                        > Gdybyś uważniej czytała, to wiedziałabyś, o który wydział chodzi.

Jeszcze raz przeczytałam Twoją wypowiedź i nadal nie wiem. Mogłabyś napisać to
                        wprost?

> Poza tym nie
                        > jest to jedynie moja opinia, ponieważ moi znajomi, którzy tam studiują sami
                        > mówią o poziomie nauczania na tym uniwersytecie i jeśli jeszcze mogą, to
                        > przenoszą się natychmiast na inne uczelnie, bo żałują, że zdawali do Poznania.

A ja znam osoby, które z Wrocławia uciekły do Poznania, bo nie odpowiadał im
                        tamtejszy uniwersytet.

Nie mam na celu przekonywania, że UAM jest najlepszy, najwspanialszy i w
                        ogóle "naj". Uważam tylko, że nie da się "bez wahania", jak to napisałaś,
                        stwierdzić, że pod każdym względem jest gorszy od UWr... tak jak i nie da się
                        łatwo ocenić "pod każdym względem" także innych uniwersytetów.

W rankingu "Polityki" pedagogika UAM była najlepsza w kraju. Nie wiem, na ile
                        słusznie - do rankingów wszak trzeba mieć dystans - ale pokazuje to, że w
                        jakiejś czołówce UAM się mieści. I może choćby ta pedagogika to ten
                        jeden "wzgląd", w którym UAM wyprzedza UWr.

> Ja również miałam wątpliwą przyjemność, przyjrzenia się panującej tam
                        > atmosferze z bliska i niestety stwierdzam to samo, o czym moi znajomi mówią
                        > od dawna.

Co zatem stwierdzasz? Co konkretnego możesz powiedzieć o poziomie nauczania?
                        Co - dokładnie - wydaje Ci się o tyle gorsze niż na UWr?

Różna jest sytuacja na różnych kierunkach. Ja mogę wypowiadać się najwyżej o
                        tych kilku, z którymi miałam kontakt, a i tak przecież zawsze można trafić na
                        gorszą grupę/wykładowcę/specjalność itp. Do tej pory nie zauważyłam jednak
                        beznadziejnego poziomu nauczania - może miałam szczęście...

> Zgadzam się z tym, że uniwersytetem na bardzo wysokim poziomie jest np.
                        > UJ, ale nie wygłaszajcie takich opinii pod adresem UAM, bo to kpina.

A to jest ciekawe - bo na przykład spotykałam się wielokrotnie z opiniami - w
                        Internecie i poza - że UJ to uniwersytet, który głównie "jedzie" na swojej
                        renomie i tradycji, a poziom jest nieciekawy. Słyszałam też o nie najlepszej
                        anglistyce i paru innych kierunkach, które odbiegają od ogólnego poziomu.

I nie będę tu do tych uwag się ustosunkowywać, bo nie mogę stwierdzić z całą
                        pewnością - bo i jak - jak tam na UJ jest. (A nawet gdybym pojechała na MOST, i
                        tak moja opinia będzie dotyczyła tej garstki zajęć/wykładowców/studentów, z
                        którymi miałabym kontakt). Stąd zastanawia mnie, jak możesz z takim
                        przekonaniem głosić sąd, że UJ jest na bardzo wysokim poziomie, a taka opinia
                        wygłoszona na temat UAM to kpina...

W rankingach chociaż uzasadnia się, skąd biorą się wyniki...

Zastanawia mnie jeszcze w Twojej wypowiedzi fragment:

> A co do Twojej uwagi, to nie mogę pozostać obojętna wobec kogoś, kogo tylko
                        > dziwi wysokie miejsce UAM w rankingu, natomiast pisząc o UWr i jego "zbyt
                        > wysokim" miejscu stwierdza, że to zgroza i wielki skandal (bez przesady).

Przeczytałam cały wątek i nie znalazłam nikogo, kto stwierdza, że miejsce UWr
                        to zgroza i wielki skandal... Nie jesteś trochę przeczulona?

Mnie udało się znaleźć tylko wypowiedź:

"mozemy pluć na miejsce UW i UJ w rankingu 500 najlepszych uniwerków na świecie
                        ale UAM'u tam w ogóle nie było. najlepsze jest to że kiedyś się tam znalazł UWr"

I nie widzę tu zgrozy i wielkiego skandalu, właściwie nawet nie widzę jakiejś
                        konkretnej oceny pozytywnej lub negatywnej wspomnianego faktu.
                        • Gość: Studentka Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 12:28
                          Też znam osoby, które "uciekły" do Poznania, ale tylko dlatego, że we Wrocławiu
                          nie były w stanie przebrnąć przez pewne egzaminy (bo tutaj stawia się duże
                          wymagania, a w stosunku do niektórych przedmiotów nawet olbrzymie), a
                          przeniosły się bo wiedziały, że w Poznaniu zdadzą je bez problemu i nie będą
                          musiały przez to np. powtarzać roku; co do tych osób to same to przyznają
                          w rozmowach i nie ukrywają swoich motywacji.
                          W swojej wypowiedzi nawiązujesz do pedagogiki, ja akurat nie wypowiadałam się
                          na temat tego kierunku, bo nigdy nie miałam z nim styczności i nawet nie chcę
                          mieć, więc nie podejmuję w ogóle prób oceniania go, bo musiałabym opinię na
                          jego temat wyrazić bezpodstawnie.
                          Oczywiście nigdzie nie ma idealnych warunków, wykładowców, poziomu itd., tego
                          nie kwestionuję, ale co do UJ mogę stwierdzić, że ma bardzo wysoki poziom
                          (oczywiście nie mam na myśli wszystkich wydziałów na tym uniwersytecie),
                          aczkolwiek i tam na pewno zdarzają się "wyjątki" jak wszędzie. Piszesz
                          o anglistyce na UJ a ja nie wyrażałam swojej opinii na temat tego kierunku,
                          tylko jednego, określonego, dotyczącego ściśle mojej profesji.
                          Co do ostatniej Twojej uwagi to jestem daleka od nadinterpretacji powyższych
                          wypowiedzi, ale potrafię też wnikliwie czytać tekst i właściwie go
                          interpretować, a przeczulona nigdy nie byłam i nie jestem; nie sądzę również,
                          aby w tej kwestii coś miało się w przyszłości zmienić.
                          • Gość: Tawananna* Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 13:01
                            > W swojej wypowiedzi nawiązujesz do pedagogiki, ja akurat nie wypowiadałam się
                            > na temat tego kierunku, bo nigdy nie miałam z nim styczności i nawet nie chcę
                            > mieć, więc nie podejmuję w ogóle prób oceniania go, bo musiałabym opinię na
                            > jego temat wyrazić bezpodstawnie.

> Piszesz
                            > o anglistyce na UJ a ja nie wyrażałam swojej opinii na temat tego kierunku,
                            > tylko jednego, określonego, dotyczącego ściśle mojej profesji.

A co z Twoimi wypowiedziami powyżej:

"także bądźcie bardziej powściągliwi
                            względem lepszy jest UWr."

"Zgadzam się z tym, że uniwersytetem na bardzo wysokim poziomie jest np.
                            UJ, ale nie wygłaszajcie takich opinii pod adresem UAM, bo to kpina."

Czy to są wypowiedzi na temat jednego, określonego kierunku? Nie zmuszaj do
                            domyślania się, o co Ci chodzi - napisz wprost, o który kierunek chodzi (prawo?
                            tak mogłabym wywnioskować na podstawie wcześniejszych wypowiedzi - ale wątek
                            jest o rankingu Wprost w ogóle), i nie pisz, że kpiną jest nazywanie UAM
                            uniwersytetem na wysokim poziomie, skoro swoją opinię formułujesz na podstawie
                            jednego kierunku...

> Oczywiście nigdzie nie ma idealnych warunków, wykładowców, poziomu itd., tego
                            > nie kwestionuję, ale co do UJ mogę stwierdzić, że ma bardzo wysoki poziom

Na podstawie czego?

> Też znam osoby, które "uciekły" do Poznania, ale tylko dlatego, że we
                            > Wrocławiu nie były w stanie przebrnąć przez pewne egzaminy

Cóż, nigdy nie twierdziłam, że znamy te same osoby :).
                            • Gość: Studentka Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 13:55
                              Jak wynika z Twoich wypowiedzi, nie rozumiesz w ogóle tego co czytasz albo po
                              prostu źle to interpretujesz, a ja nie mam zamiaru wyprowadzać Cię z błędu i
                              tłumaczyć dłużej skąd moja opinia na temat UAM 1 konkretnego kierunku, a jeśli
                              piszę UAM to mam na myśli 1 wydział i sądziłam, że jeśli ktoś jest choćby
                              przeciętnie inteligentny to powinien się tego domyślić i nie trzeba wtedy tego
                              za każdym razem podkreślać, ale cóż tacy widocznie są studenci, a przynajmniej
                              studentki pedagogiki, dlatego napisałam wcześniej, że nie miałam i nie chcę
                              mieć z tym wydziałem nic wspólnego. Poza tym myślę, że ta "rozmowa" dzięki
                              Twoim postom zeszła na tak niski poziom, że należy ją przerwać natychmiast, bo
                              ja nie będę się zniżać do takiego poziomu. Jak dotąd obracałam i obracam się
                              wśród ludzi inteligentnych, którzy reprezentują wysoki poziom i nie zamierzam
                              tego zmieniać. A swojego zdania na temat jednego z wydziałów UAM nie zmienię,
                              bo wiem, że w tej kwestii mam rację i swojego stanowiska mam prawo bronić, bo
                              mam podstawy ku temu, aby taką opinię na jego temat wyrazić. Wiem, że
                              najskuteczniejszą obroną jest atak, ale dziwne, że posunęła się do takiej
                              metody studentka pedagogiki, widać czego Was na tych studiach uczą, chociaż
                              może i uczą dobrze, ale jesteście zbyt "odporni" na tę wiedzę. Więcej dystansu,
                              bo z takim podejściem daleko nie zajdziesz...
                              • Gość: nickman Re: Ranking WPROST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 14:41
                                Widzę że się trochę na tym znacie ;p i dlatego miałbym do Was jedną malutką prośbę - napiszcie, który Wydział Prawa jest według Was lepszy - ten wrocławski czy ten poznański i króciutko dlaczego ;0) Ja jedynie wiem, że WPiA UWr jeżeli chodzi o warunki lokalowe jest w dużo lepszej sytuacji niż WPiA UAM, ale co z tzw. poziomem nauczania, kadrą naukową i podejściem do studenta? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam ;p
                              • tawananna Re: Ranking WPROST 22.04.05, 16:42
                                > Jak wynika z Twoich wypowiedzi, nie rozumiesz w ogóle tego co czytasz albo po
                                > prostu źle to interpretujesz, a ja nie mam zamiaru wyprowadzać Cię z błędu i
                                > tłumaczyć dłużej skąd moja opinia na temat UAM 1 konkretnego kierunku

Hmm, czyżbym pominęła jakiś przekaz podprogowy? ;)

"Nie wiem, co jest w tym dziwnego, miałam możliwość przeniesienia się na UAM
                                z Uniwersytetu Wrocławskiego, ale jak zobaczyłam jak tam wygląda nauka i jaki
                                jest poziom to dałam sobie z tym spokój; także bądźcie bardziej powściągliwi
                                względem lepszy jest UWr."

To jest Twoja pierwsza wypowiedź w wątku. Nie pojawia się w niej żadna nazwa
                                wydziału ani kierunku.

A to początek Twojej drugiej wypowiedzi:

"Gdybyś uważniej czytała, to wiedziałabyś, o który wydział chodzi."

Czyli wnioskuję, że rozwiązanie zagadki jest gdzieś w wyżej przywołanym
                                poście... ale jakoś go nie widzę. Ktoś pomoże? :)

> jeśli
                                > piszę UAM to mam na myśli 1 wydział

A ja jeśli piszę UAM, mam na myśli cały UAM. A jeśli mam na myśli jeden
                                wydział, to piszę o tym wydziale.

> cóż tacy widocznie są studenci, a przynajmniej
                                > studentki pedagogiki, dlatego napisałam wcześniej, że nie miałam i nie chcę
                                > mieć z tym wydziałem nic wspólnego.

To ciekawe - atak personalny i generalizowanie w jednym.

> Wiem, że
                                > najskuteczniejszą obroną jest atak, ale dziwne, że posunęła się do takiej
                                > metody studentka pedagogiki, widać czego Was na tych studiach uczą, chociaż
                                > może i uczą dobrze, ale jesteście zbyt "odporni" na tę wiedzę.

Rzeczywiście dziwne. Zwłaszcza, że jakoś nie mogę znaleźć jej wypowiedzi w tym
                                wątku. A... moment - długie myślenie, w końcu niski poziom reprezentuję - masz
                                na myśli mnie? Ciekawe. Może więc napiszę wprost: nie studiuję pedagogiki, nie
                                mam nic wspólnego z pedagogiką, nie mam pojęcia, skąd Twój pomysł, że studiuję
                                pedagogikę. Jedyne, co napisałam o pedagogice, to:

"W rankingu "Polityki" pedagogika UAM była najlepsza w kraju. Nie wiem, na ile
                                słusznie - do rankingów wszak trzeba mieć dystans - ale pokazuje to, że w
                                jakiejś czołówce UAM się mieści. I może choćby ta pedagogika to ten
                                jeden "wzgląd", w którym UAM wyprzedza UWr."

Nie wiem, jak możesz wyciągać stąd wniosek o tym, co ja studiuję. Chyba, że
                                jest to właśnie to "czytanie między wierszami", której to umiejętności -
                                stwierdzam ze smutkiem - nie posiadłam. I to wyjaśnia pewnie mój brak
                                domyślności w kwestii kierunku studiowanego przez Ciebie.

To, że piszę o jakimś kierunku pozytywnie, nie znaczy jeszcze, że jestem jego
                                studentką... wręcz przeciwnie, akceptuję fakt, że są inne dobre uczelnie i inne
                                dobre kierunki :).

> Poza tym myślę, że ta "rozmowa" dzięki
                                > Twoim postom zeszła na tak niski poziom, że należy ją przerwać natychmiast,
                                > bo
                                > ja nie będę się zniżać do takiego poziomu.

To ciekawe, ja od początku myślałam, że rozmowa była na niskim poziomie ;).

> Jak dotąd obracałam i obracam się
                                > wśród ludzi inteligentnych, którzy reprezentują wysoki poziom i nie zamierzam
                                > tego zmieniać.

Tak trzymać :).

> A swojego zdania na temat jednego z wydziałów UAM nie zmienię,
                                > bo wiem, że w tej kwestii mam rację i swojego stanowiska mam prawo bronić, bo
                                > mam podstawy ku temu, aby taką opinię na jego temat wyrazić.

Cieszę się :).

Tylko wiesz... jeśli nie jest się powszechnie uznawanym autorytetem, wypada się
                                tymi podstawami dzielić z osobami, którym przedstawia się swoje opinie...
                                chyba, że ktoś woli delektować się swoimi opiniami w samotności.

> Więcej dystansu,
                                > bo z takim podejściem daleko nie zajdziesz...

Dystansu - do czego? :)
                      • Gość: m Re: Ranking WPROST IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.04.05, 17:32
                        > Zgadzam się z tym, że uniwersytetem na bardzo wysokim poziomie jest np. UJ

Taaak? To poczytaj sobie inne watki i zobacz, jak ludzie na UJ najezdzaja (zwlaszcza ci, co tam nie studiuja, ale to juz szczegol). Studentow UJ tez wsrod nich znajdziesz. Po prostu zaden uniwerek nie jest dobry we wszystkim, UAM ma najlepsze filologie, UJ prawo, a UWr byc moze cos innego, o czym jako rodowita krakuska nie mam prawa wiedziec ;)
    • Gość: fifi Re: Ranking WPROST IP: w3cache.* / *.2-0.pl 22.04.05, 16:08
      Różnice między UAM a UWr, albo UAM a UJ mogą być subtelne. Ale jeżeli w
      rankingu "potencjał intelektualny" tych starych uniwersytetów przekracza o ok.
      2% potencjał URz, który ma tylko dwa prawa habilitowania, to ktoś z nas robi
      balona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka