Dodaj do ulubionych

Prawo administracyjne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:13
Gdzie mozna studiowac ten kierunek? To jest specjalnosc studiow Prawa? Czy
oddzielny kierunek? Studiuje ktos? Poleca? Fajne studia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Prawo administracyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:19
      Nie ma takiego kierunku jak prawo administracyjne. Istnieje jedynie
      administracja. Prawo administracyjne to przedmiot, z którego zdaje się egzamin
      zarówno na prawie jak i na administracji. Na prawie można z niego pisać pracę
      magisterską i wybrać ten przedmiot jako specjalizację.
      • Gość: ewa Re: Prawo administracyjne IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 14.05.05, 12:45
        niektorzy studenci administracji mowia ze studiuja "prawo administracyjne",
        chyba dlatego ze nie chca sie przyznac ze nie studiuja prawa...?

w daaaaawnych komunistycznych czasach istnial taki kierunek "prawo
        administracyjne", studiowalo sie 3 lata. na studia te posylala
        partia "swoich "ludzi, ktorym dawala stolki w urzedach panstwowych, np. NIK, a
        ktorzy mieli ledwie mature - no , zeby to lepiej wygladalo (mam wuja, ktory
        pracuje w niku i wlasnie skonczyl cos takiego)
        • facecja Re: Prawo administracyjne 14.05.05, 23:06
          > niektorzy studenci administracji mowia ze studiuja "prawo administracyjne",
          > chyba dlatego ze nie chca sie przyznac ze nie studiuja prawa...?
          >

hahahahaha
          taaa, z pewnością ;)

wybacz ten śmiech, ale dość groteskowa ta wypowiedź, szczególnie jak sobie
          przypomnę te dialogi z co drugą osobą pytającą, co studiuję:
          - co sttudiujesz?
          - administrację
          - aaa, prawo administracyjne?
          - nie, administrację, mamy tam prawo administracyjne, ale jako
          przedmiot................................... (15-minutowy monolog)

czy naprawdę ludzie - szczególnie z prawa - nie potrafią uwierzyć, że niektórzy
          woleli iść na administrację niż na prawo? czy może to jest zbyt ciężkie do
          pojęcia?
          • Gość: mD Re: Prawo administracyjne IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.05.05, 12:43
            hmmm nigdy sie nie spotkalem aby ktos nie odroznial kierunku administracja od
            kierunku prawo. jednak uwazam, ze prawo duzo lepsze perspektywy na przyszlosc i
            student prawa bez problemu odnajdzie sie w pracy w administracji, natomiast
            student administracji nie ma co liczyc na prace w zawodach scisle prawnych. moze
            dlatego wywoluje to zdziwienie, ze pomimo to , ktos studiuje administracje. ale
            kazdy sam wybiera co chce studiowac i jak dobrze tym z administracji ze to
            studiuja to spoko ;-)
            • Gość: prawo Prawo bez aplikacji lepsze niz Administracja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:33
              Jak w temacie
              • Gość: seth pewnie, ze lepsze IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.05.05, 18:38
                administracja ogranicza sie glownie do rzeczy zwiazanych de facto z
                administracja (prawem administracyjnym itp), traktujac pobieznie inne galezie
                prawa (lub wogole ich nie umieszczajac w programie - jak w przypadku wiekszosci
                uczelni bywa). prawo natomiast daje (pomijam wiekszosc uczelni prywatnych ktore
                malo co daja procz papierka) wiedze z zakresu prawa administracyjnego i roznych
                form dzialania administracji itp, jak rowniez nie mniejsza wiedze z zakresu
                pozostalych galezi prawa. Ergo - absolwent prawa jest bardziej wszechstronnie
                wyksztalcona osoba niz absolwent administracji i bez trudnu moze znalezc prace w
                administracji. Natomiast absolwent administracji raczej nie znajdzie pracy tam
                gdzie potrzebuja kogos z prawa. Kwestia aplikacji to kolejna mozliwosc osoby
                ktora ukonczyla prawo, jednak z uwagi na trudnosc jej uzyskania, pominalem to w
                tej wypowiedzi.
                • Gość: ola Re: pewnie, ze lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:07
                  gdybyś nie wiedział to po administracji również można iść na aplikację!
                  • Gość: dr Re: pewnie, ze lepsze IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 20.05.05, 18:26
                    tjaa ale jak zrobisz 2 letnie studia uzupelniajace :)
          • Gość: ewa Re: Prawo administracyjne IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 15.05.05, 20:57
            no coz, mnie tez to smieszy... w pracy poznalam dziewczyne, moj rocznik,
            okazalo sie za jestesmy na jednym wydziale.
            zapytalam co studiuje, odpowiedziala ze prawo administracyjne.. Dopytywlam, czy
            prawo ze specjalizaca administracyjne, czy administracje
            stwierdzila ze prawo, a w indeksie i legitymacji ma wpisane ADMINISTRACJA
            ......
            czegos tu nie rozumiem chyba
        • Gość: ala Re: Prawo administracyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:05
          chyba mówisz o sobie!
    • Gość: maturzystka Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:39
      ...warto je studiowac tam?
      • Gość: df Re: Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.udn.pl 15.05.05, 20:52
        dyplom jest dyplom a to co umiesz zalezy od ciebie nigdzie nawet na UW nie
        naucza sie za ciebie i Towja wiedza zalezy tylko i wyłacznie od ciebie
      • Gość: molt Re: Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:05
        Ja słyszałem, że nie jest złe tylko okropne. To prawda, że nikt niczego się za Ciebie nie nauczy ale ktoś kto chce się uczyć na URz będzie umiał chyba jednak mniej niż ten który uczy się dużo na UW czy UWr; słyszałem, że na URz się studiuje tylko dla dyplomu, wymagań wygórowanych zbytnio nie ma a i często się zdaża, że wykładowcy nie przychodzą lub skracają czas zajęć (mam znajomych na Wydziale Prawa URz ale dużo się pisze o tym też w necie). Jeżeli jednak zdecydujesz się na tą szkołę i będziesz się starać i szukać różnych możliwości na rozwijanie własnej wiedzy i umiejętności to nie będziesz miała problemu ze znalezieniem pracy w zawodzie. Żadna szkoła nie zagwarantuje Ci zdanego egzaminu na aplikację - musisz się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć, wytrwałość czyni cuda a czy będziesz posiadać dyplom URz czy UW to już sprawa drugorzędna. Poza tym Rzeszów to całkiem ładne i przyjemne miasto.

P.S. Dużym plusem prawa na URz jest to, że nie występuje tam rywalizacja i wyścig szczurów (tak jak to jest na UW)

pozdrawiam
        • Gość: student uw Re: Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.05.05, 21:18
          > P.S. Dużym plusem prawa na URz jest to, że nie występuje tam rywalizacja i wyśc
          > ig szczurów (tak jak to jest na UW)

wiesz... studiuje na WPiA UW od 3 lat, z wyscigiem szczurow sie nie spotkalem i
          nie sadze abym nagle go doswiadczyl. przed pojsciem na UW mnie straszono, ze
          straszni ludzi, ze jeden drugiemu nie pomoze aby ten nie byl lepszy itd itp - to
          wszystko bzdury ktore nic nie maja wspolnego z prawda. wrecz przeciwnie - tylu
          ludzi gotowych pomoc, dac notatki, wyltumaczy cos - to ja wczesniej nie widzialem.
          • Gość: molt Re: Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:25
            O tym wyścigu szczurów to tak tylko mi się napisało bo też dużo o tym słyszałem ale coraz częściej zdażają się osoby zaprzeczające temu; sam się wybieram na WPiA UW (moje drugie podejście do wstępnych na prawo :/), więc trochę się tym interesuję ale najpierw muszę zdać te wszystkie egzaminy ;)

pozdrawiam
            • Gość: student uw Re: Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.05.05, 21:40
              to pozostaje zyczyc powodzenia :) i mam nadzieje, ze sam doswiadczysz tego, ze
              jako takiego wyscigu szczurow tu nie ma :) zreszta trudno mowic o wyscigu
              szczurow jak wiekszosc tu mysli po prostu o tym aby po prostu zdac egzamin ;) a
              jezeli chodzi o rekrutacje to w razie czego zostaja studia wieczorowe - fakt -
              trzeba placic, ale poza tym to studia jak najbardziej dzienne :)
              • Gość: molt Re: Czy Prawo na Uniwerku Rzeszowskim jest zle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:56
                Dzięki ;p
                Gdybym był z Wawy to już rok temu bym poszedł na wieczorowe bo wiem, że różnicy nie ma ale jestem spoza i nie staćby mnie było na płacenie dodatkowo jeszcze ok. 1 tys./m-c czesnego. Zamierzam zdawać wstępne jeszcze na inne uniwerki - umiem dużo więc myślę, że wystarczy aby zostać przyjętym.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka