Gość: m111@vp.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 00:12 ile? jaka? gdzie najlepiej? piszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulinka84 Re: stancja w Poznaniu 03.06.05, 20:53 Ja studiuję w Poznaniu już 2 rok. Do tej pory mieszkałam w wynajmowanych mieszkaniach studenckich, obecnie w akademiku. Trudno mi cokolwiek doradzić, bo mało napisałaś. Z własnego doświadczenia (a mam spore, bo w ciągu 2 lat zmieniałam mieszkanie aż 4 razy) wiem, że warto zwrócić uwagę na: 1. Lokalizację - czy to bezpieczna dzielnica (radzę unikać wildy i jeżyc), czy niedaleko masz tramwaj lub miejski autobus i czy ich trasa Tobie odpowiada, aby np. bez problemu dojechac na uczelnię, do miasta itd., warto również sprawdzić czy niedaleko jeżdżą autobusy nocne, czy niedaleko jest sklep spożywczy do którego zawsze będziesz mogła wyskoczyć po najpotrzebniejsze rzeczy. 2. Cenę wynajmu - pokój jednoosobowy znajdziesz już od 300zł. (nie wliczając rachunków za wode, prąd, gaz itd. - rachunki zazwyczaj są dzielone na ilość osób mieszkających w danym mieszkaniu), bądź droższy, ale wtedy rachunki Cię nie obchodzą, bo sa w cenie pokoju.Osobiście proponuję Winogrady, Os. Kosmonautów, Os. Zwycięstwa, Os. Przyjaźni, os. Pod Lipami - uważam, że są to bezpieczne miejsca, dojazd do centrum zajmuje od 10 do 20 minut. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: stancja w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 21:00 Napisz, gdzie będziesz studiować - łatwiej będzie doradzić coś lokalizacyjnie. Jak już napisano wyżej, musisz patrzeć przede wszystkim na dojazd - blisko tramwaj/autobus i to nie jedna linia. Unikaj peryferii typu jakieś Osiedla Bajkowe czy Kwiatowe - da się stamtąd dojeżdżać (w końcu wszędzie mieszkają ludzie :)), ale - po co :). Sklepami nie przejmowałabym się, są wszędzie. Bezpieczeństwo - bardzo ważne, ale już o niemal każdej dzielnicy Poznania słyszałam, że jest niebezpieczna, więc podchodź do takich informacji z dystansem. Cena - pokój jednoosobowy to ok. 350 zł (z rachunkami). Miejsce w dwuosobowym - 300 zł. Żeby znaleźć coś dobrego, powinieneś zacząć szukać w lipcu lub sierpniu. Będziesz musiał zapłacić jakieś pieniądze za wakacje (100-300 zł, czasami zwrotne), ale warto, bo we wrześniu często już bardzo trudno coś dobrego poszukać. Kup koniecznie "Głos Wielkopolski" wtedy, gdy są w nim ogłoszenia - chyba nie ma lepszego źródła ofert, oczywiście poza informacjami porozklejanymi na słupach i na tablicach w budynkach uczelni :). Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka-b Re: stancja w Poznaniu 05.06.05, 14:27 Ja chce studiować na AE podpowiedzcie cos:-))Z kolei kolezanka na UAM czy jest mozliwosc zebysmy mieszkały razem i jednoczesnie obie miały stosunkowo blisko do szkoły.Pyta bo nigdy nie byłam w Poznaniu i nie wiem:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorczyca Re: stancja w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 05.06.05, 14:54 A na jakim wydziale na UAM? Bo UAM ma budynki porozrzucane po całym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: stancja w Poznaniu 05.06.05, 15:32 Musisz napisać na jakim wydziale (a nawet: kierunku) chce studiować - UAM to Collegium Novum tuż obok wieżowca AE, ale i koniec świata czyli Morasko :). Dla osoby studiującej w AE dobra jest właściwie każda lokalizacja z szybkim dojazdem do centrum... Mogą być np. okolice Ronda Rataje (np. bliższa część os. Piastowskiego) - rewelacja, jakieś 5 czy 6 minut tramwajami dwóch linii (6, 12) do przystanku "dworzec PKS", a to już bardzo blisko AE. Dalsza część Rataj oczywiście też może być, ale generalnie lepiej patrzeć na osiedla przy trasie "12", bo "5" obsługująca Czecha, Lecha, Rusa i inne (jak zaczniesz obdzwaniać ogłoszenia to skojarzysz te nazwy :)) ma dość długą trasę do centrum. Z Rataj byłoby blisko Twojej koleżance, gdyby miała zajęcia w Collegium Novum lub w Collegium HCP. Może być też Dębiec, np. okolice skrzyżowania Hetmańska/28 Czerwca (choć teraz ma być chyba jakiś remont Hetmańskiej). Albo z trochę innej strony miasta - okolice Ronda Przybyszewskiego - dojazd "6", "13", "15" do centrum (przystanek "Bałtyk", tuż koło Ronda Kaponiera, "6" jedzie potem dalej także przy "dworzec PKS"). Gdyby koleżanka studiowała na Ogrodach (Wydział Nauk Społecznych, Wydział Studiów Edukacyjnych), miałaby stamtąd świetny dojazd "7" (ok. 6 minut, bezpośrednio). Nie jest zła też lokalizacja gdzieś przy trasie Pestki (Poznański Szybki Tramwaj) - niby na mapie daleko, ale dojazd błyskawiczny i często kursujące tramwaje. Gdyby Twoja koleżanka studiowała na Morasku (Wydział Biologii, Nauk Geograficznych i Geologicznych, matematyka, informatyka itd.), Piątkowo to chyba jedyny kompromis pomiędzy dobrym dojazdem dla Ciebie i dla niej (najlepiej wtedy np. okolice przystanku PST "Szymanowskiego" - dość daleko, ale za to będzie miała bliziutko autobus). Poza tym: Górczyn, Rataje - okolice Ronda Starołęka i różne inne miejsca, które w tej chwili nie przychodzą mi do głowy :). Plus, oczywiście, centrum, ale tu o oferty jest najtrudniej - każdy chciałby mieć na uczelnię 5 min. pieszo :). Generalnie więc, albo gdzieś blisko centrum, albo koniecznie być dobry dojazd (najlepiej tramwaj, więcej niż 1 linia). Koniecznie kup sobie mapę Poznania! Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolinka-b Re: stancja w Poznaniu IP: *.debnet.pl 07.06.05, 14:56 Koleżanka sklada na gospodarke przestrzenną:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: stancja w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:28 W takim razie zostaje Wam Piątkowo - szukaj lokalizacji jak najbliżej któregoś z przystanków "Pestki" (przystanki są od siebie dość oddalone, więc to kluczowa sprawa :)) i trasy autobusu 98, z którym Twoja koleżanka zapozna się bliżej ;). Polecam okolicę przystanku "Szymanowskiego" - na wiadukcie nad nim ma swój przystanek 98. Może być też kawałek dalej czyli pętla Sobieskiego. Na Piątkowie masa ludzi wynajmuje mieszkania; powinno udać się coś znaleźć :). Pozdrowienia! Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolinka-b Re: stancja w Poznaniu IP: *.debnet.pl 11.06.05, 13:44 dzięks za radę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: stancja w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 14:09 Nie ma za co :)). Jeszcze jakieś pytania? :) Życzę powodzenia w poszukiwaniach. Jakbyś potrzebowała jakichś rad, służę pomocą :) I z doświadczeń osoby, która widziała nie jedno mieszkanie ;): dopytuj się dokładnie o pieniądze! Upewniaj się, czy w cenie są zawarte liczniki, czy po przekroczeniu jakiegoś zużycia prądu czy wody będziecie dopłacać, jak będzie z kaucją, opłatą za wakacje, co zwrócą, a czego nie, jak będziecie się rozliczać za telefon czy Internet. Oglądaj pokój! Sprawdź wszystkie szafki itd., czy nic nie rozpada się przy otwieraniu;), sprawdź, czy działa piec (wszystkie palniki), lodówka, lampy, telewizor, telefon, junkers, jakiekolwiek urządzenia tam będą - jeśli coś było zepsute, może być na Ciebie. Sprawdź, czy i jak rozkłada się kanapa (z autentycznego doświadczenia). Dowiedz się, czy będziecie miały klucze do swojego pokoju/pokojów - a jeśli nie, to czy właściciel może założyć zamek. Po paru zwiedzaniach mieszkań będziesz już wiedziała, na co zwracać uwagę ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia / drops Re: stancja w Poznaniu IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 24.07.05, 09:06 hej Tawi ! kurcze nareszcie zanalzlam Cie na jakims forum ! mam do Ciebie ogromną prośbe,ja w sprawei rozm. kwalf. na etno, wiem jest duzo watkow o tym na forum ang.pl i na forum jezykozn. ale mi chodzi o to czy jesli ucze sie z leskykonu plociennik i podlawskiej to to wystarczy na rozmowe? i na co zwrocic najwieksza uwage 'wkuwajac' ten leksykon.. bo w sumie niektore rzeczy sa oczywiste jak np. co to jest dialog, monolog...ale czy moga zadac do tego jakies bardziej podchwytliwe pytania?? bede b. wdzieczna za odpowiedz :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: stancja w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.05, 10:26 > hej Tawi ! kurcze nareszcie zanalzlam Cie na jakims forum ! Hej! W sumie nie jest mnie tak trudno znaleźć ;). > ale mi chodzi o to czy jesli ucze sie z > leskykonu plociennik i podlawskiej to to wystarczy na rozmowe? Czy wystarczy... nie wiem. Myślę, że raczej tak (może pomijając kwestie praktyczne typu rozbiór logiczny zdania, które nie są tam zbyt szczegółowo opracowane). > i na co zwrocic > najwieksza uwage 'wkuwajac' ten leksykon.. bo w sumie niektore rzeczy sa > oczywiste jak np. co to jest dialog, monolog... Największą uwagę zwróć na działy stricte językoznawcze. Możesz spokojnie zignorować dział o stylach pisarskich w różnych okresach; środki stylistyczne powtórz, ale zwróć uwagę głównie na te, które miałaś w liceum - anakolutem się nie przejmuj ;). Niestety nie mam leksykonu przy sobie, więc trudno mi napisać wiele więcej. > ...ale czy moga zadac do tego > jakies bardziej podchwytliwe pytania?? Mogą - przynajmniej zawsze się starają. :) Mogą też oczywiście zadać pytania spoza leksykonu - ten leksykon nie był jakoś polecany przez Instytut, to tylko ja go polecałam ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia / drops Re: stancja w Poznaniu IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 24.07.05, 11:52 wielkie dzieki za odpowiedz :) napisalam do Ciebie wczesniej na gg-kiedys podalas swoj nr na forum ang.pl ale moze zmienilas nr badz tez sa jakies zaklocenia w sieci i wiadomosc nie doszla. hmm boej sie coraz bardziej...zwlaszcza ze powoli dochodze do kosmicznych rzeczy- bynajmniej dla mnie :) aha no i wlasnie czy mozesz mi napsiac czy ten DS "Jagienka" i DS "Zbyszko" (ul. Piątkowska 80, 60-649 Poznań). sa daleko od miedzyhcodzkiej? kurcze, jestem z daleka (jakies 350 km) i kompletnie nie znam Poznania... yhh ciekaawe jak ja sobie ewentulanei tam poradze jak sie dostane ;p no ale bede sie tym martiwc pozniej :) pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: stancja w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.05, 12:37 Z GG ostatnio nie korzystam, pewnie to dlatego. "Zbyszko" i "Jagienka" są dosyć daleko. Nie wiem dokładnie, jak się do nich jedzie, ale na Międzychodzką pewnie wyjdzie ze 30 min. z przesiadką. Jedyny akademik, z którego jest w miarę blisko, to "Jowita", ale to i tak ponad 10 min. z Kaponiery, a kiedy są Targi, nawet 20. Pamiętaj tylko, że na Międzychodzkiej odbywają się pojedyncze zajęcia - większość mieliśmy do tej pory w HCP (ul. 28 Czerwca). Docelowo mamy przenieść się podobno do Collegium Novum (to już jest centrum - koło dworca PKS), ale czy stanie się to w tym roku, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia / drops Re: stancja w Poznaniu IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 24.07.05, 15:36 hmm...dzieki, bo mi chodzilo glownie o egz. a on bedzie na miedzychodzkiej, i narazie chcialam sie dowiedziec jaka jest odleglosc bo na stronie UAM napisali ze mozna sie tam zakwaterowac na czas egz. i dlatego pyatlam :) dzieki za wiesci kurcze jak bede miala jeszcze jakies pytania to Cie bede meczyc ..ok? ;p a jak Ci sie ogolnie podoba etno? profesorowie...znośni? i jak grupa? czy na etno jest tzw. 'wyscig szczurow' czy mozna spokojnie postudiowac w przyemnych warunkach? no i czy jest czas na jakakolwiek rozrywke?hehe... Odpowiedz Link Zgłoś