Gość: Jak to jest? IP: *.broker.com.pl 23.06.05, 10:14 Nie wiecie do kiedy trzeba skladac podanie o przyznanie stypendium naukowego za rok obecny? Czy kwota uwarunkowana jest wysokoscia sredniej? Ile mozna mniej wiecej dostac za srednia 4,3-4,5? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Stypendium naukowe 23.06.05, 10:33 Nie ma czegos takiego, jak podanie o stypendium naukowe. Zapewne po kampanii wrzesniowej, czyli gdzie tak w okolicach października, zostaną wywieszone listy z przyznanymi stypendiami. > Czy kwota uwarunkowana jest wysokoscia sredniej? Jako że to stypendium naukowe, tylko tym moze byc uwarunkowana. > Ile mozna mniej wiecej dostac za srednia 4,3-4,5? A to już zależy od uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Stypendium naukowe IP: *.noname.net.icm.edu.pl 23.06.05, 13:32 Generalnie wszystko zalezy od uczelni w tym wypadku - kwota, wyskośc średniej, od której się je otrzymuje, nawet to, czy się pisze w tym celu podanie (czasem trzeba) iczy wystarczy wysoka średnia, czy też trzeba mieć jakieś "szczególne zasługi". Jak zapytasz precyzyjniej, może ktoś powie coś konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: Stypendium naukowe IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 23.06.05, 14:18 Oczywiscie, ze jest cos takiego jak podanie o stypendium naukowe. Niektore uczelnie zalatwiaja to hurtem za studentow, na niektorych samemu trzeba napisac, ze Ci sie nalezy. Np. na WPPT/PWr podanie sklada sie razem z indeksem do wpisu na kolejny semestr. Za srednia od 4,1 dostaje sie 190pln na 2-4 roku. Na piatym sa wyzsze progi i stypendium od 4,35 w gore dopiero. Im wyzsza srednia tym wyzsze stypendium, ale skokowo, to znaczy sa progi (czyli np. za 4,3 i 4,4 dostaniesz tyle samo, ale za 4,5 juz moze byc wiecej). Sprawdz jeszcze dokladnie jak sie u Ciebie liczy srednia. Moze byc zwykla arytmetyczna, moze byc wazona i czasem zaliczenia nie sa brane pod uwage. Zapytaj na swoim wydziale - tak bedzie najprosciej. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Stypendium naukowe 24.06.05, 12:39 Ok, byc moze jest. Ja na dwoch uczelniach, z ktorymi mialam do czynienia, z podaniem o stypendium naukowe sie nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Stypendium naukowe IP: *.pl / 213.155.191.* 24.06.05, 19:09 Jak to jest to się przekonasz w październiku. Najpierw się dowiedz czy trzeba składac podanie czy nie, a jesli tak to od jakiej sredniej. U mnie kiedys było od 4,5. Natomiast w zeszłym roku zmienili.. Podania można było składac od 4,0. Gdy juz wiedzieli ile ludzi ma jaką srednią i ile jest osób, wtedy ustalono progi. Stypendium było pd 4,34. A probgi były takie: 4,34- 4,45 -90zl 4.46 -4.55 -180zł 4.56 -4.65 -240zł 4.66 -4.75 -335 Dalej progi zmieniają sie co tyle samo,ale nie pamiętam kwot. Dla porównania mogę dodać, ze u mojej siostry na TEJ SAMEJ UCZELNI, tylko na innym wydziale, progi oraz kasa była zupełnie inna. Tam za śrdenią 4,3 było 200zł za 4,7 cos koło 500.. Więc uzbroj się w cierpliwość.. i tak kasę dostaniesz w grudniu (my tak mamy) Odpowiedz Link Zgłoś
fleur-de-lys Re: Stypendium naukowe 26.06.05, 00:38 Mała - na jakiej uczelni studiujesz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggggg Re: Stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 18:47 U mnie trzeba miec powyzej 4.5, a stypendium moze wyniesc nawet do 600 zl (UW). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Stypendium naukowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.05, 21:22 U mnie za średnią 4,3-4,5 na stypendium w ogóle nie można się załapać. A za 4,6- 4,7 są okolice najniższej stawki - 170 zł. Progi średniej i wysokości stypendiów zależą jednak od wydziałów, ba, nawet kierunków. Jest jakiś maks. procent osób na kierunku, które dostają naukowe, i na tej podstawie wylicza się minimalny próg. U nas podania o stypendium naukowe się nie składa, lista jest tworzona na podstawie średnich wszystkich studentów. To, co napisałam, dotyczy UAM. Na każdej uczelni zasady, nie wspominając już o konkretnych liczbach, różnią się - napisz więc, o jaką uczelnię i kierunek Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak to jest? Re: Stypendium naukowe IP: *.broker.com.pl 28.06.05, 12:51 Dzieki za informacje. Faktycznie, bede musiala zaczekac i dowiedziec sie czegos wiecej u siebie na uczelni. A studiuje na AP w Kraku. Odpowiedz Link Zgłoś