Dodaj do ulubionych

test predyspozycji jezykowych

IP: *.acn.waw.pl 27.06.05, 20:24
czy ktos wie gdzie moge znalezc jakies przykladowe testy pedyspozycji
jezykowych. zdaje na kilka filologii na uw i chcialabym wczesniej pocwiczyc
sobie takie testy
Obserwuj wątek
    • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 27.06.05, 22:25
      Witaj:) Ja zdaję na UW na germanistykę, ILS, KJS i SFKEZ. Oto, co udało mi się
      znaleźć i może przydać się do tego sprawdzianu na kierunkach filologicznych:
      - standardowy przykład testu z UW - obowiązek dla każdego kandydata - www.angli.uw.edu.pl/angli/test.doc
      - 3 przykładowe testy na stronach Gazeta.pl w dziale Edukacja / Języki Obce
      - test gramatyczno-językowy na stronie Gazeta.pl - serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52277,2422019.html
      - test ze szkoły w Wałbrzychu www.1lo.walbrzych.pl/rekrutacja/test.doc
      - artykuł dotyczący badania predyspozycji językowych i mały przykład takiego testu na stronie German.pl - fudart.webd.pl/anderes/Predyspozycje.zip
      - zadania z I. Mazowieckiej Olimpiady Poliglotów - bardzo pożyteczne szczególnie zadanka z języka polskiego - www.avans.edu.pl / Dział Olimpiada
      - test kwalifikacyjny TFLS - część zadań polega na wychwyceniu błędów A,B,C,D
      www.tfls.com.pl/index.php?m=7&w=192 (język niemiecki)
      - książka TESTY EGZAMINACYJNE * FILOLOGIE * NEOFILOLOGIE * LINGWISTYKI - "Wydawnictwo Akademickie Plus" do zamówienia na www.plus.edu.pl
      • Gość: ciamaja Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.acn.waw.pl 29.06.05, 11:49
        Ściskam cie wirtualnie i całuje metafizycznie. Dziekuje strasznie :)
      • Gość: ala Oliver IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 12:14
        no co ty, wspierasz konkurentów? jestem pełna podziwu :)
        • Gość: Oliver Re: Oliver IP: 213.199.201.* 29.06.05, 12:55
          Hehe:P Tak, wspieram:D Można to tak nazwać, ale przecież testy są ogólnodostępne w internecie:P Każdy może je znaleźć. Ale na prawdziwym teście nie będzie podpowiedzi:P Pozdrawiam
        • Gość: Isola Re: Oliver IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:20
          to chyba dobrze, ze wspiera, nie? :)
          • Gość: monia_zmc Re: Oliver IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:53
            oliver jestes wielki, thx :*
            • Gość: Oliver Re: Oliver IP: 213.199.201.* 03.07.05, 22:29
              Hej:) Dziękuję Wam bardzo za "słowa uznania". Trzymajcie kciuki 13 lipca:]-Test na germanistykę, SFKEZ i KJS :P
              • Gość: monia_zmc Re: Oliver IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:38
                no, spoko ;) tylko jak tu pisac test predyspozycji z angola :P jak bedziesz
                mial jeszcze jakis cynk na takie tesciki (angol glownie) to daj znac. 3m sie
                cieplo i powodzenia!
              • Gość: Oliver Re: Oliver IP: 213.199.201.* 03.07.05, 22:39
                Witam ponownie:) Jako prezencik :] znalazłem jeszcze coś z języka polskiego - część zadań z Olimpiady Literatury i Języka Polskiego zawiera testy językowe na wychwytywanie błędów, znajomość związków frazeologicznych, itd. Oto link do stronki - www.olijp.p9.pl/index.php?id=62 . Mam nadzieję, że się przyda.Ja ostatnio studiuję bardzo uważnie odmiany różnych trudniejszych słów, przysłowia, idiomy, itp. - mam pod ręką opaśne tomy słowników :P. Napiszcie, czy przydają się Wam moje wskazówki i czy z nich korzystacie:)Chciałbym skonsultować z kimś z Was moje odpowiedzi do przykładu testu z UW: część w języku polskim i niemieckim. Może ktoś z Was wie, co to są reguły semantyczne? Pozdrówka i do zobaczonka 13 lipca:)
                • Gość: monia_zmc Re: Oliver IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 13:17
                  oliver dzieki za wszystkie wskazowki, ja pekam przed angielskim, tak sie
                  zaczynam zastanawiac, czy w ogole bede dopuszczona... nie wiecie jak to jest?
                  trzeba miec okreslona ilosc, czyjak? a moze wszystkich biora?
            • Gość: Oliver Re: Testy z niemieckiego IP: 213.199.201.* 03.07.05, 22:58
              Zapomniałbym! Niedawno uruchomiłem stronkę z testami z Olimpiad Języka Niemieckiego - może tam coś znajdziecie? Wprawdzie testów jest mało, ale tylko tyle zdobyłem:( Może we wrześniu uda mi się coś uzyskać od mojej byłej nauczycielki niemieckiego i wstawię testy do internetu - wiem, że ma ona na pewno testy z I. i II. etapu XXVII i XXVIII OJN, bo sam brałem udział:P w 27 w etapie szkolnym (ale jedna uczennica przeszła do eliminacji okręgowych) i w 28. byłem już sam w etapie okręgowym, niestety mimo dobrego wyniku i kwalifikacji do egzaminu ustnego nie znalazłem się w finale:( Dobrze, a teraz adres stronki - www.ojn.webpark.pl - dział TESTY - polecam szczególnie zadania z finału typu test wyboru - myślę, że coś w tym stylu i na tym poziomie nas czeka sądząc po przykładach z UW - teraz przerabiam książkę Buscha/Helbig Uebungsgrammatik Deutsch - szczególną uwagę poświęcam na homonimy, czas Perfekt, czasowniki o różnej odmianie i znaczeniach (np. schleifen, senden, itd.) oraz czasowniki rozdzielnie i nierozdzielnie złożnone np.z um, durch, ueber, itd. To jest prawdziwą zmorą uczących się i egzaminatorzy mogą to wykorzystać, mimo, iż teoretycznie wykracza to poza program licealny. Pozdrówka:)
      • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 03.07.05, 22:43
        Podaję moje wersje odpowiedzi do owego testu:

TEST W JĘZYKU POLSKIM:
        Test 1 - 1d 2b
        Test 2 - 1b 2a
        Test 3 - 1b lub d? 2b 3b 4b

TEST W JĘZYKU NIEMIECKIM:
        Test 4 - 1b 2b
        Test 5 - A) 1b 2a B) 1d 2c

I jeszcze jedno: TEST - CO WIESZ O JĘZYKU POLSKIM :P - serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,53760,2022003.html
        • Gość: Oliver Re: monia_zmc IP: 213.199.201.* 03.07.05, 22:48
          Witam:) Z angielskim to może być trudno, bo ja raczej szukam z języka niemieckiego:( Ale widziałem ten test z UW - strasznie trudny, nawet moja anglistka (bardzo dobra zresztą) nie zna na 100% odpowiedzi na wszystkie pytania A,B,C,D...
          Ma ktoś z Was może archiwalne egzaminy wstępne na germanistykę z UW? Ja mam testy z KJS 2003 i 2004 (1.język niemiecki, 2.język angielski)przepisane na komputerze-chętnie wymienię się z kimś, kto ma testy z UW z ostanich lat, szczególnie zaś z IFG i takie z tworzeniem sztucznego języka. Nie wiecie, czy można je dostać w IFG na ul.Browarnej? Będę w Wawce dopiero 12 lipca, ale może jeszcze uda mi się coś zdobyć.
          • tuttii-fruttii Re: monia_zmc 04.07.05, 15:17
            A ktos wie gdzie mozna znalesc przykladowe testy na romanistyke??
      • Gość: moniula18 niezalog Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 04.07.05, 17:26
        serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51808,2010033.html
        bi.gazeta.pl/im/1330/m1330122.pdf
    • Gość: alezandra Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 04.07.05, 21:39
      wiecie moze o ktorej godzinie jest test predyspozycji na UW i gdzie z niemieckiego nigdzie chyba to nie jest napisane tzn domyslam sie w katedrze języków specjalistycznych ale nie wiem o ktorej godzinie?
      • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 04.07.05, 22:45
        Niestety tego jeszcze chyba nikt nie wie:( Wszystko się wyjaśni (miejmy nadzieję) po zakończeniu zbieranaia wyników matur 10 lipca... Jutro zamieszczę w necie zadanko z książki TESTY EGZAMINACYJNY wyd. Plus - w języku angielskim polegające na identyfikacji błędów A,B,C,D - identyczne jak to w tym roku. Jak tylko skończę przepisywać, dam Wam linka:)
        • zuz86 Re: test predyspozycji jezykowych 04.07.05, 23:22
          w tym zadaniu w ktorym jedna z odp brzmi - narusza reguly semantyczne,
          prawidlowa odpowiedz to (o ile dobrze pamietam kolejnosc, nie mam testu przed
          oczami) to odp. ostatnia - NIE NARUSZA ZADNYCH REGUL, na 100%

pzdr:)
          • Gość: monia_zmc Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 23:53
            dzieki, oliver, czekam na twoj link :) a co to za test z tymi regulami, o co
            chodzi??? :/
            • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 05.07.05, 13:32
              Hejka:) Witam serdecznie! Przepisałem test do języka angielskiego z książki TESTY EGZAMINACYJNE i zamieściłem go na mojej stronce z testami do Olimpiady Języka Niemieckiego www.ojn.webpark.pl. Link bezpośredni to: ojn.webpark.pl/english.doc . Klikajcie, bo na stronie nie robiłem odpowiedniego odnośnika:) Mam nadzieję, że nie pomyliłem się przy przepisywaniu:P A klucz odpowiedzi sprawdziłem 3 razy:)PS.Skąd jesteście? Bo ja ze Skarżyska-Kam. i jadę już 12 lipca - będę spał w Domu Studenta Nr 6. A wy kiedy przybywacie do Wawki i gdzie ewentualnie nocujecie? Hihi, ja po chyba 3 egzaminach jednego dnia wybieram się na imprezkę do Utopii:P Pozdrawiam gorąco!
              • Gość: ;) Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.udn.pl 05.07.05, 18:10
                wiesz, ze Utopia to bar gejowski ? tak tylko uprzedzam, cobys byl
                przygotowany :>
                • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 05.07.05, 21:05
                  Dzięki za wskazówkę,ale wiem, jaki charakter ma Utopia :P Co nie znaczy, że mi to nie odpowiada:D A jak tam teścik z angielskiego? Ściągnęliście sobie? I hope everything will be all right:) Zaraz wstawię jeszcze testy z lat ubiegłych z KJS angielski jako drugi język:)Pozdrawiam ciepło wszystkich zdających:)
                  • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 05.07.05, 21:24
                    Hej, tak jak obiecałem właśnie daję linki do testów z Katedry Języków Specjalistycznych z lat 2003 i 2004 - angielski jako drugi język. Oto linki: ojn.webpark.pl/kjs-e1.doc i ojn.webpark.pl/kjs-e2.doc. Napiszcie, czy coś korzystacie, bo może ja tak na darmo to ładuję do netu:) Pozdrawiam po raz kolejny! A może ktoś z Was też bywa w U.:P?
                    • Gość: gajka Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:16
                      jasne że korzystamy i sie doszkalamy :) dzięki bardzo [juz po raz drugi :P]
                      :)
                      • Gość: gajka Re: test predyspozycji jezykowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:26
                        aha, jesli chodzi o angielski - polecam testy do toefl'a tam jest jedno zadanie
                        polegajace wlasnie na wykrywaniu bledow, identyczne jak ma byc na tescie
                        predyspozycji np. www.englishtestprep.com/toefl/tests/
                        w ogole warto w google wpisac toefl + tests - jest tego mnostwo w sieci.
                        Pozdrawiam :)
                        • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 06.07.05, 17:05
                          :) Oto kolejna i już ostatnia porcja testów z KJS - tym razem niemiecki jako pierwszy język 2003 i 2004. Zamieściłem je jak zwykle na stronce www.ojn.webpark.pl - oto linki: ojn.webpark.pl/kjs-n1.doc i ojn.webpark.pl/kjs-n2.doc.Pozdrawiam!
                          • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 06.07.05, 17:05
                            Sorki za błąd w linku: ojn.webpark.pl/kjs-n1.doc
                          • Gość: Oliver Re: test predyspozycji jezykowych IP: 213.199.201.* 06.07.05, 17:06
                            Przepraszam za błąd: ojn.webpark.pl/kjs-n2.doc
                            • Gość: xyz ILS - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 01:21
                              jak przygotowujecie sie do testow predyspozycji na ILS ?! z tego co moje
                              zmeczone oczko kiedyś przecytało, preferują tam raczej [wątpliwą w moim
                              przypadku ;)] umiejętność 'profesjonalnego' tłumaczenia zdań z pol / obcy i
                              odwrotnie a także umiejętność zwięzłego przekazywania i przekształcania
                              usłyszanych info.... ku mojej wielkiej rozpaczy całość ma się zatem opierac
                              tylko i wyłącznie na 20 minutowej 'sympatycznej' rozmowie ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka