Dodaj do ulubionych

gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy APS?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:50
proszę o wypowiedzi... najlepiej studentów tego kierunku...
Obserwuj wątek
    • kret24 Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy 11.07.05, 07:47
      Chyba nigdzie, bo zwykle poziom na tym kierunku jest bardzo niski.
    • Gość: lepiejniemówmynic Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:38
      Mam ten sam dylemat... tylko że na APS-ie wybrałam pedagogikę specjalną - i
      chyba to mi jednak bardziej odpowiada :)
      Pozdrawiam!
      • Gość: yovovicz Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: 80.50.250.* 11.07.05, 10:30
        buahaha - APS - wezcie lepiej przemilczcie tą szkółkę. Przecież tam jest gorzej
        niz w podrzędnym małomiasteczkowym LO. jeyne co zyskasz to roku nauki tamże to
        wyjałowiony umysł. uderzaj na uw jak Ci pedagogika miła i olej APS bo bedziesz
        zalowac - ostrzegam. :-)
        • Gość: lepiejniemówmy Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:40
          A dokładniej?? Konkrety, konkrety! :)
          • Gość: xxx Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.aster.pl 11.07.05, 10:44
            Oj zdecydowanie UW!!! Jeśli się dostałaś na oba kierunki to chyba proste że
            powinną UW wybrać. Po pierwsze prestiż szkoły niestety cały czas sie liczy...a
            poza tym nie oszukujmy się UW ma zdecydowanie wyższy poziom niż APS
            • Gość: lepiejniemówmy Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:04
              No jasne, ja zdaję sobię sprawę z prestiżu UW - i to kusi... ;) Tylko myślałam,
              że skoro APS jest uczelnią PEDAGOGICZNĄ, to właśnie tam lepiej studiować
              pedagogikę. A pedagogika specjalna to już w ogóle taki "specjalny" kierunek - i
              APS jest jedną z niewielu uczelni, na której kształcą specjalistów od np.
              surdopedagogiki...
              • Gość: yovovicz Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: 80.50.250.* 11.07.05, 11:35
                na aps to ksztalca ludzi na produkty poprzedniej epoki i wszystkie kierunki, czy
                surdo, czy burbo, czy cholerawieco-pedagogika to jest to samo, w dodatku
                zenujaca kadra, wyposazenie i atmosfera rodem z lat 70tych (zreszta gros
                wykladowcow tez jakby wiadomej prowieniencji).
                • Gość: kaska Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:40
                  Skonczylam APS i wiecie co nie bardzo lubilam ta uczelnie. Pytanie do Ciebie
                  jest zasadncze jaki kierunek wybierasz? ja nie lubilam APS-u,ale kierunek byl
                  super, skonczylam i mam dobra prace.
                  jesli cchesz pojsc na pedagogike i tylko na pedagogike idz na UW jesli
                  interesuje cie jakas specjalizacja np. logopedia idz na APS.a jeszce lepiej
                  zrobisz jak napiszesz co bys chciala potem robic, obiecuje ze doradze.
                  Skonczylam APS a teraz koncze UW.
                  • Gość: iga do kaśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:52
                    a zatem proszę o radę... :)
                    w ramach studiowania na APSie rozważam takie specjalności jak: logopedia,
                    arteterapia i surdopedagogika (kiedy w ogóle wybiera się specjalizację - na 1.
                    roku czy później?)
                    jeśli chodzi o UW, wybrałam edukację początkową i medialną - i z oferty
                    proponowanych zajęć najbardziej interesują mnie te związane z problemami
                    dysleksji, dysgrafii i logopedii...
                    co wybrać? które studia są ciekawsze, jak kadra... i gdzie lepsze perspektywy?
                    • Gość: kaska Re: do kaśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 12:09
                      Juz pisze.
                      Na APSie jest neizla logopedia. ja jej nie konczyulam ale mieszlalam z
                      dziewczyna ktora to skonczyla.
                      Praca po tym jest. Ona sama pracuje w 4 miejscach. maja specjalistow i naprawde
                      te studia tam sie licza.jesli chodzi o artterapie to nic nie wiem na jej temat,
                      bo jak ja bylam to nie bylo takiej specjalnosci. Surdopedagogika, dosc dobrze
                      dziala,ale z praca gorzej nie chcodzi os tudia, tylko o to, ze potem nie ma
                      miejsc pracy. ale jest to najlepsza surdopedagogika w polsce.
                      Po pierwszym roku wybiera sie specjalizacje.
                      Na UW, renoma jest cecha tej uczelnii to fakt, edukacja poczatkowa, uprawnia cie
                      do uczenia w szkole i chyba w przedszkolu. pytanie co chcesz robic tak naprawde?
                      Wiem, ze na APSie duzo bylo zajec z dysleksjii, dysgrafii. ja nie konczylam
                      logopedii, a mialam tez ten przedmiot. Jesli interesuje cie logopedia idz na
                      APS.Nie psize tego bo ta skzole skonczylam, tak jak psialam nie lubilam tej
                      uczelii,ale nowe wladze sporo tam zmienily,wiec jest lepiej (podobno),ale
                      logopedia zawsze byal na wysokim poziomie. a co najwazniejsze, w czasie studiow
                      mnostwo studentek tego kierunku znalazlo prace dodtakowe, pracowali w poradniach
                      przedszkolach, a takze jako zajecia prywatne z jednym dzieckiem(to czesto sie
                      zdarza).z tego co wiem maja prace do tej pory. Logopeda to przyszlosciowy zawod.
                      wiem, tez ze sporo trzeba sie uczyc,ale masz tam duzo zajec praktycznych.
                      ja wybralabym logopedie ze wzgledu na przyszlosc tego zawodu.
                      a tak naprawde wszystko zalezy od Ciebie.
                      jesli ejstes ambitna na studiach znajdziesz sobie praktyki co da cie pewna prace
                      w przyszlosci.
                      teraz studiuje na UW i poiwem tak prestiz tej uczelnii to pusty smiech.naprawde
                      zgroza.
                      Nie wiem co mozna tez robic po edukacji medialnej-nie wiem co to jest? moze
                      skontaktuj sie z ludzmi ktorzy to skonczyli,ale dla mnie to kierunek malo
                      konkretny i licho wie co po nim bedziesz miala.
                      pozdrawiam
                      jak masz jeszczez jakies pytania to pisz
                      • Gość: iga Re: do kaśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 12:18
                        a co tak naprawdę nie podobało Ci się na APSie??

ja jestem nastawiona głównie na logopedię... zawsze wydawało mi się, że jest to
                        fajna praca... słyszałam coś na temat jakieś dodatkowej selekcji na tą
                        specjalizację, wiesz coś na ten temat?

a jeśli chodzi o pedagogikę na UW to masz rację - ta ich oferta jest jakaś mało
                        konkretna...
                        • Gość: magda9959 Re: do kaśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:23
                          Moim zdaniem oferta UW dotycząca pedagogiki jest bardzo konkretna,fajny
                          kierynek to edu.początkowa z językiem angielskim-nie każdy się dostaje
                          (obowiązuje CEW z angielskiego,powyżej 60 %),edukacja początkowa i medialna
                          również jest ciekawym i interesującym kierunkiem,mozna się przy
                          nim"rozwinąC",studenci tego kierunku bardzo chwalą sobie go chwalą z tego co
                          wiem to o pracę nie trudno,bo dodatkowa specjalizacja-medialna-jest teraz na
                          topie.Jezeli chodzi o logopedię,to bardzo fajnym rozwiązaniem są podyplomowe
                          Studium Logopedii(2-letnie).Ja obecnie kończe pedagogikę na UW(dzienne,5-letnie)
                          jestem bardzo zadowolona i zamierzam podnieśc swoje kwalifikacje na
                          Podyplomowym Studium Logopedii(wymagany dyplom magisterski dyplom pedagogiczny
                          lub absolwenci Akademi Medycznej).Jest wiele rozwiązań,trzeba tylko chcieć się
                          rozwijać i poszerzać swoje kwalifikacje,wybór należy do Ciebie,pozdrawaim
                          • Gość: iga Re: do magdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:52
                            dzięki serdeczne za opinię... :) na pewno przemyślę :)
                            • wamarta do igi 13.07.05, 16:50
                              zgadzam sie z kaska. konczylam aps.
                              Powiem tak 2 letnie studium logopedi to za malo jesli chcesz pracowac na logopedi.
                              jesli chodzi o UW to ja naprawde nie wiem co mozna robic po pedagogice medialnej
                              i neich sie nikt nie ludzio ze zostanie dziennikarzem, bo po to jest
                              dziennikarrstwo.
                              jesli chesz robic logopedie to zrob ja na aps przez 5 lat.
                              a do Magdy isze, po co kovczyc jakas tam pedagogike a potem i tak zrobi
                              podyplomowa logopedię. ja ci gwarantuje, ze jak skonczysz 5 letnia loogopedie to
                              ciebie przyjmia, bo 5 lat studiow to o wiele wiecj mozliwosci i PRAKTYKI,a
                              dodatkowo poiwm tak jak bedzies zhciala robic podyplomowe to zrobisz cos co
                              poszerzy logopedi.
                              lepiej wybrac 5 lat konkretow to moje zdanie.
                              a co do APS ja tez go nie lubie konczylam go kiedy jeszce nie by6lo zmian, teraz
                              tam jest duuuuuuzo lepiej.
                              pozdrawiam i zycze mA=adrych wyborow
                              • Gość: iga do wamarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 16:54
                                dzięki za rady... ja właśnie nastawiam się na logopedię i też wydaje mi się, że
                                lepiej studiować ją od początku na APS, niż kończyć dodatkowe studium...
                                z drugiej jednak strony rozważam studiowanie drugiego kierunku na UW za rok i
                                nie wiem, czy uda mi się połączyć studia na UW i APS...
                            • Gość: kaska Re: do Magdy i Igi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 16:56
                              Zgadzam się z wamarta!!
                              5 lat konkretów. Piszesz, że fajna jest pedagogika edu z angielskim, napewno tym
                              bardziej, ze rozwija angielski,ale ta medialna to przesada. Coz po niej mozna
                              robic? Nie wiem sama. Tym bardziej Twoje slowa jest "na topie". Zanim Iga
                              pojdzie na studia skonczy to minie 5 lat i...... "topy" tez sie zmienia.
                              Naprawde trzeba myslec perspektywicznie.
                              Wybor konkretnych studiow gwarantuje konkretna prace.
                              5 lat nauki na logopedii to pewny zawod wiem, cos na ten tamat, a ppdoyplomowe
                              no coz. Obecnie studiuje podyplomoweo na UW i powiem Ci szczezrze, podyplomwe
                              studia to zdobywnaie papierka a nie wiedzu (szczegolnie a UW), a o tym moglabym
                              dlugo pisac. Dlatego psoatw na studia dzienne.
                              Dobrych wyborów daj znac co wybralas
                              • Gość: kaska do Igi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:00
                                Przeczytalam Twoj pomysl, o studiowaniu drugiego kierunku.
                                zawsze mozna sprobowac, choc na studiach dziennych jest troche nauki,ale
                                zalecalabym cos konkretnego.
                                jesli chcesz studiowac logopedie to rownolegly kierunek wybierz pokrewny to co
                                mzoe ci pomoc, nie iem co cie interesuje. czy praca z dziecmi, czy moze w
                                poradniach, pzrychodniach, a moze chcesz pracwoac z doroslymi (którzy maja
                                problemy neurologiczne. zastanow sie dobrze i pameitaj jak sie dotaniesz, to
                                koniecznie szukaj praktyk rob co mozesz, udzialj sie a to wszystko da ci prace.
                                i jeszce jedno jak masz jakis problem ze zgryzem to smaa zakladaj aparat poki czas
                                • Gość: iga do kaśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:06
                                  drugi kierunek, który chcę wybrać zupełnie nie jest związany z pedagogiką...
                                  mam na myśli kulturoznawstwo, na które nie dostałam się w tym roku...

jeśli chodzi o ofertę studiów pedagogicznych to aktualnie interesuje mnie tylko
                                  logopedia.. być może w trakcie studiowania coś się jeszcze zmieni...

po prostu wydaje mi się, że łatwiej będzie mi pogodzić studiowanie dwóch
                                  kierunków na UW, niż na dwóch różnych uczelniach...

a problemów ze zgryzem na szczęście nie mam :)
                                  • Gość: kaśka Re: do kaśki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:35
                                    Zrob jak uwazasz. Moja znajoma studiowala logopedie ikonczyla na uw inny
                                    kierunek, jak sie chce to wszystko ,mozna pogodzic. ja ci doradzilam
                                    szczerze.logopedia na APS
                                    • Gość: nela Re: do kaśki IP: *.wolomin.net 07.10.14, 19:42
                                      Studiuję pedagogikę specjalną na APS i szczerze polecam wszystkim ! uczelnia jest na ta ukierunkowana i w tym kierunku wyszkolą Cię jak tylko można najlepiej. Sama studiuję oligo ,ale wiem,ze logopedia jest na wysokim poziomie !
                                      Chcę zacząć za rok psychologię i tu już mam dylemat, bo słyszałam,że podobno na APS nieco wyższy poziom psychologii, ale właśnie- to UW tak się wszystkim szczyci :P
              • Gość: absolwentka Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.13, 10:45
                Szczerze ja popieram to co napisalas. Ja studiowalam na apsie co prawda prace socjalna nie pedagogike ale rozmawiajac z ludzmi z innych uczelni jestem bardziej przygotowana do zawodu chociaz z powodu duzej ilosci PRAKTYK ktore daja niesamowite rozeznanie w danym zawodzie. Na magistra poszlam na UW tylko dla prestizu i dokumentu. Szczerze jak na razie APS jest dla mnie bardziej przyjazna dla studentow uczelnia;) ale to tylko moje zdanie kazdy ma swoje tylko nie rozumiem opinii o niskim poziomie na APSie...
                • Gość: Studentka Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 18:25
                  ja miałam identyczną sytuację. licencjat na APSie a teraz magister na uw. jestem obecnie na drugim roku magisterki i jednak z Apsu mam lepsze wspomnienia. jakoś uw moim zdaniem podpiera się na starych opiniach że to najlepsza uczelnia a jakoś poziom uczenia mnie nie zachwyca. na dodatek jest taki brak organizacji że nikt nic nie wie...
            • Gość: ????? Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 18:30
              Ja sie pytam gdzie ten poziom UW? Jestem po licencjacie na APSIe a teraz magister na UW. Szkola ktora ma opinie i na niej ciagnie bo poziomu to ona nie ma....:/ ide na praktyki a ludzie do mnie "nadal na uw nie ucza jak 16 lat temu?" i co mam powiedziec "tak" bo taka prawda? a jak sie bede chciala w tym miejscu ubiegac o prace? na dodatek brak organizacji tej uczelni jest masarycznie meczacy i utrudniajacy zycie. sami nie wiedza co wprowadzili z modulem jezykowym i ogolnie modulami. wykladowcy nie wiedza czy ich przedmiot sie konczy egzaminem czy zaliczeniem. spoko papier z uw bede miala ale wiedze, dobrze ze jestem osoba ktora lubi sie uczyc i interesuje mnie moj kierunek to jakos ciagne bo szczerze chyba nie da sie nie zdac nawet jak nie znasz nazwy kierunku :/
    • Gość: ikoiko Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.augustow.mm.pl 17.07.13, 22:01
      Logopedia na APS NIE ! nie mam pracy, za mało praktyk ! przy papierku z UW masz przynajmniej prestiż ! Po logopedii na APS nie mam nic, pracy, kasy jedynie trochę studiów i prywatne doszkalanie za własny hajs :] nie polecam APS-u !!!
      • Gość: sylwia Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: 91.210.238.* 26.09.13, 13:38
        nie ma pracy po apsie!!!!!!!! już dawno powinni go zamknąć!!! studentów jest 5 x za dużo, a zajęcia sa nagminnie odwoływane w ostatniej chwili
        • Gość: sylwia Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: 91.210.238.* 26.09.13, 13:43
          po uw tez bezrobocie, polecam wpisać w google UPADEK PEDAGOGIKI
      • Gość: karo Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.17, 12:36
        STUDIA TO NIE WSZYSTKO ;) ZNAM LUDZI BEZ STUDIOW A PRACUJA W ZAWODZIE I ZARABIAJA KOKOSY :) MNIEJ LENISTWA ....I DO ROBOTY :) A BEDZIE CI DANE ")
    • Gość: as Re: gdzie lepiej studiować pedagogikę - na UW czy IP: *.toya.net.pl 29.09.13, 12:16
      wejdź na tę stronę [url=http://www.lodzakademicka.info/departments/num/25]pedagogika i psychologia[/url] masz tam opisane te kierunki
    • Gość: karolaa psyhologia na aps czy uw? IP: *.80.41.31.ip4.feromedia.eu 07.07.14, 22:00
      oferta aps'u wydaje się ciekawa ale uw to uw (prestiż, 1 miejsce w rankingach, pracodawcy patrzący min. na skończoną uczelnię...)
    • Gość: karolaa psychologia na aps czy uw? IP: *.80.41.31.ip4.feromedia.eu 07.07.14, 22:01
      oferta aps'u wydaje się ciekawa ale uw to uw (prestiż, 1 miejsce w rankingach, pracodawcy patrzący min. na skończoną uczelnię...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka