Dodaj do ulubionych

SGH czy UW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 16:29
Hej, mam straszny dylemat. Spotkało mnie ogromne szczęście bo dostałam sie na
SGH i na UU na JSEM. No i mam problem - co wybrać? O obu szkołach słyszałam wiele:
UW - mnóstwo teorii, ten sam program dla wszystkich, małe możliwośći wyboru
specjalności, ale za to kameralna atmosfera, przyjaźnie nastawieni ludzie
SGH - wyścig szczurów, brak mozliwości odnalezienia się pośród ludzi dążących
po trupach do sukcesu, ale za to lepszy start w przyszłość, mniejsze problemy
ze znalezieniem pracy, różnorodne specjalności i kierunki kształcenia w
zależności od zainteresowań

A może to wszystko mity...
Piszcie co sądzicie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: will Re: SGH czy UW IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 24.07.05, 17:04
      SGH :)
    • Gość: delia Re: SGH czy UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 17:20
      jak sie nei dasz temu wyscigowi szczurow i zostaniesz soba to na pewno dasz rade
      na tym sgh i znajdziesz osoby, ktore mysla podobnie do ciebie. rozwaz jeszcze
      raz gdzie sa lepsze warunki i gdzie chcialabys "sama dla siebie" studiowac i tam
      idz :) ludzmi sie nie przejmuj :)
      • Gość: student Re: SGH czy UW IP: *.chello.pl 24.07.05, 18:18
        tylko i wyłącznie UW
        • Gość: bubo Re: SGH czy UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 18:35
          nic innego - tylko SGH
    • Gość: kaska Re: SGH czy UW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.05, 18:54
      ja tez mam problem dostalam sie na sgh ale chyba zrezygnuje
      i pójde na SFKEZ co myślicie?
      • Gość: adam Re: SGH czy UW IP: *.olsztyn.mm.pl 24.07.05, 19:03
        ja dostałem sie tez na uw i sgh.ale wybieram uw.prestiz sgh spada teraz juz uw
        daje coraz lepsze warunki i mozliwosci
        • Gość: kaczuch Re: SGH czy UW IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 23:12
          A ja dostałem sie na JSEMat na UW, a na SGH nie składałem nawet papierów. IMO to
          właśnie ten kierunek daje mi szersze pole manewru. Mieć silne podstawy z matmy i
          ekonomii to spory kapitał, a ja BTW mam nadzieję (o ile sie poszczęści i starczy
          mi sił) zrobic magistra na tych obu kierunkach. JSEMat rulz:D
          • Gość: 12 Re: SGH czy UW IP: *.asmed.pl / *.asmed.pl 25.07.05, 13:49
            szerokie pole manewru da ci tylko SGH
            • Gość: kaczuch Re: SGH czy UW IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:24
              Ale ja wie, że to najbardziej mnie kręci, i mam juz sprecyzowane plany po
              studiach, a łatwiej mi bedzie je spełnić studiujac na UW:]
        • Gość: Ewa Re: SGH czy UW IP: *.matcom.com.pl 27.07.05, 19:21
          Nie wiem o jakich warunkach i możliwościach mówisz, bo znam 4 ludzi, którzy po
          roku UW zdawali na SGH, bo uniwerek jakoś kiepsko ciągnął. Niezbyt rozsądne
          wybierać uczelnię ze względu na prestiż, bo żadna szkoła nie ma aż tak
          wysokiego, by zapewnić "cieniasom" świetny start zawodowy. Jeżeli wzrasta
          prestiż UW, to z pewnością nie w dziedzinie nauk ekonomicznych. Poza tym było
          już tyle wątków o wyższości SGH nad WNE UW, że szkoda się nad tym dłużej
          rozwodzić. Powiem jedno- ja z tych dwojga wybrałam rok temu SGH i ani przez
          moment nie żałowałam i nie żałuję. Przy wyborze uczelni warto się posłużyć
          informatorem sgh (szczególnie zwrócić uwagę na poziom IV i V), co powinno
          rozwiać wszelkie wątpliwości.
          pzdr
    • e_r_i_n Re: SGH czy UW 24.07.05, 23:38
      Gość portalu: dididi napisał(a):

> SGH - wyścig szczurów, brak mozliwości odnalezienia się pośród ludzi dążących
      > po trupach do sukcesu, ale za to lepszy start w przyszłość, mniejsze problemy
      > ze znalezieniem pracy, różnorodne specjalności i kierunki kształcenia w
      > zależności od zainteresowań
      >
      > A może to wszystko mity...

Jesli chodzi o SGH - to mity :)
      • Gość: agus Re: SGH czy UW IP: *.aster.pl 25.07.05, 13:55
        Chociaż studiuje na UW, z tych dwóch kierunków radzę wybrac SGH.
        Pozdrawiam.
        • Gość: gosc Re: SGH czy UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 14:42
          wg mnie jest duzo uczelni rowniedobrych jak sgh.. mowi sie ze poziom na esgiehu
          spada a na uw rosnie... wezcie pod uwage ze pracy szukac nie bedziecie teraz
          lecz za kilka lat a wtedy moze sie duzo pozmieniac na rynku itp.. ja osobiscie
          polecm tez ae w poznaniu;) podobno konkurencja sgh:P
          • Gość: margarita Re: SGH czy UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:54
            Ja też dostałąm się na UW i SGH, ale zdecydowałam się na Wielka Różową:P
            To SGH ma ten prestiż, a ponadto słuszałam, że studentów 'rozłapują' już na
            pierwszym roku... czyli z pracą nie powinno być problemu. A co do ludzi, to
            zależy na jakich się trafi...
            Powodzenia i mam nadzieję,że podejmniesz właściwą (dla siebie) decyzję :)
            • e_r_i_n Re: SGH czy UW 25.07.05, 16:58
              Gość portalu: margarita napisał(a):

> a ponadto słuszałam, że studentów 'rozłapują' już na pierwszym roku...

Az tak rozowo nie jest :) Raczej Ty musisz łapac, niz Ciebie łapia...
              • Gość: Majordom Re: SGH czy UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 11:16
                Jak wam zależy na dobrej matmie (oprócz ekonomii) to studiujcie równolegle SGH
                (jeden kierunek) i matmę na UW, ale nie JSEMat. Druga dobra opjca to MIESI i
                jakiś inny kierunek na SGH. Na UW matma jest bardzo dobra, ale z ekonomią i
                naukami pokrewnymi jej jest raczej krucho w porównaniu do SGH. A JSEMat to de
                facto matma z podstawami ekonomii :]
                • Gość: mich Re: SGH czy UW IP: *.chello.pl 02.09.05, 14:24
                  nie mów mi że JSEM to słaby kierunek! daje świetną możliwość połączenia i
                  matematyki i ekonomii. wykładowcy na WNE najbardziej chwalą sobie uczniów tego
                  kierunku. poziom również jest wysoki!! kierunek jest moim zdaniem prestiżowy i
                  zauważ, że studiuje tam mniej niż 50 osób - a chętnych jest dużo, dużo wiecej!
                  jeszcze chciałbym dodać, że UW ustępuje SGH w tym, że słabiej potrafi się
                  rozreklamować. Zauważ też, że JSEM jest bardzo młody - jeszcze usłyszysz o jego
                  absolwentach
                  • Gość: malerude Re: SGH czy UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 00:56
                    ja powiem tak: przez rok jakos tudentka UW mieszkalam w akademiku SGH!!i
                    KAZDEMU doslownie kazdemu odradzam ta uczelnie..niedosc ze wyscig szczurow, to
                    ludzie zadufani w sobie(no poza jednostkami), egocentrycy, panikarze i w ogole
                    zero luzu....bleh.Ponadto..hehe kolezanki wujek wyklada na sgh i twierdzi, ze
                    studiuja takie matoly, ze sie w pale nie miesci..poza tym, zakres materialu na
                    sgh na 3 roku na kierunku ktory jest tez na uw odpowiada pierwszemu z UW!!!
                    zenada;]
                    • e_r_i_n Re: SGH czy UW 03.09.05, 08:59
                      <rotfl>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka