Dodaj do ulubionych

Egzam - Cywil - Help

13.08.05, 23:35
Wiec tak , musze zdac cywila we wrzesniu , czyli za jakies 3 tyg , mam
pytanie czy jest jakas madra metoda na nauczenie sie, zrozumienie i
opanowanie materiału?? jak wy sie uczyliscie? podobno trzeba trzeba miec
jakis system nauki i bedzie dobrze ..tylko jaki!!!
Obserwuj wątek
    • avionetka82 Re: Egzam - Cywil - Help 14.08.05, 14:54
      Dla mnie prawo cywilne jest najprostsze z wszystkich gałęzi prawa. Mamy z nim do
      czynienia na codzień ;-) Kilka razy przeczytałam Kodeks Cywilny + Kodeks
      Rodzinny i Opiekuńczy, dodatkowo do części ogólnej p.c. komentarz i do całości -
      notatki z zajęć.

> pytanie czy jest jakas madra metoda na nauczenie sie, zrozumienie i
      > opanowanie materiału?? jak wy sie uczyliscie? podobno trzeba trzeba miec
      > jakis system nauki i bedzie dobrze ..tylko jaki!!!

Nie miałam żadnej specjalnej metody, zawsze uczę się tzw. "metoda skojarzeń" -
      staram się odnosić przepisy prawa do konkretnej sytuacji, a tam gdzie to nie
      jest możliwe - poprostu staram się zrozumieć ;-)

Życzę powodzenia na examie, ja mam go już za sobą...
      Pozdrawiam!
      • mmpm Re: Egzam - Cywil - Help 14.08.05, 17:33
        Mamy z nim d
        > o
        > czynienia na codzień ;-

Tak? Podaj (bez zagladania do ksiazek) przyklad normy semiimperatywnej ;-)
        • avionetka82 Re: Egzam - Cywil - Help 14.08.05, 20:34
          oczywiście, że podam - np. przepisy ustawy o sprzedaży konsumenckiej mają
          charakter semiimperatywny na korzyść kupującego, co oznacza, że jakiekolwiek
          zastrzeżenia umowne ograniczające uprawnienia kupującego nie wywołują skutków
          prawnych. ;-)
          • xeniii Re: Egzam - Cywil - Help 15.08.05, 10:23
            chyba rzuce to prawo...flaki z olejem :((((
            3 tyg na cywil !!!
            • avionetka82 Re: Egzam - Cywil - Help 15.08.05, 11:11
              doskonale Cię rozumiem, ale nie ma się co załamywać. Ja jeszcze w lipcu miałam
              egzamin (1 termin) z prawa administracyjnego, obejmujący materiał z 3 semestrów,
              u baaaardzo wymagającej pani doktor. Też miałam ok. 2-3 tygodni, żeby się tego
              nauczyć (wcześniej nie mogłam, bo były inne egzaminy), a do tego jeszcze
              niedawno zaczęłam pracować (ksiegowość) i po powrocie z pracy byłam tak
              padnięta, że najpierw musiałam sie przespać, a uczyłam się w nocy... To była
              zdecydowanie najgorsza sesja, jaką miałam od początku studiów (jestem na 5 sem).
              xeniii - nie załamuj się, myśl pozytywnioe, ucz się, a napewno wszystko będzie
              dobrze ;-)
              Pozdrawiam!
              • sisi5 Re: Egzam - Cywil - Help 15.08.05, 11:44
                Ja też przełozyłam cywila na wrzesień i nie ma co ukrywać ze dopiero teraz
                wzięłam sie do nauki i tak jak pisze avionetka82 nie ma rzeczy niemozliwych
                zamiast jęczeć weź się w garść i ucz się!!!!!
                Pzdrawiam :)))
                • xeniii Re: Egzam - Cywil - Help 15.08.05, 13:31
                  jej wielkie dzieki za wsparcie:)))
                  bo już mi mała nerwówka wchodzi ....
                  nie wiem dlaczego mam takie poczucie , że wszystkie postałe 4 egz było do
                  nauczenia i nie sparawiły mi żadnych trudności ( no admina nauczyłam sie po
                  łepkach ale to był ostatni egz wiec juz nie mialam sily - wiec Cie doskonale
                  rozumiem :))) a jeżeli chodzi o cywila to jakąś blokade mam chyba :))
                  licze na to ze się odblokuje :))
                  jeszcze raz dzieki:)
                  buzka
            • sanv Re: Egzam - Cywil - Help 17.08.05, 10:10
              ja sie nauczylam w tydzien, cywil jest naprawde taki zyciowy ja w miare sie
              chodzi na wyklady i cw to wystarczy pare razy przeczytac, przypomniec sobie i
              juz :) powodzenia
              • mmpm Re: Egzam - Cywil - Help 20.08.05, 12:11
                U Bączyka zwlaszcza - wszystkie podreczniki mozna wyrzucic, bo i tak on mowi i
                wymaga co innego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka