Gość: gggggggg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:31 Czy ma ktos z Was certyfikat z rosyjskiego. Jaki? Przydal sie Wam kiedys do czegos? Zastanawiam sie czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Richelieu* Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 24.08.05, 19:28 Jeśli umiesz średnio na jeża to przydają się te z j. biznesu zwłaszcza, jeśli umiesz bardzo dobrze lub biegle to nie ma takiego certyfikatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggggg Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 20:01 Uczylam sie przez 2 lata jezyka biznesowego, ale nie mam certyfikatu. Wiem, ze jest taki certyfikat wydawany przez Instytut Puszkina. Sa teraz dwa inne: TELC i TOFRL (4 poziomy). Chetnie poznam opinie kogos kto to zdawal. Nie chce wyrzucic pieniedzy w bloto. Nie wiem czy pracodawcy w ogole wiedza o istnieniu tych certyfikatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 24.08.05, 21:16 niektórzy wiedzą, ci co sami znają ruski, i tych wcale ten certyfikat nie wrusza. Za to ci, którzy ruskiego nie znają skłonni są uwerzyć w każdy papier. Tak przeciętnie i uogólniająco. Ode mnie ani razu nie chciano żadnego świstka potwierdzającego znajomość języka, za to referencje owszem. W sumie to jak wyżej, opłaca się te 4 stówy wydać jeśli nic ponad ten certyfikat nie umiesz, pewniej będziesz się czuła na rozmowach mając papier w garści;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos Re: jez. rosyjski certyfikat IP: 212.33.89.* 25.08.05, 08:43 A gdzie się zdobywa taki certyfikat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggggg Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:08 Jesli chodzi o "jezyk rosyjski na codzien" (chyba tak to sie nazywa), "jezyk rosyjski w biznesie" i "jezyk rosyjski w turystyce" to w Warszawie mozna zdawac w Rosyjskim Osrodku Nauki i Kultury. Te certyfikaty wydaja mi sie najbardziej wiarygodne i znane. Czy nie ma tu nikogo kto by to zdawal??? Najgorsze jest to, ze teraz kursy rosyjskiego sa drozsze niz kursy angielskiego. Na dwa jezyki raczej mnie nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szasza Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.aster.pl 25.08.05, 21:06 Mój znajomy zdał właśnie certyfikat z języka biznesu na poziome średnio zaawansowanym. Na kurs przygotowujący chodził do szkoły "Katiusza" i był bardzo zadowolony. Dzięki niemu też tam chodzę - w wakacje zrobiłam 2 poziomy i wybieram się dalej! Wiem też, że "Katiusza" przeprowadza egzaminy TELC, ale ja chyba jeszcze jestem za słaba. Z tego co się orientuję TELC jest uznawany w Unii (bo to teoretycznie egzamin dla urzędników unijnych czy coś takiego), a egzaminy Puszkina nie wszędzie są honorowane. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 29.08.05, 12:12 tak, ale znajdź taki ceryfikat, który byłby odpowiednikiem co najmneij CAE, jeśli już mówisz o urzędnikach unijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggggg Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 10:46 Wiecie, ja chyba jednak zainwestuje w prawo jazdy. Przynajmniej wiem, ze na pewno mi sie przyda. A z certyfikatami z rosyjskiego to naprawde nie wiadomo. Pracodawcy ich w ogole nie znaja. Odpowiedz Link Zgłoś