Dodaj do ulubionych

jez. rosyjski certyfikat

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:31
Czy ma ktos z Was certyfikat z rosyjskiego. Jaki? Przydal sie Wam kiedys do
czegos? Zastanawiam sie czy warto.
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 24.08.05, 19:28
      Jeśli umiesz średnio na jeża to przydają się te z j. biznesu zwłaszcza, jeśli
      umiesz bardzo dobrze lub biegle to nie ma takiego certyfikatu
      • Gość: gggggg Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 20:01
        Uczylam sie przez 2 lata jezyka biznesowego, ale nie mam certyfikatu. Wiem, ze
        jest taki certyfikat wydawany przez Instytut Puszkina. Sa teraz dwa inne: TELC
        i TOFRL (4 poziomy). Chetnie poznam opinie kogos kto to zdawal. Nie chce
        wyrzucic pieniedzy w bloto. Nie wiem czy pracodawcy w ogole wiedza o istnieniu
        tych certyfikatow.
        • Gość: Richelieu* Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 24.08.05, 21:16
          niektórzy wiedzą, ci co sami znają ruski, i tych wcale ten certyfikat nie
          wrusza. Za to ci, którzy ruskiego nie znają skłonni są uwerzyć w każdy papier.
          Tak przeciętnie i uogólniająco. Ode mnie ani razu nie chciano żadnego świstka
          potwierdzającego znajomość języka, za to referencje owszem. W sumie to jak
          wyżej, opłaca się te 4 stówy wydać jeśli nic ponad ten certyfikat nie umiesz,
          pewniej będziesz się czuła na rozmowach mając papier w garści;)
          • Gość: kokos Re: jez. rosyjski certyfikat IP: 212.33.89.* 25.08.05, 08:43
            A gdzie się zdobywa taki certyfikat?
            • Gość: gggggg Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:08
              Jesli chodzi o "jezyk rosyjski na codzien" (chyba tak to sie nazywa), "jezyk
              rosyjski w biznesie" i "jezyk rosyjski w turystyce" to w Warszawie mozna zdawac
              w Rosyjskim Osrodku Nauki i Kultury. Te certyfikaty wydaja mi sie najbardziej
              wiarygodne i znane. Czy nie ma tu nikogo kto by to zdawal??? Najgorsze jest to,
              ze teraz kursy rosyjskiego sa drozsze niz kursy angielskiego. Na dwa jezyki
              raczej mnie nie stac.
              • Gość: 1szasza Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.aster.pl 25.08.05, 21:06
                Mój znajomy zdał właśnie certyfikat z języka biznesu na poziome średnio
                zaawansowanym. Na kurs przygotowujący chodził do szkoły "Katiusza" i był bardzo
                zadowolony. Dzięki niemu też tam chodzę - w wakacje zrobiłam 2 poziomy i
                wybieram się dalej!
                Wiem też, że "Katiusza" przeprowadza egzaminy TELC, ale ja chyba jeszcze jestem
                za słaba. Z tego co się orientuję TELC jest uznawany w Unii (bo to teoretycznie
                egzamin dla urzędników unijnych czy coś takiego), a egzaminy Puszkina nie
                wszędzie są honorowane. To tyle.
                • Gość: Richelieu* Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 29.08.05, 12:12
                  tak, ale znajdź taki ceryfikat, który byłby odpowiednikiem co najmneij CAE,
                  jeśli już mówisz o urzędnikach unijnych.
    • Gość: ggggggg Re: jez. rosyjski certyfikat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 10:46
      Wiecie, ja chyba jednak zainwestuje w prawo jazdy. Przynajmniej wiem, ze na
      pewno mi sie przyda. A z certyfikatami z rosyjskiego to naprawde nie wiadomo.
      Pracodawcy ich w ogole nie znaja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka