Dodaj do ulubionych

Kredyt Studencki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:33
Na czym polega?
Gdzie najlepiej?
Kożystał ktoś?
Wszystko na ten temat.
Czy miał kotś z min problemy?
Kiedy się spłaca?
Czy warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:42
      Dostajesz co miesiąc 600 zł ( 10 miesięcy w roku ). Spłacaj go możesz dwa lata
      po studiach. Odsetki wynoszą 50% redyskonta weksla ( teraz to jest coś koło 2,6
      % ). A czy warto? Jeżeli znasz się trochę na finansach to z pewnoscia możesz
      jeszcze na tym dużo zarobić.
      • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:46
        "Odsetki wynoszą 50% redyskonta weksla ( teraz to jest coś koło 2,6
        % )"

Może mi to wyujaśnić. Ja bardziej humanista :D
        • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:53
          Praktycznie co miesiąc mogą zmieniać się stopy procentowe. Teraz jest to 5,25 i
          płacisz bankowi oprócz tego, że spłacasz kredyt to jescze płacisz odsetki (
          połowe stop procentowych) od całości sumy.
        • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 28.08.05, 19:54
          Małe są;)
          W każdym z banków, które przystąpiły do tej akcji, warunki są takie same.
          Spłacasz dwa lata po skończeniu pobierania i spłacasz dwa raz dłużej. Warto, bo
          to spora pomoc.
          • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:56
            Zawsze możesz czymać to na lokacie bankowej. Teraz jest to około 3,5 %, a
            odestki 2,5 %. Czyli spokojnie możesz na tym zarobić.
      • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 13:34
        Czy na pierwszym roku studiów można dostać tylko KREDYT BEZGOTÓWKOWY

# Kredyt gotówkowy - dla studentów od drugiego roku studiów,
        # Kredyt bezgotówkowy - dla studentów wszystkich roczników.

Czy taki chwyt stosuje tylko MultiBank?
    • Gość: madziakaa Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:56
      mnie też interesuje kredyt studencki,ale chyba nie mogłabym go dostać,bo...z
      tego co się zorientowałąm dostają go osoby z niskim dochodem na osobę.Mam taką
      sytuację,że moi rodzice dobrze zarabiają jednak ja z nimi nie mieszkam,nie
      utrzymuję praktycznie żadnych kontaktów.Gdy wyprowadzałąm się rok temu z domu
      zapowiedzieli że nie dostanę od nich grosza-i tak jest rzeczywiście,utrzymuję
      się sama ale żyję naprawdę baaaardzo skromnie(mieszkam z chłopakiem)w każdym
      razie teoretycznie pochodzę z bogatego domu,ale naprawdę nie dostaję ani grosza
      z dużych pensji rodziców-czy mam sansę dostać ten kredyt?
      • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:01
        Oczywiście, że masz szanse. Jeżeli nie jesteś zameldowana w domu z rodzicami. A
        twoje dochody nie przekraczają minimalnych progów za jakie możesz otrzymać
        kredyt ( w tamtym roku było coś około 1400 zł na głowę ).
      • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 28.08.05, 20:02
        Jeśli utrzymujesz się sama, to chyba przynosisz tylko zaświadczenie o własnych
        dochodach. Aha, i to wcale nie jest kredyt dlaosób z mayłymi dochodami -
        wreszłym roku trzeba było mieć max. 1400 zł na osobę w rodzinie, a to jest
        sporawo.
        • Gość: st Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:03
          No i jeszcze musisz sobie załatwić 2 poręczycieli kredytów.
        • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:05
          Jersteście wspaniali. Wszystko wygląda idealnie ale...

Czy jest jakiś haczyk?

Oraz, czy ktoś brał taki kredyt. Jakie są wasze doświadczenia?
          Jaki bank najlepiej wybrać?
          Dzięki
          • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 28.08.05, 20:09
            Haczyków nie ma, jak na razie, i może nie będzie, bo to nie jest kredyt
            komercyjny. Biorę go od dwóch lat. Bank jest bez znaczenia, bo warunki są
            odgórnie narzucone.
          • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:10
            Tu nie ma żadnego haczyka - to wszystko jest robione przez rząd. A zasady są w
            każdym banku takie same. Ja polecam ci Bzwbk.
            • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:10
              Haczyk jest w tym, że po studiach nie znajdziesz pracy i nie spłacisz kredytu:-)
            • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:11
              Czy poręczycielami musze być rodzice?
              • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 28.08.05, 20:12
                Nie muszą. U mnie są nimi mama i ciocia.
    • Gość: arczi_86 Re: Kredyt Studencki IP: *.compnet.com.pl 28.08.05, 20:17
      Dzieki mi też dzięki POSTOWI od dawida wiele pomogliście ale mam jeszcze
      pytanko np. Ide dajmy na to 15 września do banku PKO daje dokumenty (Choć nie
      wiem jakie) Mam poręczycieli :] I kiedy będą pieniądze dopiero w październiku
      albo jeszcze we wrześniu ??Jakie dokumenty nalezy miec ??
      • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:23
        Ale wam dziękuję. Jesteście wspaniali. dzięki wam chce mi sie studiowaćx.

Znalazlem coś. Nie wiem na ile to jest aktualne, ale dla tych, których
        interesuje kredyt niech poczyta :
        serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2317776.html
      • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 28.08.05, 20:42
        No to mamy haczyk. ;) We wrześniu nie złożysz dokumentów, bo musisz mieć
        poświadczenie o studiowaniu, a te dadzą ci w październiku, chyba że masz anioły
        zamiast pań z dziekanatu. A forsa będzie w styczniu-lutym (z wyrównaniem od
        października), bo takie są procedury (do 15 listopada mozna składać dokumenty,
        potem liczą maksymalny dochód, potem proszą o poręczycieli, potem dają kasę).
        • Gość: sinsiew Re: Kredyt Studencki IP: 80.50.249.* 29.08.05, 09:02
          jedno pytanie:
          czy muszę mieć konto w banku, z którego będę pobierać kredyt? tzn. chodzi mi o
          to, czy jeżeli mam konto w innym banku, bank wypłacający kredyt nie będzie
          pobierał żadnych prowizji od przelewów?

pozdrawiam.
          • Gość: ja Re: Kredyt Studencki IP: *.net.pulawy.pl 10.09.05, 13:28
            Można mieć konto w innym banku a kredyt brać z innego, tyle że przelewy kosztują
            miesięcznie kilka zł.
        • Gość: gigi Re: Kredyt Studencki IP: *.olsztyn.mm.pl 29.08.05, 09:05
          Mam pytanko, a te 1400 to licze netto czy brutto? Dla humanistów z potrąconym
          podatkiem czy nie? Dzięki
          • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 29.08.05, 09:16
            A dlaczego humanista jest synonimem idioty? "Ścisłowców" jakoś nikt nie
            podejrzewa, że nie wiedzą, że imię i nazwisko piszemy z wielkiej litery... :/
            A dowcip polega na tym, że tego nigdzie nie podano. Nawet na stronie MENiS,
            która ogranizuje kredyty. A ja nie pamiętam, jak to ze mną było... Ale
            raczej "na rękę". Teraz to będzie max. 1600 zł, a raty kredytu utrzymano na
            poziomie 600 zł.
            Czy można w innym banku mieć kredyt, a w innym konto? Raczej nie, zwłaszcza
            jeśli "bank z kontem" też udziela kredytów studenckich.
            • sinsiew Re: Kredyt Studencki 29.08.05, 09:22
              bank z kontem nie udziela kredytów.
              (miałam na dniach założyć studenckie "multikonto jestem" w multibanku, a być
              może będę zmuszona wziąć kredyt studencki. jeszcze nie wiem na pewno - zależy
              czy dostanę stypendium socjalne... nie wiem co robić, bo muszę przed
              pażdziernikiem założyć jakieś korzystne konto <a to jest wygrywa w rankingach i
              według mnie jest b. dobre>)
    • Gość: up Re: Kredyt Studencki IP: 80.50.249.* 29.08.05, 09:45
      • Gość: kolpo Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 12:45
        a ile wynosi oplata manipulacujna przy kredycie studenckim??
    • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 13:35
      Czy na pierwszym roku studiów można dostać tylko KREDYT BEZGOTÓWKOWY

- Kredyt gotówkowy - dla studentów od drugiego roku studiów,
      - Kredyt bezgotówkowy - dla studentów wszystkich roczników.

Czy taki chwyt stosuje tylko MultiBank?
      • Gość: gosc Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:32
        To jest kredyt komercyjny, a nie państwowy.
        • Gość: sinsiew orientuje się ktoś czy nie?! odp! IP: 80.50.249.* 29.08.05, 14:58
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=28296665&a=28313091
        • Gość: sinsiew orientuje się ktoś czy nie?! odp! IP: 80.50.249.* 29.08.05, 14:58
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=28296665&a=28313091
        • Gość: David Re: Kredyt Studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:29
          Całe szczęście :D
      • Gość: Aga Re: Kredyt Studencki IP: 194.146.128.* 29.08.05, 15:01
        Ano właśnie, trzeba uważać - częśc banków prowadzi kredyty dla studentów, a to
        nie to samo, co "preferencyjne kredyty studenckie" nadzorowane przez
        ministerstwo!
    • Gość: s wie ktoś? IP: 80.50.249.* 29.08.05, 15:05
      jedno pytanie:
      czy muszę mieć konto w banku, z którego będę pobierać kredyt? tzn. chodzi mi o
      to, czy jeżeli mam konto w innym banku, bank wypłacający kredyt nie będzie
      pobierał żadnych prowizji od przelewów?

pozdrawiam.
      ---

Raczej nie, zwłaszcza
      jeśli "bank z kontem" też udziela kredytów studenckich.

---
      bank z kontem nie udziela kredytów.
      (miałam na dniach założyć studenckie "multikonto jestem" w multibanku, a być
      może będę zmuszona wziąć kredyt studencki. jeszcze nie wiem na pewno - zależy
      czy dostanę stypendium socjalne... nie wiem co robić, bo muszę przed
      pażdziernikiem założyć jakieś korzystne konto <a to jest wygrywa w rankingach i
      według mnie jest b. dobre>)

• Gość: Aga Re: wie ktoś? IP: 194.146.128.* 29.08.05, 15:08
        Zajdź do jakiegoś banku udzielającego kredytów i spytaj.
    • Gość: David Kredyt Studencki - Bank Zachodni WBK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:41
      Czy Bank Zachodni WBK SA i Konto Studenckie w tym że banku to najlepszy pomysł?
      Jak myślicie?
      • Gość: Michał-GDA Re: Kredyt Studencki - Bank Zachodni WBK? IP: *.volta.net.pl 02.09.05, 21:17
        Trafiłeś w 10.
        Konto studenckie + kredyt studencki w BZWBK .Najlepsze rozwiązanie ,sma
        zamierzeam tak zrobić.
        Pozdro
    • Gość: RobRoy Kredyt Studencki - Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:30
      Czy jak jestem samodzielny finansowo i nie posiadam żadnych dochodów to dostanę kredyt studencki?
    • aannkkaa1984 Re: Kredyt Studencki 09.09.05, 15:23
      mi w tamtym roku wyrównanie kredytu przyszło dopiero w połowie marca, kredyt
      mam w banku pko sa, takze do tego czasu trzeba niestety uzbroic sie w
      cierpliwoc i czekac na kase, :):)
      • aannkkaa1984 od kiedy wypłacają raty kredytu na II roku?? 09.09.05, 15:26
        tez trzeba czekac nawet do marca??
        • Gość: David Re: od kiedy wypłacają raty kredytu na II roku?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 16:26
          Jak czytałem, to pisze, że w grudniu jest wyrównanie za październik i listopad. Jak to jest w praktyce to nie wiem, bo nie brałem. Ale to chyba zalezy od banku i od liczby osób, które wzieły kredyt w danym banku.
        • Gość: Aga Re: od kiedy wypłacają raty kredytu na II roku?? IP: 194.146.128.* 10.09.05, 13:55
          W drugim roku brania kredytu wypłacają kasę normalnie, od października, bo już
          nic nie muszą liczyć, czekać na decyzje itede.
    • Gość: David Kredyt Studencki - Poręczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 11:19
      Mam pytanie. Czy muszę się ze mną w banku stawić poręczyciele? Może wystarczy, że przyniosę ich zaświadczenie o dochodach i jekieś oświadczenie, czy coś takiego? Są dość zajęci, nie mają kiedy urwac się z pracy.
      • Gość: s Re: Kredyt Studencki - Poręczyciele IP: 80.50.249.* 13.09.05, 11:22
        kredytystudenckie.w.interia.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka